Løbebånd

Aktivt løbebånd
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Et løbebånd er nok den mest kendte træningsmaskine. Med et løbebånd kan du selv bestemme hastighed og stigning på din løbetur samtidig med, at du slipper for at løbe udenfor i regn, sne og blæst.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af løbebånd. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Løbebånd Test: Top 5 Bedste Løbebånd

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste løbebånd

Pris: 9.900 DKK

Vinderen i kategorien “bedste løbebånd i test” er denne NordicTrack T14.0. Båndet har 32 indbyggede programmer, tophastighed på 22 km/t og er velegnet til både høje hastigheder og intervaltræning.

Annonce

Bedste billige løbebånd

Pris: 6.995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige løbebånd” er dette Peak Fitness 200. Båndet har en bred løbeflade på 50 cm og har en indbygget stor og let tilgængelig skærm.

Annonce

Bedste premium løbebånd

Pris: 19.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium løbebånd” er følgende Tunturi T85. Båndet er lavet i kvalitetsmaterialer og har et lavt behov for vedligehold og har mange ekstra funktioner.

Annonce

Bedste foldbare løbebånd

Pris: 6.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste foldbare løbebånd” er dette løbebånd fra Masterfit. Båndet fylder ikke meget, har en lav vægt og er derudover sammenfoldelig og muliggør let opbevaring.

Annonce

Bedste curved løbebånd

Pris: 35.995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste curved løbebånd” er denne fra DraxFit+. Fordelen ved et curved løbebånd er, at du helt selv styrer hastigheden, da du selv “trækker” båndet rundt imens du løber.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til løbebånd

Hvad er et løbebånd?

Et løbebånd er en stationær træningsmaskine for at træne gang og løb, samtidig med at man forbliver det samme sted. Båndet har en gangflade med et roterende bånd på, hvor man som bruger skal opretholde den installerede hastigheden af båndet. Dette betyder, at du kan løbe eller gå en distance, uden at bevæge dig ud af stedet og dermed slipper for at gøre det udenfor.

Hastigheden på båndet kan man typisk selv bestemme via et display, hvilket er hvad man kalder for et elektrisk løbebånd. Der findes også mekaniske løbebånd, hvor man som bruger selv styrer hastigheden, da man selv trækker og skaber bevægelse i båndet imens man løber. Dette gør så, at jo hurtigere man løber, desto hurtigere bevæger båndet sig.

Mand på løbebånd

Et løbebånd er et af de mest almene former for motionsudstyr i dag og de kan findes i alle træningscentre. De benyttes i lige så stor grad af professionelle løbere som almindelige motionister. En stor fordel ved båndet er, at man har muligheden for at løbe indenfor på et plant bånd.

Dermed mindsker man belastningen på ens led, da der ikke sker variation i terræn, samtidig med at man undgår at skulle ud og løbe i regn, sne, blæst samt trafik og forhindringer.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med et løbebånd?

Træning på et løbebånd kan ramme rigtig mange muskelgrupper, især i underkroppen. En stor fordel ved at træne på et bånd er derudover at man også træner hjertet. Træningen vil typisk være konditionstræning, hvor man får pulsen op.

Konditionstræning er vigtigt, da det overordnet har en stor betydning på dit generelle helbred.  Konditionstræning holder dit hjerte sundt, og trænes dette ofte, kan det forbedre dit hjertes funktioner samtidig med at det reducerer risikoen for diverse hjertesygdomme.

Derudover kan man også opleve en forbedret knogletæthed, hvilket er en stor fordel især for kvinder og for ældre, da det forebygger forekomsten af knogleskørhed. Konditionstræning kan ligeledes forbedre din restitution hastighed og dit immunforsvar. Slutteligt forbedrer konditionstræning også blodcirkulationen rundt i din krop, hvilket gør at dine muskler kan få mere ilt og du dermed kan træne hårdere eller i længere tid.

Når du løber eller går træner du samtidig også din core-muskulatur – dette er de dybe mave- og rygmuskler, der sammen har en stabiliserende effekt på din rygsøjle. Dermed aktiveres din core-muskulatur for at holde din overkrop opret under bevægelse.

Derudover træner man, som sagt, rigtig mange muskelgrupper i underkroppen. Under løb og gang bliver der trænet både forlår og baglår, da disse aktiveres for at skabe bevægelse i dine ben. Du får derudover også trænet dine lægmuskler, da denne aktiveres som en form for stabilisator for kroppen under bevægelse. Din ballemuskulatur bliver også træner ved løb og gang da denne hjælper dine baglår med at bøje knæet under bevægelse.

Indstiller du stigningen på dit løbebånd, således at du løber op ad, så trænes dine rygmuskler også. Dette gøres de for at holde overkroppe i en opret position samt opretholde en god kropsstilling. Derudover sker der en ekstra aktivering af lægmusklerne og ballemusklerne når du løber af en stigning.

Hvorfor skal jeg købe et løbebånd?

Der er rigtig mange fordele ved at købe et løbebånd. Mange finder det rart at kunne træne hjemme i kendte omgivelser og det kan også være en stor motivationsfaktor for nogle. Derudover slipper du for at betale medlemskab til et træningscenter og er derfor heller ikke fastlåst af åbningstider.

Den helt åbenlyse fordel er, at du nemt kan løbetræne uden at skulle gøre dig overvejelser om vejret udenfor. Det kan også være en fordel hvis du bor et sted, hvor det ikke er optimalt eller behageligt at løbe udenfor. Dette kunne eksempelvis være i en storby, et sted med mange biler, et sted hvor der er meget trafik eller et sted med ikke optimalt terræn.

