Kabeltårn

Mand bruger kabeltårn
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Et kabeltårn er et enormt alsidigt stykke træningsudstyr, som giver mulighed for træning af alle kroppens muskler. Desuden fylder et kabeltårn ikke ret meget, og efterhånden er der mange gode løsninger på markedet, som er til at betale.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af kabeltårne. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Kabeltårn Test: Top 5 Bedste Kabeltårne

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste kabeltårn

Pris: 2.899 DKK

Vinderen i kategorien “Bedste Kabeltårn i test” er MH-W103. Her får du et produkt med god funktionalitet til prisen. Kabletårnet har indbygget kabelrundgang, som kan drejes 180 grader. Der er desuden masser af plads til curlbænk. Max belastningen er 120 kg.

Annonce

Bedste billige kabeltårn

Pris: 1.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige kabeltårn” er MS-W103. Her får du et overraskende solidt kabeltårn til billige penge. Egenvægten er 20,5 kg, og max belastningen er 200 kg. Kabeltårnet skal monteres på væggen.

Annonce

Bedste premium kabeltårn

Pris: 12.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium kabeltårn” er dette crossover kabeltårn. Tarnet er af en god byggekvalitet, og har en egenvægt på 217 kg. Leveres med 136 kg vægte og kan læsses med yderligere 180 kg. Der medfølger både en kort og en lang trækstang til kabeltårnet.

Annonce

Bedste kabeltårn til loft

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kabeltårn til loft” er dette. Her får du et solidt kabeltårn, med en max belastning på hele 150 kg. Velegnet til almindelig lofthøjde på 2,5 meter, men passer også ned til 2,2 meter.

Annonce

Bedste kabeltårn til bænk

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kabeltårn til bænk” er Trækstation til Semi Pro Træningsbænke MS-W102. Dette træktårn skal placeres i enden af en bænk, så her er det afgørende at du har den bænk, som passer til. Tårnet har en egenvægt på 12 kg og en max belastning på hele 150 kg.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til kabeltårn

Hvad er et kabeltårn?

Et kabeltårn er et træningsredskab, der kan betragtes som en mellemting mellem frie vægte og maskiner. Modsat maskiner, som ofte kun kan én ting, er et kabeltårn enormt alsidigt, og giver mulighed for at køre en bred vifte af øvelser.

Øvelse på kabel

Dette sker gennem et sindrigt system af trisser og kabler, som giver en konstant belastning på muskulaturen gennem hele bevægebanen.

Hvorfor skal jeg købe et kabeltårn?

Et godt kabeltårn giver mulighed for at køre mange forskellige øvelser.

Lat pulldown, cable pushdown og biceps curl er de mest oplagte øvelser, men der kan som regel også køres seated rows, cable crunches, one arm cable rows, straight arm pulldown, cable lateral raise, belt squat med fødderne på et par klodser, cable shrugs, cable row squats, cable kickbacks, calf raises, brystpres med et langt tov, samt standing leg curl og seated leg extensions med en manchet om anklen.

Ofte vil et kabelrack også give mulighed for at køre forskellige coreøvelser som pallof press og woodchops. Køber du et træktårn af cable cross-over typen åbner det op for en række andre mulige øvelser som f.eks. cable flyes og reverse flyes. Uanset hvilken type træktårn du vælger kan hele kroppen få en tur.

Selvom et kabeltårn godt kan stå alene, som eneste træningsredskab, vil mange nok supplere med en bænk og måske nogle justerbare håndvægte. Det kan imidlertid være en ret interessant udfordring at finde kreativiteten frem, og forsøge at sammensætte et helt træningsprogram, udelukkende i kabeltårnet.

Som mængden af mulige øvelser herover vidner om, så kan det sagtens lade sig gøre.

En af fordelene ved øvelser med kabel er også at denne type træning ofte giver en mere jævn belastning gennem løftet end øvelser med frie vægte. I frivægtsøvelser ændres kravet til kraft gennem bevægelsen, og dette betyder at muskelaktiveringen kun er maksimal i visse dele af bevægebanen.

Og modsat maskiner, hvor den bevægelse du udfører som oftest er låst i en bestemt bane (f.eks. brystpres, side laterals og skulderpres), så har du større bevægelsesfrihed i et kabelstativ. Det betyder at kabeltårnet ofte vil være et bedre valg end maskinerne, hvis du gerne vil reducere skadesrisikoen.

Et kabeltårn fylder heller ikke ret meget, så det er let at få plads til det i soveværelset, i et hjørne af stuen, i en udestue, i garagen eller endog på en altan.

Hvilket kabeltårn skal jeg vælge?

Der er flere faktorer du skal tage tage med i dine overvejelser, når du skal vælge kabeltårn. Pris og kvalitet er bare nogle af dem. Du skal også overveje hvor meget tårnet fylder, og om du har plads til det.

Overvej også hvilke funktioner det har, og hvad du har brug for. Er der f.eks. mulighed for træk både oppefra og nedefra, eller kan det ligefrem indstilles i forskellige højder midt imellem.

Se også på om kabeltårnet kører med et enkelttrisse-system eller et dobbelttrisse-system. Den type tårn, hvor kablet kører over flere trisser, er mindre hårde ved led og senevæv end dem, hvor man løfter vægtstakken mere direkte.

På enkelttrisse-systemer er skiftet mellem løfte/sænkefasen ofte ret hårdt, mens det på et dobbelttrisse-system føles blødt og behageligt. På den anden side skal du smide ca. dobbelt så mange kg på et tårn med dobbelttrisser, fordi en ekstra trisse halverer den løftede vægt.

Dette er værd at overveje, da mange tårne til hjemmebrug kører med et plateloaded system, hvor du selv hænger vægtskiver på, mens tårnene i fitnesscentret typisk kører med faste vægtstakke.

Hvis du vælger et kabeltårn, hvor der skal anvendes løse vægtskiver som belastning, så er der her tre standarder du skal vælge mellem. 25mm, 30mm eller 50mm. Her refereres til diameteren på det hul der er i midten af vægtskiverne.

Det er surt at købe en masse 30mm skiver for så at opdage at dit tårn er bygget til 50mm skiver. 50mm er fitnesscenterstandard, og 50mm udstyr er som regel en del mere solidt end 30mm og 25mm udstyr.

Til gengæld er 25mm og 30mm en smule billigere. 50mm er det sikre valg, da 50mm skiver også kan bruges på et 25mm eller 30mm kabeltårn, og hvis du vil have et homegym af god kvalitet, er det i det hele taget 50mm du skal satse på. Prisforskellen er der, men den er ikke ret stor. Især ikke mellem 30mm og 50mm.

Hvad skal du være opmærksom på?

Hvis du vælger at smide spareskillingerne efter et kabeltårn, er der en række ting du skal være opmærksom på, inden du beslutter dig for en bestemt model.

Har du mulighed for at prøve tårnet inden du køber det, er det ofte en fordel, da dimensionerne på tårnene varierer meget, og det er svært at vide om de passer til lige præcis dig. Det næstbedste er at finde en video af tårnet i brug, så du kan få en idé om, om det fungerer som du forestiller dig.

Vær desuden opmærksom på, om der følger de håndtag med til tårnet som du har brug for. Ofte følger der enkelte håndtag med, men det er ærgerligt at få bestilt et træktårn hjem, og så opdage at du har glemt at få håndtag, tov eller stænger med.

Hvis du køber et træktårn er diverse håndtag heldigvis ret billige. Overvej hvilke øvelser du har tænkt dig at lave på tårnet og vælg håndtag ud fra det. Det kan f.eks. være en bred stang, en smal stang, et tov, nogle enkelthåndtag med rullegreb eller hvad du ellers synes kunne være fedt.

Der er mange muligheder for variation her til billige penge.

I modsætning til mange maskiner i fitnesscentret er det ikke oplagt, hvordan man bruger et kabeltårn, da mulighederne er utallige. Det er derfor en god idé f.eks. at kigge nogle Youtubevideoer igennem for at få relevante tips til gode øvelser samt korrekt udførsel af øvelserne.

Sikkerhed og stabilitet

Sikkerhed og stabilitet er også et punkt du skal være opmærksom på. Man har set ulykker, hvor folk er kommet slemt til skade fordi et kabeltårn er væltet ned over dem.

Vær derfor opmærksom på om tårnet har nogle gode brede fødder, så det står stabilt, eller vær sikker på, at du får skruet tårnet solidt fast i væggen eller i gulvet, hvis du køber en variant, der skal skrues fast.

Notér også hvor mange kg kabeltårnet er bygget til. Det vil som regel være et sted mellem 100-200 kg. Jo større belastning tårnet kan holde til, des stærkere og mere stabilt vil det som regel også være, så det kan være en god indikator for, hvor god byggekvaliteten er.

Kombinér et kabeltårn med en træningsbænk

Det kan også være du har noget udstyr i forvejen. Hvis du har et powerrack eller en træningsbænk i forvejen, skal du være opmærksom på at flere træningsbænke og powercages har mulighed for udbygning med et specifikt træktårn, som passer dertil. Nogle træktårne har også selv mulighed for udbygning med f.eks. en curlbænk.

Det mest oplagte udstyr at kombinere et træktårn med er en træningsbænk. Det giver mulighed for en række nye øvelser til f.eks. bryst, ryg, mave og triceps, hvis du kan ligge eller sidde på en bænk mens du bruger træktårnet.

Vigtigt for udvalget af øvelser på træktårnet er selvfølgelig også et godt arsenal af diverse tove, greb, manchetter og trækstænger. Her findes der efterhånden et udvalg af en anden verden, så der er noget for enhver smag og ethvert behov.

Pleje af kabeltårn

Der er ikke megen vedligehold ved et kabeltårn. Smøring af trisse-hjulene engang hver 3. mdr. er nok det vigtigste.

Derudover skal du på et tidspunkt påregne en udskiftning af kablet, hvis det begynder at blive flosset, og muligvis en udskiftning af trisse-hjulene efter nogle års brug. Ellers klares vedligehold af et kabeltårn med en aftørring med en fugtig klud i ny og næ.

Valg af kabeltårn

Typer af kabeltårn

Cable cross-over

Træktårne af cable cross-over typen består af to træktårne, som er sat sammen med 1-2 meters afstand imellem. Nogle gange er der et pullup-stativ på den tværgående stang mellem de to tårne.

Cross-over tårne er som regel en del dyrere end single-tårne, og de fylder mere. Til gengæld åbnes der for en række nye øvelser, f.eks. såkaldte bilaterale øvelser, hvor begge sider af kroppen bruges samtidig.

Til bænk

Nogle træningsbænke har et firkantet hul for enden af sædet, hvori der kan kan placeres et specifikt tilpasset træktårn.

Disse kan være praktiske, hvis du ikke har ret meget plads, plus at stativet ofte bliver mere stabilt end et fritstående stativ, fordi du sidder med din kropsvægt på bænken, mens du laver øvelser.

Mængden af mulige øvelser kan dog i en vis grad begrænses med en sådan model, da bænken ikke kan fjernes. Øvelser til benene er f.eks. svære at få plads til, da du som regel ville stå der hvor bænken nu er.

Fritstående

Et fritstående træktårn er den mest gængse model, hvor der som regel er træk både oppefra og nedefra, og plads foran tårnet. Det giver mulighed for rigtigt mange øvelser. 

Vægmonteret

Et vægmonteret tårn skal skrues godt fast i væggen for at blive stabilt. Det kræver naturligvis en solid væg, gerne en murstensvæg, og en montering med gode rawlplugs.

En trævæg kan også gå, mens du skal afholde dig fra at montere et træktårn på en gipsvæg. Overvej om du har en velegnet væg, inden du bestiller et vægmonteret tårn hjem.

Plate loaded vs. vægtstang 

De mest almindelige træktårne til hjemmebrug er plate loaded, dvs. at du selv skal ud at investere i vægtskiver for at få belastning på tårnet. Da fragt på trræningsudstyr som regel er en væsentlig udgift, kan du undersøge om du med fordel kan købe vægtskiver og træktårn fra samme firma, så det kan sendes sammen.

Ulempen ved at bruge et plate loaded træktårn er selvfølgelig at det tager længere tid at skifte vægt end det gør i fitnesscentret.

Fordelen er dog at de samme vægtskiver kan bruges til andet også, f.eks. vægtstænger eller håndvægtsstænger. Dermed slipper du for at betale for vægt som sidder fastlåst i kabeltårnet og kun kan bruges der.

Til powerrack

Der findes også kabeltårne, som passer til specifikke powerracks eller powercages, hvor tårnet monteres inde i “buret”. Har du et powerrack i forvejen, eller er du ved at købe en samlet løsning, er det derfor værd at overveje om et rack, med plads til træktårn, er værd at investere i.

Materialer

De fleste træktårne har polstring i kunstlæder. De helt billige modeller har ikke ret megen skumpolstring i sæderne, mens du som regel får et komfortabelt sæde og gode tykke skumpuder til lårene på de lidt bedre modeller.

Undlad at købe de helt skrabede modeller, da skumpuderne ofte er så tynde, at det gør ondt i låret når du bruger tårnet.

Funktioner

De bedste træktårne har trisser, som kan justeres i flere forskellige højder. Dette er en stor fordel ift. at øge antallet af mulige øvelser, og give en ordentlig trækretning.

Tårnet bør som minimum have mulighed for træk både fra oven og fra neden. Sædehøjden, og højden på lårpuderne, kan som regel også justeres.

Nogle træktårne har en tendens til at løfte sig fra gulvet, når du laver f.eks. biceps curls, shrugs eller andre øvelser, hvor der trækkes nedefra. Derfor er nogle træktårne udstyret med en fodplade, hvor man kan bruge sin kropsvægt til at stå imod med.

Til visse trækstationer medfølger også en slags muffer, som kan sættes på vægtpindene, som omdanner 30mm vægtpinde til 50mm. 

Der findes også træktårne med ekstrafunktioner, hvor det indbyggede sæde kan pilles af, for at gøre plads til seated rows, eller hvor der kan monteres en curlpult til armtræning.

Størrelse

Når du skal vælge træktårn skal du overveje hvor tårnet skal stå, og vurdere om der er plads i både højde, dybde og bredde. Tag også højde for at du skal kunne komme omkring tårnet for at pille skiver af og på.

Det er også en god idé at se på målene på træktårnet for at vurdere om det passer til dig. Dette er især afgørende, hvis du er meget høj, eller har lange arme. Nogle gange ser man at der er for kort afstand mellem sæde og trækstang således at bevægeudslaget (ROM eller Range Of Motion) bliver for lille.

Fuld ROM giver det absolut bedste stimuli til muskelvækst, så en lille ROM er suboptimalt. Hvis du har svært ved at vurdere om tårnet passer til dig, så se om du kan finde en video af tårnet i brug.  

Højden

En sidste ting du skal være opmærksom på er højden på tårnet. De fleste træktårne passer ind i normale huse og lejligheder, men skal tårnet stå i en garage eller et meget lavloftet hus, kan der blive problemer, hvis tårnet er for højt.

Bemærk desuden at den type kabeltårne, som skal monteres på en træningsbænk, ofte skal løftes 30-50 cm op for at blive monteret i bænken, hvorfor du skal sikre dig at du har tilstrækkelig loftshøjde til denne manøvre. Du bliver træt af en bænk, der skal ned på siden at ligge hver gang du skal montere eller afmontere tårnet.

Design

Om tårnets udseende spiller nogen rolle for dig må du selv vurdere. Hvis det skal stå i et hjørne i stuen betyder designet måske mere, end hvis det skal stå i et ekstra værelse eller en garage.

Pris

Prisen på træktårne til hjemmebrug ligger mellem 700,- for de billigste, som skal monteres i en bænk, til 4500,- for fritstående kabeltårne af god kvalitet. Vil du helt over i de bedste semi-pro modeller, som er beregnet til virksomheder eller mindre fitnesscentre, skal du punge ud med 8000-10.000,- og opefter.

Cross-over tårne fås fra ca. 2500-7500,- for de billigste modeller.

Køber du et for billigt tårn kan du komme ud for at konstruktionen er ustabil, så stængerne eller samlingerne giver sig under brug, eller tårnet står og vipper.

