Vægtskiver

Vægtskiver i forskellige farver

Vægtskiver er det fundament som et effektivt homegym bygges op omkring. Vil du dyrke effektiv styrketræning derhjemme, har du brug for tung modstand, og her er vægtskiver både alsidige og effektive.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af vægtskiver. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vægtskiver Test: Top 5 Bedste Vægtskiver

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. 50MM ASG vægtskiver med håndtag

Bedste vægtskiver

Pris: (Afhængig af vægt, diameter og antal – Se afsnit om “Pris”)

Vinderen i kategorien “bedste vægtskiver i test” er ASG’s vægtskiver med håndtag og en huldiameter på 50 mm. Her får du nogle virkeligt lækre vægtskiver til prisen. Skiverne er af en god kvalitet og har en lækker gummibeklædning.

Annonce

2. 50MM ASG Gummi vægtskiver

Bedste billige vægtskiver

Pris: (Afhængig af vægt, diameter og antal – Se afsnit om “Pris”)

Vinderen i kategorien “bedste billige vægtskiver” er fra ASG. Vil du gerne op i 50 mm skiver, er denne model den mest prisvenlige af slagsen. Udover at være skånsomme mod gulv kommer skiverne med håndtag og har standard huldiameter på 50 mm.

Annonce

3. 50 MM Tunturi OL vægtskiver

Bedste premium vægtskiver

Pris: (Afhængig af vægt, diameter og antal – Se afsnit om “Pris”)

Vinderen i kategorien “bedste premium vægtskiver” er fra Tunturi. Her er der tale om top serien fra Tunturi, et godt produkt, som anvendes i veludrustede fitnesscentre. Skiverne er kalibrerede og godkendt til konkurrence.

Annonce

4. 25MM Toorx Gummi Vægtskive

Bedste 25MM vægtskiver

Pris: (Afhængig af vægt, diameter og antal – Se afsnit om “Pris”)

Vinderen i kategorien “bedste 25MM vægtskiver” er Toorx vægtskiver 25 mm. Er du på udkig efter nogle billige vægtplader på 25MM, så er dette vinderen. Der er tale om gummi skiver som ikke ridser gulvet. Huldiameteren passer til mindre stænger.

Annonce

5. 50MM Toorx Challenge Bumperplate

Bedste bumperplate vægtskiver

Pris: (Afhængig af vægt, diameter og antal – Se afsnit om “Pris”)

Vinderen i kategorien “bedste bumperplate vægtskiver” er Toorx Challenge. Har du brug for bumper plates, som er meget skånsomme for dit gulv, anbefaler vi disse lækre bumper plates fra Toorx. De er udført i gummi for gulvbeskyttelse og har standard huldiameter på 50 mm.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vægtskiver

Hvad er vægtskiver?

Vægtskiver er tunge plader med hul i midten, som bruges til styrketræning. De fleste skiver er lavet af jern eller stål, men skiverne kan også være lavet af plastik, plastik med sand, cement eller metal granulat inden i, eller endog solidt gummi. Mange skiver er indkapslet i gummi eller PU (polyurethan), men mange skiver til hjemmebrug står også bare i råt jern eller med en form for lakering.

Sorte vægtskiver

Der findes 3 standarder inden for vægtskiver, defineret ud fra hul størrelsen i midten af skiverne: 25 mm, som er den billigste og mindst solide standard; 30 mm, som er lige en tand stærkere og en smule dyrere, og så 50 mm, som er den standard man kører med i de fleste fitnesscentre. 50 mm udstyr er det mest solide udstyr på markedet, og skiver med 50 mm huller kaldes også OL skiver, da det er denne standard man bruger til vægtløftning ved De Olympiske Lege.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med vægtskiver?

Vægtplader er en essentiel del af ethvert homegym da det alt andet lige er vægtene, der giver den modstand som udgør selve styrketræningen. Skiver kan selvfølgelig kombineres med en vægtstang, håndvægts stænger eller et kabeltårn, for at give en bred vifte af øvelser, som kan ramme alle muskler i kroppen lige fra ryg, bryst og ben til skuldre, arme og lænd.

