fbpx

Træningsmåtte

En træningsmåtte er blevet et hvermandseje for hjemmetrænings-entusiaster. Med en fitness måtte kan du træne kroppen på en skånsom og komfortabel måde. Herunder giver vi dig et overblik over de 5 bedste træningsmåtter i test.

Træningsmåtte test 2020: Top 5 bedste træningsmåtter

Bedste træningsmåtte

TPE træningsmåtte
TPE træningsmåtte
En tyk, blød, let og skridsikker træningsmåtte, lavet af 100 % genanvendeligt og nedbrydeligt materiale. Med en længde på 183 cm, en bredde på 61 cm og en tykkelse på 1,5 cm passer måtten de fleste. Ydermere er den nem at rengøre og fri for skadelige stoffer.
449 DKK

Bedste billige træningsmåtte

Noname træningsmåtte
Noname træningsmåtte
Her har vi fat i en billig træningsmåtte, som fungerer ganske udmærket. Den har en længde på 180 cm, en bredde på 61 cm og en tykkelse på hele 1,5 cm. Materialet den er lavet af er neopren, og måtten er derfor skridsikker.
249 DKK

Bedste premium træningsmåtte

Abilica træningsmåtte
Abilica træningsmåtte
Nu bliver det ikke bedre! En træningsmåtte lavet og designet af danske Abilica. Måtten er ekstrem slidstærk, komfortabel, blød, skridsikker og har 2 huller til ophæng på væg. Den har følgende mål: 183 cm længde, 61 cm bredde og 1,5 cm tykkelse.
495 DKK

Bedste foldbar træningsmåtte

ODIN foldbar træningsmåtte
ODIN foldbar træningsmåtte
Hvis det kniber lidt med pladsen derhjemme, så kan du overveje at købe en foldbar træningsmåtte. Sådan en træningsmåtte kan hurtigt foldes sammen til en kompakt tilstand og opbevares under sengen, bag døren eller et helt tredje sted. Måtten har en tykkelse på 5 cm, en længde på 182 cm og en bredde på 60 cm.
499 DKK

Bedste svedabsorberende træningsmåtte

Abilica tyk træningsmåtte
Abilica tyk træningsmåtte
En ekstra tyk træningsmåtte som giver dig mulighed for at træne uden, at du kan mærke gulvet. Med en tykkelse på hele 1,5 cm er du sikret en blød træningsoplevelse. Den er tæt, vaskbar og har en længde på 120 cm samt en bredde på 60 cm.
439 DKK

Guide til træningsmåtte

Hvad er en træningsmåtte?

En træningsmåtte giver anledning til en skånsom hjemmetræning

En træningsmåtte giver anledning til en skånsom hjemmetræning

En træningsmåtte er et redskab til din træning, som man med fordel kan anskaffe sig. For manges vedkommende vil dette træningsredskab måske endda være et af de første, man anskaffer sig, hvis man ønsker at træne hjemme eller begive sig ud i træning for første gang. Trænings måtter er gode at anskaffe sig, når man skal lave en lang række øvelser såsom, rygbøjninger, mavebøjninger, planke, push ups eller lave udstrækninger. Træningsmåtten hjælper både på komfort under træning, men også på hygiejnen i hjemmet, da man ikke sveder på gulv eller tæpper.  

Hvilken træningsmåtte skal jeg vælge?

Hvilken træningsmåtte man skal være afhænger meget af, hvilke behov man har, og hvad man ønsker at have ud af sin træning. Øverst i artiklen kan du læse om en række af de tests, der er blevet gennemført omkring fitnessmåtter og træningsmåtter. Her kan du få en idé om, hvilke måtter der er bedst i test.

Overordnet findes der dog to typer af måtter til din træning i et fitnesscenter. Træningsmåtter er de klassiske som er gode at bruge til maveøvelser, udstrækninger og en lang række andre øvelser. Der findes også en lidt længere model, der kaldes en fitnessmåtte. De er blevet meget populære, da den netop har en længere overflade end en traditionel træningsmåtte. Fitness måtten er som regelt omkring 143 cm lang. En traditionel trænings måtte er som regelt 100 cm lang til sammenligning.     

Grunde til hvorfor jeg skal købe en træningsmåtte

Der er adskillige grunde til at anskaffe sig en træningsmåtte, når man skal lave øvelser. En af de primære årsager til at bruge en fitnessmåtte er, at du undgår skader lettere, hvis du benytter dig af en, end hvis du ikke gør.

