En skimaskine er en nyere konditionsmaskine der bliver mere og mere populær i træningscenteret. Mange tror at maskinen kun kan bruges til ski-atleter, men træningen har mange fordele og kan benyttes af alle.
Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af skimaskiner. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.
Bedste skimaskine
Pris: 10.499 DKK
Vinderen i kategorien “bedste skimaskine” er følgende model XC-Classic fra Abilica. Maskinen har et stort og tydeligt display, der viser alle relevante informationer for din træning. Derudover kan man tilkøbe et gulvmodul, så den kan stå på gulvet.
Annonce
Bedste billige skimaskine
Pris: 9.999 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige skimaskine” er denne SKK-model fra svenske TOORX. Maskinen har alle ønskelige funktioner og installationer, der giver dig de bedste forudsætninger for en super træning for både begynder og øvet.
Annonce
Bedste premium skimaskine
Pris: 11.999 DKK
Abilica XC Classic 2000 Complete er en top-of-the-line skimaskine, der retfærdiggør sin position som markedets bedste premium model. Med sin robuste konstruktion og sofistikerede design simulerer denne maskine langrendsløb effektivt, hvilket sikrer en omfattende træning af både over- og underkrop. Den er udstyret med justerbare stroppe og glider let, hvilket bidrager til en realistisk skioplevelse. Det klare display viser træningsdata som hastighed, distance og kalorieforbrænd, der motiverer brugeren gennem hele workouten. Denne model er ideel til seriøse fitnessentusiaster, der søger en slidstærk maskine til hjemmebrug.
Annonce
Bedste multifunktionelle skimaskine
Pris: 14.995 DKK
EnergyFit Ski-Row Air er en imponerende multimodal træningsenhed, der har fortjent sin titel som bedste multifunktionelle skimaskine. Maskinens alsidighed står klart frem, idet den kombinerer skitræning og roning i én og samme maskine, hvilket giver en varieret og fuldkommen træningsoplevelse. Den luftbaserede modstand sikrer en glidende og naturlig bevægelse, som effektivt aktiverer hele kroppen og kan justeres efter individuelt konditionsniveau. Det kompakte og foldbare design er ideelt til hjemmebrug, hvor pladsen kan være begrænset. Udstyret med en intuitiv konsol og robust konstruktion, står EnergyFit Ski-Row Air som en topkandidat for atleter og fitnessentusiaster, der ønsker at forfine deres kondition og styrke.
Annonce
Bedste professionelle skimaskine
Pris: 15.000 DKK
Nordic Trainer skimaskinen er et topvalg for fitnessentusiaster, som ønsker at simulere langrend derhjemme eller i professionelle træningsfaciliteter. Designet giver en helt igennem naturlig og flydende glidebevægelse, der imiterer følelsen af at stå på ski i sneen, og maskinens justerbare modstand sikrer, at både nybegyndere og topatleter kan udfordres på deres niveau. Maskinen er robust og fremstår med en kvalitet, som retfærdiggør prisen; den er klart bygget til at holde. Trods størrelsen er den relativt let at placere, takket være det elegante nordiske design, der komplimenterer de fleste rum.
Annonce
En skimaskine er en lidt speciel og relativ ny konditionsmaskine. Mens de kendte konditionsmaskiner såsom løbebånd, crosstrainer og spinningcykler er ret velkendte og maskiner de fleste ved hvordan man benytter, så skiller en skimaskine sig lidt ud.
En skimaskine er en form for lodret romaskine, der stimulerer bevægelserne fra at stå på ski. Øverst på maskinen er der to håndtag, man griber fat i og trækker ned, hvorved der trækkes i et svinghjul – ligesom man kender det fra en romaskine.
Maskinen giver en effektiv helkropstræning der rammer alle muskelgrupper samt ens kondition – den er derfor meget kendt indenfor crossfit. Skimaskinen kaldes også tit for et ski ergometer.
Træning på et ski ergometer rammer stort set alle muskelgrupper i kroppen, hvilket gør det til en utrolig effektiv træningsform. Selve træningen består af forskellige bevægelser der alle rammer forskellige muskelgrupper. For at kunne give det bedste overblik over muskelaktiviteten, er det nedenstående delt op i de forskellige faser af træningen.