Men skiver kan faktisk også benyttes alene, og stadig give en god træning. Vi har samlet nogle eksempler i afsnittet ‘5 tips til vægtstænger’ længere nede på siden.

Hvorfor skal jeg købe vægtskiver?

Vægtplader er oftest det smarte valg, hvis du vil have et godt pris effektivt homegym. For det første giver træning med frie vægte en god allround træning, og for det andet kan vægtplader, modsat vægt kamre, som du kender det fra maskinerne i fitnesscentret, flyttes rundt og bruges til mange forskellige ting. Selve det at få noget tungt at løfte på, i form af metal, er oftest en af de største udgifter ved et træningscenter eller homegym.

Ved at vælge vægtplader og kombinere dem med løse håndvægtsstænger, slipper du for at købe de ofte dyre faste håndvægte. Er du vant til at træne med både 12 kg, 14 kg, 16 kg, 18 kg, 28 kg, 30 kg, og 32 kgs håndvægte i centret, kan du spare mange mange tusinde kroner på at købe vægtplader og et par håndvægtsstænger, i stedet for at købe 7 forskellige sæt håndvægte.

Hvilke vægtskiver skal jeg vælge?

Når du skal ud for at investere i vægtplader skal du starte med at overveje hvilken standard du vil satse på: 25 mm, 30 mm eller 50 mm. Vil du have et virkeligt billigt homegym, så er 25 eller 30 mm det du skal satse på.

For det første er denne type skiver en del billigere end 50 mm skiver, og for det andet er det udstyr som disse skiver passer sammen med, kabeltårne, vægtstænger, håndvægtsstænger osv. også billigere, hvis det er 25-30 mm. 25-30 mm er altså til dig som har et stramt budget, eller dig som ved at du ikke kommer til at kunne løfte ret mange kg.

Vil du gerne have noget mere solidt udstyr, enten bare fordi det er et ønske, eller fordi du er stærk, eller regner med at blive det over tid, så er det 50 mm udstyr du skal satse på.

Herefter kan du begynde at overveje hvad behovet er. Kan du leve med jernskiver, eller vil du gerne have dem gummibelagte? Har du budgettet til at vælge PU-skiver er det også en mulighed.

Prøv desuden at forestille dig en træning i hovedet fra ende til anden. Hvilke skiver har du brug for? Hvilken størrelse og tykkelse vil passe dig bedst, og hvor mange skiver har du egentlig brug for? Kan det bedst betale sig at købe mange 5 og 10 kgs skiver, eller kan du lige så godt bare købe 20 kgs skiver?

Kombinér vægtskiver med vægtstang

Selvom du sagtens kan træne bare med vægtplader i sig selv, så vil de fleste nok vælge at bruge dem sammen med f.eks. et kabeltårn, løse håndvægtsstænger eller en vægtstang.

Vælger du også at investere i en vægtstang åbnes der for et helt arsenal af nye øvelser som squat, dødløft, lunges, siddende skulderpres, military press, reverse lunges, bænkpres, floorpress, bent over rows, barbell curls, barbell overhead extensions, rack pulls osv. osv. For mange vil en vægtstang med tilhørende skiver samt en træningsbænk, være fundamentet i deres homegym.

Hyppige fejl ved træning med vægtskiver

Typiske fejl, som mange laver når de træner med vægtskiver er, at de glemmer at sætte låse på stangen. En bænkpres, hvor stangen tilter lidt til den ene side, går rent galt, hvis du ikke har husket at sætte gode solide låse på stangen, så skiverne rutsjer af. Husk derfor altid at investere i nogle gode låse, og husk at bruge dem.

En anden typisk fejl er at tage alle skiverne af den ene ende af stangen, når stangen ligger i et squat stativ eller i et bænkpres stativ. Dette resulterer i at stangen bliver så let i den ene ende, at den tipper op og falder ned fra stativet med et kæmpe brag. I værste fald risikerer du at stangen tipper op og rammer dig i ansigtet, eller at skiverne i den anden ende falder ned og rammer dyr eller mennesker, eller smadrer indbo eller gulvet i dit hjem.

En anden fejl som mange laver når de indkøber vægtskiver er, at de ikke har overvejet præcist hvad de skal bruge dem til. Overvej hvad dit behov egentlig er, så du ikke ender med tolv 20 kgs skiver, som du aldrig får brugt, eller alt for tykke 5 kgs skiver, som der ikke er plads til på dine håndvægtsstænger.

