Motionscykel

Motionscykel i brug
Sidst opdateret: oktober, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

I denne artikel vil du blive klog på motionscykler, som udgør et af de mest populære træningsudstyr kloden over. En motionscykel er ikke bare en motionscykel.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Niels Larsen lavet en test af motionscykler. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Motionscykel Test: Top 5 Bedste Motionscykler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste motionscykel

Pris: 2.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedst i test” er modellen Kettler Ride 100. Cyklen er all-around veldesignet og særdeles brugervenlig, også som begynder. Dog har den stadig avancerede træningsprogrammer, hvorfor mere erfarne motionister også kan drage nytte af den.

Annonce

Bedste billige motionscykelPris: 2.799 DKKVinderen i kategorien “bedste billige” er motionscyklen Odin B3. Denne budgetvenlige motionscykel tilbyder de mest basale funktioner og en ganske solid kvalitet i konstruktionen. Den har en maks belastning på 130 kg, en minicomputer med LCG-skærm der informerer om puls, hastighed og mange andre ting.

Annonce

Bedste premium motionscykel

Pris: 10.900 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium X” er Spirit Fitness CU800. Til motionisten der vil have det bedste af det bedste, har Spirit Fitness udviklet netop det. Med en maks belastning på 200 kg, en computer og et ergonomisk design, der tillader personlig tilpasning til punkt og prikke, er dette en af de bedste motionscykler du kan få på markedet.

Annonce

Bedste motionscykel til ældre

Pris: 4.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste til ældre” er Tunturi F20 motionscyklen. Hvis du er en ældre motionist som ikke har samme behov for avancerede træningsprogrammer, finstilling af modstandsniveauer og dermed heller ikke lyst til at spendere større summer på udstyret, så er denne model valget for dig.

Annonce

Bedste foldbare motionscykel

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste foldbare motionscykel” er Tunturi B20. Det er en såkaldt x-bike, som er perfekt til mindre hjem, eller hvis du ikke har ret meget plads. På trods af størrelsen har den pulsmåler og modstandsniveauer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til motionscykel

Hvad er en motionscykel?

En motionscykel er et stykke træningsudstyr, som egentligt udgør en stationær cykel. Du skal dermed ikke være nervøs for at du brager gennem muren i motionscenteret eller hjemme i din stue, da den ingen hjul har.

Motionscyklen er et af de mest populære træningsudstyr, og takket være den brede anvendlighed af dem, bruges de både af eliteatleter såvel som ældre motionister.

Rent historisk har de været anvendt siden slutningen af det 18. århundrede, og det er altså ikke et tilfælde at de stadig er bredt anvendt den dag i dag.

Dame på motionscykel

Motionscyklen udgør nemlig en lettilgængelig måde at få god motion uden at skulle bevæge sig udenfor i regn og kulde, og så er skadespotentialet på den meget lavt.

Det skyldes at dine led og sener ikke udsættes for den samme impact, som hvis du eksempelvis løber, hvor dine knæ og hofter altid vil være offer for tyngdekraften og din kropsvægt.

Motionscykler kommer i mange forskellige forme. Hvad de dog alle har tilfælles er at de vil yde modstand i pedalerne, så der er mulighed for at brugeren kan bestemme intensitet og progression.

Afhængig af modellen, vil det være en luftfane, magneter eller friktionsmekanismer der udgør modstanden.

Motionscyklerne er bygget således at der er et svinghjul i midten forbundet med et bælte eller en kæde over til kranken.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med motionscykel?

Ofte forbinder man brugen af motionscykler med konditionstræning, men for at træne kondition forudsætter det også at du bruger dine muskler, og det undgår du bestemt ikke på en motionscykel.

Modsat regulær løbetræning, som udgør en mere systemisk belastning, er det kun dit understel der er i spil her. Det er særligt dine quadriceps muskler, som udgør forsiden af dit lår, såvel som baglårets muskler.

Balderne bruges også i et vist omfang, især hvis du rejser dig fra sadlen og træder.

Når du presser pedalen nedad, vil det primært være forlåret du bruger, da musklen står for at strække dine knæ ud. Trækker du pedalen opad, så udfører du et knæbøj med benet, og her er det altså baglåret der trækker mest.

Forlåret og baglåret kan groft sagt sammenlignes med din biceps og triceps på armen; triceps står for at strække din albue ud, mens biceps trækker den sammen.

Nogle vil mene at dine mave- og coremuskler også bruges når du cykler, men dette er langt mindre aktuelt ved en motionscykel, da der ikke er de samme krav for balance og stabilisering.

Her sidder du statisk plantet på en platform, hvorfor der ikke er de samme krav til din overkrop om at stabilisere.

Dine lægge er heller ikke særligt involveret i bevægelsen, med undtagelse af den smule hældning du laver i bunden og toppen, men afhængig af teknik vil det som oftest ikke udgøre en belastning der spiller en rolle for disse muskler.

En motionscykel kan dog udgøre et ganske potent værktøj til at udmatte dine lårmuskler, sågar med muskelvækst til følge, afhængig af dit udgangspunkt og måden du træner på.

Kigger man på Tour De France cykelryttere, hvor man ofte cykler meget lange distancer og i forvejen skal have en så let kropsvægt som muligt, er det ikke fordi de har de mest muskuløse lår.

Kigger du derimod på en banerytter, hvor det handler om at sprinte kortere distancer, så vil du oftest blive mødt af et sæt muskuløse lår. Det afhænger mest af alt af, hvor intensivt du cykler, mens du er på motionscyklen.

Hvorfor skal jeg købe en motionscykel?

Der kan være mange fordele ved at købe en motionscykel. Oftest vil fysioterapeuter anbefale cykling til at genoptræne dårlige knæ, da cykling er en af de motionsformer med det laveste potentiale for skader.

