Træningsmåtte

Pink træningsmåtte
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

En træningsmåtte er et meget alsidig træningsudstyr, som alle anbefales at have til hjemmetræninge. En træningsmåtte giver dig mulighed for at træne hele din krop på en meget skånsom og komfortabel måde.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af træningsmåtter. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Træningsmåtte Test: Top 5 Bedste Træningsmåtter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste træningsmåtte

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste træningsmåtte i test” er denne rigtig gode Odin træningsmåtte. Måtten er i super kvalitet og er produceret fri for skadelige stoffer. Træningsmåtten er både tyk og blød, men er stadig let i vægt.

Annonce

Bedste billige træningsmåtte

Pris: 135 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige træningsmåtte” er denne pakke fra Odin. Træningsmåtten kan både bruges som en klassisk træningsmåtte, som en yogamåtte og som en gymnastikmåtte, hvorved træningsmåtten er meget alsidig.

Annonce

Bedste premium træningsmåtte

Pris: 849 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium træningsmåtte” er følgende Eurosport High Quality træningsmåtte. Som navnet siger er denne måtte fremstillet i en meget høj kvalitet og er velegnet til et utal af træningsformer.

Annonce

Bedste rejse træningsmåtte

Pris: 339 DKK

Vinderen i kategorien “bedste rejse træningsmåtte” er følgende træningsmåtte fra eKO. Måtten vejer kun 0,9 kg og kan derudover foldet sammen så den passer ned i træningstasken. Træningsmåtten er lavet i høj kvalitet der ikke falmer over tid.

Annonce

Bedste foldbare træningsmåtte

Pris: 419 DKK

Vinderen i kategorien “bedste foldbare træningsmåtte” er denne model fra Harbinger. Træningsmåtten kaldes for tri-fold, da den kan foldes tre gange, og derved nemt kan pakkes væk. Træningsmåtten er 5 cm tyk og er meget komfortabel.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til træningsmåtte

Hvad er en træningsmåtte?

En gymnastikmåtte er et stykke træningsudstyr, der kan være en stor hjælp under rigtig mange forskellige træningsformer. gymnastikmåtte kaldes også for gymnastikmåtter. Gymnastikmåtter bruges blandt andet til gymnastik, pilates, kampsport og meget mere. Mange anskaffer sig ligeledes en gymnastikmåtte til hjemmet, da dette kan gøre det meget mere komfortabelt at lave træningsøvelser på gulvet. Sådan nogle øvelser kunne eksempelvis mavebøjninger, armbøjninger, rygbøjninger samt både opvarmning og udstræk.
Lyseblå træningsmåtte

Hvorfor skal jeg købe gymnastikmåtter?

Den første fordel der er ved at købe en gymnastikmåtte og bruge denne under træning er, at sådan en fitnessmåtte, vil kunne give dig både støtte og sikkerhed under din træning. Dette får du, da du ved brug af en gymnastikmåtte, undgår at du kan glide på en ujævnt eller et glat underlag. En træningsmåtte giver dig et både jævnt, blødt og et stabilt underlag at træne på, hvilket kan være en fordel under stort set alle træningsøvelser og mange træningsformer. Ligeledes kan en gymnastikmåtte også hjælpe med at balancere og stabilisere din krop under træning.

Brugen af en gymnastikmåtte under træning, vil øge din komfort. Dette sker, da en gymnastikmåtte giver et ekstra lag mellem gulvet og dig, hvilket kan være meget behageligt, særligt hvis du udfører træningsøvelser der foregår på gulvet. Dette kan være en vigtig fordel for personer der hurtigt oplever smerter og ømhed i eksempelvis knæ, hofte og håndled.

Noget mange ikke tænker over, men noget der faktisk er en stor fordel ved gymnastikmåtter er, at brugen af en gymnastikmåtte øger hygiejnen. Her tænkes både på din personlige hygiejne, men også hygiejnen i det rum du vælger at træne i. Ved brug af en gymnastikmåtte forhindrer du, at snavs og bakterier der er på gulvet ikke kommer i kontakt med dig og din krop. Derudover forhindrer en træningsmåtte også, at der ikke kommer eksempelvis sved på gulvet.