Start: Til start og du holder fast om de to håndtag, vil din triceps, øvre ryg muskler og dine lægmuskler aktiveres. Ligeledes aktiveres dine core muskler, resterende rygmuskler, ballemuskler, forlår og baglår, for at gøre klar til den næste del af bevægelsen, trækket.
Trækket: Dette sker, når du trækker ned i de to håndtag samtidigt med, at du begynder at bukke i dine knæ. Her rammes særligt triceps, den brede rygmuskel (latissimus dorsi), dine mavemuskler samt musklerne omkring din ofte. Ligeledes sker der aktivering i de forskellige muskler du har omkring din hofte samt dine baglår og din ballemuskulatur.
Slut: Til slut i bevægelsen rammes særligt dine mavemuskler, dine forlår, baglår og rygmuskler, for at kunne færdiggøre bevægelsen.
Træningen på et ski ergometer har mange fordele, både for dine muskler og for din kondition. Træningen hjælper dig med både at opbygge muskelstyrke og muskeludholdenhed, samtidig med at din kondition forbedres. Det er altid fordelagtigt at udføre konditionstræning, da dette har mange positive effekter på dit overordnede helbred, din sundhed samt kan reducere forekomsten af diverse livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar.
Derudover er træningen skånsom for krop og særligt dine led, hvilket betyder, at træningen har en lav skadesrisiko og er fordelagtig for alle aldersgrupper. Ligeledes kan træningen bruges til genoptræning efter skade, grundet den lave belastning på kroppen – derudover er det også muligt for folk der sidder i kørestol at træne med et ski ergometer.
Slutteligt er træningen på et ski ergometer sammensat at flere bevægelser, hvorved træningen også kan være god til at forbedre din koordination. Mange personer finder ligeledes træningen på et ski ergometer meget komfortabel, da man selv er i fuldstændig kontrol over intensiteten af træningen – jo hårdere du trækker i de to håndtag, jo mere modstand vil der opstå og din træning vil derfor bliver hårdere.
De skimaskiner der er på markedet minder i høj grad meget om hinanden. Der er nogle enkelte elementer der adskiller de forskellige modeller fra hinanden, og det er disse man skal være opmærksom på, ved valget af maskine. Det er vigtigt at man får et ski ergometer man føler passer godt til en selv, samtidig med at den skal have de funktioner man ønsker samt passer ind i det rum man tænker at have den i.
Det første man skal være opmærksom på, er om maskinen har et gulvmodul så den kan stå på jorden frit i rummet, eller om den er lavet som væghæng. Ligeledes, hvis du ønsker en maskine med væghæng, skal du være opmærksom på, at dine vægge kan holde til belastningen.
Noget andet du bør kigge efter, er hvilke håndtag der sidder på romaskinen. Du skal helst finde disse håndtag komfortable, da du vil have dine hænder herpå under hele træningen. Nogle ski ergometre har enkelte plastik håndtag, andre har ergonomisk designede håndtag. De enkelte plastik håndtag er fine, hvis du udelukkende har planer om korte træninger. Derudover vil de typisk være billigere at købe, hvis du finder behov for at købe nye håndtag. De ergonomisk designede håndtag er at foretrække, hvis du planlægger lange træninger på din skimaskine og du derfor vil holde i disse i lang tid.
Det sidste man bør have med i ens overvejelser, er displayet på maskinen. Her vil det for de fleste være fordelagtigt at vælge et display der er tydeligt at læse informationerne på, samt er nemt at navigere rundt i. Hertil bør man undersøge, om displayet viser de informationer, man ønsker at kunne holde øje med. Sådanne informationer kunne eksempelvis være tid, distance, tempo og forbrændte kalorier.
Nogle maskiner kommer med forudinstallerede træningsprogrammer på displayet, hvilket kan være rart de dage, hvor man ikke selv gider finde på en træning, eller hvis man ikke følger et bestemt træningsprogram. Der er også nogle få maskiner der kommer med spil på displayet, hvilket primært bruges som en god opvarmning inden selve træningen påbegyndes. Spillene kan også være med til at holde ens motivation høj samt kan få træningerne til at føles mindre ensformige og få tiden til at gå hurtigere.