Det skyldes, som tidligere nævnt, at der ikke er nogen impact på dine knogler, led og sener, hver gang du træder i pedalen.

Hvis du er ude at løbe, så vil din kropsvægt og tyngdekraften være med til at lave impact på din struktur, hvilket i længden kan medføre skader og slid ved for hård træning eller dårlig teknik.

Som også diskuteret ovenfor, så er motionscykling en effektiv måde at bygge muskelmasse i dine lår på, især når det gælder forlårsmusklen, da det er denne der er ansvarlig for størstedelen af slæbet.

Grundet det lave skadespotentiale og den relative belastning der bliver lagt på dine lårmuskler, så er det et oplagt valg for folk der er tilbøjelige til knæ- eller hofteskader, eller de, der genoptræner sig fra disse.

Motionister vil også opleve en glæde ved den sømløse anvendelse af en motionscykel, som der sagtens kan være plads til i de fleste boligheder.

På den måde behøver man altså ikke bevæge sig hele vejen ned i motionscenteret for at få god motionstræning.

Der er oftest heller ikke nogen begrænsning på hvor udfordrende motionscyklen er.

Selvom du er i stand til at cykle på den hårdeste belastning, er det tvivlsomt at du kan gøre det med mange rotationer i minuttet, såvel som mange minutter i træk.

En håndvægt stiller andre krav, og er desuden mere anvendelig i et vægttræningsregi, hvor der er større fokus på muskelbelastning end konditionstræning. 

Hvilken motionscykel skal jeg vælge?

Motionscykler kommer i forskellige typer. Du bør dermed gøre op med dig selv, hvad dine konkrete mål og kriterier er, budget, såvel som hvilken position du foretrækker at sidde i, når du cykler.

De tre, mest udbredte typer er:

 • Hvor du sidder oprejst
 • Liggende
 • Spinning position

Alle tre typer tjener egentligt samme formål, nemlig en stationær cykel hvor du træder i pedaler. Ergonomien og hvor udfordrende de er at cykle på, er der, hvor de adskiller sig fra hinanden.

Oprejst motionscykel

Motionscyklen, hvor du sidder oprejst, er klart det mere populære valg. Tager du ned i dit lokale fitnesscenter, vil du oftest mødes af denne type.

Det er også denne motionscykel som minder mest om regulære herre- og damecykler, hvor man sidder i en mere oprejst position.

Styret sidder højt så du ikke skal bøje dig forover, og som oftest har de også et større sæde man kan sidde på.

Det modsatte eksempel er en racercykel, hvor du er mere foroverbøjet, som altså minder mere om en spinning cykel.

En af de primære måder hvorpå den oprejste motionscykel adskiller sig fra de andre på, er hvordan svinghjulet fungerer.

På den oprejste kan du stoppe med at træde i pedalerne uden at svinghjulet stopper, ligesom på en almindelig cykel. For mange mennesker er dette langt mere behageligt, end at være nødsaget til at træde i et konstant tempo.

Slutteligt, hvad er så argumenterne for at købe en motionscykel hvor du sidder oprejst? Hvis du vil have en træning af middel intensitet med en bedre komfort, så kan denne type altså være et godt valg.

Der hvor den oprejste type kommer til kort, er hvis du vil have en hæsblæsende træningssession hvor intensiteten er i højsædet. Den ergonomiske tilpasning er ganske enkelt ikke lige så egnet til dette, som en spinning motionscykel er.

Er du begynder, eller mindre interesseret i performance aspektet, er den oprejste motionscykel altså et godt valg.

Liggende motionscykel

Denne motionscykel er knapt så udbredt, men som oftest ser man dem alligevel i træningscentre. Den liggende motionscykel er den der afviger allermest fra det klassiske cykeldesign, og er således også særlingen ud af de tre slags.

I stedet for et standard cykelsæde, får du her et fuldt sæde med ryglæn og rigeligt plads til bagdelen.

Pedalerne er også rykket længere op foran, fremfor lige under dit sæde, hvilket giver en behagelig siddeposition mens du træder. Den største fordel ved denne motionscykel er at der er knap så meget stress på lænden mens du cykler.

Folk der cykler på racercykel eller spinning cykler, som fordrer samme siddestilling, vil af og til løbe ind i ømhed i lænden idet den hele tiden skal stabilisere overkroppen mens man sidder foroverbøjet.

Det problem er du foruden med en liggende motionscykel.

Den største fordel ved den liggende motionscykel er dermed at stresset på lænden er taget ud af ligningen. Der kan også være en fordel i den ved, at den er mere behagelig at cykle på end de øvrige typer.

Er motivationen for dagens træning ikke synderligt høj, eller orker du ikke at være mere oprejst for dagen, så er “sofacyklen” imidlertid et godt valg af samme årsag.

Det skal dog ikke forstås som at du ikke kan få en gedigen træning ud af denne motionscykel, tværtimod kan dine ben hurtigt komme på overarbejde på grund af den anderledes trædevinkel.

Spinning motionscykel

Motionscyklen, som man oftest støder på til spinning. Oftest vil styret på disse være placeret lavere end på den oprejste motionscykel, hvilket gør at din kropsholdning vil være mere foroverbøjet, ligesom på en racercykel.

Som tidligere berørt, så kan der være en hage i dette såfremt man døjer med lændeproblemer eller lignende. For de fleste mennesker er det dog ikke et problem.

Oftest er pedalerne tilegnet spinningsko med klikfunktion, hvor du ‘klikker’ dig i pedalen fremfor blot at træde på den.

I praksis vil det betyde, at fremfor blot at ‘presse’ pedalen nedad, så trækker du den også opad når du flekserer knæet igen.