En anden stor fordel er, at overfladen på et løbebånd er blødere end asfalt, cement og fliser, hvilket både er mere behageligt, men også er meget bedre for dine led. Det mindsker belastningen på både ankelled og knæled, samtidig med at det mindsker risikoen for skader såsom skinnebensbetændelse.

Da båndet er fast, undgår du også de små ujævnheder man kan møde udenfor, f.eks., småsten eller fortovskanter, hvor man kan risikere at vride om og skade ens ankler, eller i værste tilfælde falde.

Hvis du har et elektronisk bånd kan du selv bestemme hastigheden. Dette kan være en fordel, hvis du eksempelvis har et bestemt mål inden for løb. Dette kunne f.eks., være at du har et mål om at løbe 5 km på under 25 min, så kan du regne den behøvede hastighed ud, og træne denne på båndet.

På et elektronisk løbebånd kan du typisk også selv justere stigningen, hvilket nogle finder fordelagtigt. Dette er især en fordel for nybegyndere, da det kan virke mere trygt og overskueligt, selv at have styringen i forhold til hastighed og stigning.

Er dit mål med at træne at få en bedre kondition og forbrænde nogle kalorier, kan et løbebånd også være et rigtig godt valg, da du hurtigt kan få pulsen højt op og udfordre din krop.

Hvilket løbebånd skal jeg vælge?

Der er flere ting du skal have med i dine overvejelser, inden du går ud og køber et løbebånd. Først og fremmest bør du gøre det klart med dig selv, hvorfor du gerne vil have et løbebånd. Er det for at kunne lave lidt let motion indendørs? Træner du op til et maraton, eller træner du med et mål om at udføre en hurtigere sprint?

Der kan være forskellige motiver, men uanset hvad det er, så gør du klogt i at gøre dig den overvejelser og refleksion fra start. Dine overvejelser vil afspejle den type model, der vil være ideel for dig. Derefter skal du til at tænke over hvor meget plads du har, altså hvor stort løbebåndet må være. Det kan måske chokere en, hvor meget plads der kan være behov for. For hvad hvis dit rum er mere kompakt, eller hvis du ikke har lyst til at båndet fylder for meget?

Så kan du eventuelt overveje en klap-sammen model eller en af lettere vægt som er lettere at flytte rundt på. Eller måske et gåbånd i stedet for. Det betyder imidlertid også, at du må gå på kompromis med andre ting. Dette kunne eksempelvis være kvaliteten af strukturen, motoren, og eventuelt andre funktionaliteter. Hvis du har tænkt dig at bruge båndet til både gang og løb, skal du være opmærksom på at længden af selve båndet er langt nok til dine skridt.

Her er det også værd at overveje, om du har tænkt dig at løbe hurtigere eller holde dig til let løb i form af jogging. Hvis dit løb har mere natur af at bestå af sprints, så vil dit behov for at kunne tage lange skridt være større. Det skal naturligvis medregnes i længden på båndet. Og omvendt, så lægger jogging mindre op til det.

Hastigheden for løbebåndet er selvfølgelig også en vigtig funktion. Igen, er du mere til de rolige gåture, så giver det ingen mening for at dig at investere og bruge penge på et løbebånd med en kraftigere motor. Men det vil det være, hvis du har tænkt dig at sprinte på båndet. Slutteligt, så er stigning ikke et must for alle mennesker, for det er igen en funktion der kan få prisen højere op.

Hvis du gerne vil have mulighed for at simulere en udendørstræning mest muligt, så skal du have et bånd med mulighed for at kunne justere stigningen. Ved at justere stigningen kan du replikere følelsen og effekterne af at løbe i terræn. Især hvis du elsker at have lidt variation, så giver det god mening at sørge for at få det med. Det kan også være, at du er opsat på at forbrænde så mange kalorier som muligt. I det tilfælde kan hældning funktionen også være særlig effektiv.

Du bør også gøre dig nogle overvejelser om båndets fysiske formåen. Her er det godt at kigge på hvor stor en belastning løbebåndet kan holde til. En høj maksimal belastning giver også en god indikation om kvaliteten af båndet, samt om holdbarheden.

Et bånd med en maksimal vægtbæring på 160 kg er typisk et rigtig godt bånd i god kvalitet samt vil være et særdeles godt løbebånd til hjemmet. De løbebånd der findes i træningscentre har typisk en maksimal vægtbæring på over 180 kg.

Nogle har den opfattelse at løbebånd larmer meget. Over tid er produktionen af de elektriske bånd forbedret og støjniveauet fra motoren er minimal nu.

Jo højere kvalitet dit bånd er, jo mindre larmer motoren. Stiller man eksempelvis sit bånd på 2.sal med beboelse nedenunder, kan man med fordel købe en beskyttelsesmåtte at ligge mellem bånd og gulv. Sådan en måtte vil både beskytte gulvet, men er også rigtig god til at dæmpe både lyd og vibrationer fra løbebåndet.

Slutteligt kan du gøre dig nogle overvejelser om, hvilke tekniske funktioner du ønsker dit bånd skal have. Nogle har lavet plads til, at man kan sætte sin iPad eller smartphone op på båndet. Nogle tilbyder USB-porte, Wi-Fi, og et hav af andre tekniske detaljer. Her er det vigtigt, at man ikke ser sig blind på alle de pragtfulde funktioner, der kan tilbydes på et løbebånd.

Desuden, så husk på, at mange bånd også er konstrueret til kommercielt salg til installering i fitnesscentre. Har du virkeligt brug for en Wi-Fi funktionalitet, hvis du alligevel er i dit eget hjem? Nogle bånd kan også connecte med pulsure og pulsbælter, hvilket kan være et ekstra plus, hvis du i forvejen træner med sådan et. Overordnet set, er det vigtigt at løbebåndet har et display der angiver distance, tid og hastighed.