Du undgår, at du glider på et jævnt underlag, men du undgår også, at du får brændmærker på gulvtæpper eller skader, når du eksempelvis hopper på ujævnt underlag. Træningsmåtten sørger nemlig for, at du får et jævnt, blødt og stabilt underlag under dig til enhver type af øvelse, du skal foretage dig. Samtidig er en træningsmåtte et nemt udstyr at have i hjemmet, de findes i mange størrelser, så de kan tilpasses selv de mindste områder i hjemmet, uden at man behøver at rykke rundt på møblementet. Og så er måtterne endda lette at pakke væk, når de ikke skal bruges mere, fordi de bare skal rulles sammen efter brug.

Hvis man bruger vægte i hjemmet kan fitnessmåtten også være god at bruge, hvis man sætter vægtene for hårdt fra sig eller taber dem under træning. På den måde vil der ikke ske skader på dit eget gulv, da måtten fungerer som et beskyttende underlag. Om ikke andet så vil en trænings måtte reducerer risikoen for, at der sker noget med dit gulv. På samme måde vil en træningsmåtte beskytte gulvet, hvis du har andet udstyr i hjemmet såsom en stepmaskine eller et løbebånd, der ellers kan skade dit gulv. 

Kombinér træningsmåtte med andet udstyr

Det er muligt at kombinere træningsmåtter med uanede mængder af udstyr. Mange kombinerer for eksempel en træningsmåtte med en træningselastik, som gør en i stand til at yde mere modstand, hvis man laver squats eller glutebridge under sin træning. Det er også en mulighed, at man kombinerer træningsmåtter med håndvægte, som man kan bruge præcist som i et center til diverse øvelser af triceps, biceps, men også flere andre øvelser såsom overhead lunges eller soldater pres. 

Et andet udstyr man kan bruge er mavehjulet. Dette er en øvelse, som er særdeles effektiv, og med en træningsmåtte kan man i højere grad sikre sig, at man hverken glider eller får ondt i sine knæ under træningen, når man foretager øvelsen. Dette giver en optimeret træning med en effektiv øvelse. 

Pleje af træningsmåtte

En af de ting, man bør have for øje, når man anskaffer sig en træningsmåtte er, at den skal vedligeholdes. Man kan hurtigt glemme, at en træningsmåtte ligesom alt andet skal rengøres, ihvertfald hvis man ønsker, at den skal holde så længe som muligt. Fitness måtter laves i forskellige typer af materiale, så det er en god idé at tjekke, hvordan man bør pleje sin måtte, så man ikke gør mere skade end gavn under rengøringen. Der findes nemlig nogle træningsmåtter der skal behandles på en helt særlig måde, hvis man ikke vil ødelægge dem under rengøringen. 

De fleste materialer kan dog godt tåle, at man gør måtten ren med en let våd klud. De fleste træningsmåtter kan også tåle, at man bruger et skånsomt rensemiddel. Dette bør man gøre omtrent hver anden uge eller deromkring. 

Kommer man til at bruge for meget vand eller sæbe, så er det en god idé at tørre fitnessmåtten af, så den ikke bliver for glat. De gange, man bruger rensemiddel, skal man gerne lægge et håndklæde over måtten af indtil den er tør igen. Bagefter kan man opbevare måtten, som man plejer at gøre.

Her er en kort video som demonstrerer, hvordan du rengører din træningsmåtte:

back to menu ↑

Valg af træningsmåtte

Der findes som tidligere nævnt en lang række forskellige typer af træningsmåtter, som man kan vælge imellem. Der er rig mulighed for at finde den, der passer bedst til din træning. 

Materiale

Når man skal vælge sin træningsmåtte, så er der en række forskellige faktorer. Der kan afgøre, hvilken type materiale man foretrækker. Der findes fitnessmåtter, der er lavet af skum og vinyl, det er nok den nemmeste trænings måtte at tørre af efter brug. Samtidig kan den holde til rigtig mange ganges brug. Der findes også måtter lavet af termoplast, det er den træningsmåtte, der er mest miljøvenlig. Materialet gør også, at måtten er blød og behagelig at træne på. Samtidig bliver materialet ikke bøjet eller påvirket, uanset hvor meget man lægger måtten sammen. 

Overflade

Overfladen på en trænings måtte varierer alt efter hvilken type, du vælger. Nogle overflader er mere hårde og jævne, mens andre er blødere og mere rillet. Igen kommer det meget an på, hvad man foretrækker. Ved de mere bløde måtter skal man ofte være opmærksom, hvis man træner barfodet og sveder. Her kan man risikere at glide i højere grad, end ved de mere hårde måtter.  