Det betyder at du ikke alene har forlårets kraft til at træde med, men dine baglår vil altså også komme på arbejde, hvilket giver dig et øget power output.

Svinghjulet på cyklen er også direkte koblet til pedalerne, så hvis du pludseligt stopper med at træde, så følger pedalerne altså det momentum som svinghjulet allerede har.

Denne funktion er anderledes fra henholdsvis den oprejste og liggende motionscykel, så hvis ikke du har prøvet en spinning motionscykel før, så er det en god idé at prøve den af før indkøb.

Mange vil sige at spinning motionscyklen er bedst egnet til landevejsryttere.

Hvis du er landevejsrytter, og ser dig nødsaget til at droppe træningen udenfor af og til på grund af vejr eller lignende, så er spinning motionscyklen altså et oplagt valg til at få en hård indendørs træning.

For øvrige motionister, så er denne type ganske enkelt det mest ‘intensive’ valg, der tilbyder den hårdeste konditionstræning.

Ergonomien og teknologien bag en spinning motionscykel er ganske enkelt designet efter at træne og opnå større performance.

Tilgengæld er den også den mindst behagelige at sidde på af alle tre, hvilket man også bør tage med i sine overvejelser.

Komfort vil spille en større rolle jo længere du sidder på cyklen. Heldigvis kan man lave en hård cardio-session på ganske kort tid.

Hyppige fejl ved motionscykling

En af de mere klassiske fejl man kan begå når man først begiver sig ud i motionscykling er at indstille sadlen og styret forkert.

Vi har alle forskellige kroppe, og selvom to personer kan have samme højde er det altså ikke ensbetydende med at de kan bruge den samme indstilling. Nogle har korte lårben, andre har lange.

Nogle gange er de ens i længde, men så kan det være at læggene er længere. Med andre ord, så er det altså vigtigt at du indstiller cyklen så den passer til din unikke kropsbygning, så du kan få en så behagelig og effektiv session som muligt.

Her er nogle tommelfingerregler du kan bruge:

 • Indstil sædets højde til at være nogenlunde samme højde som toppen af dit hofteben. Dine ben skal gerne være en 80-90% udstrukket når du træder pedalen i bund. Strækker du benet helt ud, vil din tid på cyklen blive en ubehagelig omgang.

Og to ekstra råd til spinning motionscyklen:

 • Indstil styrets højde til at være parallel med dit sæde.
 • Hvis du bøjer din albue 90 grader og retter dit håndled ud, så vil afstanden fra spidsen af dine fingre og ind til albueleddet udgøre den distance, som du bør have fra sædet til styret. Justér dermed dybden så det passer nogenlunde.

Når først du har styr på indstillingen, så er det tid til at komme op på cyklen. Men også her bør du være opmærksom, for din egen kropsholdning spiller også en rolle.

Når du cykler på en motionscykel, så kan du med fordel trække dine skuldreblade tilbage og nedad, samtidigt med at du åbner op i dit bryst og holder det højt.

Dit tag på styret skal gerne være let, ikke knugende. Derudover bør du stramme op i din core, da en god andel af dit power output kommer herfra, gennem dine lår og ned til dine hæle.

Træder du med dine tæer, er der chance for at du oplever ømhed i dine knæ på sigt.

Som en sidste, men vigtig detalje, så bør du også fokusere på at balancere din kropsvægt bagud fremfor forud. Igen, så gælder dette råd mest for spinning motionscykler, da det sjældent vil være et problem ved de øvrige. Desto mere du læner dig forover, jo mere energi vil du bruge på at stabilisere din overkrop med dit greb på styret, og des mere vil du bruge dine forlår fremfor baglårs- og baldemuskulaturen.

Hvis målet er at mobilisere alle muskler ligeligt, og ikke bruge unødig energi på at ligge langs styret, som kunne være brugt på pedalerne, så er det en god idé at huske på denne regel.

Motionscykel vs. spinningcykel

Som tidligere berørt, så er der forskel på en motionscykel og en spinningscykel. På den klassiske motionscykel sidder du oprejst, hvor styrets højde er derefter. De er også mere anvendt hos motionisten, som blot ønsker en effektiv måde at forbrænde kalorier på, men som ikke søger den helt store konditionstræning. Motionscyklen er oftest mere lettilgængelig, kræver ikke så meget indstilling før brug, og er også mere behagelig at sidde på i længden.

Spinningcyklen er lige modsat, den fordrer at du sætter dig ind i hvordan den skal indstilles til dine proportioner. Styret sidder længere nede, hvilket giver en foroverbøjet holdning mens du cykler. Dertil er den også mere populær hos folk der er landevejsryttere, da overførbarheden og ligheden mellem spinningcyklen og en racercykel er stor. Din overkrop vil også blive udfordret i en højere grad når du cykler på en spinningcykel. Når du rejser dig op, så vil dine arme, skuldre og dine coremuskler være med til at stabilisere dig mens du cykler.

Folk vil undre sig, hvilke af de to cykler der er bedst til fedttab. Svaret er ikke ligetil. Din kalorieforbrænding vil altid være afspejlet af hvor højt din puls kommer op og hvor længe du cykler. Du kan dermed sagtens have en hårdere og mere kalorieforbrændende træning på din klassiske motionscykel fremfor spinningcyklen, såfremt modstanden og tidsrammen er derefter. Oftest er det dog spinning som anses for at være den mest kalorieintensive form for træning.

Under spinning, vil pulsen komme så højt op som muligt, gerne i intervaller, hvilket signalerer et væsentligt metabolsk stress til din krop. Ikke alene forbrænder du mange kalorier under spinning, men din krop vil også bruge bruge ekstra mange kalorier i hviletilstand efterfølgende. Fænomenet kaldes også for “post-exercise oxygen consumption” (EPOC), hvor din krop kæmper for at inddrive oxygen gælden som man har akkumuleret gennem spinningtimen.