Et ekstra plus er hvis denne skærm er stor, så man tydeligt kan se hvad der står på skærmen. Har man behov for det, så kan det være en stor fordel med et display, hvor man har muligheden for at programmere sine egne løbeprogrammer eller som minimum udvælge et program fra nogle allerede forudinstallerede programmer. Det kan gøre din træningsoplevelse meget mere behagelig og holde din motivation oppe.

Kombinér løbebånd med løbesko

Ønsker du at begynde at løbetræne, kan det være en rigtig god ide, at få en par gode løbesko. Et par gode løbesko kan gøre din træning meget mere behagelig, samtidig med at det kan forebygge smerter og eventuelle skader.

Løbesko er typisk stødabsorberende, hvilket kan forebygge skader ved at reducere stressen på dine hæle, ankler og tæer under løb. En god stødabsorbering kan også aflaste knæ, hofte og ryg, da det hjælper på de stød man kan få op igennem kroppen ved løb. Overordnet set deler man løbesko op i tre forskellige typer: pronation, neutral og supination. Hvilket betyder om man falder ud af, neutralt eller falder ud af under løb og gang.

Falder man ud af når man lander under løb, kan man løbe det der hedder en pronationssko, som har en kile på den indvendige side, hvilket forhindrer end i at falder meget ind ad. Er man i tvivl om hvilken løbetype man er, så kan man få lavet en løbestilsanalyse enten i en løbebutik eller ved en fysioterapeut.

Hyppige fejl under løb på løbebånd

Der findes flere fejl der ofte ses ved træning med løbebånd.

Den første fejl mange laver, er at springer opvarmningen over. Opvarmning har det formål at øge kropstemperaturen, øge blodcirkulationen til dine muskler, være skadesforebyggende og kan faktisk også øge din præstation. Du kan med fordel opvarme 5-10 min med lidt dynamiske udstræk, gøre brug af foamroller eller bare ved at gå lidt på løbebåndet inden du begynder med at løbe.

En anden typisk fejl der ses er, at man holder fast i løbebåndets kanter imens man løber. Dette er en fejl da det ændrer din kropsholdning og den måde du løber på, hvilket kan fremme smerter i eksempelvis ryggen, da man ofte kommer til at stå mere foroverbøjet.

Man skal derudover være opmærksom på, at man ikke løber for langt fremme på båndet. Grundet løbebåndets form, begrænser dette pladsen dine arme har at bevæge sig i, da man kan komme til at ramme displayet. For at undgå at slå armene ind i løbebåndet, kommer mange ofte til at kompensere ved at svaje meget i ryggen. Dette ændrer din løbeteknik og den belastning din krop oplever, hvilket ikke er hverken sundt eller behageligt i længden.

Løbebånd vs. løb i det fri

Vælger man at sammenligne træning på et løbebånd overfor løb i det fri, så er der faktisk en del fordele ved løbebåndet, som mange ikke er bekendte med.

Træning indendørs kan gøre det nemmere for mange at få deres daglige motion, da man her er i ens eget hjem i kendte rammer, samt det kan være mere komfortabelt for nogle at træne hvor andre ikke kan se dem.

Træner man indendørs på et bånd har man selv kontrol over ting som hastighed, tid, terræn og mere. Især det faktum, at du præcist kan styre fart, tid og forudsigeligheden i bevægelsen kan være noget der føles meget sikkert fore nogle, og altså gøre, at de foretrækker et løbebånd fremfor at løbe udenfor.

Løbetræner man på et løbebånd slipper man også for at skulle bruge energi på at navigere i skifteligt terræn, mellem mennesker, i trafikken og så slipper man for at skulle stoppe op for rødt lys. Derfor er det også mere sikkert eksempelvis at løbe med høretelefoner på et løbebånd, fordi det er vigtigt når du løber udenfor, at du kan høre det der sker omkring dig.

Generelt er det også mere sikkert at løbe på et løbebånd, da skadesrisikoen er meget mindre her grundet den minimale belastning og det sikre terræn.

En anden grund til at båndet kan foretrækkes fremfor terrænet udenfor er fordi, at bæltet som dine fødder bevæger sig på, giver mindre stress og belastning for dine led end eksempelvis asfalt og fortov kan have. Dermed skal din krop ikke affjedre sine skridt på et hårdt underlag og derved mindskes det stress, slitage og belastning din krop ellers vil blive udsat for.

For mange er det også en kæmpe fordel, at det er bæltet der sætter hastigheden. Du plotter selv den ønskede fart ind på konsollen af båndet, og så er du nærmest nødsaget til at følge med bæltet. Bæltet stopper ikke for din skyld. Det kan for nogle være en god motivator og en smart måde at være sikker på, at man holder en bestemt kadence.

Hvis man har løbetrænet udenfor før, så kender man til det, at man lige pludselig opdager, man løber lidt langsommere end man gerne ville. Måske tillader man sig selv langsomt at skrue ned for hastigheden i takt med at man bliver mere og mere træt. På et løbebånd er du sikker på, at du holder hastigheden og kadencen, hvilken kan være en stor fordel for både din løbetræning, men også for din viljestyrke!

Pleje og rengøring af løbebånd

Når man vælger at have noget elektronisk træningsudstyr som et løbebånd, så fører der selvfølgelig lidt pleje og vedligehold med. Grunden til at dette er vigtigt, er for at sørge for, at løbebåndet bliver ved med at virke effektivt og forøges dets levetid.

Det vigtigste du skal være opmærksom på, er selve båndet. Når du løber på et løbebånd bliver det udsat for en del belastning og stress, hvilket sker hver gang du lander på båndet. Du bør derfor jævnligt tjekke om båndet er i god stand – vær opmærksom på at der ikke kommer småsten på båndet der kan forårsage rifter og ridser.