Størrelse

Der findes en række forskellige typer af træningsmåtter. En typisk trænings måtte er som regelt 100 cm lang og 50 cm bred tykkelsen varriere fra mellem 1 cm og 6 cm. Den type af måtte kan passe ind i de fleste hjem, og den passer til de fleste typer hjemmetræninger. 

En typisk fitnessmåtte er omkring 143 cm lang og 60 cm bred. De varriere på samme måde i tykkelse. De lidt større måtter er blevet meget populære, og de fungerer også til de fleste typer hjemmetræning. Den længere måtte kan endda bruges til flere typer udstræk. Den er måske værd at overveje, hvis du synes en klassisk træningsmåtte er til den lille side.  

Tykkelse

Træningsmåtten bør som minimum være 1 cm tyk for, at den gør nogen gavn under træningen. Det kommer meget an på, hvad man foretrækker af tykkelse, hvad der er bedst. Det er en god idé at have en måtte, der er til den tykkere side, hvis man sveder meget under træning. Den tykkere måtte er nemlig bedre til at absorbere sved end de tyndere måtter er. Normalt går trænings måtter op omkring 6 cm i tykkelse. Men når det kommer til tykkelse, så er det vigtigste, at man ikke føler ubehag under træningen. Så alt efter din krop og dine øvelser, så vælg den type af tykkelse, der fungerer bedst for dig. 

Funktioner

Fitness måtter har først og fremmest som funktion at gøre din træning behagelig. Måtten beskytter både albuer, knæ og lænd under din træning. Samtidig er det en god måde at beskytte dit gulv fra både sved og skader fra eventuelle redskaber under træningen. En praktisk funktion er, at træningsmåtter er lette at opbevare og transportere med sig, hvis man har brug for det.    

Der findes også en anden type af trænings måtter, som er lavet specielt til at beskytte gulvet. De kan ikke på samme måde rykkes rundt på. Samtidig er de både tungere og tykkere. De fungerer som et stort puslespil af flere måtter, som sættes sammen. Disse er endnu bedre til at beskytte gulvet for redskaber, man eventuelt skulle tabe. De kræver dog et rum med plads, da de er noget større end normale fitnessmåtter.  (foldbar funktion osv.)

Budget

Træningsmåtter passer ind i de flestes budget. Det er et af de træningsredskaber, der kan fås til en overkommelig pris. Og når du har anskaffet dig en trænings måtte, så kan det optimerer din træning væsentligt. Træningsmåtter fås ned til omkring 100 kroner, men det er altid en god idé at sikre sig, at kvaliteten er ordentlig på en måtte. Ønsker man sig særlig holdbarhed eller kvalitet, så kan man med fordel smide lidt ekstra penge efter en måtte. Der findes også typer af træningsmåtter, der koster op omkring 1000 kroner. Men der findes altså måtter til ethvert budget og enhvers individuelle krav. 

back to menu ↑

Hvad siger undersøgelser om træningsmåtte?

Man kan blive overrasket over alle de undersøgelser, som omhandler træningsmåtten. Her er et lille udsnit af dem.

Normalt tænker de fleste af os ikke over dette, men fitnesscentre og andre lignende træningscentre er fyldt med bakterier. De suser rundt i luften, men sidder så sandelig også på diverse træningsmaskiner og træningsudstyr. Træningsmåtten er et af de træningsudstyr, som er fyldt med bakterier og snavs. Hvis ikke personalet husker at rengøre måtten, ja så kan den hurtigt blive en bakteriebombe. I en undersøgelse foretaget i 2014 undersøgte man en række træningsmåtter fra diverse træningscentre for at finde ud af, hvor beskidte de egentlig var. Mere end halvdelen af træningsmåtterne blev testet positive for dermatofytter. Dermatofytter er en betegnelse for hudsvampe, som kan forårsage ringorme.

En anden undersøgelse viste, at et træningsprogram med træningsmåtte kan være til stor gavn for den ældre generation. Det er sikkert og simpelt at gennemføre et træningsprogram med træningsmåtte. Ikke nok med at ældre opnår mere styrke og forbrænder kalorier, så resultere det også i en bedre balance.