For mange mennesker er der fordelagtigt at kombinere flere konditionsmaskiner i en træning. Dette er det, da man ved kombination af flere konditionsmaskiner undgå at en bestemt muskelgruppe overtrænes og potentielt skades. Ligeledes vil muskelgrupperne kunne blive aktiveret på flere forskellige måder, hvor træningen på en skimaskine eksempelvis er mere eksplosiv, end den mere udholdende aktivitet på en spinningcykel.
Derudover kan kombinationen være med til, at man kan træne i længere tid af gangen, da ens bevægelser derfor ikke bliver alt for ensformige og man derved kommer til at kede sig. Derudover kan det være en god kognitiv udfordring for mange at skifte mellem forskellige fitnessmaskiner under samme træning, da teknikken ikke er den samme mellem maskiner og man derfor bliver nok til at fokusere meget på teknik, muskelarbejde og forskellige bevægemønstre.
De mest hyppige fejl der ses ved maskiner er, at man træner med den forkerte og en ikke optimal teknik. At træne med den forkerte teknik kan forhindre at du får de ønskede resultater af din træning samt det øger risikoen for skader markant.
Typiske teknik fejl der ses ved træning på et ski ergometer er, at man gør dine bevægelser alt for store. Dette sker ofte i et forsøg på at træne så hårdt som muligt, hvorfor man kan komme til at tro, at jo større ens bevægelser er, jo mere træner man. Typisk ser man, at folk i starten af bevægelser tager deres arme alt for højt op, hvilket kan føre til, at man kommer til at overbelaste ens skuldre – i stedet bør man føre ens arme op til håndtagenes udgangspunkt og begynde at trække her fra.
Dette samme ses ved slutningen, hvor nogle kan komme til at trække håndtagene så langt tilbage, at de låser ud i albuerne. Dette kan ligeledes komme til at skade albuerne over tid. Andre fejl der ses er eksempelvis , at man står for langt vægt fra maskinen, hvilket begrænser længden af håndtagene, hvorved ens teknik også kan komme til at lide skade.
Der er forskellige ting du kan gøre for at vedligeholde din skimaskine bedst muligt samt forlænge levetiden for den. Efter endt træning bør du altid tørre din skimaskine af, således at sved og anden væske ikke kommer til at være på maskinen i lang tid og derved kan udvikle sig til rust. Hertil skal du være opmærksom på ikke at få rengøringsmiddel ind i svinghjulet, da dette kan skade det og potentielt ødelægge det.
Derudover bør du være opmærksom på, at de to wires som håndtagene sidder ikke, ikke bliver drejet for meget. Wirene bliver ofte drejet under træning, hvilket er helt normalt, men det er vigtigt at få drejet dem på plads igen efter træning. Hvis ikke du får drejet wirerne på plads igen, vil dette kunne føre til, at der kommer meget slitage på dem og de derfor kan gå i stykker.
Svarende til efter 50 timers brug, bør du udføre et mere grundig vedligehold af din skimaskine. Her bør du først og fremmest undersøge de forskellige wirere på skimaskinen. Wirene der sidder med håndtagene er nemme at undersøge, ved at hive ud i håndtagene og dermed undersøge wirene. Der er sidder ligeledes wires inde i selve maskinen, disse undersøges ved at fjerne skjoldet på maskinen og tilgå adgang i wirerne.
Hvis wirene viser betydeligt slid, bør disse udskiftet. Det vil være normalt med lidt slid på wirerne, men er der slidt så meget at wirene har mistet deres struktur, er det ved at være tid til en udskiftning. Derudover bør du undersøge alle de forskellige dele på din skimaskine, såsom skruer, samlinger, greb med mere – om de forskellige dele bør strammes eller smøres, alt efter deres funktion.
Som beskrevet under afsnittet “Hyppige fejl ved skimaskiner” er den mest hyppige fejl, træning med den forkerte teknik. Træning på en skimaskine yder en lav belastning på dine muskler, sener og led, hvorfor træningen generelt har få risici samt en meget lav skadesrisiko – træner man dog med en forkert teknik, kan man nemt komme til at overbelaste ens krop, hvorved skadesrisikoen øges og man kommer i risiko for skader.
