Gåbånd

Sort gåbånd
Sidst opdateret: november, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Gåbåndet er et af de klassiske motionsudstyr som du ikke kan undgå at se i dit lokale fitnesscenter. Ligesom med en motionscykel, så tilbyder gåbåndet en smart måde at få dine skridt ind på, bare indenfor.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Niels Larsen lavet en test af gåbånd. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gåbånd Test: Top 3 Bedste Gåbånd

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste gåbånd

Pris: 4.500 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gåbånd” er fra det danske brand Kilo Game. Dette bånd tjener alle de fornødne funktioner, du måtte have som motionist. Byggekvaliteten er høj, prisen er fair, display viser tid, hastighed mv. og der medfølger en fjernbetjening til regulering.

Annonce

Bedste billige gåbånd

Pris: 2.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gåbånd” er Ascendic 2023. Et billigt gåbånd, der har håndstøtte, en brugervenlig computer justerbar hastighed fra 1-6 km/t. Desuden er det foldbart, og så kan det tilmed justeres i højden.

Annonce

Bedste premium gåbånd

Pris: 8.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium gåbånd” er gåbåndet fra Toorx. Et oplagt gåbånd til den kræsne motionist, der vil have det bedste af det bedste på markedet. Båndet har en stærk konstruktion, kan foldes og er udstyret med mange brugbare funktioner så som Mirage Display og tilhørende app.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gåbånd

Hvad er et gåbånd?

Et gåbånd er et træningsudstyr som der enten kan bruges til at gå eller løbe på, afhængig af hvilken model man har. I praksis fungerer maskinen ved at et bælte kører rundt om sig selv, trukket af en elektrisk motor. Bæltet trækker bagud, hvorfor motionisten er nødt til at bevæge sig fremad for ikke at blive krøt bagud og af båndet. Man vil altid være i stand til at justere hastigheden på et bånd, så det er tilsvarende ens ønskede hastighed.

Kvinde på gåbånd

Gåbåndet er populært i fitnesscentre, og du finder sjældent et center uden. Mange vælger dog at købe et selv til hjemmet eller kontoret, så man kan få sine skridt ind indedøre. I senere tid er det sågar blevet tiltagende mere populært, at bruge et gåbånd mens man arbejder ved sin kontorplads. Det er en smart måde at forbrænde kalorier på mens man arbejder, men samtidigt hjælper det også til at stimulere blodgennemstrømning gennem kroppen, hvilket kan afhjælpe træthed.

Derudover er det ganske enkelt sundt at bevæge sig så meget som muligt gennem hverdagen, hvilket et kontorjob godt kan spænde ben for. Det er også særdeles anvendeligt for folk der genoptræner evne til at gå. Årsagen til at det er bedre end at gå på normal vis er, at båndets trækkraft gør skridtene lettere at tage, da det hjælper med den momentum vi skal bruge, for at bevæge kroppen fremad.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med et gåbånd?

Du træner de samme muskelgrupper på et gåbånd, som hvis du gik på naturlig vis. Musklerne vi bruger her er forlår, baglår, læggene, hoftebøjerne og balderne. I et lille omfang anvendes mavemusklerne og lænden også, mest af alt for at stabilisere din overkrop mens du går.

Det er væsentligt at nævne, at et gåbånd ikke er lig muskelopbygning ligesom en benpresmaskine er det. Er du igang med genoptræning, så vil du opleve muskelvækst. Men er du et individ der ellers er vant til at gå jævnligt, så forvent ikke muskelvækst i samme omfang som du kan få med reel vægttræning eller hårdere cardiotræning.

En lille undtagelse er dog hvis du træner med en stejl stigning, hvilket vil stille langt større krav til særligt dine balder, baglår og lægge. 

Hvorfor skal jeg købe gåbånd?

Gåbånd har hjulpet utallige mennesker med at opnå mål i henhold til genoptræning, at få en mere aktiv hverdag, tabe fedt og få et sundere helbred. Bevægelse er vigtigt for os mennesker, og et bånd kan være et glimrende redskab til at få mere af det, selvom du befinder dig indenfor.

Et gåbånd kan også være en smart måde at undgå at træne for hårdt. Når vi går eller løber udenfor har vi sjældent en opfattelse af, hvor hurtigt det reelt går. Med et gåbånd er du ikke i tvivl om hvilken hastighed du har indstillet båndet på, hvilket sikrer dig en jævn gang i et specifikt og ønsket tempo.