Nogle bånd har den funktion at de bliver smurt automatisk over tid, andre har behov for at du selv skal gøre dette. Hvis det er tilfældet at du selv skal gøre det, så vil der følge en manual med til dette.

Resten af båndet bør du tørre af med en klud efter endt træning, sådan at sved og andet bliver fjernet. Dette er vigtig at gøre, da sveden er fugtig og der derved kan komme rust på metaldelene eller der kan komme bakterier i form af svamp.

For den bedste vedligeholdelse af løbebåndet, bør du over tid være opmærksom på, om båndet bliver løsere. Hvis båndet bliver for løst vil det ikke kunne kunne køre rundt i en jævn bevægelse, hvilket kan påvirke din træning, din løbeteknik samt kan resultere i at du kan falde på båndet. Er båndet for løst kan du selv justere dette, ved at stramme skruerne. Som ofte vil der ligeledes følge en manual med til dette.

Slutteligt kan du med fordel købe en beskyttelsesmåtte til at ligge under dit bånd. Dette vil beskytte gulvet fra at blive skadet, men vil samtidig gøre sådan at eksempelvis hår og snavs fra gulvet ikke kan komme ind i dit bånd.

Løbebånd kalorie guide

Træning på løbebånd tillader variation i din træning, da den tillader dig at sætte et tempo der passer lige til dit niveau. Hastigheden på båndet samt stigninger kan være med til at kontrollere og styrer hvor hård træningen er. Alt efter din vægt, højde, køn og fysiske kapacitet kan du forbrænde en del kalorier ved træning på løbebånd. Antal forbrændte kalorier er fuldstændig individuelt grundet førnævnte, så følgende er estimater.

Gang: Jo hurtigere hastighed du går med, jo flere kalorier kan du forbrænde. Har du et ønske om at forbrænde mange kalorier kan du med fordel undgå at holde fast i løbebåndet således at dine arme kan være i bevægelse. Går du med en hastighed på 5 km i timen, forbrændes der gennemsnitligt 75 kalorier pr. 20 min og altså 225 kalorier i timen.

Gang med stigning: Går du med stigning på et løbebånd forbrænder du flere kalorier end hvis du går fladt. Dog kan dette være hårdt for nogles skinneben, så det er noget man skal starte stille og roligt ud med. Fordelagtigt kan man starte med at gå med en stigning på 1%.

Efter et par træninger kan du øge til en stigning på 2% – og sådan kan du så fortsætte indtil du rammer den stigning du ønsker. Ved gang med stigning kan der eksempelvis forbrændes 170 kalorier på 20 min ved en stigning på 10%.

Løb: Under løb bliver stort set alle muskelgrupper i din krop aktiveret, dit hjerte trænes og du forbrænder samtidig kalorier. Alt dette er altså grunden til at man forbrænder flere kalorier ved løb, end man gør ved almindelig gang. Et estimat for forbrændte kalorier under løb er 230 kalorier efter 20 minutters løb ved en hastighed på 10 km i timen.

Intervaltræning: Intervaltræning består af perioder med maksimal indsats efterfulgt af en periode med lav indsats – et eksempel kunne være at 30 sek maks indsats efterfulgt af 30 sek med let indsats. Denne måde at træne på er meget effektiv for din kondition og forbrænder overordnet flest kalorier, grundet at din puls kommer højere op end ved almindeligt løb.

Risici ved løbebånd

Den største risiko der er ved at løbe på et løbebånd, der ikke er en risiko der når man løber udendørs, er at falde af båndet. Eftersom at et løbebånd består af et bånd der er i konstant bevægelse, så når man falder og lander på dette, vil man typisk blive skubbet af båndet.

Dette vil som oftest resultere i brændmærker på knæ og albuer, men kan også i værste tilfælde resultere i forstuvede og brækkede ankler – typisk de samme skader man vil kunne opleve ved at falde udendørs.

Det bedste råd for at undgå dette, er at bruge den sikkerheds-klip der sidder på båndet. Dette er typisk en plastik klemme der er forbundet til løbebåndet med en snor. Falder man så, eller når at hive i denne klemme inden fald, så nødstopper løbebåndet.

Et andet råd er ikke at kigge på ens fødder. Man anbefales at kigge lige ud, som om man løb udenfor. Har man blikket rettet mod ens fødder er der større sandsynlighed for at man snubler, da man for forflyttet ens fokus samt at kroppens massemidtpunkt bliver flyttet fremad.

De første par gange man løber på et bånd kan man godt føle sig svimmel lige når man kommer af det. Dette er fordi kroppen bliver helt forvirret over, hvorfor at underlaget pludseligt stoppede med at bevæge sig. Svimmelhed er altså en helt naturlig reaktion og er derfor ikke noget man skal være nervøs for.

Valg af løbebånd

Typer af løbebånd

Der findes flere forskellige typer af løbebånd, der alle har visse fordele og ulemper. Disse typer kan du læse mere om i nedenstående. Efter læsning har du så den mest nødvendige information, inden du skal ud og købe dit helt eget løbebånd. 

Manuelt løbebånd

Et manuelt løbebånd består af et bælte, som du som bruger selv aktiverer med din egen indsats. Dette betyder at du fuldstændig selv sætter tempoet. Ligeledes er denne mere sikker og har lavere risici, da den automatisk stopper hvis du ikke du er i bevægelse, og derfor er der ikke risiko for at du kan falde af den.

Manuelle bånd er typisk de billigste, men har også ofte en lavere holdbarhed. De manuelle bånd er tit lavet som foldbare, og da de ingen elektroniske dele er på båndet, kan nemt foldes tæt sammen og fylder dermed meget lidt.