De meste typiske skader er overbelastningsskader i forskellige led. Her bør man særlig være opmærksom på, at man holder sine håndled i en optimal stilling, da disse nemt bliver udsat og generelt er mere skrøbelige end andre led i kroppen. Ligeledes bør man være opmærksom på, at man bukker korrekt i knæene, så man hverken kommer til at bukke hvor meget, hvorved ens knæ kan bliver overbelastet, eller man kommer til at bukke for lidt, hvorved ens ryg kan overbelastes.
For at minimere ens risiko for skader, bør man derfor altid gøre sig umage med at lære den korrekte teknik, således at skadesrisikoen reduceres.
En anden risiko der kan opstå ved brugen af en skimaskine opstår, hvis man har en væghængt skimaskine. Her er det utroligt vigtigt at man sørger for at undersøge om ens væg kan holde til maskinen, samt at man gør brug af lange og stærke skruer. Hvis ikke man er yderst påpasselig under montering, kan der opstå risiko for at skimaskinen falder ned fra væggen.
Et ski ergometer produceret til træning og til træningscentre, findes kun i en bestemt type. Der findes dog andre maskiner der er lavet til at stimulere oplevelsen af at stå på ski, hvorfor man ikke behøves at gøre dette uden for på skiløjperne. Du kan læse mere om disse forskellige typer i nedenstående, således du kan kende de forskellige typer af maskiner fra hinanden.
Den type af skimaskine som denne artikel har fokus på, er de opretstående maskiner – også kendt som ski ergometer. Disse består af to håndtag der trækkes ned og aktiverer et svinghjul. Aktiviteten i svinghjulet er med til at bestemme belastningen og dermed også intensiteten af træningen. Det er typisk denne type af maskine du vil kunne støde på i et træningscenter og til crossfit konkurrencer.
Aeroski er en maskine der i højere grad stimulerer følelsen af at stå på ski. Maskinen består af en kort bane med et platform man står på. Ude i siderne af banen er to stave som man har hænderne på. Platformen kan så ved aktivitet bevæge sig fra side til side, hvorved det føles som om man står på ski. Træningen på maskinen rammer alle muskelgrupper samt er effektiv konditionstræning.
Modellen elite skimaskine er ikke særlig velkendt, men særdeles god til at stimulere fornemmelsen af at stå på ski. Maskinen minder lidt om en aeroski, da der er faste håndtag til hænderne, dog har man her fødderne placeret på to ski, der kan bevæge sig i en fast bane frem og tilbage. Det er en maskine man stort set aldrig ser i træningscentre, men er i højere grad populær inden for skisport verden.
Typisk vil e ski ergometer være produceret i materialer såsom stål, jern og metal. Disse materiale er alle at foretrække, da de er meget robuste, hvorved de kan modstå en del stress og belastning fra træning.
Disse materiale vil derfor også have en meget lang holdbar. Ofte ses et ski ergometer med et skjold lavet i meget stærk og holdbar plastik. Her er valget af plastik som materiale fordelagtigt, da dette er meget nemt at vedligeholde. Selve håndtagene og holderen til displayet vil også typisk være lavet i holdbart plastik. Dette er særligt en fordel til håndtagene, da disse dermed nemt kan skiftes ud, hvis der skulle opstå behov for det.
En vigtig funktion at være opmærksom på, er mobiliteten af maskinen. Hermed menes der, hvor let kan den transporteres, kan den foldes så den nemmere kan opbevares og så videre. Dette kan være vigtigt at have information om, alt efter hvor man ønsker at opbevare sin maskine samt hvor meget plads man har til den.
En anden vigtig funktion man bør være opmærksom på, er computeren og det dertil tilhørende display. Mange personer opnår en mere effektiv træning, vil at have træningsudstyr med display, da man derved kan holde øje med ens egen udvikling. Relevante funktioner et display bør kunne vise er ting som tid, distance, tag, watt og forbrændte kalorier.
Disse informationer vil man så kunne bruge til at skabe variation og udvikling i ens træning. Nogle maskiner kommer også med forudinstallerede træningsprogrammer, hvilket kan være en fordel for personer, der kan opleve at have svært ved at finde på træninger, ikke følger et specifikt træningsprogram samt kan være med at til at øge ens motivation.