En anden stor fordel ved at købe en gymnastikmåtte er, at den er nem at have i hjemmet. Det er et stykke træningsudstyr der hverken vejer eller fylder meget, hvilket gør det nemt at opbevare. Ligeledes er en gymnastikmåtte nem at pakke væk igen efter endt træning, da den bare skal rulles sammen igen.

Gør man derudover brug af håndvægte eller kettlebells til hjemmetræning, kan en fitnessmåtte også være god at bruge under træningen, da denne kan beskytte gulvet, hvis man har tendens til at sætte vægtene for hårdt fra sig eller hvis man skulle komme til at tabe dem under træningen. Om ikke andet så vil en gymnastikmåtte reducere risikoen for, at der vil kunne ske noget med dit gulv. På samme måde kan en gymnastikmåtte bruges til at beskytte gulvet, hvis du har andet udstyr i hjemmet såsom en stepmaskine eller et løbebånd, der ellers kan skade dit gulv.

Hvilken træningsmåtte skal jeg vælge?

Når du skal vælge en gymnastikmåtte skal du overveje hvilke træningsformer, du planlægger at benytte denne til. Som tidligere nævnt, benyttes gymnastikmåtter typisk til træning der foregår på gulvet. Her kan det være rart at bruge en gymnastikmåtte, da denne er lidt tyk og dermed kan gøre det meget mere komfortabelt for dig.

En gymnastikmåtte er særlig god til styrketræning, pilates, opvarmning og udstræk. Ligeledes kan du bruge en gymnastikmåtte når du laver bevægelighedsøvelser og fleksibilitet. Planlægger du udelukkende at bruge din gymnastikmåtte til yoga, så skal du i stedet have fat i en yoga-måtte.

En anden ting du bør overveje inden du vælger en fitnesssmåtte, er dit behov for komfort. Dit behov for komfort vil afhænge af din fysiske tilstand samt hvor ofte du planlægger at træne. Komforten af en gymnastikmåtte kan komme til udtryk i hvor tyk måtten er og i valget af materiale – her vil en gymnastikmåtte lavet i skum typisk være mere komfortabel end en gymnastikmåtte lavet i vinyl.

Et andet element der er vigtig at være opmærksom på ved valget af en gymnastikmåtte, er om den kan holde til at blive fugtig. Dette er særligt noget du skal være opmærksom på hvis du ønsker en måtte lavet i skum, eller hvis du selv har tendens til at svede meget under træning. Du skal altså undgå at få en måtte, der absorbere sveddet.

Sådan en måtte vil være meget svær at holde ren og derudover vil den kunne komme til at lugte i takt med at den bliver brugt.

En sidste ting der bør overvejes inden du køber en måtte er, hvor skridsikker den er. Alt efter hvilken træningsform du dyrker og hvilke øvelser du planlægger skal skulle udføre på din måtte, kan du vurdere, hvor stort et behov du har for at den skal være skridsikker. Det bedste vil være at få en måtte der har lidt tekstur på overfladen der gør den skridsikker.

Det er lidt forskelligt om måtter produceres med en enkelt skridsikker side eller om begge sider er lavet skridsikkert.

Hyppige fejl ved træningsmåtter

En hyppig fejl der ses ved valget af måtter er, at man ikke tager sin træning med i overvejelserne under købet. Det er eksempelvis vigtigt at overveje, om ens måtte skal bruges til statisk eller dynamisk træning. Statisk træning er træning hvor du holder bestemte stillinger over længere tid for at udfordre særligt din balance og stabilitet.

Dynamisk træning er træning bestående at hurtige bevægelser der aktiverer flere forskellige muskelgrupper og kan udfordre din koordination. Alt efter hvilken type af træning du typisk vil udføre, skal du være opmærksom på overfladen af din måtte – og det er her mange begår en fejl. Skal du primært udføre statisk træning, skal du få en måtte med en jævn og blød overflade.