Pleje og rengøring af din motionscykel

Hvis ikke din foretrukne motionscykel er i et motionscenter, så bør du sørge for at pleje og rengøre den af og til, alt efter behov og temperament. Efter en træning på den, kan det være en god idé at tørre sved, skidt og andet af. Sved indeholder nemlig salt, hvilket kan være med til at lave hvide plamager på cyklen hvis det ikke tørres af. Det behøver ikke tage mere end en 30 sekunder, og så er du sikker på den er ren og pæn til næste brug.

For at sikre at din motionscykel holder i lang tid, så er det også en god idé at give den et grundigt gennemtjek mindst én gang om året. Kig efter om kæden eller remmen på cyklen kører som det skal, såvel som bremseenheden og hvor godt skruerne sidder fast. Kontrollér alle lejer og smør dem hvis nødvendigt.

Risici og sikkerhed ved motionscykel

Selvom skadespotentialet for motionscykler er meget lille, så er du ikke garanteret at undgå en skade af den grund. Det vil i høj grad afhænge af dit udgangspunkt, skadehistorik og måden du cykler på. Det er derfor vigtigt at du sikrer dig en god siddeposition og indstilling på cyklen, før du går igang. Små ting, såsom at træde med hælen fremfor gennem tæerne, kan virke som en lille detalje, men kan have en massiv effekt på hvor meget stress der påføres dine knæ.

Nogle vil også opleve at deres lænd kan blive øm ved siddepositionen for en spinningcykel, hvorfor det er ekstra vigtigt at man er opmærksom på at spænde op i sin core for at helgardere lænden mod unødig stress. Om muligt, så prøv at holde din lænd ret det meste af tiden mens du cykler. Dette er et mindre problem på den oprejste motionscykel, hvor du sidder i en lodret stilling.

Hertil er det også væsentligt at nævne, at rigtigt mange fysioterapeuter anbefaler motionscykling ved genoptræning, særligt ved knæ. Modsat hvad mange tror, så er det ikke en god idé at indstille al form for fysisk stress hvis et led eller en muskel ikke arter sig som den skal. Tværtimod er det en god idé at få blod gennem området, så længe du ikke oplever smerte.

Motionscykling er perfekt til dette formål, for du udsætter ikke dit korsbånd for anden impact end det der kommer fra dit lår der træder ned på pedalen. Løb er en helt anden sag, hvor der fordres god teknik, men også fordi impacten af din kropsvægt mod jorden er en væsentlig stressor for din struktur.

Valg af motionscykel

Typer af motionscykler

En motionscykel er ikke bare en motionscykel. Som produkt er det blevet differentieret ud i et hav af forskellige løsninger, så chancen for at finde den perfekte motionscykel for netop dig er efterhånden ret stor. De forskellige motionscykler tilbyder både forskellige træningsformer, men også komfort og personlig smag. Lad os kigge på udvalget.

Den oprejste motionscykel

Det er denne cykel du vil støde på i de fleste motionscentre. Kendetegnet ved et større sæde og et højere styr, vil den naturlige siddeposition her være oprejst. Fordelen her er at der er mindre stress på dine skuldre og lænd, så hvis du er udfordret på det punkt kan den være det idéelle valg af den grund. Disse motionscykler har oftest en computer med tilknyttet skærm, men du kan også få dem uden. Den bedste sammenligning til denne type er en klassisk herre- eller damecykel.

Air bike

Air biken er kendt for at kunne give dig en særdeles hård træning. Sjældent anbefalet til den almene motionist, men et kært eje for crossfittere, atleter og folk der søger så hård en konditionstræning som muligt. Air biken er ligesom andre motionscykler udstyret med et svinghjul, som både er trukket af at du træder i pedalerne, men også de to håndtag som du skiftevis skuber og trækker i.

Modstanden kommer fra luften fra den store fane monteret foran, hvilket i praksis betyder, at jo mere du giver den gas med at træde i pedalerne og at bruge håndtagene, des mere modstand vil du også få. Du får på den vis en meget lineær progression af intensitet des mere du arbejder på cyklen.

Som en ekstra bonus får du altså også en dejlig brise fra fanen mens du cykler. Hvad der desuden er unikt for luftmodstanden er, at der reelt set ikke er nogen begrænsning på hvor meget modstand du kan få ud af den, da det altid er dikteret af hvor hårdt du du går til den.

Den liggende motionscykel

Denne motionscykel har et liggende design, hvorfor den ofte får øgenavnet “sofacyklen”. Sædet er, modsat den oprejste motionscykel, placeret bagud fra pedalerne, så du kan ligge ned mens du cykler. Der er intet styr på den, da du alligevel ligger ned. Har man lændebesvær, andre mobilitetsproblemer eller har man ganske enkelt været for oprejst gennem dagen, så er liggecyklen sagen.

Man er ikke mere doven fordi man bruger sofacyklen, omvendt vil du opleve at du kan få en gedigen ben- og konditionstræning ud af at bruge den. Det handler alt sammen om hvor hårdt og hvor længe du træder på motionscyklen.

Dual Action motionscykel

Mindre udbredt, men ikke mindre anvendelig eller effektiv af den grund. Dual Action motionscyklen er designet til at træne hele kroppen fremfor blot dine ben. Ligesom air biken, er den udstyret med håndtag til at alternere mellem træk og pres med armene. Det betyder at du ikke alene får lårmuskulaturen i spil, men at din ryg, skuldre, bryst og arme også får stimuli. Dual Action motionscyklen ligner til forveksling, og er i praksis, en siddende cross-trainer.

