Vægtskiver

Vægtskiver vil du altid finde i et motionscenter. Henover de seneste år er det blevet utrolig populært at købe vægtskiver til hjemmet. Det skyldes, at du kan træne meget varieret derhjemme, hvis du har vægtskiver. Jeg vil i denne artikel fortælle om de forskellige størrelser og typer. Undervejs vil jeg henvise til vores forhandlere, som tilbyder markedets billigste samt bedste skiver.

Ønsker du, at se udvalget af markedets billigste samt bedste skiver? Så klik nedenfor.

TESTVINDER: Den bedste vægtskive

50 mm jern vægtskiver
50 mm jern vægtskiver
Disse vægtskiver kan du bruge i rigtig lang tid. De er meget robuste og lavet af fantastiske materialer. Vægtskiverne findes i mange forskellige antal kilo, og de kan bruges til alle træningsøvelser. De passer selvfølgelig til 50 mm vægtstænger.
19 DKK

Komplet guide til valg af vægtskiver

Hvad er vægtskiver?

Vægtskiver er nogle flade og tunge objekter, som ofte er lavet af støbejern. Man bruger dem sammen med en vægtstang eller justerbare håndvægte for at nå frem til den ønskede vægt under fysisk træning (oftest er der tale om styrketræning).

back to menu ↑

Vægtskiver i forskellige materialer

Der findes som udgangspunkt 2 forskellige typer vægtskiver: Jern og kunststof.

Jern vægtskiver

jern vægtskiverDisse skiver er den mest kendte, og også den mest seriøse variant, der findes. Så hvis du vil have det helt rigtige, så bør du vælge jern vægtskiver. Når du er i fitnesscenter, er det også denne type, du vil støde på. Det er denne type, man anser for at være mest professionel, og det er med god grund. Skiverne er bundsolide og kan holde til virkelig meget.

Skiverne findes i rigtig mange størrelser og kan fås til meget lave priser. Skiverne kan selvfølgelig også fås i forskellige diameter mål. 30 og 50MM er de mest kendte, men det er også muligt at få dem i andre mål.

Hvis man skal købe vægtskiver til hjemmet, anbefaler vi kunststof, fordi de er skånsomme mod gulvet, hvorimod jern vægtskiver hører hjemme i fitnesscentret. På baggrund af dette, vil jeg varmt anbefale jern, hvis du ikke prioriterer at skåne dit gulv.

Fordele: de lugter ikke, de er meget holdbare, de fylder ikke ret meget på vægtstangen, de er forholdsvis billige

Ulemper: de kan ødelægge gulvet, hvis du ikke har et underlag

Jeg har udvalgt to forskellige jern vægskiver, jeg selv anvender i min træning. Det første sæt passer til 30MM vægtstænger, og det andet sæt passer til 50MM vægtstænger. Jeg har selv købt disse skiver og bruger dem dagligt i mit eget home gym. De er lækre, og jeg vil til enhver en tid foretrække disse:

Klik her for at købe 30mm vægtskiverne

Klik her for at købe 50mm vægtskiverne

Kunststof vægtskiver

Kunststof vægtskiverSkiver af kunststof er blevet populære her på det seneste. Det er blevet førstevalget til at have stående derhjemme. Disse skiver skiller sig ud ved, at de ikke ødelægger gulvet derhjemme. Så hvis du er på udkig efter nogle skiver, der skal stå derhjemme – så vil jeg til hver en tid anbefale kunststof.

Skiverne fås i mange forskellige størrelser, og du skal derfor ikke gå på kompromis på det punkt. Kunststof vægtskiver er til gengæld en smule dyrere i forhold til jern vægtskiver. Men de er i den grad pengene værd, hvis du ikke vil have smadret dit gulv!

Jeg vil lige ridse fordele og ulemper op for denne type:

Fordele: Smadrer ikke gulvet, forholdvis billige (i forhold til bumper plates)

Ulemper: Går nemmere i stykker end jern vægtskiver, er store og lidt klodsede

Jeg har fundet nogle 30MM kunststof vægtskiver, som kan bruges til alle vægtstænger med Ø30MM. Jeg har selv prøvet dem, og jeg er overrasket over kvaliteten. De er i den grad pengene værd og uden tvivl nogle af de bedste på markedet.

Klik her for at købe vægtskiverne

back to menu ↑

Vægtskiver i forskellige mål

Som du nok allerede har bemærket, fås vægtskiver i forskellige mål. Umiddelbart vil jeg altid vælge 50MM. Det er simpelthen fordi, det er standard mål på alt træningsudstyr i god kvalitet. Det er også utrolig vigtigt, at du har en vægtstang der passer til de skiver, du køber. Ellers kan du ikke bruge skiverne til noget.

De mest kendte diameter mål er 25MM, 30MM og 50MM.

back to menu ↑

Hvad er bumper plates?

Du har muligvis hørt om bumper plates før. Det specielle ved bumper plates er, at alle skiverne har den samme diameter (oftest 45 cm). Bumper plates har til gengæld, ligesom almindelige vægtskiver, forskellige tykkelser. Et andet kendetegn ved bumper plates er, at de er lavet af kunststof. Men bumper plates er stadig meget holdbare, og samtidig med det går gulvet ikke i stykker, hvis man taber skiverne på gulvet.

Grunden til at man har skabt bumper plates er faktisk på grund af styrkeløft konkurrencerne. For cirka 50 år siden brugte man udelukkende jern vægtskiver til styrkeløft konkurrencer. Dengang fandtes der nemlig ikke nogle andre vægtskiver. Men man opdagede hurtigt, at skiverne ødelagde gulvet. Så det endte ud med, at man udviklede bumper plates. Idag bruges bumper plates både til styrkeløft konkurrencer, i fitnesscentret men også til hjemmetræningen.

Bumper plates har forresten farvekoder, der indikerer skivens vægt i kg. De fordeler sig således:

  • Rød: 25 kg.
  • Blå: 20 kg.
  • Gul: 15 kg.
  • Grøn: 10 kg.
  • Hvid: 5 kg.

Hvis du vil have nogle gode bumper plates, så bør du kigge på Vikings 50MM bumper plates. De er af virkelig god kvalitet og passer til alle 50MM olympiske vægtstænger. Jeg har dem faktisk selv og har haft dem i lidt over et år. Jeg har på intet tidspunkt haft problemer med dem. De fungerer bare.

Klik her for at købe Vikings bumper plates

back to menu ↑

Stativ til vægtskiver

Hvis du vil have hele pakken, så skal du da også have et stativ til dine skiver! Det er selvfølgelig mere overskueligt med et stativ, da skiverne ikke behøver at flyde rundt på gulvet. Med et stativ har skiverne fast plads.

Jeg kan anbefale 2 forskellige stativer. Jeg har haft gode erfaringer med begge stativer. Det ene stativ passer til 30MM skiver, og det andet passer til 50MM.

Klik her for at købe 30mm stativ

Klik her for at købe 50mm stativ

Hvis du ønsker at læse mere om vægtskiver, kan du besøge denne hjemmeside.