Skal du derimod primært udføre dynamisk træning, bør du få en måtte der har et godt greb og er skridsikker.

Træningsmåtter vs. yogamåtte

Mange folk tror at en gymnastikmåtte er det samme som en yogamåtte – de to minder umiddelbart meget om hinanden, men der er faktisk nogle vigtige forskelle mellem dem, som man bør være opmærksom på. En yogamåtte har til funktion at give dig stabilitet under diverse udfordrende yogastillinger.

Grundet det øgede behov for stabilitet, vil yogamåtter være tynde, således at måtten ikke kommer til at give efter mens du står på den. En yogamåtte vil typisk at have tykkelse mellem 0,3 og 0,6 cm.  Dette er modsat gymnastikmåtter, da disse har til formål at gøre din træning komfortabel samt at fungere som en blød overflade for at forhindre at dine knogler og led for en for stor belastning og fra at blive udtrættede.

En gymnastikmåtte kan have en tykkelse mellem 1 cm og 6 cm. Tykkelsen på måtterne har også en betydning i forhold til graden af beskyttelse. Som nævnt er en yogamåtte relativ tynd, hvilket betyder, at graden af sikkerhed er lav, hvis man skulle falde. Igen er dette modsat gymnastikmåtte der er relativ tyk, og yder derfor en større beskyttelse, hvis du skulle falde under træning.

Udover tykkelsen, vil en yogamåtte altid have minimum en enkelt skridsikker side. Dette er særligt vigtigt under yoga, for at forhindre at måtten skulle komme til at flytte sig, imens du står en i udfordrende yogastilling.

En anden forskel på de to typer af måtter, er valget af materiale. Stort set alle yogamåtter vil være lavet i et PVC materiale. Dette materiale er meget let, nemt at gøre rent og kommer ikke til at lugte over tid. Klassiske gymnastikmåtter kommer i tre forskellige typer af materiale – vinyl, TPE og EVA-skum.

Disse forskelle i materialevalget, har også en betydning på fastheden af måtterne. Gymnastikmåtter kan enten være meget bløde, hvilket vil være fordelagtigt, hvis du udelukkende laver kropsvægtsøvelser. Derudover kan gymnastikmåtter være meget faste, hvilket gør dem beregnede til træninger, hvor du gør brug af eksempelvis håndvægte eller kettlebells.

Yogamåtter findes derimod kun i en typisk fasthed, som vil være midt i mellem blød og hård. Dette er fordi at du under yoga både har et behov for at måtten er blød for god komfort, men stadig har et behov for at måtten skal være fast, således at man kan føle sig stabil under yoga træningen.

Pleje og rengøring af træningsmåtter

En af de ting, man bør have for øje, når man anskaffer sig en gymnastikmåtte er, at den skal vedligeholdes. Man kan hurtigt glemme, at en gymnastikmåtte ligesom alt andet skal rengøres, ihvertfald hvis man ønsker, at den skal holde så lang tid som muligt.

Her til skal man være opmærksom på, at gymnastikmåtter kommer i flere forskellige typer af materialer, og det derfor kan være en  god idé at tjekke, hvordan man bør pleje sin måtte, så man ikke gør mere skade end gavn under rengøringen. Forskellige typer af materiale har nemlig forskellige behov for rengøring og pleje.

Det er vigtigt at man er opmærksom på at holde sin gymnastikmåtte ren, da man er i direkte kontakt med dem, med store dele af ens krop under træning. Holder man hygiejnen høj i forbindelse med sin træningsmåtte, vil den for det første kunne vedligeholdes i længere tid, samt den bliver mere komfortabel at bruge når den hverken er beskidt eller lugter af sved.

Alt efter hvor intens man træner på sin gymnastikmåtte, kan man vurdere, hvor ofte der er behov for rengøring. Har man eksempelvis tendens til at svede meget, bør man gøre sin gymnastikmåtte ren lidt oftere, end en person der ikke sveder. Vil du være på den sikre side, kan du med fordel tørre din træningsmåtte af, efter hver gang du har trænet på den.