Vægtskiver vs. maskiner

Hvis vi ser på forskellen mellem at træne med frie vægte, altså med stænger og vægtskiver, og så træning i maskiner, så ved man at øvelser med frie vægte aktiverer både de muskelgrupper som udfører bevægelser, og de muskelgrupper som stabiliserer bevægelserne. Modsat udføres øvelser i maskiner som regel i fastlåste bevægebaner med ubetydelige krav til stabilisering.

På sigt kan det give problemer og smerter, hvis vi træner styrke før stabilitet. Dette er især evident i skulder øvelser, hvor stabiliteten omkring skulderbladet og skulderleddet er afgørende for både styrke og smertefri bevægelse.

At basere størstedelen af din træning omkring simpel, grundlæggende træning med vægtskiver og stænger kan altså være at foretrække på den lange bare, fremfor at lade sig forblænde af fitnesscentrenes imponerende maskinpark.

Pleje og rengøring af vægtskiver

Der er stort set ingen vedligeholdelse af vægtskiver. En aftørring med en fugtig klud i ny og næ er faktisk det eneste du behøver. Har du vægtskiver af jern, som begynder at ruste over tid, kan du skrubbe dem med noget rustfjerner eller en blanding af eddike og natron.

Risici og sikkerhed ved brug af vægtskiver

Når folk kommer til skade ved brug af vægtskiver sker det ofte i disse scenarier:

  • Du kører bænkpres alene, uden safety bars og forsøger lige at tage én gentagelse mere end du kan klare. Det resulterer i at du bliver fastklemt under stangen. Dette er ekstremt farligt, så sørg altid for at stoppe dine sæt et par gentagelser fra udmattelse, hvis du træner alene, eller invester i et stativ med safety bars.
  • Du taber en vægtskive ned over dine fødder. Dette sker, og medmindre du vil træne i sikkerhedssko er der ikke så meget at gøre ved det. Vægtskiver med gode håndtag minimerer dog risikoen markant sammenlignet med skiver uden håndtag.
  • Dine fingre kommer i klemme mellem et par vægtskiver. Ligesom et trælår i ny og næ hører med til at spille fodbold, så hører finger klemning med til det at løfte vægte. Det sker af og til.

Valg af vægtskiver

Typer af vægtskiver

Der findes mange typer skiver. Nogle er lavet til hjemmebrug, mens andre er designet til fitnesscentre. I den helt dyre ende har vi skiver som er designet til at blive brugt i vægtløftnings- eller styrkeløft-konkurrencer.

Jernskiver

Jernskiver er de billigste skiver du kan få. Fordelen ved jernskiver er selvfølgelig at du får samme antal kg som du får med dyrere gummi- eller PU-belagte skiver, uden at du behøver tømme hele sparegrisen. Der er dog også en del ulemper ved jernskiver. For det første larmer de en del mere end gummibelagte skiver. Hver gang skiverne banker sammen, eller når du stabler dem, og flytter rundt på dem, larmer det.

Det skal du lige tænke over, hvis du bor i lejlighed og gerne vil forblive på god fod med dine naboer, eller hvis du har planer om at træne i huset mens andre gerne vil have ro. Jernskivernes lyd kan dog også opfattes som hardcore, og det kan føles ret godt at træne med jernskiver, der banker mod hinanden.

Jernskiver har det dog også med at ruste med tiden, især hvis de ikke er lakerede og hvis du opbevarer dem koldt og fugtigt. Rustne skiver smitter af på både gulv og tøj, så overvej om du har plads til at opbevare dem tørt og lunt.

Sidste ulempe ved jernskiver er at de kan være hårde ved dine gulve. Især hvis du ikke benytter gummiunderlag der hvor du træner med dem. Kommer du til at tabe en jernskive laver den som regel også større skade end en gummi- eller PU-belagt skive.