Elektrisk løbebånd

Dette er den mest almindelige type af bånd. Løbebåndet har en motor der aktiverer båndet, hvor du selv indstiller hastigheden på et display. Rigtig mange elektriske løbebånd har også den funktion, at du kan justere på stigningen. Denne stigning har som typisk et maksimum på 15-20%. Derudover har disse bånd en indbygget computer og et stort display.

Dette display viser information såsom tid, hastighed, stigning, forbrændte kalorier, distance og mere. Typisk er de elektriske bånd større og mere robuste end de manuelle løbebånd. Ligeledes er de ofte meget tunge og kan være svære at flytte rundt på. Det er typisk disse bånd du vil støde på i trænings- og fitnesscentre.

Foldbare løbebånd

Køber man et bånd til hjemmet spiller størrelse ofte en stor betydning. Derfor ønsker mange at købe et foldbart løbebånd. Disse findes både som manuelle og elektriske, hvor forskellen er, at manuelle fylder mindre end de elektriske grundet den manglede motor. Et foldet løbebånd fylder faktisk op til 45% mindre på gulvet. 

Curved løbebånd

Curved løbebånd er, som navnet siger, et løbebånd i en buet form. Den buede form af båndet findes ofte mere behagelig og minder i højere grad om at løbe ude i naturen. Teknikken føles naturlig da du kommer til at løbe mere på dine fodballer og skal presse din krop fremad for at skabe bevægelse i båndet.

Der sker samtidig en større aktivering af dine baglår og baller-muskulatur.  Båndet er manuelt, og du styrer derfor selv hastigheden. Curved løbebånd er en af de dyreste modeller på markedet. 

Gåbånd

Gåbånd består ofte bare af selve båndet fra et løbebånd og har derfor ikke det store stativ omkring. Ofte bruges disse på kontor, hvor man så har muligheden for at træne imens man eksempelvis sidder eller står ved computeren. Et gåbånd er typisk meget billigt – det hverken fylder eller vejer meget, så det er nemt at flytte rundt på. 

Materialer

Alt efter om du vælger et manuelt eller et elektrisk løbebånd er der både nogle forskelle og nogle ligheder i valg af materiale. Da løbebånd bliver udsat for en del stress og belastning hver gang man lander under løb, er de lavet i holdbare materialer.

Rammen er typisk lavet i enten stål eller aluminium, dog laves de nyeste udgaver primært i stål. Stålrammer er hårde og holdbare og kan føles mere eftergivelige når dine fødder rammer båndet – dette gør at de er mere lydsvage end aluminimum. 

Manuelle: De manuelle bånd er lavet af gode og holdbare materialer, og består som typisk af PVC bånd, behagelige skumhåndtag og en ramme lavet i solidt stål. Hvis båndet har paneler der viser hastighed og distance er disse ofte i LED, hvilket kræver batteri og ikke strøm. 

Elektriske: Da de elektriske bånd er tungere end de manuelle, består disse af meget solide materiale med lang holdbarhed. Igen består disse af en ramme lavet i tung og solid rustfri stål. Håndtagene er lavet i stål og kan både fås med eller uden skum på. Ofte findes der en pulsmåler i håndtagene. De elektriske løbebånd produceres ligeledes til brug i træningscentre og er derfor designet for at blive brugt meget og har derfor en lang holdbarhed.

Funktioner

Den åbenlyse funktion ved et løbebånd er, at du kan træne derhjemme i dit eget tempo samt du slipper for eventuelt at betale for et medlemskab i et træningscenter. Du har mulighed for at træne i dit eget hjem, i kendte omgivelser, og så slipper du for at tage ud i det danske vejr. Af praktiske funktioner laves nogle løbebånd så det er sammenfoldelige, hvilket gør dem meget nemmere at opbevare samt nemmere at transportere. 

Når du kigger efter løbebånd anbefales du i høj grad, at finde et med indbygget computer og display. En computer har den funktion at du selv kan bestemme hastighed og stigning på båndet. Derudover kommer rigtig mange med forudinstallerede træningsprogrammer. Mange af de dyrere bånd kommer med indbygget pulsmåler typisk i form af en hånd-sensor.

Disse sensorer sidder typisk på håndtagene på båndet og måler din puls når du holder ved disse. Generelt er disse målere ikke 100% korrekte, men kan give en god indikation af din puls. Ønsker du en hel korrekt pulsmåling bør du investere i et pulsur med brystbælte. Du kan også få løbebånd med indbyggede flaskeholder, tablet-holder og indbygget ventilator.

Derudover anbefales du at være opmærksom på at dit bånd kommer med en indbygget sikkerheds-klip – denne kaldes typisk for en safety key. Dette er typisk en plastik klemme der sidder fast på båndet med en magnet i den ene ende og har en klemme i den anden ende, som du kan sætte på dit tøj. Falder eller snubler du så imens du er på båndet, hives denne ud og båndet stopper med det samme. 

Slutteligt produceres mange løbebånd og stort set alle elektriske bånd med et absorptions system. Dette system har til fordel at reducere belastningen på dine led med op til 40% under løb. Denne reduktion i belastning resulterer i færre skadere på led og sener samt gør det muligt for dig at løbe længere tid af gangen.

Størrelse

Når du skal ud og finde et løbebånd til hjemmet skal du huske at tjekke størrelsen. Standardstørrelsen er omkring 2 meter lang og ca. 85 cm bred. Mange sammenfoldelige løbebånd er dog kortere. 

Længden på selve båndet anbefales at være minimum 130 cm for gang og omkring 150 cm for løbetræning. Bredden af båndet anbefales at være minimum 50 cm bredt for gang og minimum 55 cm bredt for løbere.  

Når du skal have et løbebånd i hjemmet, skal du være opmærksom på, at der er behov for mere plads end det båndet fylder. Eksempelvis bør du ikke have dit bånd placeret således, at det bagerste er stillet direkte op af en væg.