Som nævnt kan der være forskel på hvordan du bedst muligt rengør de forskellige typer af materialer, men de fleste kan godt tåle, at man rengører sin gymnastikmåtte med en hårdt opvredet klud. Ligeledes kan de fleste gymnastikmåtter også tåle, at man gør brug af en mild og skånsom sæbe.

Et godt tip her er, at komme sin sæbeblanding i en sprayflaske, så man kan spraye det på sin gymnastikmåtte under rengøring. Med en sprayflaske undgår du, at der kommer for meget vand eller sæbe på gymnastikmåtten. Kommer man til at bruge for meget vand eller sæbe, så er det en god idé at tørre gymnastikmåtten af for væske med det samme, så den ikke bliver for glat eller at træningsmåtten kommer til at absorbere væsken.

De gange, man bruger sæbe, skal man gerne lægge et håndklæde over måtten af indtil den er tør igen. Når din gymnastikmåtte er fuldstændig tør igen, kan du opbevare den som du plejer at gøre. Under tørring og generelt opbevaring af ens fitnessmåtte, bør man opbevare den væk fra direkte sollys.

Sollyset kan få farverne på ens gymnastikmåtte til at falme, men kan også gøre gymnastikmåtten mør, så holdbarheden af den forkortes og fastheden mindskes. Hvis din gymnastikmåtte skulle få pletter eller begynder at lugte meget, har den brug for en større rengøring. Denne rengøring kommer meget an på, materialet af gymnastikmåtten.

Nogle gymnastikmåtter tillader at du kan bruge en stærkere sæbe eller et rensemiddel, mens andre faktisk kan komme i vaskemaskinen ved lette omdrejninger. Hvis du er god til at pleje din gymnastikmåtte, kan du forlænge dens levetid med op til 1 år længere end forventet levetid.

Risici ved træningsmåtter

Den største risici der kan opstå ved brugen af gymnastikmåtter er, hvis du har en gymnastikmåtte der ikke er i et skridsikkert materiale. Dette kan udføre en stor risiko især hvis din træning består af dynamiske bevægelser eller hvis du har tendens til at svede meget. En glat gymnastikmåtte er en farlig træningsmåtte, da du her er i risiko for at glide og dermed komme til skade.

Klassiske skader kan være forstrækninger i muskler, fibersprængninger, eller skader på dit skelet, alt efter hvordan du falder og hvordan du lander. Hvis du træner med eksempelvis håndvægte eller kettlebells på en gymnastikmåtte i dynamiske bevægelser, vil der også være risiko for at du vil kunne tabe disse ned på dig og derved komme til skade.

En stor debat lige nu, er om der er risici ved at have en gymnastikmåtte lavet i PVC. PVC er en form for plastik udvundet af polyvinylchlorid. Mange steder ser man på PVC som at være et farligt plastik. Produceres PVC dog i EU, bliver der tilføjet nogle tilladte tilsætningsstoffer, således at der ingen risiko er ved brugen af PVC.

Dog tilsætter man ikke disse tilsætningsstoffer undrer produktion i eksempelvis Fjernøsten. Her vil man kunne finde eksempelvis ftalater, der bliver tilføjet for at gøre gymnastikmåtterne bløde og fleksible. Disse ftalater kan være farlige for mennesker og øge risikoen for diverse sygdomme, samt kan irriterende huden ved direkte kontakt.

Så hvis man finder en gymnastikmåtte lavet i PVC, bør man være opmærksom på hvor den er produceret henne. Er gymnastikmåtten produceret i enten EU eller i USA, bør man ikke være bekymret for disse risici.

Valg af træningsmåtte

Typer af træningsmåtter

Som nævnt findes der flere forskellige typer af gymnastikmåtter. Hvilken gymnastikmåtte der er det optimale valg for dig, afhænger primært af, hvilke behov du har, hvilken træningsform du dyrker og hvad dine mål med din træning er.

Man kan sige at der overordnet findes to typer af gymnastikmåtter: klassiske træningsmåtter og fitness måtter. Derudover findes der gymnastikmåtter der er produceret specielt til bestemte træningsformer. 

Træningsmåtter

Dette er den helt klassiske og traditionelle gymnastikmåtte. Denne type vil du kunne støde på i almene træningscentre og er den de fleste mennesker vil have i hjemmet. Standardstørrelsen for en gymnastikmåtte er 100 cm lang, 50 cm bred og 1 cm tyk.

Gymnastikmåtten er altså lidt kortere og lidt tykkere end eksempelvis yogamåtter, hvilket gør, at den er ideel for kropsøvelser på gulvet. Gymnastikmåtter kan fås i tre forskellige slags materialer, som du kan læse mere om i afsnittet “Materialer”.

Fitnessmåtter 

Denne type af måtte vil være længere end den klassiske gymnastikmåtte. Målene på en fitnessmåtte vil typisk være omkring 140 cm lang, 60 cm bred og 1 cm tyk. Den lidt længere længde af fitness måtterne kan være en fordel, da du her kan have en større del af din krop inde på måtten på en gang. Fitnessmåtter findes i tre forskellige typer af materiale, fuldstændig ligesom gymnastikmåtter. 

Udover de to ovenstående typer af gymnastikmåtter, der alle er meget alsidige, findes der også gymnastikmåtter der er produceret specifikt mod en træningsform. Disse kan du læse om i de nedenstående typer. 

Udstræks måtte

Du kan sagtens bruge den klassiske gymnastikmåtte til at lave udstræk på, men der findes også en type, produceret specifikt for udstrækning. Disse måtter er en del tykkere end de andre typer af gymnastikmåtter, hvorved de også vejer mere.

Typisk vil de være lavet i skum med høj densitet, og have en overflade lavet i PVC. Overfladen i PVC gør at måtterne er meget nemme at holde rene, da de nemt kan blive tørret af med en ren klud. 

Yoga måtte

En yogamåtte er den tyndeste type af gymnastikmåtte på markedet – en yogamåtte kan faktisk være helt ned til 0,3 cm tyk. Denne typer vejer ikke særlig meget og er derudover meget fleksibel. De klassiske yogamåtter vil være lavet i PVC, hvilket gør måtten fleksibel samt meget skridsikker. 

Pilates måtte

En pilatesmåtte vil være lidt tykkere end en yogamåtte, men stadig tyndere end den klassiske gymnastikmåtte. Pilatesmåtter er primært lavet i høj densitets skum, hvilket gør dem meget behagelige og komfortable både at ligge på og at træne på. Typisk vil en pilates måtte have en overflade med tekstur, for at sikre at du har et godt greb under træningen.

En stor fordel ved pilatesmåtten er at de ofte vil have en skridsikker overfladen på bunden af måtten, som sikrer, at måtten ikke glider på den gulv den ligger på. Ulempen ved en pilatesmåtte er, at grundet materialet valget af skum og teksturen på overfladen, kan de være lidt mere udfordrende at holde rene og hygiejniske over tid. 

Materialer

Når man skal vælge en gymnastikmåtte, bør man være opmærksom på hvilket materiale gymnastikmåtten er lavet i. Valget af materiale har stor indflydelse på hvordan gymnastikmåtten er at bruge. Derudover spiller materialet en stor rolle i forhold til hvordan træningsmåtten skal gøres ren samt behovet for vedligehold.  

Der findes overordnet tre forskellige typer af materiale der bruges til produktion af gymnastikmåtter: vinyl, TPE og EVA. Som nævnt tidligere er PVC også et muligt materiale, men dette bruges dog primært til produktion af yogamåtter.

Vinyl: Gymnastikmåtter i vinyl vil ofte være lavet ud af skum, men så med en overflade i vinyl. Fordelen ved gymnastikmåtter i vinyl er at de er meget holdbare og så er de nemme at holde rene. Ulempen kan være, at de kan blive lidt glatte hvis man som bruger sveder meget. 