Mange begår ofte fejlen ved at starte løbe- eller gåtræning ud med en for hurtig fart, hvilket kan medføre skader eller for hurtig udbrænding hvis udført forkert. Nogle bånd har sågar den funktion, at hastigheden altid vil være afspejlet af dit hjertes puls, hvilket gør det endnu lettere at træne indenfor bestemte konditionszoner.

Dertil gør din kontrol over hastigheden også, at det er lettere at lave progression i din træning. Har du gået på 2 km/t til dine træninger i en uge, så kan det være du gerne vil prøve dig ad med 3 km/t det næste stykke tid, og så videre. Føler du, at du har nået maks hastighed, men stadig savner udfordring, så kan du bruge stigningsfunktionen.

Små justeringer der gradvist gør din træning hårdere er en sund måde at strukturere din træning på, da du på den vis hele tiden gør din krop gradvist mere udholden, da den vil tilpasse sig på sigt.

Et bånd har også den fordel at skadesrisikoen er meget lav. Selvfølgelig er gang udenfor ikke nogen ekstremsport, men der kan alligevel være stier med rødder, løse sten og fliser på gaderne, glat terræn, og så videre, der kan gøre at du kommer galt afsted. Yderligere, så er støddæmpningen på bånd ofte bedre end det er på asfalten udenfor, hvilket minimerer impact stresset på knæ, ankler og hofte.

Der findes desuden flere bånd på markedet, som er af et yderst minimalistisk design, som eksempelvis den der har vundet vores “bedst i test”. Når produktet kun udgør et fladt bælte og intet andet, er det let at skubbe under sengen eller lignende, når man er færdig med at bruge det.  Det samme gør sig gældende med de sammenklappelige løsninger.

Derudover er der også en værdi i at differentiere mellem gåbånd og løbebånd, for der er faktisk forskel, selvom du godt kan få begge i én. Gåbånd er oftest udstyret med en mindre kraftig motor, da hastigheden af bæltet ikke er så vigtig som på et løbebånd. Det giver en billigere pris – og hvorfor skulle man betale mere for noget, man ikke skal bruge alligevel?

Slutteligt, så er der to gode argumenter for hvorfor det kan være en god idé at få en gåstation i sit hjem. Det første er, at du har mere privatliv når du går på et bånd derhjemme, end hvis du er i fitnesscenteret. Det kan der være mange årsager til at man gerne vil, men folk der er overvægtige, og gerne vil tabe sig, kan føle sig meget selvbevidste i et træningscenter. Det er man foruden, hvis man udfører sin træning i eget hjem.

Det næste argument er, at du potentielt kan spare penge på sigt ved at have dit eget bånd, fremfor at benytte det i et træningscenter.

Et kontingent i et træningscenter koster ofte mellem 200 til 300 kroner, hvilket sagtens kan løbe op i prisen på et gåbånd over nogle år. Et gåbånd kan holde meget længe, især med regelmæssig rengøring og vedligeholdelse, hvorfor pengene vil være tjent ind på sigt. Hvis man er flere om at bruge gåbåndet derhjemme, så er pengene endnu bedre givet ud.

Hvilket gåbånd skal jeg vælge?

Det er nærliggende at tænke, at det må være en smal sag at finde et gåbånd. Man har et budget, og så er kravene egentligt bare, at man har et bælte der ruller på en platform. Ikke så hurtigt – når du kigger på markedet og de tilgængelige produkter vil du hurtigt finde ud af, at der er et væld af løsninger man kan vælge i denne afdeling. Her får du en hurtig guide til, hvordan du vælger det gåbånd der passer dig bedst.

Hav fokus på fundamentet

Det er vigtigt, at man ikke lader sig blive revet med af fancy marketing. Mange gåbånd reklamerer med smarte pulsmålere, masser af træningsprogrammer, smarte designs og andre fancy funktioner. Og så endda til en helt fair pris! Vær på vagt, for det kan lige så godt være at der er gået på kompromis med de vigtigste detaljer, som uindviede ikke er bekendt med.

Her menes der båndets motor og konstruktion, som må betragtes som fundamentet for udstyret. Disse bør som udgangspunkt prioriteres højere end smarte ekstra features, så sørg for at kigge ‘under motorhjelmen’ på produktet og sikre dig, at det lever op til det som du kræver.

Hestekræfter på motoren

En anden ting du skal være opmærksom på er angivelsen af hestekræfter på motoren. Det kan være, at du ser et gåbånd som har tre hestekræfter. Samtidigt, så har båndet en rigtig god pris, og du tænker umiddelbart, at det må være et godt køb. Her skal du være opmærksom på, at hestekræfter kan være angivet af den kontinuerlige slags, og ikke blot ‘peak’.