Dette er vigtig sådan, at hvis uheldet skulle være ude og du falder, at du så ikke ryger ind i væggen. Man anbefaler minimum 1 meters afstand bagved båndet. Har du et manuelt løbebånd er behovet for sikkerhedsafstand mindre, her anbefales minimum 50 cm. 

Design

Overordnet set kan man sige at alle løbebånd ligner meget hinanden, da der er mange ligheder i design og alle har samme facon. Variationerne i design findes typisk i størrelsen på de forskellige dele af båndet. Et manuelt bånd er eksempelvis mindre og mere spinkelt end et elektrisk løbebånd, hvilket giver to forskellige udtryk. Et curved løbebånd skiller sig mest ud i design, grundet dets karakteristiske form og meget solide konstruktion. 

Pris

Løbebånd kommer i mange forskellige prisklasser – generelt koster de mellem 1000 kr og 10.000 kr, men kan koste helt op til 40.000+. 

Billige løbebånd: Dette er bånd i prislejet under 5000 kr. Disse er typisk manuelle bånd eller gåbånd. Ofte har disse ikke funktionen af at kunne justere stigningen, så hvis dette er en funktion du ønsker, bør du betale mere for dit bånd. Overordnet er disse bånd mindre i størrelse, lavet i mindre solide materiale og har derfor en korte levetid. 

Mellem-pris løbebånd: Her ligger vi over de 5000 kr. Her kan du få nogle rigtige gode bånd, typisk de elektriske. Det der adskiller disse bånd fra dem i den dyreste prisklasse, vil som typisk være holdbarhed, mærkevare og funktioner. 

Dyre løbebånd: Dette defineres som bånd over 20.000 kroner. Disse kommer med alle funktioner, herunder WI-Fi, højttalere, forudinstallerede træningsprogrammer samt ofte er der mulighed for at connecte et pulsur.

5 tips til løbebånd

Tip 1: Opvarmning og nedkøling

Mange mennesker har tendens til bare at hoppe på løbebåndet og begynde deres løbetræning uden at have gennemført en opvarmning. Det anbefales altid at man laver opvarmningen inden fysisk aktivitet og træning, så kroppen har de bedste forudsætninger.

En god opvarmning øger ens kropstemperatur samt nedsætter risikoen for skader. Du kan med fordel lave en opvarmning bestående af nogle dynamiske udstræk, brug af foam roller efterfulgt af normal gang eller let løb på båndet. Samlet vil dette kunne give dig en god opvarmning, der giver dig de bedste forudsætninger for en sikker og effektiv træning på båndet. 

Nedkøling efter endt træning er altid en god ide. Ideelt kan du gøre dette ved gang på løbebåndet. En tommelfingerregel for dette er, at for hver 2 km du har løbet, skal du gå 1 minut for at nedkøle optimalt. 

Tip 2: Ikke hold fast i løbebåndet

Nogle personer har den opfattelse, at de er nødt til at holde fast i håndtagene når de enten går eller løber med stigning på et løbebånd. Men grundlæggende kan man sige, at håndtagene kun er der for at du kan komme sikker af og på båndet. 

Der er flere ulemper ved at holde fast i båndet. For det første tvinger det dig til at læne dig forover, hvilket på ingen måde er en fordelagtig position at løbe i og kan med tid forårsage både nakke-, skulder- og rygsmerter. Den bedste position er med hovedet kiggende ligefrem, ret ryg og lige skuldre. Et tip for god løbe-position er at holde dine arme i en 90 graders vinkel. 

Tip 3: Kig fremad

I forlængelse af ‘Tip 2’, så bør du heller ikke kigge ned mens du løber. Det kan være fristende at holde fokus på displayet foran dig, se hvor langt du har løbet eller hvor kort tid der er tilbage. Men når du kigger ned, bøjer du i nakken, hvilket ikke er en god position at løbe i. 

Ligeledes har mange tendens til at kigge på ens fødder imens man løber på et bånd, fordi man måske føler sig usikker på at løbe på båndet. Over tid bør man vænne sig til at have blikket fremad mens man løber, for at have den bedst mulige position. Kigger du nedad under løb, vil du med stor sandsynlighed kommer til at læne dig forover, hvilket som sagt, kan resultere i både nakke-, skulder- og rygsmerter. 

Tip 4: Lyt til musik 

En ulempe ved at løbe udenfor er, at det ikke er sikkert at løbe med musik i ørerne, da man nemt kan komme til at overhøre hvad der sker omkring en. Dette er intet problem på et bånd. At lytte til musik imens du løber kan være en god måde at motivere dig selv på, løbe længere samt distrahere dig selv. Mange lytter også til enten lydbøger eller podcast på længere løbeture. 

Mange stiller også deres løbebånd foran fjernsynet, sådan at de kan se TV imens de træner på løbebåndet. Fordelen ved dette er at tiden føles at gå meget hurtigere, og det kan gøre det nemmere for mange personer, at få deres daglige motion. Hvis du gør dette, skal du være opmærksom på, at din løbe-position stadig er god og at du ikke kommer til at bøje for meget i nakken. 

Tip 5: Vær opmærksom på dine skridt

Når du løber på et løbebånd, bør du løbe på samme måde som du vil løbe udenfor. Nogle personer har tendens til at komme til at lave deres skridt om når de løber på et bånd. Her skal du prøve at være opmærksom på, ikke at komme til at tage små, korte skridt. Dette kan gøre at din løbeteknik føles forkert og du vil komme til at løbe langsommere.

En anden fejl er at komme til at tage skridt således, at de lander med hælen først og med foden langt foran kroppens massemidtpunkt. Dette vil også påvirke din løbeteknik negativt og kan resultere i, at du kommer til at løbe langsommere end du har kapacitet til.

Anvendelse af løbebånd i din træning

Løbebånd øvelser

Når du træner på et løbebånd, kan du træne flere forskellige træningsformer. Den mest populære er distanceløb, hvor man selv fastsætter en distance og løber denne på tid. Andre vender denne træning om, og fastsætter en tid og ser hvor langt de kan løbe på denne tid.

En anden meget populær træningsform er intervaltræning. Her skifter du mellem perioder med maksimal indsats og perioder med minimal indsats. Formålet med denne træningsform er at presse en selv, forøge ens løbetempo samt er utrolig effektiv 

Men der er også den mulighed at lave øvelser på løbebåndet. Eksempler på disse kan du læse mere om nedenstående:

Walking lunges: På dansk kaldes disse for stående udfald. Her skal du stå med dine fødder i hoftebredde. Hold dine hænder på kors over brystkassen og tag så et skridt fremad med det højre ben og sænk din krop indtil højre knæ er bøjet mindst 90 grader og venstre knæ er bøjet. Så rejser du kroppen op ved at trykke med højre ben, mens du fører venstre fod frem, således at du bevæger dig fremad.

Dette gør du med løbebåndet indstillet på lav hastighed. Ønsker du at ramme særligt baldemuskulaturen og dine baglår, kan du med fordel indstille båndet til en let stigning. 

Side shuffles: Denne øvelse arbejder både dine inder- og yderlår, og samtidig trænes dine lægmuskler samt din kondition. For at udføre øvelsen skal du stå sidelæns på dit løbebånd og tage små skridt til siden, mens hastigheden er installeret til lav eller mellem. Husk at skifte side ligeligt. 

Squat side shuffles: Denne øvelsen minder meget om forrige øvelse, men rammer i højere grad din ballemuskulatur (primært gluteus medius). Øvelsen foregår ligesom side shuffles, men du har her dine knæ bøjet lidt, hvilket øger sværhedsgraden betragteligt. Husk igen at være opmærksom på at skifte side ligeligt. 

Løbeprogram på løbebånd

Mange tror at løbetræning på løbebånd er kedeligt og ensformigt. Men der findes faktisk mange forskellige måder at træne på. 

Power-træning: Denne træning foregår i 60 sekunders sprints. Her skal du vælge en hastighed hvor du presser dig selv og din kondition. Du bør starte med at opvarme 5 minutter, dette kan du enten gøre ved at gå eller let løb. Så laver du dine første 60 sekunders sprint efterfulgt af 60 sekunders normal løb – dette gentager du 5 til 10 gange, alt efter fart og kondition. Du bør slutte træningen af med 5 minutters nedkøling, enten ved let løb eller gang på løbebåndet. Denne type træning har til formål at forbedre dine musklers kraft samt din overordnede kondition. 

Styrketræning: Denne træning kommer til at presse især dine benmuskler, da denne foregår med en stigning. Træningen udfordrer hele din bagside og særligt dine baglår. Træningen foregår med samme hastighed, mens at stigningen øges – jo højere stigningen er, jo hårdere bliver det for dig at kunne holde hastigheden.  Inden træningen begynder bør du lave en opvarmning i 5 minutter enten ved gang eller ved let løb.

Når træningen begynder kan du gå 1 minut ved en stigning på 1%. Efter dette minut går du 1 minut ved en stigning på 2%. Efter dette går du igen 1 minut på 1%. Herefter går du 1 minut på 3%. Træningen fortsætter med at skifte mellem 1 minut på 1% og 1 minut på en stigning der øges gradvist. Dette fortsætter du med enten indtil at løbebåndets stigning ikke kan øges mere, eller indtil du ikke kan fastholde hastigen. Træningen slutter af med 5 minutter nedkøling ved let gang. 

Konditionstræning: Denne træning har til formål at presse din udholdenhed og overordnede kondition. Du skal under denne træning presse din ‘steady pace’ som er den hastighed du komfortabelt kan løbe med i 30 minutter. Du vil under træningen øge din hastighed i 1-3 minutter af gangen.

Træningen starter ud med en 5 minutters opvarmning bestående af enten let løb eller gang. Så løber du 1 minut med din steady pace hastighed efterfølgende af 1 minut med ca. 2 km hurtigere i timen. Så løber du 2 minutter med din steady pace hastighed, efterfulgt af 2 minutter med ca. 2 km hurtigere i timen. Denne øgning i minutter fortsætter du med indtil du ikke kan længere. Træningen slutter igen af med en 5 minutters nedkøling. 

Er du helt ny til løbetræning er det vigtigt at du følger et program. Mange har tendens til at starte for hårdt ud når de begynder at løbetræne, hvilket resulterer i at mange bliver ramt af løbeskader. Disse skader kan enten opstå grundet dårlig løbeteknik eller overbelastning.

Sådan et løbeprogram for nybegyndere vil typisk bestå af ture hvor du skifter mellem gang og løb. I starten af programmet vil du gå mere end du løber. Jo længere du kommer i programmet jo mindre gang er der, indtil du til sidst kun løber. Dette er sådan at din krop kan tilpasse sig belastningen fra løb og du undgår overbelastningsskader. 

Musik i din træning med løbebånd

Alle har deres personlige præference når det kommer til musik. Mange personer foretrækker hurtigere musik til at motivere dem under træning og det kommer ikke som nogen overraskelse, at musik under løbetræning kan forbedre ens præstation samt distrahere en fra at føle sig træt eller udmattet. Undersøgelser har faktisk vist, at musik kan forbedre ens løbe-præstation med helt op til 15%. 