TPE: TPE står for “Thermoplastic Elastomer”. Dette valg af materiale er det mest miljøvenlige. En gymnastikmåtte lavet i TPE vil være meget komfortabel og slidstærk, hvorved sådan en gymnastikmåtte vil lave en lang levetid. En anden fordel ved TPE materialet er, at gymnastikmåtten ikke kan blive permanent bøjet eller påvirket på anden måde, uanset hvor meget man folder måtten sammen.

EVA: EVA er en bestemt form for skum. Gymnastikmåtter lavet i EVA vil være lette i vægt og vil typisk være billige i pris. En gymnastikmåtte i EVA-skum vil være meget blød og dermed meget komfortabel at bruge. Vælger man en gymnastikmåtte lavet i EVA-skum skal man være opmærksom på, at materialet er lidt mere skrøbeligt end de to andre typer af materiale.

Derfor anbefales man ikke at have sko på, eller bruge håndvægte og kettlebells imens man bruger denne type gymnastikmåtte. Derfor er en gymnastikmåtte lavet i skum særlig god til opvarmning og udstræk. 

Funktioner

Den primære funktion ved gymnastikmåtter er, at gøre din træning komfortabel og behagelig. Ved brugen af en gymnastikmåtte ved øvelser på gulv, kan du beskytte både dine albuer, knæ, hofte og din lænd under træningen. Samtidig kan gymnastikmåtten forhindre at snavs fra gulvet kommer på dig, eller at dit sved kommer på gulvet. Derved øges hygiejnen markant ved brug af en gymnastikmåtte. 

En praktisk funktion ved gymnastikmåtter er, at de typisk er lette både at opbevare og transportere, hvis man skulle have brug for det. Størstedelen af gymnastikmåtter kan nemt rulles sammen efter brug, hvor den så nemt kan pakkes væk igen. Andre gymnastikmåtter er produceret således, at de skal foldes sammen efter brug.

Nogle gymnastikmåtter kommer endda med indbyggede transport stropper eller håndtag, for den nemmest mulig transport. Dette kan være en stor fordel, hvis man planlægger at tage sin gymnastikmåtte med sig til træning eksempelvis i et træningscenter. Der findes også gymnastikmåtter der produceres med to huller i toppen – dette er ophængshuller.

Grunden til dette er, at man kan købe et ophængsstativ til ens væg, således at gymnastikmåtter kan hænges op. Dette gør både at man ikke behøver at rulle dem sammen efter brug, men også at ens fitnessmåtte nemt kan blive hængt til tørre, hvis den er blevet våd.

Størrelse

Som nævnt tidligere, findes der flere forskellige størrelser af gymnastikmåtter. Den klassiske gymnastikmåtte vil som regel have mål omkring 100 cm i længden og 50 cm i bredden. Kigger man i stedet på en fitnessmåtte, vil denne som regel have mål omkring 140 cm i længden og 60 cm i bredden.

Det er vigtigt at du får dig en gymnastikmåtte, der er stor nok både til dig, men også til de øvelser du ønsker at lave på den. Som tommelfingerregel siger man, at en gymnastikmåtte helst skal være omkring 20 cm bredere end du selv er, sådan at du har plads til at træne.

Hvis du får en måtte der er for lille til dig, kan det komme til at komplicere din træning og du vil komme til at bruge en masse energi på hele tiden at skulle tilpasse dine bevægelser til måttens størrelse.  

Et andet vigtigt aspekt af størrelsen på din kommende måtte, er tykkelsen på måtten. Dette er vigtigt, da måtten beskytter dig fra gulvet imens du træner, og derfor bør måtten være tyk nok, til at du ikke får ondt i dine led af at træne på gulvet. Skal til bruge din måtte til træningsformer såsom yoga og pilates, er behovet for tykkelse ikke særlig stort.

Men skal du bruge din måtte til eksempelvis udstræk, styrketræning og kropsvægtsøvelser, anbefales du at få en måtte, der som minimum er 1 cm tyk. Det kommer dog meget an på, hvad man som person foretrækker af tykkelse, hvad der er vurderes er bedste valg for en. Du kan faktisk få måtter der er helt op til 6 cm i tykkelsen.