Er du interesseret i at træne både under- og overkrop på én gang, så er Dual Action motionscyklen et oplagt valg.

Spinning motionscykel

Spinning motionscyklen adskiller sig væsentligt i design fra de øvrige. De primære forskelle består i hvordan du positionerer din krop på cyklen, styret er længere nede hvilket fordrer en foroverbøjet stilling, som imiterer en landevejsrytter.

Pedalerne er med klikfunktion, hvilket fordrer sko der er egnet til formålet.

Klikfunktionen er med til at udnytte lårenes kræft gennem hele bevægelsesudslaget af pedaltrædningen – ikke alene ‘presser’ du nedad, men på grund af hæftningen til pedalen ‘trækker’ du altså også opad i bevægelsen, hvilket effektivt giver dig ekstra meget power output. Spinning motionscyklen er egnet til motionisten, som gerne vil have en mere intensiv træning. Har du prøvet at cykle på en racercykel før, så er det nogenlunde samme fornemmelse du får på spinning motionscyklen.

Materialer

Kvaliteten af konstruktionen og det anvendte materiale for en motionscykel er vigtigt, da det som oftest vil afspejle produktets levetid. En motionscykel af højere kvalitet vil ofte være dyrere, men vil altså også holde i længere tid.

Her er nogle retningslinjer du kan referere til, når du vurderer de forskellige komponenter på din ønskede motionscykel:

 • Et styr af gummi er mere holdbart og robust end et af skum eller plastik
 • En rem til at drive svinghjulet er bedre end en kæde, idet de holder længere
 • En tungere motionscykel implicerer en konstruktion af mere holdbart materiale, og tillader ofte en højere brugervægt. Disse motionscykler holder ofte bedre til mere intensive træninger, hvor din kropsvægt rusker mere i konstruktionen.
 • Des tungere svinghjulet er, jo mere flydende vil din oplevelse med pedalernes træk og momentum være.

Der er selvfølgelig nuancer heri når du skal vælge motionscyklen, som passer netop til dine kriterier. Skal du eksempelvis bruge en motionscykel der er let at pakke væk når den ikke bruges, og som egentligt bare skal bruges til lav til moderat træning, så behøver du ikke en tung konstruktion. Det er vigtigt at veje dine egne kriterier, før du vælger din motionscykel.

Funktioner

Motionscykler er propfyldt med forskellige funktioner, alt afhængig af hvilken model du vælger. Du kan også finde nogle yderst minimalistiske af slagsen. Vær opmærksom på hvilke der følger med til din motionscykel, og gør op med dig selv hvilke funktioner du ser som nødvendige.

Svinghjulet

Der er ikke så meget at rafle om her; jo tungere svinghjulet er, jo mere flydende vil din cykeloplevelse også være i pedalerne. Oftest kan de også give større modstand hvis du gerne vil op på højere niveauer, hvorfor det også er spinning motionscykler som har de tungere svinghjul. En spinning motionscykel kan have svinghjul der vejer omkring 18 kg, mens liggende- eller oprejste motionscykler har et på mellem 5 og 14 kilo.

Træningsprogrammer

Her kan du opleve en del variation i hvad der tilbydes. De fleste motionscykler har træningsprogrammer. Spinning motionscykler er ofte en undtagelse, men du kan sagtens finde nogen der alligevel har et indbygget system med farvebelysning, der indikerer hvilket pulsleje du ligger i, da det oftest anvendes til spinning træning.

Det er ikke nødvendigt at have træningsprogrammer på sin cykel, men kan man lide idéen om at imitere bakketræning, intervaller og lignende, så er det en fin funktion at have med.

Pulsmålere

Det er altid rart at følge med i, hvor højt din puls egentligt kommer op under træning. Det er både en god indikator for hvor udfordret dit kardiovaskulære system er, men også hvis du ønsker progression i din træning og gerne vil træne efter din puls. I dag er der motionscykler der har trådløse pulsmålere, som oftest udgør en brystrem som er forbundet til computeren på cyklen.

De fleste motionscykler er dog udstyret med pulsmålere på styret, men du skal ikke regne med at de har samme præcision som brystremmen.

Komfort og ergonomi

Som berørt i et tidligere afsnit om de forskellige typer motionscykler, så er der altså forskel på komforten og ergonomien.

Den liggende motionscykel, også kaldet “sofacyklen”, må være universelt anerkendt for at være den mest komfortable af dem alle. Din vægt er fordelt på ryglænet og det store sæde, som egentligt minder mere om en stol, hvilket fjerner stress fra lænd og balder. Du behøver heller ikke holde din krop oppe.

Den oprejste motionscykel er ofte udstyret med et stort sæde, lig et du ville finde på klassiske herre- og damecykler. Det betyder der er en større flade for din bagdel at fordele vægten på, men den oprejste position betyder altså også at hele din overkrops vægt lægges på balderne. Den oprejste position betyder dog også, at du har mindre stress på lænden og skuldrene.

Slutteligt er der spinning motionscyklen, hvor sædet er mindre og lårene mere fri til hurtig og intensiv bevægelse. Siddepositionen er foroverbøjet, hvilket kan betyde lændebesvær for nogle. Andre føler dog at det er mere behageligt at vægten fordeles jævnt udover hændernes position på styret, overkroppen og bagdelen.

Vandflaskebeholder

En åbenlyst ønskværdig funktion, men ikke selvsagt. Du kan faktisk finde motionscykler, der er udstyret uden. Behøver det at være et problem? Det er naturligvis op til den enkelte. Det må dog anses at være mindre optimalt at skulle afbryde sin træning for at hente vand at drikke.