En tredje undersøgelse har påvist, at man effektivt kan dyrke pilates på en træningsmåtte. Ifølge undersøgelsen/studiet kan pilates være én af mange måder at træne ens fysik og/eller være en genoptræningsform. Interessen for anvendelse af pilates på en træningsmåtte er stor hos personlige trænere og fysioterapeuter, eftersom det er en skånsom måde at træne på og genoptræne på. Dog skal man være opmærksom på, at der er meget lidt empirisk forskning om dette område sammenlignet med f.eks. styrketræning.

back to menu ↑

Søgninger relateret til træningsmåtte

Tyk træningsmåtte

En tyk træningsmåtte sikrer dig, at du får optimal komfort under din træning. Med en tyk træningsmåtte er du sikker på, at du ikke mærker gulvet og ikke bliver øm i knæ, albuer eller lænd. En tyk træningsmåtte vil kategoriseres som en måtte på omkring 6 mm. Den type træningsmåtte er bedre til at absorbere sved, ud over at den sikrer endnu mere komfort. Det kan være en fordel, hvis man dyrker træning med høj puls eller intensitet. 

Ekstra tyk træningsmåtte

Der findes også fitness måtter, som er ekstra tykke. De tykkeste måtter er omkring 1,5 cm tykke, og det er altså væsentligt mere end de normale og tykke måtter. Det sikrer endnu mere komfort under øvelser. Det kan særligt være en god idé at anskaffe, hvis man laver mange siddende eller liggende øvelser. Laver man derimod også en del øvelser, der indbefatter hop, så kan det måske være rarere med en tyndere måtte. Et blødt underlag kan være problematisk til hop og lignende.  

Stor træningsmåtte

De normale måtter er mellem 100-150 cm lange og 50-60 cm brede. Der findes dog nogle måtter som er noget større end det. Der findes måtter, som måler omkring 200 cm i længde og 100 cm i bredde. Det kræver naturligvis mere plads til øvelserne, men det giver samtidig noget større bevægelighed under din træning.  

2 cm træningsmåtte

De tykkeste træningsmåtter på 2 cm er ligesom dem på 1,5 endnu mere komfortable end en almindelig tykkelse træningsmåtte. Disse er godt til siddende og liggende øvelser ligesom de måtter der måler 1,5 cm. Det er dog ikke altid den bedste måtte, hvis du ønsker at lave eksempelvis jumpsquats eller burpees på en måtte, da de kan være for tykke til at det er behageligt.  

1,5 cm træningsmåtte

En 1,5 cm måtte er i den tykkere ende af træningsmåtter. De giver mere komfort under din træning, da de beskytter endnu mere for det hårde underlag. Det er særligt egnet til de mere stille øvelser, hvor man sidder og ligger ned. Eksempelvis mave- og rygøvelser er gode på sådan en måtte. Også udstræk er behageligt på en af de tykkere måtter. 

Foldbar træningsmåtte

Der findes også en type af måtte, som er mulig at folde sammen efter træning. En foldbar træningsmåtte er smart, hvis man gerne vil have en let og enkel måde at opbevare sin måtte på. Man sikrer sig på den måde bedre, at trænings måtten ikke bliver deform af at blive rullet sammen. Denne er nemlig lavet til, at måtten kan lægges lag på lag efter brug. 

Billig træningsmåtte

Når du jagter en billig træningsmåtte, så kan du gøre dig klog i at følge disse råd:

  1. Find et forholdsvist ukendt brand. Når det gælder træningsmåtter, er kvaliteten stort set den samme – det vigtigste er egentlig bare tykkelsen. Du kan stort set ikke mærke forskel, og derfor kan du ligeså godt købe en billig måtte fra et ukendt brand og eventuelt et “noname” brand.
  2. Billige træningsmåtter finder man ved udsalg samt ved at holde et skarpt øje på diverse tilbud. Så brug noget tid på at scoute tilbud og udsalg hos de forskellige butikker (online og fysiske)
  3. Black friday forbinder man med elektronik og hardware, men man kan altså også spare forholdsvis mange penge på træningsudstyr. Det samme gælder black weekend og cyber monday.

back to menu ↑

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilke træningsmåtter er bedst i test?

Læs om og se de bedste træningsmåtter i test lige her.

Hvordan er træningsmåtterne blevet testet?

Træningsmåtterne er blevet vurderet ud fra byggekvalitet, ergonomi og design.

Hvad koster en træningsmåtte?

Det afhænger af, hvilken træningsmåtte der er tale om. Nogle koster omkring små hundrede kroner, mens andre luksuriøst (og ofte tykkere måtter) kan komme op i en pris på flere hundrede kroner.

back to menu ↑

Referencer

  • “Dermatophytes contamination of wrestling mats in … – NCBI.” 29 nov. 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260269/. Besøgt 21 apr. 2020.
  • “The Effects of Pilates Mat Exercise on the Balance … – NCBI.” 28 feb. 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3944308/. Besøgt 21 apr. 2020.
  • “Pilates: how does it work and who needs it? – NCBI.” 29 dec. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666467/. Besøgt 21 apr. 2020.