fbpx

Vægtskiver

Vægtskiver

Vægtskiver er et essentielt udstyr til traditionel styrketræning, professionel styrkeløft, crossfit og fitness. I denne artikel kan du se de 7 bedste vægtskiver. Ikke nok med det så har vi også lavet en komplet guide til valg af vægtskiver, som du kan se og læse under testresultatet.

Vægtskiver test 2020: Top 7 bedste vægtskiver

Bedste vægtskiver

Jern vægtskiver
Jern vægtskiver
Her har vi fat i en bestseller som passer til de fleste træningsformer og kan bruges både til hjemmetræning, fitness center og erhverv. Prisen er lav, men kvaliteten er høj. Det er jern, og derfor går skiverne på ingen måde i stykker uden videre. Selvom de ikke er skånsomme mod gulv, så kan man gøre sig klog i at købe disse for prisen og holdbarhedens skyld. De kan fås fra 0,5 til 25 kg, og fra 10 kg og opefter er der greb i vægtskiverne.
19 DKK

Bedste billige vægtskiver

Gummiarmeret vægtskiver
Gummiarmeret vægtskiver
Når det kommer til billige vægtskiver, så kan vi ikke komme uden om disse gummiarmeret vægtskiver. Hold nu kaje, hvor får du meget for prisen! Priserne starter fra sølle 14 kroner for en 0,5 kg vægtskive og slutter på 525 kroner for en 25 kg vægtskive. Det er hvad man kalder for en LAV PRIS. Vægtskiverne er endda gummiarmeret (producenten har betrukket skiven med gummi), og derfor er de skånsomme over for gulv. Samtidig fylder denne type vægtskiver ikke specielt meget. Derfor er de idéelle til hjemmetræning.
14 DKK

Bedste premium vægtskiver

Bumper plates vægtskiver
Bumper plates vægtskiver
Denne vægtskive fra dansk Viking er velegnet til seriøs hjemmetræning, fitness center og erhverv. Det er en ekstrem holdbar vægtskive af højeste kvalitet, og den har en meget lang levetid. Eftersom der er tale om bumper plates, kan de anvendes til styrkeløft, crossfit og ja, alt. De kan tåles at smides med og ødelægger ikke gulv pga. gummioverfladen. Holdbarheden er altså i top og desuden har hullet en stålkant for ekstra beskyttelse.
159 DKK

Bedste vægtskiver til styrkeløft

Olympiske vægtskiver
Olympiske vægtskiver
Denne vægtskive er det rette valg, hvis du er styrkeløfter af allerhøjeste grad eller vil have det bedste af det bedste til fitness centeret. Vægtskiven er af yderst høj kvalitet og kan klare masser af stød. Den er faktisk testet på producentens fabrik med kast fra 2 meters fald hele 5.000 gange uden at tage skade. Så det er en kraftig en, vi har med at gøre, og den er ideel til styrkeløft og sågar også crossfit. Der er en stål-forstærket ring omkring hullet for ekstra beskyttelse.
499 DKK

Bedste vægtskiver til crossfit

Crossfit vægtskiver
Crossfit vægtskiver
Vægtskiven er super solid og kan tage masser af fald. Den er idéel til bl.a. crossfit og lavet i fuld gummi. Så gummien betyder naturligvis, at skiven er skånsom mod gulv. Derfor kan den anvendes i både hjem, fitness center og erhverv. Metalringen sikre beskyttelse for vægtstangens slid. Vægtskiven fås i 5, 10, 15, 20 og 25 kilo, og hver skive har en tydelig kiloangivelse.
179 DKK

Bedste vægtskiver til bodypump

Gummi vægskiver med greb
Gummi vægskiver med greb
Hvis du er til bodypump, så er disse gummiskiver helt klart noget for dig. Sammenlignet med andre typer af vægtskiver, er disse bodypump skiver mere kompakte. Derudover er de også skånsomme mod gulv, så de kan derfor godt bruges til hjemmetræning. Man kan se kiloantal på hver skive og hver kiloantal har sin helt egen farve. Skiverne har greb, som gør det noget lettere at justere vægten.
35 DKK

Bedste vægtsæt

100 kg skånsomt vægtsæt
100 kg skånsomt vægtsæt
Er du på jagt efter et komplet vægtsæt, hvor du både får vægtskiver og vægtstænger med i købet? Så er dette 100 kg vægtsæt lige sagen. Du sparer altså flere hundrede kroner ved at købe sådan et sæt, men kvaliteten er skam stadig ganske fin. Sættet er lavet af holdbare materialer, og der medfølger følgende. 1 lang vægtstang, 1 curlstang, 2 håndvægtsstænger, hele 14 vægtskiver med en vægt fra 1,25 kg til 15 kg og 8 lukkemekanismer. Som et plus er vægtskiverne med håndtag, så du hurtigt og nemt kan justere vægten.
1799 DKK

Guide til valg af vægtskiver

Hvad er vægtskiver?

Der findes et bredt udvalg af vægtskiver. Her ses de såkaldte bumper plates

Der findes et bredt udvalg af vægtskiver. Her ses de såkaldte bumper plates

Vægtskiver er vægten som sættes på en vægtstang og håndvægte. De varierer i vægt, farve og størrelse (bredde og diameter). Vægtskiver anvendes til fysisk træning. Groft sagt eksisterer der to typer af vægtskiver; standard skiver og olympiske (også kaldet OL) skiver. Standard skiver er karakteriseret ved at have en huldiameter på enten 25 mm eller 30 mm, og olympiske har en huldiameter på 50 mm. Standard skiver betragtes som den lidt billige løsning, og anvendes ofte til justerbare håndvægte samt almindelige vægtstænger. Den sidstnævnte type hedder olympisk, fordi man anvender samme huldiameter til De Olympiske Lege. De er velegnet til både hjemmetræning, fitness center og erhverv. Man kan ofte smide mere vægt på en 50 mm vægtstang.

Nogle vægtskiver er udstyret med greb, dvs. producenten har lavet greb-huller, så man lettere kan tage fat i en vægtskive. Det er en super smart funktion, som de fleste holder af, og du kan med fordel overveje, om det er noget for dig. Standard skiver ses ofte i 1.25, 2.5, 5, 10, 15 og 20 kg, mens olympiske skiver ofte ses i 2.5, 5, 10, 15, 20, 25, 30 og 35 kg. Eftersom standard skiver er billige, kan de sommetider afvige fra deres normalvægt. Det er noget man skal være opmærksom på. Men hvis du vælger en vægtskive repræsenteret i testresultatet ovenfor, kommer du ikke ud for det problem.

back to menu ↑

Sådan vælger du vægtskiver

Hvis du er ny i gamet og aldrig har kendt til træningsudstyr som vægtskiver, så kan det være en jungle at finde de rette vægtskiver. Valget afhænger af resten af dit udstyr, brugen af skiverne og meget mere. Herunder giver vi dig en omfattende guide til at vælge de rigtige vægtskiver for dig.

Materiale

Materialet er noget af det første, du skal tænke over, når du vælger skiver til vægtstænger og håndvægts stænger. Herunder fortæller vi lidt om de mest gængse materialer.

Jern

Jern er lig med holdbarhed og en lang levetid. Jern er et materiale, som næsten ikke kan gå i stykker. Hvis du træner med jern skiver, så kan de holde sig i flere årtier. Jern findes både typisk i 30 mm og 50 mm. Det er et idéelt valg til hjemmetræning og fitness center pga. den lave pris og holdbarheden. Hvis du anvender dem til hjemmetræning, så vær opmærksom på skånsomheden. Jern er ikke særlig skånsom overfor gulv, så eventuelt placer fitnessgulv/fitnessmåtte, der hvor du træner. En anden fordel er lugt, for jern lugter ikke. Derudover fylder de heller ikke specielt meget sammenlignet med kunststof.

Gummi

Gummi er det mest skånsomme materiale overfor gulv. Derfor er gummi et materiale, man ofte ser i homegyms rundt omkring i Danmark. Det er ikke et lige så holdbart materiale som jern, men så længe du træner med måde, kan gummi skiver holde sig i mange, mange år. Gummi er forholdsvis dyrt sammenlignet med jern og kunststof. De fås ofte i 30 mm og 50 mm huldiameter. Så er du typen, der er på jagt efter skånsomme vægtskiver, er gummi et godt valg.

Kunststof

Kunststof er formentlig den billigste løsning af alle. Når det så er sagt, så skal du huske på, at det også er det mest skrøbelige materiale. MEN – hvis du har tænkt dig at træne basic styrketræningsøvelser derhjemme, ja så er det måske det rette valg. Det er også grunden til, at du ofte ser 25 mm og 30 mm kunststof skiver, og sjældent ser 50 mm kunststof skiver. Det nytter dog ikke at vælge kunststof skiver, hvis du skal bruge dem til crossfit eller professionel styrkeløft, hvor du hele tiden dropper vægtstang og skiver på gulv. Kunststof vægtskiver er i øvrigt store og klodsede.

Huldiameter

Man skelner mellem tre forskellige huldiameter; 25 mm, 30 mm og 50 mm. Skiver med huldiameter på 25 mm er standarden for det billigste træningsudstyr. Så skiverne passer til 25 mm vægtstænger og 25 mm håndvægtsstænger. Det er et fint valg til begynderen, som ikke har et behov for særlig meget vægt på vægtstangen eller håndvægten. 30 mm skiver minder meget om 25 mm, idét 30 mm også er et godt valg til begynderen. Egentlig er det den bedst sælgende huldiameter, fordi det er det bedste sweet spot mellem pris og kvalitet. Du har naturligvis brug for vægtstænger og håndvægtsstænger med samme huldiameter (altså 30 mm), og de stænger kan klare under 150 kg. 30 mm skiver er velegnet til hjemmet. 50 mm er idéel for fitness centre, professionel styrkeløft og crossfit. Vægtstænger og håndvægtsstæner med 50 mm, giver mulighed for at smide flere kg på.

Træningsform

Nu er vi nået til træningsform, og hvad betyder det egentlig? Jo – der findes forskellige former for styrketræning. Nogle er til styrkeløft, andre er til almindelig styrketræning og en helt tredje gruppe er måske til crossfit. Du skal nu finde ud af, hvad din træningsform er, for den kommer til at have en afgørende betydning for dit valg.

Hvis du er til traditionel styrketræning (hvilket langt de fleste er), så er kunststof, gummi og jern vejen frem. Men er du til professionel styrkeløft? Dropper du stang og skiver i hvert træningspas? Og træner du med mange kg? Hvis du kan nikke ja til det, så er bumper plates the way to go.

Greb

Den eneste funktion en vægtskive kan være udstyret med er greb. Greb er basically huller i vægtskiven, som kan man putte sine hænder omkring for en mere simpel justering af vægt. Det kan være en super smart og lækker feature for de fleste, men det koster også lidt ekstra.

back to menu ↑

Vægtskiver 25 mm

Som tidligere nævnt er 25 mm skiver det idéelle valg til begynderen og hjemmetræning. Det er den billigste løsning, og du finder ofte kunststof skiver i denne kategori. Kiloantallet spænder fra 0.75 kg til omkring 20 kg. Så du kan snildt anvende 25 mm skiver, hvis du træner let, er under genoptræning eller er begynder. Hvis du ønsker at have mulighed for mere progression, så skal du vælge 30 mm og 50 mm skiver. 30 mm er den mest populære huldiameter, fordi den rammer de fleste menneskers behov.