Gennem studier har man fundet frem til at den bedste musik for løbetræning har et tempo mellem 120 og 140 BPM (Beats per minute – slag i minuttet). Fordelagtig produceres meget dansemusik og rockmusik i dette tempo – dette er fordi, at det ofte er her en persons hjertefrekvens ligger under træning. At træne med musik der passer til ens hjertefrekvens findes meget komfortabelt og naturligt for mennesker, da det er nemmeres at koordinere ens bevægelser til dette.

Løbebånd mærker

Sole Fitness ® 

Sole Fitness er lige nu et af de hurtigst voksende fitness firmaer i verden. Firmaet startede faktisk ud med udelukkende at producerede fitnessudstyr til hotelbranchen. Grundet populariteten for deres produkter er de nu begyndt at producere til privat salg.

Firmaet er derudover kendt for at producerede høj kvalitets træningsudstyr til billige priser. Slutteligt er Sole Fitness er kendt for at udvikle slidstærke og innovative produkter, der er rettet mod alle brugergrupper spændende lige fra nybegyndere til konkurrence udøvere. 

Everfit ® 

Baggrunden for Everfit opstod allerede i 1954 gennem firmaet Garlando i Italien. Garlando blev populære på deres højkvalitets bordfodbold, bordtennis og andet lignende produkter. For bedst at kunne tilfredsstille kundernes sportslige krav, begyndte Garlando at producere sportsudstyr og fitnessprodukter.

I denne forbindelse opstod Everfit. Everfit er altså et firma med base i Europa, og med fokus på flot design, god kvalitet og en robust konstruktion, så du altid kan føle dig sikker som bruger., 

Kettler ® 

Kettler er et britisk firma, med over 30 års erfaring i at producere fitness udstyr. Udover fitness udstyr sælger firmaet også havemøbler og ting som bordtennisborde, og har altså erfaring med at producere udstyr til både ude og inde.. Kettler er kendt for deres høje kvalitet og lange holdbarhed.

Titan Life 

Titan Life er et firma med stærke rødder i de nordiske lande. Firmaet har fokus på design, gode materialer og høj kvalitet. Titan Life fokuserer på at gøre det nemmere for folk at få en sund hverdag med daglig aktivitet og motion.

Bag firmaet findes der erfarne ansatte og specialister, der har arbejdet indenfor branchen i mange år. Disse har alle et ønske om at producere træningsudstyr, der skal kunne holde i mange år. De har et mål om at skabe gode produkter i høj kvalitet til en pris hvor alle kan være med.

Horizon Fitness

Horizon Fitness findes i Taiwan, hvor det opstod i 1975 under navnet Johnson Health Tech. Efter stor udvikling i firmaet blev det omdøbt til Horizon Fitness i 1998. 

Horizon Fitness går op i komfort, præstation og høj kvalitet, samt lang holdbarhed.  Designet i produkterne har fokus på at lade kroppen bevæge sig på en naturlig måde.

Hvad siger undersøgelser om løb på løbebånd?

Flere forskere har vist interesse i at sammenligne løb på løbebånd med løb udendørs. Det har dog været svært at lave disse undersøgelser, da der er flere faktorer der påvirker ens oplevelse af at løbe udenfor. Dette kan eksempelvis være vejr, temperatur, luftfugtighed, trafik og terræn.

En artikel fra 2019 lavet af flere forskellige forskere, både fra australien, holland og amerika sammenlignende mange tidligere undersøgelser. Tidligere har man haft den forståelse, at et løbebånd burde være på 1% stigning, for at kunne give samme effekt som det giver at løbe udenfor. Dette nye studie kunne afvise dette som en myte og kunne dermed konkludere, at en stigning på 0% på løbebåndet er ligeligt med at løbe udenfor og giver altså de samme effekter.

Ydermere kunne undersøgelsen konkludere, at løb ved den samme hastighed, føles nemmere på et løbebånd end udenfor og resulterer dermed i en lavere puls – samtidig med at løb ved maksimal indsats resulterer i en højere puls på løbebånd end udenfor. 

 

En undersøgelse fra 2019 kunne støtte op om ovenstående konklusioner. Denne undersøgelse blev foretaget med fokus på at undersøge, om der var biomekaniske forskelle mellem løb udendørs og løb på bånd. Undersøgelsen kunne altså konkludere, at der inden biomekaniske forskelle var på de to løbeforme. Den eneste biomekaniske fordel der kunne opstå, er ved udendørs at løbe i et terræn der ikke kan replikeres på et løbebånd. 

En tredje studie fra 2019 undersøgte bevægelserne og muskelkraft i benenes muskler og led i hhv. løb på løbebånd og løb udenfor. Resultaterne fra undersøgelsen var, at der var ingen forskelle på bevægeudslaget i hofteled, knæled og ankelled under gang. Der var dog en lille forskel under løb, da bevægeudslaget i knæleddet her var mindre på løbebånd end ved løb udenfor.

Dette konkluderede man var grundet et mindre behov for muskelstyrke over knæet, da man ved løb på bånd ikke selv skal kunne genere fremdrift på samme måde som man skal ved løb i naturen. Hertil kunne man ligeledes konkludere, at der var mindre belastning på leddene, og særligt knæleddet, ved løb på løbebånd modsat løb udendørs.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke løbebånd er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste løbebånd. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Løbebånd vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger løbebånd?

Valget af løbebånd afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Treadmills vs Outdoor Running: Here’s what the latest science ….” https://runnersconnect.net/treadmills-vs-outdoor-running-heres-what-the-latest-science-says/. Åbnet 17 Nov. 2020.
  • “Is Motorized Treadmill Running Biomechanically Comparable ….” 4 Dec. 2019, https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-019-01237-z. Åbnet 17 Nov. 2020.
  • “Lower limb joint motion and muscle force in … – NCBI – NIH.” 22 Aug. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6704526/. Åbnet 17 Nov. 2020.
Forfatter
Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.