Skiver med gummi belægning

Skiver med gummi- eller PU-belægning koster lidt mere end jernskiver, til gengæld ruster de ikke, de larmer langt mindre, og de er mere skånsomme over for gulvet. Gummi skiver har dog en anden ulempe, nemlig at de godt kan lugte en del, især i de første måneder efter du har pakket dem ud. Har du dine skiver liggende i et hjørne af stuen må du derfor påregne en gummi-agtig lugt i stuen et stykke tid.

PU eller polyurethan er en slags gummiagtig plastik materiale, som ikke afgiver lugt ligesom gummi. PU-belagte skiver er som regel de dyreste, men PU er altså et rigtigt lækkert materiale, som gør at skiverne får en hård slagkraftig overflade, der gør skiverne mere holdbare end almindelige gummi plader. PU er desuden ret resistent over for snavs, som ikke så let sætter sig fast på skivernes overflade.

Bumper plates

Bumper plates er skiver, som er designet til at blive smidt fra stor højde. Det gør dem til de mest holdbare vægtplader på markedet. Bumper plates har som regel en overflade af tykt gummi, og nogle er endda fremstillet således at når de falder hårdt mod gulvet, reduceres opspringet. Bumper plates er lækre at træne med, men har dog ofte to ulemper:

For det første er de som regel ret tykke, hvilket betyder at de fylder meget på stangen eller på maskiner. Det kan være et problem for dig som løfter rigtigt tungt, da du risikerer at løbe tør for plads på stangen. Den anden ulempe er at de sjældent har håndtag indbygget, hvilket, sammen med deres tykkelse, gør dem svære at håndtere når de kommer op omkring de 20-25 kg.

Konkurrence skiver

Konkurrence skiver eller competition plates er vægtplader som skal leve op til en hvis standard ift. vægt. Normale vægtskiver skal selvfølgelig også gerne veje det som står på dem, men her kan kg godt variere en lille smule. F.eks. 9.5-10.5 kg for 10 kgs skiver. Med konkurrenceskiver er du sikker på at få vægte, som vejer præcist det de skal.

De bedste mærker vejer det de skal helt ned til 3 decimaler, f.eks. 25.000 kg og ikke 25.002 kg. Dette er nødvendigt for at gøre styrkekonkurrencer fair, men mindre kan selvfølgelig gøre det til hjemmebrug. Og det godt det samme, for konkurrenceskiver er som regel markant dyrere end andre skiver.

Teknikskiver

Teknikskiver er en helt speciel type skiver, der som regel af lavet af plastik og ikke  vejer ret meget. Teknikskiver har oftest en diameter som de store 20 kgs skiver selvom de måske kun vejer 2.5-5 kg. Disse skiver bruges, som navnet angiver, til at træne teknik med i f.eks. vægtløftning eller dødløft. De er som regel meget holdbare, og kan derfor holde til at du taber dem fra skulderhøjde.

Bodypump vægtskiver

Bodypump skiver er skiver, som sjovt nok bruges til bodypump, eller i hvert fald passer de til en traditionel bodypump stang. Bodypump vægtskiver vejer som regel ikke ret meget, diameteren på dem er ret lille og hul diameteren er som standard 30 mm. Bodypump skiver er ofte gummibelagte og meget farvestrålende.

Materialer

Vægtskiver findes som nævnt i flere forskellige materialer. Rå jern, lakeret jern, gummibelægning, PU-belægning, cementskiver med kunststofbelægning eller plastik skiver med sand eller metal granulat inden i. Hver type har sine fordele og ulemper som bør overvejes inden du beslutter dig for et produkt.

Størrelse

Vægtskiver fås som regel i kg-angivelser på: 1.25 kg, 2.5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg samt 25 kg. Der findes dog også såkaldte fractional plates, som er mikroskiver på 0,5 kg eller endnu mindre.

En vigtig ting i et homegym er vægtskivernes tykkelse. Hvis du køber vægtskiver til løse håndvægtsstænger risikerer du at løbe tør for plads på stangen, hvis du vælger meget tykke skiver. Dette kan også blive et problem, hvis du har et kabeltårn med begrænset plads på stængerne. Uanset hvor tykke skiverne er, er det sjældent du løber tør for plads på en lang vægtstang, men det kan også ske, hvis du er meget stærk.