Klik her for at se udvalget af 25 mm vægtskiver
back to menu ↑

Vægtskiver 30 mm

Nu er vi nået til den gyldne standard, nemlig 30 mm diameteren. Denne diameter størrelse anvendes til hjemmebrug i stor stil, hvorfor? 30 mm skiver er forholdsvis billige og samtidig er kompatible vægtstænger stærke nok til at klare under 150 kg. De fleste træner med vægte under 150 kg, og derfor rammer huldiameteren langt de fleste. Du kan opnå progression med denne diameter, og til en fordelagtig pris. Yderligere er der et meget stort udvalg af 30 mm skiver, så du har rig mulighed for også at udvælge et materiale, der passer dig bedst.

Klik her for at se udvalget af 30 mm vægtskiver
back to menu ↑

Vægtskiver 50 mm

Hvis du vil træne tungt, ønsker den bedste kvalitet og holdbarhed og/eller dropper stænger og vægte i træningen (pga. crossfit og styrkeløft), så er 50 mm skiver det rette valg. 50 mm skiver passer til de store og stærke vægtstænger som kan klare flere hundrede kilo. Hvad angår materialer, så kan du vælge som oftest vælge mellem jern, gummi og bumper plates. Jern kan på ingen måde gå i stykker, gummi er skånsomme overfor gulv og bumper plates er designet til at kunne droppes til crossfit og styrkeløft. Som du nok kan høre, er der lidt til enhver smag. Så tag et kig på det største udvalg af 50 mm skiver i Danmark lige herunder.

Klik her for at se udvalget af 50 mm vægtskiver
back to menu ↑

Hvad er bumper plates?

Bumper plates anvendes til styrkeløft og crossfit

Bumper plates anvendes til styrkeløft og crossfit

Du har muligvis hørt om bumper plates før. Det specielle ved bumper plates er, at alle skiverne har den samme diameter (oftest 45 cm). Bumper plates har til gengæld, ligesom almindelige vægtskiver, forskellige tykkelser. Et andet kendetegn ved bumper plates er, at de er lavet af kunststof. Men bumper plates er stadig meget holdbare, og samtidig med det går gulvet ikke i stykker, hvis man taber skiverne på gulvet.

Grunden til at man har skabt bumper plates er faktisk på grund af styrkeløft konkurrencerne. For cirka 50 år siden brugte man udelukkende jern vægtskiver til styrkeløft konkurrencer. Dengang fandtes der kun jern som eneste type af vægtskiver. Men man opdagede hurtigt, at materialet ødelagde gulvet. Så det endte ud med, at man udviklede bumper plates. I dag bruges bumper plates både til styrkeløft konkurrencer, i fitnesscentret, til crossfit men også til den seriøse hjemmetræning.

Bumpler plates har ofte farvekode og/eller kiloangivelse for hver enkel skive. Hvis du er interesseret i at se de bedste bumper plates, så tag et kig på vores testresultat (vist øverst i teksten). Ellers kan du klikke dig ind på de bedste via linket nedenfor:

Klik her for at se de bedste bumper plates
back to menu ↑

Stativ til vægtskiver

Et stativ til vægtskiver er en smart måde at opbevare vægtskiver og undgå rod

Et stativ til vægtskiver er en smart måde at opbevare vægtskiver og undgå rod

Ønsker du at skabe et overblik over dine vægtskiver og have en vis ryddelighed i dit hjem? Måske er du på udkig efter et stativ til dit fitness center? Der findes heldigvis stativer til vægtskiver, og der er lidt til enhver smag. Med et stativ får du fuldstændig styr på alle dine skiver ved at placere dem på stativet. Udover stativ eksisterer der også holdere og stænger til at placere skiver på. Spørgsmålet er så, hvad der passer bedst til dit hjem eller fitness center. Fællesnævneren for dem alle er, at du slipper for et gulv, hvor skiver ligger og flyder overalt. Med stativ, holder og stang kan du sortere skiver og nemt justere vægt på stænger.

Når du skal vælge et stativ, så er vægtskivernes huldiameter afgørende for dit valg. Nogle stativer passer til 25 mm huldiameter, andre passer til 30 mm huldiameter og andre passer til 30 mm huldiameter. Værk opmærksom på dette!

Der findes ikke specielt mange stativer, holdere, stænger og andre opbevaringsobjekter til 25 mm vægtskiver. Men hvis du er på udkig efter et/en til 25 mm skiver, så kan du med fordel se udvalget ved at klikke på nedenstående link:

Se stativer/holdere/stænger til opbevaring af 25 mm vægtskiver

 

For 30 mm og 50 mm vægtskiver findes der en lang række muligheder. Alt lige fra stativer til anderledes holdere. Prisen variere alt efter størrelse, funktioner og kvalitet. Nogle stativer koster et par hundrede kroner, mens andre koster et par tusinde kroner. Se udvalget af stativer, holdere og andre opbevaringsobjekter til 30 mm og 50 mm skiver ved at klikke på linket nedenfor:

Se stativer/holdere/stænger til opbevaring af 30 mm og 50 mm vægtskiver
back to menu ↑

Hvad siger videnskaben om vægtskiver og styrketræning?

Der er lavet mange studier om vægtskiver, og især om traditionel styrketræning. Herunder fortæller vi om og henviser til en række troværdige studier.

Et studie viser, at folk kan blive påvirket af vægtskivers udseende. De vægtskiver som ser tunge ud, føles tunge, mens de skiver som så lette ud, føltes lettere. Desuden har de svageste løftere end tendens til at blive mest påvirket af vægtskivers udseende, mens de stærkeste løftere er fuldkommen ligeglade. Et lidt sjovt resultat som du måske selv har oplevet?

Styrketræning har ændret sig i løbet af de seneste årtier, og især Kaatsu er blevet en populær styrketræningsform (jævnfør dette studie). I stedet for at træne tungt, lukker man af for blodtilstrømningen og træner med lav vægt. Det viser sig at slide mindre på led, og samtidig er det lige så effektivt som traditionel styrketræning. Og det er ikke kun i andre lande, at Kaatsu er blevet populært. Træningsformen har også vundet indpas i Danmark, og dens popularitet kommer formentlig til at fortsætte (jævnfør dette studie fra Syddansk Universitet).

Der er mange fordele ved styrketræning, og en af dem er en beskyttende effekt mod hjertekarsygdomme. Dette bekræfter flere studier, heriblandt et amerikansk studie med lidt over 12.000 deltagere i alderen 18 til 89 år. Studiet viste nemlig, at styrketræner man en til tre gange om ugen, så kan man opnå en 40-70 procent nedsat risiko for at få hjertekarsygdomme. Der er ingen tvivl om, at resultatet er bemærkelsesværdigt og forhåbentlig vil opfordre flere til at begynde at styrketræne.

back to menu ↑

Opsummering

Som du nok har fået et indblik i, kommer vægtskiver i mange forskellige størrelser og materialer. Vægtskiver er nødvendige til styrketræning, bodypump, crossfit, styrkeløft og andre lignende træningsformer med vægt. Valget af vægtskiver afhænger af dine præferencer. Hvis du er på udkig efter billige vægtskiver til hjemmebrug, jamen så er kunststof-, gummi- og jern vægtskiver det rette valg. Hvis du har tænkt dig at lægge flere midler i høj-kvalitetsvægtskiver, så er bumper plates den rette vej. Vi håber, at vores råd har givet dig en bedre idé om, hvilke(n) vægtskive(r) som passer til dig.

back to menu ↑

Referencer

  • “The National Football League-225 Bench Press Test … – NCBI.” 27 mar. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28347219. Besøgt 10 mar. 2020.
  • “Exercise with blood flow restriction: an updated … – NCBI.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430600. Besøgt 10 mar. 2020.
  • “Okklusionstræning — Syddansk Universitet.” 23 feb. 2016, https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/clippings/okklusionstr%C3%A6ning. Besøgt 10 mar. 2020.
  • “Associations of Resistance Exercise with Cardiovascular ….” 7 nov. 2019, https://www.researchgate.net/publication/328623670_Associations_of_Resistance_Exercise_with_Cardiovascular_Disease_Morbidity_and_Mortality. Besøgt 10 mar. 2020.