Modstandstyper

De to primære typer for modstand er mekanisk og magnetisk. Et gedigent, magnetisk modstandssystem kan være mere holdbart og mindre støjende end den mekaniske slags. Den mekaniske fordrer nemlig flere komponenter som rører hinanden, hvilket skaber friktion der kan slide på delene over tid.

Den mekaniske modstandstype skal dog ikke underkendes alene af den årsag. Et af fordelene ved dem er at de ofte er styret af et håndtag, hvilket kan give en mere intuitiv fornemmelse når man justerer modstanden, og potentielt en langt højere modstand end hos de magnetiske.

Mobilitet

De fleste motionscykler er udstyret med hjul der gør dem lettere at transportere rundt. Har du tænkt dig at flytte din motionscykel frem og tilbage efter brug, så kan det være en fordel at finde en som eventuelt er sammenfoldelig og vejer mindre.

Strømkilde

Mange motionscykler skal bruge strøm for at fungere. Kilderne kan være alt fra en strømledning, batterier og sågar drevet af brugeren på cyklen. En motionscykel drevet af brugerens energi brugt på cyklen er en god løsning for miljøet og pengepungen, men kan nogle gange være et problem i forhold til at lagre data på da computeren ofte slukker i det sekund at brugeren stopper med at træde i pedalerne.

Har du dermed interesse i at logge din data mens du cykler, så er en motionscykel med strømledning et bedre valg.

Størrelse

Størrelse er egentligt ikke yderligere afgørende når du kigger på motionscykler, ligesom det kan være med rigtige cykler, hvor stel og hjulstørrelse spiller en større rolle. På en motionscykel har du hverken stel eller hjul, så det er du hurtigt udenom. Hvad der istedet kan spille en rolle er den tilladte brugervægt, så det bør du først og fremmest have øje for.

Brugervægten går ofte fra 100-180 kg, men kan også være mindre end det. Pointen er, at det er vigtigt at have for øje. Ellers er motionscykler tilpas justerbare til at de kan passe enhver højde og de fleste proportioner. Yderligere er spinning motionscykler i stand til at justeres i både højde og dybde, hvilket tillader en optimal indstilling uafhængigt af kropsbygning.

Design

Designet kan være et afgørende element for dig, eller så spiller det en mindre rolle. Uagtet, så er der flere designs at vælge imellem for forbrugeren. Foruden at der naturligvis findes forskellige typer af motionscykler som den oprejste, liggende og spinning motionscyklen, vil motionscykler også variere i farvevalg og facon. Æstetik og design er ofte en subjektiv vurdering, og hvis motionscyklen skal stå til skue i dit hjem, kan der være god grund til at prioritere dette højt.

Er man til et mere minimalistisk udtryk, hvor funktionerne også er derefter, er modellen Kettler E3 et godt bud herpå. Spinning motionscykler har ofte mere intense designs, som gerne skal understrege den energi man har på den. Proform Le Tour De France modellen er et godt bud på en motionscykel der så vidt muligt skal symbolisere ånden af sporten.

Pris

Lige så differentieret motionscykler er som produkt, lige så mange prisklasser findes der. Du kan få en fin motionscykel alt efter behov, helt ned til 900 kroner, men hvis du går efter det bedste af det bedste kan du komme op i en prisklasse på helt op til 15-20.000 kroner. Reglen om, at du får hvad du betaler for, gælder også hos motionscykler.

Prisen vil være højere des mere kraftig konstruktionen er. En højere brugervægt fordrer eksempelvis en kraftigere konstruktion. Ønsker du et tungere svinghjul for en mere flydende fornemmelse i pedalerne, ja, så bliver motionscyklen også dyrere.

Der vil også være en prisvariation i de forskellige typer. De tre primære, altså den oprejste, liggende og spinning motionscyklen, har hvert deres pristerræn. Spinning motionscyklen har ofte tungere svinghjul og en stærkere konstruktion – omvendt kan du også finde budgetløsninger på dem, og tilsvarende finde en oprejst motionscykel, der er dobbelt så dyr.

Motionscyklens computer er også medvirkende til at trække prisen op, ligesom manglen på en kan trække den ned. Computerne er heller ikke ens, de kan være pakket med forskellige træningsprogrammer, pulsmåling, kalorieudregning, distancemåling og des lige, eller så kan de være yderst minimalistisk anlagt.

Igen, så gælder tommelfingerreglen om, at jo mere du betaler, jo mere får du også for pengene. Har du minimale krav til din motionscykel, så vil prisen også være derefter. Omvendt bør du også være kritisk hvis du eksempelvis ser en spinning motionscykel til en overraskende lav pris. Ofte vil der være gået på kompromis med svinghjulets vægt, konstruktionen eller noget tredje. Referer til vores købsguide ovenfor så du kan blive klogere på, hvilke komponenter du bør holde øje med.

5 tips til motionscykling

Tip 1: Indstil cyklen efter din kropsbygning

En god teknik på motionscyklen fordrer en god indstilling af sæde og eventuelt styr. Før du sætter dig op på motionscyklen, så stil dig ved siden af sædet og løft det tætteste ben op på sit knæ er bøjet i en 90 graders vinkel, og dit lår parallelt med gulvet. Der hvor dit hofteled er, bør sædets højde også være.

Yderligere, så skal du sikre dig at du ikke strækker dine ben helt ud i bunden af pedalbevægelsen, men nærmere 80%. Det er bedst for dine knæ, og giver dig en bedre performance og kadence.

Tip 2: Drik koldt vand!

Medmindre du har en ambition om at dehydrere dig selv, så er det en god idé at have koldt vand i nærheden. Hvorfor koldt? Jo, koldt vand er med til at bringe din kernetemperatur ned i kroppen, hvilket kan være en faktor i udmattelse. Koldere vand kan dermed holde dig kørende i længere tid, og så holder det dine muskler og dit system hydreret.