Når det kommer til tykkelse af måtten, så er det vigtigste, at du finder den komfortabel, sikker og at du ikke føler nogen ubehag under din træning. Så alt efter din krop og dine øvelser, så vælg den type af tykkelse, der fungerer bedst for dig.

Design

Når du skal vælge en måtte, kan du virkelig få mulighed for at vise din personlighed. I dag kan man få måtter i et utal af farver og forskellige designs, så du kan vælge en du føler passer lige til dig. Jo gladere og jo mere komfortabel man er med sin måtte, jo mere vil man typisk få den brugt.

Så der kan altså være fordele ved at få en måtte i en bestemt farve eller med et bestemt design. 

Noget der også kan have en betydning på designet af måtten, er overfladen af den. Overfladen på måtten vil varierer alt efter hvilken type du vælger og valget af materiale.

Nogle overflader vil være mere hårde og jævne, dette vil ofte være måtter lavet med en vinyl overflade. Andre måtter vil være mere bløde og have en overflade med tekstur, disse vil typisk være lavet i enten TPE eller i EVA-skum.

En anden ting der kan påvirke designet af en måtte, er måden den enten opbevares på eller måden den kan transporteres på – altså om der er transportstropper sat på måtten, eller om der måske er lavet ophængshuller i den. 

Pris

Du kan få måtter i mange forskellige prisklasser. En stor fordel ved måtter er dog, at du stort set altid vil kunne finde en der kan passe ind i dit budget. Mange måtter kan fås til en overkommeligs pris. Det der kan gøre nogle måtter dyrere, vil typisk være producenten bag eller designet på den.

Ligeledes kan man sige, at jo større en måtte er, jo dyrere vil den også være. Så der findes altså måtter til ethvert budget og enhvers individuelle krav.  En måtte vil derudover ofte være en rigtig god investering for mange mennesker, da den kan gøre ens træning mere komfortabel og man derved kan få mere energi til sin træning.

3 tips til træningsmåtte

Tip 1: Vær opmærksom på overfladen

Når du skal ud og vælge en kommende træningsmåtte, er det vigtigt at du er opmærksom på overfladen på måtten. Der er intet værre end en glat træningsmåtte – skadesrisikoen øges kraftigt og det er spild af energi for dig hele tiden at skulle reagere på måttens bevægelser, frem for at bruge din energi på din træning.

Du bør både være opmærksom på at du selv ikke glider ovenpå din træningsmåtte, men også at selve træningsmåtten ikke glider på gulvet. Et godt tip er at få en træningsmåtte der har noget tekstur på overfladen. Dette gør træningsmåtten meget mere skridsikker samt det kan give både dine hænder og dine fødder et godt greb på måtten.  

Tip 2: Gør dig overvejelser om tykkelsen

Tykkelsen på din kommende træningsmåtte, spiller en stor betydning for følelsen og komforten af at træne med træningsmåtten. Tykkelsen af måtten bør afgøres af, hvilken træningsform og hvilke øvelsen du ønsker at lave. En tyk træningsmåtte har eksempelvis den fordel at den vil være meget komfortabel at ligge på, under rygliggende og maveliggende øvelser.

Derudover beskytter en tyk træningsmåtte i højere grad dit gulv, hvis du træner med ekstern belastning, eksempelvis i form af en kettlebell eller en håndvægt. Ulempen ved tykke træningsmåtter er, at de ofte ikke er særlig fleksible og derudover kan de være svære at folde sammen, hvilket besværliggør opbevaringen af din træningsmåtte.

En tynd træningsmåtte, giver ofte et bedre udgangspunkt for en god balance og høj stabilitet. Mange foretrækker tyndere træningsmåtter, fordi de derved føle sig tættere på gulvet, hvilket kan føles meget rart for nogle. Tynde træningsmåtter er typisk meget fleksible og nemme både at opbevare og transportere grundet deres lave vægt.