Tager vi 5 kgs vægtskiver som eksempel, så findes der skiver, som er 2.5 cm tykke, men de findes også i 3.5 cm eller endog 4.2 cm. Du kan altså have næsten dobbelt så mange af de tyndeste skiver på stangen sammenlignet med, hvis du vælger de tykkeste skiver.

Diameteren på skiverne varierer også meget. De senere år er det blevet meget udbredt med vægtskiver, hvor alle skiver over 5 kg har samme diameter som traditionelle 20 kgs skiver. Dette er meget praktisk, hvis skiverne skal bruges på en lang vægtstang, hvor man f.eks. kan køre dødløft fra en ordentlig højde med meget få kg, fordi selv 5 eller 10 kgs skiverne giver en god startposition i løftet. Men skal skiverne også bruges på løse håndvægtsstænger, så er kæmpestore 5 og 10 kgs skiver ikke hensigtsmæssige.

Design

Der er stor forskel på hvordan vægtskiver ser ud. Jernskiver er alle ensfarvede, mens vægtskiver med belægning som regel har ret iøjnefaldende pastelfarver. Der fås dog også helt sorte skiver. Hvad du selv foretrækker ved du bedst selv. Det kan også være du er mere optaget af pris eller funktion end af udseende.

Design er jo også meget andet end bare det rent æstetiske udtryk. Nogle vægtskiver er designet med huller eller håndtag i pladerne, hvilket gør dem lettere at flytte rundt på end skiver uden. De fleste skiver, som ikke har huller eller håndtag har dog nogle riller langs kanten, som man lige kan få fat i med fingrene.

Dette fungerer også fint op til en hvis grænse. 20-25 kgs skiver uden håndtag er stadig svære at flytte rundt på, selvom de har en rille langs kanten. Det betyder at du som regel ikke kan have en skive i hver hånd, som du kan med skiver med håndtag i, men må bruge begge hænder til at flytte skiven. For nogle kan dette være en dealbreaker, da det giver en del spildtid under træningen.

De fleste vægtskiver er runde, men der findes også skiver som er 8 eller 12 kantede. Disse skiver kan være fordelagtige, hvis du f.eks. træner dødløft  på et skævt gulv, hvor stangen vil rulle væk fra dig fordi skiverne er runde. Her kan kantede skiver være en fordel. Ellers er den største ulempe ved kantede skiver, at de kan give en uhensigtsmæssig sænkefase i f.eks. dødløft. I det stangen sænkes, rammes gulvet måske med en flad del i den ene side af stangen, mens der rammes med en spids del i den anden.

Dette kan skabe en farlig situation, hvor du i forvejen står med en rigtig tung vægt, som nu bevæger sig på en uforudsigelig måde i det stangen rammer gulvet.

Pris

Priserne på vægtskiver afhænger selvfølgelig af kvaliteten. Tager vi 10 kg’s skiver som eksempel, så vil typiske priser se ca. således ud:

25 mm jern: 170-200 DKK
30 mm jern: 200 DKK
50 mm jern: 300 DKK

50 mm gummi: 300-400 DKK

50 mm PU: 300-600 DKK

Bumperplates: 300-500 DKK

Konkurrence skiver: 950 DKK

2 tips til vægtskiver

Tip 1: Træn med vægtskiver alene

Du tænker måske at vægtplader altid skal bruges sammen med vægtstænger eller som vægt på maskiner, men det er faktisk muligt at køre en lang række øvelser med skiverne alene, eller uden ret meget andet udstyr. Her er blot nogle få eksempler:

  • Front raises. Ved at holde ved en vægtskive med begge hænder, og løfte vægtskiven op og fremad får du trænet forsiden af skuldrene.
  • Plate squat. Hold en vægtskive ind til brystet, over hovedet eller lidt frem for dig og gå ned i en squat. Denne øvelser træner lår, bagdel og en smule baglår.
  • Weighted planks. Læg dig ned på tåspidser og albuer som i en traditionel planke, men smid en vægtskive på øverste del af ryggen mellem skulderbladene for en ekstra hård planke.
  • Shoulder press. Tag fat i en vægtskive med begge hænder, og pres den op over hovedet. Denne øvelse træner forsiden af skulderen samt triceps.
  • Lateral raise. Tag fat i hullet på en vægtskive og før armen opad ud til siden af kroppen. Denne øvelse træner siden af skulderen.
  • Side bends. Tag fat i håndtaget på en tung skive og lad armen hænge ned langs siden. Bøj overkroppen ned i retning af vægten og før den op igen ved at bruge mavemusklerne i modsatte side af kroppen.