Et ski ergometer er en af de konditionsmaskiner der ikke fylder alt for meget i rummet. Maskinen er høj og smal, og det er derfor vigtigt, at man er særlig opmærksom på højden af den. En stor fordel ved et ski ergometer er, at den både kan stå frit ude i rummet, men at den også kan monteres til væggen. Vælger man at montere sin skimaskine til væggen, kan man spare en del plads her – her skal man dog være særligt opmærksom på at væggen kan holde til det og at maskinen bliver monteret korrekt.
Eftersom at de forskellige modeller af maskiner stort set ser ens ud, vil der ikke være de helt store udsving fra model til model. Selve designet bag et ski ergometer kan fremstå ret stilrent, særligt hvis man har en væghængt maskine. I modsætning til mange andre konditionsmaskiner, så har ski ergometeret ikke særlig store dimensioner, hvorved designet ser meget mere let ud, hvorved den også typisk vil passe godt ind i et home gym.
Der kan være forskel på farverne af håndtagene, samt om der er tryk på selve maskinen, hvilket kan have en betydning for det overordnede design. Ligeledes kan der være forskel på svinghjulet, der ligeledes spiller en rolle i det samlede indtryk af maskinen.
Ski ergometre ligger typisk meget tæt i pris. Modellerne taget med i denne artikel koster mellem 8.500 DKK og 13.000 DKK, hvilket er typiske priser for en maskine. Der er forskellige faktorer der har betydning på prisen – den hyppigste er producenten bag maskinen og om hvorvidt denne er kendt eller ej.
Andre elementer der kan have en betydning er holdbarhed, kvalitet og computer med display. Slutteligt vil en væghængt maskine typisk være billigere end en gulvstående maskine, grundet at der går mindre materiale til at producere en væghængt maskine.
Overordnet set findes der to forskellige teknikker til træning på en skimaskine – traditionel teknik og butterfly teknik. Den traditionelle teknik bygger på, at ens arme bevæger sig direkte op og ned. Denne teknik minder mest om teknikken fra ski samt vil for mange være den teknik der falder dem mest naturligt.
Modsat findes det der kaldes for butterfly teknik, hvor man føre armene ud til siden samtidig med at man bevæger dem op og ned. Teknikken kan se lidt mærkeligt ud, men mange finder denne teknik effektiv til eksempel konkurrence, da man vil kunne genere mere kraft på kortere tid.
På mange modeller af skimaskiner, vil der foran på svinghjulet være mulighed for at justere dette. Dette vil ofte fungere som på en romaskine, hvor der vil være en form for håndtag man kan skubbe hen til den ønskede justering. Denne styrer, hvor meget luft der kan komme ind i svinghjulet.
Typisk vil det være muligt at kunne justere mellem 1-10 – jo højere justeringen er, jo mere luft vil der kunne komme ind i svinghjulet. Jo mere luft der kan komme ind i svinghjulet, jo mere arbejde skal der til for at dreje svinghjulet rundt, hvorved belastningen øges. I teorien minder dette meget om gear på en cykel.
Har du en vægmonteret skimaskine, anbefales du at anskaffe dig et underlag produceret specifikt mod træning. Dette kunne eksempelvis være et stykke fitnessgulv eller en træningsmåtte. Træning på en skimaskine kan være meget hård, hvorved man nemt vil kunne komme til at svede. Meningen med at få et underlag er, at undgå at der skulle komme sved på gulvet. Et underlag vil altså være med til at holde hygiejnen omkring træningen høj samt vil beskytte det underliggende gulv fra fugtskader, ridser med mere.
Der er ikke lavet særlige mange undersøgelser på effekten af skimaskiner i relation til træning, da mange udelukkende ser på effekterne af at stå på normale ski udendørs. Der er dog en undersøgelse tilbage fra 2017, der kiggede på ændringerne i elite junior langrend atleters præstation ved styrketræning vs. træning på en skimaskine.
Der var 33 deltager til undersøgelsen, der skulle træne ekstra 40 minutter 2 gange om ugen, med fokus på en af træningsformerne. Dette skulle foregå over 6 uger. Efter de 6 uger med ekstra træning, så man fysisk forbedring på alle deltagernes fysiske kapacitet, særligt pigerne. Dermed kunne man konkludere, at både styrketræning og træning på en skimaskine, kan forbedres ens sportslige præstation på ski.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste skimaskiner. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Skimaskinerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af skimaskine afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.