Ulempen ved en tynd træningsmåtte er at den ikke beskytter dig i forbindelse med potentielle fald, og så er deres levetid ofte kortere end tykke træningsmåtter. 

Tip 3: Undersøg fastheden

Fastheden på en træningsmåtte er et ofte overset element, men det spiller faktisk en overraskende stor rolle, i forhold til følelsen og komforten af træningsmåtten. Træningsmåtter kan fås i et utal af forskellige fastheder, fra blød til hård. Bløde træningsmåtter er at foretrækker, hvis du laver træninger hvor du udelukkende gør brug af din egen kropsvægt til kropsvægtsøvelser.

Derudover er bløde træningsmåtter gode til eksempelvis udstræk- og bevægelighedsøvelser. Faste træningsmåtter er ideelle, hvis du eksempelvis udfører træninger hvor du gør brug af håndvægte eller kettlebells, da hvis du skulle tabe en vægt, vil der ikke ske noget.

Faste træningsmåtter er desuden at foretrækker hvis du planlægger at gøre brug af enten et ab wheel eller en foam roller, da du vil kunne lægge alt din vægt i, uden at udstyret vil kunne synke ned i træningsmåtten. 

Man kan desuden sige, at ens balance og stabilitet vil blive udfordret i højere grad ved brug af en blød træningsmåtte, end ved brugen af en fast træningsmåtte.

Hvad siger undersøgelser om træningsmåtter?

Et studie har påvist, at man effektivt kan dyrke pilates på en træningsmåtte. Her vil en træningsmåtte øge følelsen af komfort og velbehag under træningen, der kan resultere i, at træningen bliver mere effektiv grundet man kan føle et overskud af energi.

Studiet viste derudover, at pilates kan være særlig effektiv til genoptræning, da man her kan få aktiveret alle muskler i ens krop, uden en stor belastning på ens led. Dette gør også, at pilates på træningsmåtter er meget brugt til eksempelvis fysioterapi.

I samme genre, valgte et studie at undersøge effekten af pilates på træningsmåtter på ældres balance. Under dette studie skulle deltagerne træne pilates på træningsmåtte i 40 minutter, 3 gange om ugen, i 12 uger. Efter denne periode, så man at deltagerne havde en bedre balance, deres faldrisiko var markant reduceret og der var sket en øgning i både muskelmasse og muskelstyrke. 

Normalt tænker de fleste mennesker ikke over, hvor mange bakterier der faktisk er til stede i træningscentre. Bakterierne findes rundt i luften, men særligt også på diverse træningsmaskiner og træningsudstyr. Derfor anbefales man altid at spritte træningsudstyr af både før og efter man har gjort brug af det i et offentligt træningscenter.

Men særligt træningsmåtter i offentlige træningscentre er et sted der kan findes rigtig meget snavs og altså også rigtig mange bakterier. Et studie fra 2014 valgte derfor at undersøge, hvor beskidte træningsmåtter i virkeligheden er. Fokuset for undersøgelsen var specifikt at finde ud af, hvor mange træningsmåtter der vil blive testet positive for dermatofytter.

Dermatofytter er en betegnelse for hudsvampe, der har en evne til at invadere både hud og hår, og som potentielt kan forårsage ringorme. Undersøgelsen viste, at mere end halvdelen af træningsmåtterne blev testet positive for dermatofytter – og derfor kan det være en stor fordel at købe sig egen træningsmåtte man så kan tage med i træningscenteret.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke træningsmåtter er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste træningsmåtter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Træningsmåtterne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger træningsmåtte?

Valget af træningsmåtte afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Pilates: how does it work and who needs it? – NCBI – NIH.” 29 Dec. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666467/. Åbnet 19 Nov. 2020.
  • “The Effects of Pilates Mat Exercise on the … – NCBI – NIH.” 28 Feb. 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3944308/. Åbnet 19 Nov. 2020.
  • “Dermatophytes contamination of wrestling mats … – NCBI – NIH.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4260269/. Åbnet 19 Nov. 2020.
Forfatter
Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.