Vil du gerne være ekstra fancy, så kan du tilføje en lille smule salt. Salt indeholder elektrolytter, som gør at din krop holder bedre på det vand du indtager.

Tip 3: Varm op før du giver den gas

Det er altid en god idé at varme leddene og musklerne op før du vælger at give den gas på motionscyklen. Statisk udstrækning er ikke det vigtigste her, da fleksibilitet sjældent er en faktor på en motionscykel, men du kan dog vælge at gøre det alligevel hvis du finder glæde i det. Vigtigere er det at sende musklerne og kroppen et signal om, at det skal til at yde. Du kan lave alt fra air squats og lunges til roligere cykling på selve motionscyklen.

Det vigtigste er at du har et element af progression, så i stedet for at gå fra 0 til 100, så bevæger du dig langsomt op.

Tip 4: Hold dine fødder parallelle med jorden

Hvis du træder med hælene i bund eller tæerne peget ned i jorden vil du gå på kompromis med din performance. Jo mere ‘fladt’ du formår at holde din fod, samtidigt med at du presser gennem hælden eller midt for, des mere balanceret et power output vil du få fra dine muskler.

Tip 5: Hav tilpas med modstand

Mange folk begår fejlen om at skrue helt ned for modstanden på cyklen for dernæst at give den gas i pedalerne. Træner man efter et meget specifikt formål, så kan det give mening, men det gør man sjældent hvis man har en tilpas lav modstand på motionscyklen til at starte med. Hvis modstanden er for lav, så vil du opleve at “hoppe” i sadlen fordi kraften fra dine ben ikke bliver ordentligt afviklet gennem pedalen.

Det kan både være ubehageligt og mindre godt for dine knæ, så undgå det helst. Sørg for at du ikke træder ren luft, så bestemmer du sådan set selv hvor mange omdrejninger i sekundet der skal være tale om.

Anvendelse af motionscykel i din træning

Motionscykel træningsprogram

Der er mange måder at programlægge din træning på motionscyklen på, og din cykelcomputer vil ofte også have bud herpå. Det vigtigste du skal tænke på, når du vælger program, er hvad din målsætning er. Er du udelukkende interesseret i at forbrænde fedt, og skal træningen gerne være tilpas let til at du kan gøre det på jævn basis?

Handler det om at øge din VO2max og dermed din kardiovaskulære performance? Vil du bare gerne opnå de sundhedsmæssige fordele ved at have en aktiv livsstil? Nedenfor får du et bud på to forskellige måder at gribe motionscyklen an på, alt afhængig af din ambition.

Hård konditionstræning med god fedtforbrænding

Dette er den hårdeste måde at træne på, men også den mest effektive. Spinning motionscyklen egner sig bedst til denne, da den tillader hurtig omskiftning af både tempo og modstand.

 1. Kør roligt med let modstand i 5 minutter (opvarmning)
 2. Kør i et moderat tempo med moderat modstand i 1 minut
 3. Kør så hurtigt du kan i 30 sekunder med moderat til høj modstand
 4.  Kør i et langsommere tempo med en lavere modstand i 1 minut
 5. Gentag trin 3 og 4 fire til fem gange.

Ovenstående ser nok ikke ud af meget på papiret, men du er garanteret at ligge på gulvet i åndsnød bagefter, hvis udført rigtigt. Det vil kræve lidt tilpasning i starten at finde ud af hvilke modstandsniveauer du træner bedst på, men husk at målet her er komplet udmattelse.

Belønningen er et forhøjet metabolisme resten af dagen og et sundt skud endorfiner i din hjerne. Jo, og så sparer du tid. Du bør højest udføre træningen en to-tre gange om ugen, særligt i starten. Motionsformen kaldes også HIIT, high-intensity interval training, og kan være særdeles krævende for dit centralnervesystem.

Moderat træning med sundhed in mente

Er man ikke interesseret i en halsbrækkende træning, men egetligt bare de grundlæggende, sundhedsmæssige fordele der kommer ud af daglig motionstræning, så er følgende program mere passende.

 1. Find et passende modstandsniveau hvor du kan cykle i en jævn kadence på 80-100 omdrejninger i minuttet
 2. Sørg for at din puls altid ligger i et område der er på 180 fratrukket din alder i år. (Er du 40, så bør din puls ligge omkring 140 gennem træningen).
 3. Cykel i 20-40 minutter i samme tempo.

Også kaldet zone 2 træning, er dette en type træning der ikke alene vil være med til at forbedre dit kardiovaskulære fundament, det er også en god måde at forbrænde fedt på, og så er det tilpas overkommeligt til at det kan udføres hver dag i ugen. Det behøver du dog ikke, medmindre lysten er der.

To til tre gange om ugen vil også være tilstrækkeligt for at kunne se resultater. Det vigtigste er, at du finder en måde at træne på som du synes er sjov, tilfredsstillende og mulig for dig at udføre på jævn basis.

Musik i din træning med motionscykel

Musik er, ligesom med design, et subjektivt valg. Alligevel er der nogle overvejelser du kan gøre dig om hvilken rytme, tempo og lyd der kan passe bedst til bestemte typer træning. Hvis du nogensinde har været til en spinning time, vil du hurtigt bemærke at musikkens tema er højt tempo, hurtig rytme og energisk i lyd. Med andre ord, ikke klassisk musik eller Kim Larsen.

Som mennesker er vi unægteligt påvirket af lyd og måden det er orkestreret på, så ofte vil folk vælge musik i et temperament der er tilsvarende det, de udfører. Spinning er hårdt og intensivt, hvorfor den type musik kan være ønskværdig. Træner du derimod i et mere roligt eller moderat tempo, i længere tid ad gangen, kan du i princippet vælge hvad end musik du synes er bedst at lytte til.

