Uanset hvad du hører folk snakke om, giver denne artikel en stor viden om, hvad der er godt at spise, og hvilke metoder der er effektive, når du prøver på at tabe dig eller tage på! Når du gerne vil tabe fedt, skal du spise lidt mindre end det, din krop har brug for. Alt hvad du spiser har energi, og det er derfor, vi spiser – for at få noget energi til kroppens forskellige funktioner. Lungerne skal trække vejret, hjertet pumpe blod – alt har brug for energi. Energien kalder man kalorier (kcal) eller kilojule (kj). Hvor meget energi eller hvor mange kalorier der er i din mad, står ofte skrevet bag på pakken ved siden af ingredienserne. I DK er det målt per 100 gram. Så hvis du måler 100 g havregryn, er der ca. 350 kalorier. Hvis din krop har brug for 2000 kalorier om dagen for at have nok energi til din dag, og du derefter spiser 2500 kalorier om dagen, har du et overskud på 500 kalorier. Dermed tager du på.  Det vil man normalt gøre, når man er i gang med at opbygge ens muskler større, og så kan man samtidig ikke arbejde på at smide fedt væk og tabe sig. Det kalder man at bulke, der er mange forskellige versioner af at bulke. lean bulk, det klassiske bulk og dirty bulk.

Hvis man arbejder på at smide fedt af for at få sixpacken synlig, så skal man passe på! Spise så man har et energiunderskud, er et synonym for at “cutte”. Man skal bare være forsigtig med at have et for stort underskud – f.eks. indtage 1400 kalorier, når kroppen egentlig har brug for 2000 kalorier, så risikerer man, at kroppen går i “sultetilstand”, der betyder, at forbrændingen går i stå, og dermed taber man sig ikke!

Når du kender dit daglige energiforbrug (ligevægtstal), kan du begynde at opdele dine kalorier i Makrotal.

Lyder det forvirrende? Det er simpelt nok!

Den energi du indtager i løbet af dagen kan inddeles i 2 forskellige kategorier; Makronæringsstoffer og mikronæringstoffer. Mikronæringsstoffer er vitaminer og mineraler. De er vigtige at kende til i forbindelse med din sundhed. Makronæringsstoffer består kort sagt af protein, kulhydrat og fedt. Du skal have alle 3 makronæringsstoffer med i din kostplan for, at kunne fungere optimalt i hverdagen. Det er makronæringsstofferne vi koncentrerer os om i første omgang, når vi vil af med vores deller eller have større og tydeligere muskler. Du kan med fordel supplere dit nye madindtag med traditionel styrketræning ved brug af f.eks. håndvægte. Hvis du ikke er til styrketræning, kan du udføre konditionstræning i form af løb, roning og lignende. Dette kan også udføres indendørs, hvis du er villig til at investere i en motionsmaskine som f.eks. et løbebånd.

Et hurtigt overblik over de 3 makronæringsstoffer:

Protein er det, kroppen og musklerne er bygget op af, og de er populært betegnet som musklernes byggesten. Det vil sige, at kroppen er dannet af protein, og derfor er det vigtigt med protein, hvis du gerne vil opbygge muskler.

Fedt har mange funktioner. Det er fyldt med energi i form af kalorier. Får vi for meget energi, gemmer vores krop energien i form af fedt på vores krop til senere brug. Derfor er det nødvendigt i forhold til vores organer, nervesystem og hjerne.

Kulhydrat er i sidste ende sukker. Sukker er det mest foretrukne brændstof for kroppen. Vi siger, at din krop er en bil, og kulhydrat er benzinen. Alt hvad der er planteagtigt såsom frugt, grønt, korn, frø osv. består af kulhydrat. Når der skrives, at kulhydrat er sukker, så menes det, at når det er fordøjet og brudt ned til sin simpleste form, så er det et sukker (saccharide kalder man det), som hedder glukose. Så, ris er groft sagt små sukker stykker der sidder sammen i mange kæder.

Anbefalet deling af mad
Anbefalet deling af mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *