fbpx

Motionscykel

Er du interesseret i at cykle indenfor for at slippe for kulde og vådt tøj? Med en motionscykel (også kaldet kondicykel og træningscykel) kan du forbrænde kalorier i tørvejr, mens du hygger dig med Netflix. Snør cykelskoene og justér sædet for nu afslører vi de 8 bedste motionscykler.

Motionscykel test 2020: Top 8 bedste motionscykler

Bedste motionscykel

Masterfit TP200 motionscykel
Masterfit TP200 motionscykel
Motionscyklen fra Masterfit er en brugervenlig og funktionel cykel til en fornuftig pris. Den er velegnet til hjemmetræning, og der er nok modstandsniveauer til at udfore både både begynderen og den rutinerede motionist. Den klarer sig godt i alle parametre; design, kvalitet, funktionalitet, brugervenlighed og komfort. Træningscomputeren er præcis og viser information som tid, distance og kalorier forbrændt. Desuden er der en hylde til tablet eller smartphone, som er lavet til at man ikke keder sig under træning.
3495 DKK

Bedste billige motionscykel

ODIN B3 motionscykel
ODIN B3 motionscykel
En mindre avanceret motionscykel til en MEGET LAV PRIS. Du får altså rigtig meget motionscykel for pengene ved at købe denne motionscykel fra ODIN. Den er idéel til ham/hende, som er interesseret i at komme i gang med hjemmetræning til en overkommelig pris. Den er også velegnet til dem, som ikke har et stort behov for et avanceret display og mange modstandsniveauer. Cyklen har det nødvendige; sæde, styr, pedaler, 8 modstandsniveauer og en træningscomputer.
1499 DKK

Bedste premium motionscykel

Abilica Premium UB motionscykel
Abilica Premium UB motionscykel
En meget kraftig motionscykel der kan tåle flere timers dagligt brug og har nok modstandsniveauer til at udfordre alle motionister. Den er idéel til hjemmetrænings-motionisten, som ønsker en luksuriøs motionscykel. Det er værd at bemærke, at sædet er justerbar, komforten er skyhøj, der er 32 modstandsniveauer, en holder til tablet/smartphone, en avanceret træningscomputer og cyklen kan anvendes af personer med en kropsvægt op til 200 kg.
5460 DKK

Bedste foldbar/sammenklappelig motionscykel

Toorx BRX Compact motionscykel
Toorx BRX Compact motionscykel
En foldbar/sammenklappelig motionscykel er lige sagen, hvis du har pladsmangel i dit hjem. I foldet tilstand fylder cyklen under en kvart kvadratmeter, og du kan smide den bag en dør, under sengen eller noget helt tredje. Og med sine transporthjul kan du let og hurtigt transportere den rundt i hjemmet. Den har udover et sæde også et ryglæn. Med 8 modstandsniveauer og en simpel træningscomputer er der gode muligheder for en ordentlig træning.
1799 DKK

Bedste mini/lille motionscykel

Tital Life Circulation Trainer motionscykel
Tital Life Circulation Trainer motionscykel
Hvis du er på jagt efter en meget lille udgave af en motionscykel, så kan du med fordel vælge en siddecykel. Denne type motionscykel er beregnet til træning i sofaen, mens man f.eks. ser TV, på dit arbejde under skrivebordet og genoptræning. Denne her mini/lille motionscykel vejer kun 4,5 kg, og er derfor let transportabel. Justér modstandsniveauet efter behov og se data som distance, hastighed, kalorier forbrændt og tid på træningscomputeren.
514 DKK

Bedste motionscykel til ældre

Toorx BRX-R300 motionscykel
Toorx BRX-R300 motionscykel
Der laves også motionscykler, som er speciallavet til den ældre generation. Denne her motionscykel fra Toorx er en fremragende motionscykel til ældre. Det bløde sæde og ryglæn leder til en behagelig komfort. Man kan endda justere sædet for maksimal komfort. Ved sædet er der også støttestænger, som man kan holde om, når man skal sætte sig eller skal af cyklen. Modstandsniveauet kan gå meget lavt, så selv den svageste ældre kan træne med cyklen. Til slut skal det nævnes, at træningscomputeren er meget avanceret og byder på mange brugbare funktioner såsom træningsprogrammer, app og holder til tablet/smartphone.
6499 DKK

Bedste motionscykel med simulator/tv skærm

Abilica Stream UB VIII motionscykel
Abilica Stream UB VIII motionscykel
Her har vi fat i en enestående bedst-til-prisen motionscykel med simulator/tv-skærm funktion. Den tilbyder de samme muligheder som en premium motionscykel, men til en mere overkommelig pris. Displayet har indbygget bluetooth, så du kan tilslutte tablet og smartphone. Med den gratis app kaldet iConsole+ Training kan du simulere den virkelige verden med Google street view, og appen kan også styre ting som modstandsniveau og træningsprogrammer. Du er også sikret at kunne opnå progression, fordi cyklen har hele 32 modstandsniveauer.
3995 DKK

Bedste motionscykel til fitness center

Spirit Fitness CU800 motionscykel
Spirit Fitness CU800 motionscykel
En kraftig, robust og holdbar motionscykel, som kan tåle en masse træningspas og slag. Designet til fitness center brug. Alle kan få gavn af cyklen, da den har hele 40 modstandsniveauer, et justerbar sæde, en maks personvægt på 200 kg og et avanceret og præcist display. Man slipper også for strømomkostninger, idet computeren aktiveres, når man træder på pedalerne.
10.900 DKK

Guide til valg af motionscykel

En motionscykel er en effektiv konditionsmaskine

En motionscykel er en effektiv konditionsmaskine

Artiklen her vil omhandle motionscyklen, som også har synonymer som kondicykel og træningscykel. Cyklen er en af de mere klassiske former for motionsudstyr gennem flere årtier. Den er særligt populær som konditionsmaskine, fordi den tillader motionisten at forbrænde ekstra mange kalorier, at styrke deres lårmuskulatur, øge konditionen og en masse andre fordele, alt sammen med et skadespotentiale som er ufatteligt lavt, særligt når det bliver sammenlignet med eksempelvis løb.

Motionscyklen kan have mange navne, herunder kondicykel, stationær cykel, spinning bike, og et hav af andre alternativer. Hvad de dog alle har til fælles er den enkle konstruktion. Dvs. et sæde, to pedaler til fødderne, og et styr hvor man kan hvile og støtte overkroppen med armene. Hermed er der sat et isoleret fokus på lårmuskulaturen, som det eneste der stimuleres i denne øvelse. Her kan det være nærliggende at tænke, at det virker som en dårlig idé kun at træne en del af kroppen. Men sådan behøver man ikke at anskue det, det kan sågar vise sig at være en fordel, afhængigt af dine mål. Det vil vi dykke dybere ned i, i løbet af denne artikel.

Hvad er en motionscykel?

Motionscyklen/kondicyklen er sådan set en stationær cykel uden hjul. Med andre ord, så vil du komme hurtigere ned til bageren nede på hjørnet efter morgenbrød ved at gå på dine ben, end at skulle bruge en motionscykel. Fordelen her er til gengæld, at den kan anvendes indenfor på et afgrænset areal. Du kan cykle en tur på 20 kilometer uden at bevæge dig ud af stedet. Du kan være uforstyrret af trafik, dårligt vejr, andre cyklister eller folk i almindelighed. Enhver landevejsrytter vil nemlig kunne skrive under på, at det kan være elementer som kan obstruere ens træning.

back to menu ↑

Hvad er der så specielt ved en motionscykel?

Motionscyklen er god for dine led

Som nævnt tidligere, så er der et væld af årsager til at anvende en motionscykel. En motionscykel er nemlig det man kalder for et ‘low impact’ træningsudstyr. Det betyder, at dine led er langt mindre udsat, end de eksempelvis er ved løb. Når du løber, så vil dine led skulle affjedre de stød der løber op gennem kroppen hver gang du rammer jorden med din kropsvægt. Det er også en af årsagerne til, at løb er en af de typer motion, som har den største tendens til at give folk skader.

En anden ting der gør cyklen et meget sikkert træningsredskab, er manglen på sporadiske bevægelser. Når du løber, så vil du hele tiden skulle korrigere din teknik, fodplacering o.l. for at tilpasse dig terrænet og hvad du ellers kan møde på en løbetur. På en cykel er bevægelsesbanen fastlåst på forhånd, og den ændrer sig ikke i løbet af turen.

Godt til konditionen

Motionscyklen er en af de bedste redskaber, du kan anvende til at forbedre din kondition. En af måderne denne kan trænes på, er ved at udføre HIIT træninger, som står for ‘High Intensity Interval Training’. Det er faktisk en af de fordele man finder ved en motionscykel, som du ikke kan få ved en regulær cykel. På grund af muligheden for at kunne ændre modstanden på cyklen sømløst og hurtigt via en knap, er det meget lettere at udføre intervaltræninger, som du selv kan programmere på forhånd eller løbende ændre mens du er igang med din træning.

Jo, man kan også bare træde hårdere i pedalerne på en almindelig cykel, men det vil gå langsommere med at accellerere op på den ønskede modstand. Og sekundært så er der altid chance for forskellige hindringer såsom trafiklys, andre cyklister, vejforhold med mere. Det er jo netop ting, som kan ødelægge en intervaltræning, når du cykler udenfor.

Effektiv kalorieforbrænding

Ikke alene er man i stand til at tabe sig ved brugen af en motionscykel, det er faktisk let at argumentere for at cykling kan være en af de mere effektive træningsredskaber. Cykling er generelt en af de cardio aktiviteter du kan lave, som forbrænder allerflest kalorier. Forklaringen på dette ligger egentligt mest af alt i, at du er i stand til at cykle endnu længere (og relativt hårdere) end du ville kunne løbe. Det er fordi, at der er mindre impact forbundet ved cykling. Men det er også kun dine lår, som aktivt er med til at forbrænde dine kalorier.

Ved løb vil det som oftest være systemisk udtrættelse og ømhed, der får dig til at stoppe. Hvor imod cykling kan alle i princippet blive ved med at cykle i et moderat tempo. Sætter man det dermed op på den måde, så er cykling det mere effektive redskab til at forbrænde kalorier på.

Det er dog vigtigt at understrege, at cykling i sig selv ikke er tilstrækkeligt til at tabe sig på. For at tabe dig, er du nødt til at være i et energiunderskud. Sætter du dig dermed op på cyklen i en time og forbrænder 700 kalorier, for dernæst at spise en lagkage efterfølgende, så skal du ikke regne med at cyklen vil få dig at tabe dig. Så er du nemlig ligevidt. Alle faktorer skal være på plads, før du kan forvente et vægttab fra cykling.

Hvis du gerne vil træne specifikt efter vægttab, så er det smarteste at strukturere din cykeltræning derefter. Man anbefaler træningssessioner, som er moderate i intensitet, ikke for hårde, ikke for lange, men heller ikke for korte. En vigtig parameter, når det gælder et godt vægttab, er nemlig også hvor motiveret du er for at komme op på cyklen og cykle den bestemte tid. En 30-minutters træning på moderat intensitet, hvor din puls ligger i omegnen af 125-140 er et idéelt træningspas. Det plejer at være en god intensitet, som ikke er alt for udmattende. Hvis dit vægttabsprogram bestod af høj intensitets intervaltræning hver dag, så er det ikke sandsynligt, at du vil holde det længe. Det handler om at være konsistent!

Konditest på motionscykel

Ligesom man kan udføre en cooper test på for eksempel et løbebånd, som giver dig et estimeret kondital, så kan du også teste det på en stationær cykel. RPE-testen søger at gøre netop dette. Måden du gennemfører testen på, er som følgende:

  1. Cykel på motionscyklen i to minutter uden modstand
  2. Efter de to minutter er gået, øger du modstanden med 15 watt for hvert minut der går
  3. For hvert minut der går, og før du øger watt modstanden, skal du udpege din nuværende tilstand ud fra Borg-skalaen
  4. Når du når en bestemt watt modstand, hvor du vurderer modstanden til at være 15, så er testen slut.
  5. Brug denne beregner i bunden af siden. Plot dine værdier ind for at få dit kondital og maksimal iltoptagelse.

back to menu ↑

Valg af motionscykel

Det kan godt være, at man ikke tror, der er den store fidus i at vælge noget så enkelt konstrueret som en motionscykel. Men det er der faktisk, og det er derfor, at det giver mening at skrive denne guide.

I dag findes der en uendelig mængde af forskellige brands og typer af motionscykler. Så det kan være svært at navigere i, hvilken der er bedst til dig, hvis ikke man ikke kender til konditionsmaskinen. I den billigere ende af motionscykler, vil man kunne forvente de basale egenskaber. Det kan for eksempel være at kunne konfigurere modstand og måske et par træningsprogrammer. Kommer du lidt højere op i budgettet, så kan du få motionscykler, som har en mere stabil konstruktion og med mindre larm. I den højeste ende kan du forvente avancerede egenskaber såsom præcise og detaljerede målinger via computeren, selvlavede træningsprogrammer, brugerprofiler, en længere garanti og forskellige modstandsniveauer.

Spørg dig selv, hvad du reelt set har brug for

Det er vigtigt at afklare med dig selv, hvori dit motiv ligger for at købe en motionscykel. Er du landevejsrytter og ønsker du at lave effektive HIIT træninger hjemme i stuen for at kunne uppe dit sprint på landevejen? Har du fået anvisninger fra din læge om at forsøge at få indkorporeret en anelse motion i hverdagen? Vil du bare gerne træne på et moderat niveau og have et træningsredskab tilgængeligt uanset? Der kan være mange bevæggrunde for at købe en motionscykel. Jo før du får afklaret med dig selv, hvad din ambition med den er, jo lettere bliver det for dig at udvælge en model der passer til dig.

Hvilke egenskaber er nødvendige?

En ting du aldrig vil fortryde at få med i dit køb vil være evnen til at kunne justere modstandsniveauet. Selvom man skulle tro det var en selvfølge, så kan du sagtens finde single-speed motionscykler, hvor du kun kan køre med én modstand. Prisen er så også meget lav for den slags motionscykler. Det er meget sandsynligt, at du vil blive ærgerlig over at være foruden denne funktion. Så køb gerne en, der faktisk kan justere modstandsniveauet!

Dernæst kan du med fordel være opmærksom på sædeudformningen. Ligesom på almindelige cykler, så kan sædet variere meget. Fra hvad der ligner en klassisk damesaddel, og op til hvad der minder mere om en racercykels sæde, som tit er tilpasset efter vægt, aerodynamik og at fylde så lidt som muligt. Det er for det meste rarest at sidde på et større sæde, men igen, hvis du er landevejsrytteren som blot søger at supplere din træning med en cykel derhjemme, giver det mest mening at have et sæde der minder om det som din egen cykel har, med henblik på konditionering.

For den gennemsnitlige køber, så vil komfort dog være af første prioritet. Især hvis du har tænkt dig at sidde på cyklen i længere end en time. Pedalerne skal du også sikre dig er store nok til dine fødder, og gerne være udstyret med gummistropper, der holder dine fødder fast på pedalerne.

Dertil så vil nogle folk mene, at en konsol, som viser kalorieforbrænding og hastighed, er super vigtige. Andre mener, at hastighed, altså rotationer per minut med pedalerne, er den mest relevante information for en person som søger at forbedre sin tid. Derimod er kalorieforbrænding vigtigt for en der har en ambition om at tabe sig. Igen, så afhænger det af dit motiv for at købe en motionscykel.

Lydniveau

Det er ikke alle, som går op i støj-niveauet. For dem der gør, så er det noget, der er værd at tage med i sine overvejelser. Har du stillet din motionscykel foran fjernsynet, så er du nok ikke interesseret i at have en cykel der inkluderer luftmodstand. Disse har indbyggede faner som både hjælper dig med at køle af under træningen, men de udgør også modstand, når du træder i pedalerne. Har du derimod headset på og hører høj musik, så går det nok med luftmodstanden alligevel.

back to menu ↑

Oprejste motionscykler

Denne type motionscykel, er den traditionelle type som ses overalt i fitness centre og danske hjem. Disse minder mere om konstruktionen på city bikes eller klassiske herre- damecykler. Her sidder styret lidt højere end sædet, hvilket gør at du sidder mere oprejst. Cyklen her er mere behagelig at sidde på, da du ikke er tvunget til at stabilisere din overkrop i lige så høj en grad. Denne type kan dermed betegnes for at være mere egnet til den roligere motionist. Du kan stadig lave træning med høj intensitet på disse cykler, men er det din prioritet, så vil du få langt større tilfredshed med en spinningcykel.

back to menu ↑

Foldbar/sammenklappelig motionscykel

En foldbar motionscykel er den mere minimalistiske udgave, til motionisten uden de større krav. Der findes ganske udmærkede modeller af motionscykler, som er foldbare. De vejer meget lidt og har en mindre ramme end klassiske motionscykler. Som et produkt heraf har de dog også en begrænset personvægt. Det er også værd at bemærke, at de ikke har lige så mange funktioner. Konstruktionen kan også være mere skrøbelig. Det betyder, at du nok ikke skal regne med at rejse dig på den og lave sprints på høj intensitet. Hvis du gør det, vil cyklen formentlig rokke fra side til side. Foldbare motionscykler er oftest også langt billigere end stationære modeller, hvorfor de kan være et godt valg for motionisten der køber efter et afgrænset budget.

back to menu ↑

Tilbagelænet motionscykel

Sidst men ikke mindst er der varianten, hvor du nærmest sidder tilbage i en liggende position med rygstøtte. Her er overkroppen taget totalt ud af spillet. Det eneste du skal fokusere på er at bevæge dine ben på pedalerne. Denne type motionscykel anvendes ofte af ældre, da stabilitetskravene er fjernet. Det giver brugeren en noget mere behagelig position at være i.

back to menu ↑

Spinningcykler

Denne variant af motionscykler er konstrueret lidt anderledes end en mere oprejst motionscykel. Sædet og styret er nemlig nogenlunde i samme højde, hvilket tvinger dig forover med overkroppen og simulerer dermed i højere grad en rigtig racercykel. Det er meningen at man skal træde til og yde meget på spinningcykler, så hvis det er deri din motivation ligger kan det være et oplagt valg.

back to menu ↑

Hvad siger undersøgelser om motionscyklen?

Der eksisterer mange undersøgelser om motionscykel som motionsmaskine – alt lige fra forskningsundersøgelser til markedsundersøgelser. Nedenfor har vi samlet et par interessante undersøgelser, som siger og viser noget forskelligt om motionscyklen.

I 2010 udførte en række forskere et studie, hvor deltagerne skulle lave motion på motionscykler. Vel og mærke kombineret med en diæt, som gjorde at deltagerne var i kalorieunderskud. Det viste sig, at deltagerne reducerede deres kropsvægt og fedtprocent, såvel som deres kolesteroltal. Det krævede ikke mere end 45 minutter tre gange om ugen på lav intensitet. Kalorieindtaget lå på 1200 kalorier om dagen i 12 uger, hvilket ganske vist er ret lavt. Ikke desto mindre, evidens for at motionscyklen kan hjælpe med vægttab.

Et studie om motionscyklens sundhedsmæssige fordele blev til en realitet på et spansk universitet i midten af 2019, fordi forskerne mente, at et utal af studier har analyseret effekten af indendørs cykling på mange parametre, men intet studie har syntetiseret alle sundhedsmæssige fordele forbundet med motionscyklen i form af en systematisk og struktureret gennemgang eller fastlagt retningslinjer og anbefalinger. Det spanske studie indeholder bl.a. en anbefaling som lyder på, at:

  • Kombinationen af motionscykel træning og kost er anbefalet til at forbedre lipidprofilen, tabe sig og reducere blodtrykket. Noget andet som er værd at bemærke er, at træning med motionscykel alene kan øge den aerobe kapacitet.

back to menu ↑

Opsummering

Afslutningsvis tegner der sig et billede af et yderst brugbart træningsudstyr som udgør en glimrende substitut for cyklen udenfor. Sågar i nogle tilfælde, et langt bedre alternativ. Vi er selv ejere af både motionscykler, racercykler og mountainbikes, og nyder at være på den når vejret og omstændighederne passer til det. Men som også forklaret her i artiklen så er der nogle kvaliteter ved en motionscykel, som du ikke kan få udendørs. Som vægttabsmiddel er motionscyklen rigtigt god, da cykling er en af de aktiviteter der er allernemmest at forbrænde kalorier ved.

Derudover er den naturligvis skånsom for dine led, hvilket gør at de fleste mennesker kan anvende den uden problemer. De tekniske krav til cykling er også ekstremt lave, hvis ikke ikke-eksisterende. Går du og leger med tanken om at investere i et stykke motionsudstyr, vil motionscyklen være et glimrende bud på en af de bedste af slagsen.

back to menu ↑

Referencer

  • “Borg-skala – Hjerteforeningen.” https://hjerteforeningen.dk/wp-content/uploads/2016/11/borg-skala-a4-format.pdf. Besøgt 13 mar. 2020.
  • “Borg 15 konditest på cykel (RPE-test) – Motionsplan.” 31 okt. 2019, https://www.motionsplan.dk/kondital-borg15/. Besøgt 13 mar. 2020.
  • “Effect of diet and indoor cycling on body composition … – NCBI.” 2 jul. 2010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20585735. Besøgt 13 mar. 2020.
  • “Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review – NCBI.” 8 aug. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/. Besøgt 13 mar. 2020.