Det kan være et stykke Metallica, såvel som det nyeste pop hit fra radioen. Musik der motiverer dig og holder dig “i zonen” vil altid være et godt valg, men omvendt kan et spændende podcast også være det der gør, at du holder dig på sædet i en hel time, hvis det er målet.

Motionscykel mærker

Der er efterhånden rigtigt mange producenter på motionscykler rundt om i verden. Her gennemgår vi fire forskellige, der bringer hver deres kvalitet til markedet.

Kettler

Kettler er et anerkendt og etableret brand inden for motionscyklens verden. Etableret allerede i 1949, har høj kvalitet og innovation bistået som de primære kvaliteter for Kettler, men prisen er også derefter. Kettler laver både oprejste, liggende og spinning motionscykler som rangerer i et prisleje fra fire til fem cifre.

De har dermed også et bredt udvalg, fra de mere minimalistiske modeller til spinning motionscykler af den ypperste kvalitet. Igen, så udmærker Kettler sig på at lave kvalitetscykler, der også kan holde sig længe.

Deres anmeldelser på de forskellige modeller de har, er også derefter. Er du dermed ikke nærig med budgettet og søger du en motionscykel af god kvalitet der ikke går i stykker efter et par år, så er Kettler et fornuftigt valg.

Kilberry

Kilberry er et mindre udbredt brand, og hvis du slår dem op på internettet er det svært at finde information om dem. Produktporteføljen består af minimalistiske motionscykler til en meget overkommelig pris, og gransker man de medfølgende funktionaliteter skal du ikke forvente det helt store udover de mest basale karakertræk ved en motionscykel. Billige og anvendelige er nøgleordene for Kilberry, så hvis budgettet er ekstra stramt, så kan de være et fint valg.

Abilica

Hvis man forestiller sig et spektrum af kvalitet og pris, hvor Kilberry ligger i den lave ende og Kettler i den høje, så vil Abilica ligge midt i mellem. Abilica er et norsk brand med fokus på skandinavisk design, der tilbyder forskellige motionscykler til en favorabel pris og af god kvalitet. De når ikke helt op på niveau med Kettler, men har tilgengæld også fokus på mange andre produkter end blot motionscykler i porteføljen.

Abilica skal bestemt ikke anskues som et dårligt brand af den grund, de ligger nemlig rigtigt godt på markedet, og udbyder motionscykler af bedre kvalitet end de fleste.

Sole

Sole er et relativt ungt brand, som lancerede tilbage i 2011. De udmærker sig særligt ved at fokusere på designs der er rene i detaljerne, både æstetisk men også funktionsmæssigt. Søger du et hav af forskellige funktionaliteter til din motionscykel, skal du ikke vælge Sole. Her handler det om de mest basale ting på motionscyklen, men her er kvaliteten så også i top. De har både liggende, oprejste, spinning såvel som air bike motionscykler.

Sole er også blevet populære på deres relativt lave prissætning, på trods af ikke at gå på kompromis med kvalitet og garanti. Er du en motionist der egentligt bare ønsker sig god, robust kvalitet, men ikke vil brænde penge af for alle de nyeste funktioner, så er Sole et godt valg.

Hvad siger undersøgelser om motionscykler?

Motionscykler er et populært foretagende, hvorfor forskere også har valgt at tage deres brug og anvendelighed under luppen.

Et nyligt litteraturstudie fra 2019, hvor man gennemgår den eksisterende forskning og sammenholder resultaterne med hinanden, viste entydigt at motionscykling indendørs var med til at forbedre kondition såvel som et lavere blodtryk. Effekten på blodtrykket var særligt udpræget hvis motionen var kombineret med en bedre diæt.

Anden forskning fortæller os også nogle spændende ting om det at komme afsted til træning. Eksempelvis er det påvist, at instruktørene på et motionscykelhold var en af de største faktorer der afgjorde om folk deltog til spinning. Dernæst, efter prioriteret rækkefølge, var det kvaliteten af motionscyklen, kvaliteten af musikken og slutteligt indretningen af lokalet man cyklede i.

Dertil bliver virtuelle spinningtimer også mere og mere populære, og det ville ikke undre en hvis de var blevet tiltagende mere populære efter situationen med Corona.

Slutteligt blev der i 2010 udført et studie, hvor deltagerne skulle lave motion på motionscykler. Vel og mærke kombineret med en diæt, som gjorde at deltagerne var i kalorieunderskud. Det viste sig, at deltagerne reducerede deres kropsvægt og fedtprocent, såvel som deres kolesteroltal.

Det krævede ikke mere end 45 minutter tre gange om ugen på lav intensitet. Kalorieindtaget lå på 1200 kalorier om dagen i 12 uger, hvilket ganske vist er ret lavt. Ikke desto mindre, evidens for at motionscyklen kan hjælpe med vægttab.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke motionscykler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste motionscykler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Motionscykler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger motionscykel?

Valget af motionscykel afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review.” 8 Aug. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/. Åbnet 16 Nov. 2020.
 • “https://www.lesmills.com/nordic/ 2020-06-02T22:12:31Z https ….” https://www.lesmills.com/nordic/sitemap/. Åbnet 16 Nov. 2020.
 • “Effect of diet and indoor cycling on body … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20585735/. Åbnet 16 Nov. 2020.
Forfatter
Niels Larsen
Niels Larsen

Som universitetsuddannet antropolog og IT-leder forstår Niels at tænke kritisk, læse studier og vurdere troværdigheden & validiteten af forskningsresultater. Han har trænet siden 13-års-alderen og har siden da deltaget aktivt i diskursen om sundhed træning mm. Han fungerer også som coach for bekendte og folk på internettet.