Desuden kan trisse-hjulenes kuglelejer være af ringe kvalitet, så du må udskifte dem efter kort tid. Dette undgår du som regel ved at købe et lidt dyrere tårn af en ordentlig kvalitet.

Generelt hænger pris og kvalitet sammen når det kommer til træktårne, men hvor meget du er villig til at spendere afhænger jo også af hvordan dit behov er.

2 tips til kabeltårne

Tip 1: Brug kabeltårnet til ben og balletræning

Kabeltårnet er selvfølgelig oplagt at bruge til overkropsøvelser, men der findes faktisk også en række gode øvelser du kan køre til ben og balder. Cable row squats, som er en kombination af squats og rows er en øvelse som næsten kun kan laves i et tårn. Også belt squats vil ofte være mulige at lave. Her skal du blot bruge et vægtbælte med en løkke, som kan fæstnes til det nederste kabel på træktårnet. Ved at træde op på et par træklodser eller stepbænke, kan du gå ned i knæ og få en god bentræning, som belaster lænden markant mindre end traditionelle squats.

Med manchetter, som spændes om anklerne, kan du også køre cable kickbacks og få en god balletræning, eller du kan træne lår og baglår ved at sætte dig på en stol eller en træningsbænk og køre leg extensions og leg curls, fra det nederste kabeltræk. 

Tip 2: Brug kabeltårnet til coretræning

Kabeltårnet er også velegnet til coretræning med øvelser som pallof press eller woodchops. Hvis tårnet vil give sig under brug kan du evt. smide et par tunge vægtskiver oven på tårnets fødder for at stabilisere det.

Hvad siger undersøgelser om træning med kabler?

En af de ting, som gør træning i kabeltårne overlegen ift. træning i traditionelle maskiner er, at de stabiliserende muskler omkring f.eks. skuldrene aktiveres mere i kabeløvelser end i maskinøvelser.

Det har man f.eks. vist i dette studie, hvor man satte en række deltagere til at køre 5 gentagelser ved deres 8RM (en vægt de lige nøjagtigt kunne tage 8 gange) i enten maskiner eller med kabler. De øvelser der blev kørt var biceps curl, brystpres og skulderpres.

Det man ville undersøge var forskellen i aktiveringen i de stabiliserende muskler i arme, bryst og kropskerne (core) under de forskellige øvelser. Forskerne fandt frem til at der var langt mere aktivitet i de stabiliserende muskler når deltagerne anvendte kabler, end når de anvendte maskiner.

I biceps curl med kabel var det f.eks. forskulderen og brystet, der var mere aktive end når den samme øvelse blev kørt i maskine. I brystpres var det biceps, skrå mave og de lige mavemuskler der var mere aktive når der blev kørt med kabel, og i skulderpres var det biceps og skrå mave der var mere aktive.

At flere muskler bliver aktiverede betyder at stabiliteten omkring leddene styrkes, hvilket på sigt kan være med til at forebygge skader og smerte fra overbelastede ledstrukturer.

I et andet studie fandt man at en række deltagere var i stand til at træne med større ROM når de anvendte kabler end når de trænede i traditionelle maskiner. Vi ved fra andre studier at stor ROM er afgørende ift. at stimulere effektivt til muskelvækst, så her er der også plusser i bogen til kabeltræning.

I andre studier har man set at træning med kabler er lige så effektivt som træning i maskiner ift. at forbedre funktionsniveauet hos ældre. Træning i tårne er altså ikke mindre effektiv træning, selvom det kun foregår i en enkelt “maskine”.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket kabeltårn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste kabeltårne. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Kabeltårne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger kabeltårn?

Valget af kabeltårn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Differences in Muscle Activation and Kinematics … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28129277/. Åbnet 9 Nov. 2020.
  • “Effect of range of motion in heavy load squatting on … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23604798/. Åbnet 9 Nov. 2020.
  • “Chest press and back row exercises in seated machine (a, c ….” https://www.researchgate.net/figure/Chest-press-and-back-row-exercises-in-seated-machine-a-c-and-standing-cable-b-d_fig1_304490897. Åbnet 9 Nov. 2020.
Forfatter
Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.