Der findes rigtigt mange af denne slags øvelser, og med lidt kreativitet kan du faktisk få en rigtigt god træning udelukkende med vægtskiver.

Tip 2: Billig opbevaring

Hvis du ikke gider smide penge efter et decideret stativ til at hænge dine skiver på, og hvis du er træt af at have dem stående op ad væggen eller liggende på gulvet, så overvej et gammelt solidt bord fra genbrug. Medmindre du har tonsvis af 20 kgs skiver, så er det at stable skiverne på et bord faktisk en glimrende løsning. Skiverne kan stables i stakke med 10 kg, 5 kg og 2,5 kg og ligger i en komfortabel højde så du ikke konstant skal bukke dig ned for at samle dem op fra gulvet.

Hvad siger undersøgelser om vægtskiver?

I et sjovt studie fra 2017 ville man se om det at arrangere vægtpladerne på en alm. vægtstang på forskellige måder, havde nogen indflydelse på antallet af gentagelser som deltagerne i studiet kunne tage med disse vægte. I studiet satte man 72 amerikanske fodboldspillere til at køre en, for dem, velkendt test kaldet NFL-225.

Den går ud på at man kører så mange gentagelser man kan (til udmattelse) i bænkpres med en stang der vejer 102.27 kg (225 lb). NFL-225 testen blev suppleret med to andre tests, som man kaldte SWI-225 (size weight illusion med 225 pund) og SWI-215 (size weight illusion med 215 pund). I SWI-225 kørte deltagerne også med 225 pund, ligesom i NFL-225, men man brugte mindre skiver for at få vægten til at syne mindre. 

I SWI-215-testen høvlede man 5 pund af indersiden af to store skiver og malede dem igen, så de lignede alm. store skiver på 20.4 kg/45 pund, men i virkeligheden vejede skiverne 5 pund mindre. 

Det interessante var så om deltagerne kunne tage flest gentagelser med den vægt der rent faktisk var den letteste (SWI-215), eller om de kunne tage flest reps med den vægt der så lettest ud (SWI-225). 

Studiet viste at de svageste løftere så ud til at blive mest påvirkede af vægtenes udseende. Den vægt der så tung ud føltes tung, mens den der så lettere ud, blev oplevet som værende lettere (flere gentagelser). For mellemstærke løftere svarede deres respons på vægten mere til virkeligheden. Selvom de troede de løftede 102 kg, så kunne deres system godt mærke at det kun var 97.5 kg. For de stærkeste løftere betød det ingenting hvordan vægtene så ud eller hvad de vejede. De kunne tage samme antal gentagelser med dem alle.

Det ser altså ikke ud til at være helt ligegyldigt hvor store vægtskiverne er ift. det de vejer. Man kan spørge sig selv, hvordan det påvirker ens præstation, hvis man benytter meget tykke bumperplates, hvor selv en 5 eller 10 kg’s skive ser ud til at veje virkeligt meget. 

På den ene side kan man forestille sig at vægten ser så tung ud, at man virkelig giver den gas når man skal løfte den, og at det derfor er positivt med de store skiver. På den anden side kan man også forestille sig at vægten ser så tung ud, at man tror den er tungere end den i virkeligheden er, hvorfor man ender med at præstere dårligere.

I et andet studie udvikles der et biomekanisk framework for et optimalt design af vægtskive-maskiner. Dette gøres på baggrund af at udvikle og analysere 1-16 ligninger.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vægtskiver er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vægtskiver. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vægtskiverne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vægtskiver?

Valget af vægtskiver afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The National Football League-225 Bench Press Test and the ….” https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0031512517697071. Åbnet 7 nov.. 2020.
  • “(PDF) Optimization of the biomechanical design of plate ….” 7 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/292213787_Optimization_of_the_biomechanical_design_of_plate-loaded_strength_training_machines_The_free-weight_lifting_experience. Åbnet 7 nov.. 2020.
Forfatter
Picture of Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.