Af og til vil sælgeren angive hvorvidt det er tale om “HK Peak” eller ej, men hvis ikke det er angivet, så bør du være OBS og sikre dig, hvilken type hestekræfter der er tale om.

Hvorfor? Jo, hvis det kun er ‘peak’ der er tale om, så betyder at det, at det kun er ved maksimal præstation, at båndets motor er så kraftig. Hvis det derimod er kontinuerlige hestekræfter, så ved du at båndet er i stand til at præstere samme effekt over meget længere tid, og ikke blot kortvarigt.

Motor eller uden motor?

Et gåbånd uden motor vil betyde, at du selv skal ‘starte’ og ‘vedligeholde’ bæltets bevægelse ved hjælp af dine fødder. Det fordrer at du selv bruger ekstra mange kræfter for hvert skridt, hvorfor hvis du egentligt vil bruge gåbånd til genoptræning eller er svækket, bør vælge et gåbånd der har motor.

Håndtag eller frit?

Et stativ eller håndtag er særligt kærkomment hvis man er ældre eller benytter båndet til genoptræning, da man kan støtte sig til det under træningen. Oftest er det også en forudsætning at der er håndtag, hvis der er tilknyttet en computer til gåbåndet, så den har en platform at være på, og er tilgængelig foran dig.

Hvis du ikke har problemer med din gang, så anbefales det at du ikke benytter dig af at støtte dig til et stativ mens du er på båndet. Grunden til det er, at du ellers vil gå glip af de stabiliseringskrav som din mave og lænd har godt af, mens du går.

Maksimal brugervægt

Nogle gåbånd kan maks tolerere en maksimal brugervægt på 100 kg, hvilket ikke er særligt højt. Prisen vil også være derefter. Vejer du over det, så duer det ikke at købe sådanne et, uanset hvor billigt det er, da du risikerer at det vil gå i stykker på sigt.

Oftest kan brugervægten afspejle kvaliteten af konstruktionen for båndet, men det behøver ikke være sådan. For en god ordens skyld, så hold øje med at dit bånd kan tolerere netop din kropsvægt.

Gør op med dig selv hvad der er vigtigst

Tænk over, hvad du gerne vil bruge dit bånd til. Vil du også gerne have muligheden for at løbe på det? Hvis ikke nu, så måske på sigt? Hvad med stigning, er det noget du gerne vil have i din træning? Stigning og en hurtigere hastighed, er begge to variable der kan give progression men også variation i din træning. Den billigste løsning er naturligvis et gåbånd uden motor eller øvrige funktioner.

De fleste vælger dog et med motor og flere funktioner, for det kan jo være at man synes de er rare at have alligevel. Hvis du kommer til at bruge det ofte, og gerne vil følge med i målinger såsom puls, kalorieforbrænding, og så videre, så giver det ofte mening at investere dét ekstra når du køber gåbåndet.

Kombinér gåbånd med kontoret

Det lyder måske mystisk, men at have et gåbånd til sit kontor eller skrivebord er faktisk ved at vinde indpas. Du kan sågar få specielle bånd, som har et integreret skrivebord. Det er efterhånden velkendt viden, at det ikke er smart at sidde ned hele dagen. Desværre er det et nødvendigt onde for mange mennesker, hvorfor hæve- sænkeborde også er blevet så populære som de er, for ikke at nævne at være et lovkrav i henhold til arbejdsmiljø.

At veksle din arbejdsstilling eller blot bevæge dig gennem dagen har vist sig gennem studier at være super vigtigt for din velvære og sundhed.

Hyppige fejl ved gåbånd

Som nybegynder er man ekstra tilbøjelig til at begå klassiske fejl når man bruger et bånd. Kom i forkøbet med dem, og læs med her om hvad de mest typiske fejl er, som folk begår.

Du springer opvarmningen over

Som enhver anden motionsaktivitet, så er det en god idé at varme op inden. Udstræk af forlår, ankler, baglår og hoftestrækkere er altid en god idé. Des mere afslappede dine muskler er, jo mere naturlig bliver din gang også.

Mange tror, at det kun må være løb der kræver øje for teknik og fleksibilitet, men det samme gælder altså også for gang, især hvis du har tænkt dig at gå flere kilometer på én gang. Air squats, torsorotationer og høje knæløft er smarte måder at varme systemet op på for at gøre dig klar til en tur på båndet.

Du klistrer dine øjne til skærmen

Ja – det er rigtigt interessant at følge med i tallene på skærmen, men lad det ikke være fokuspunktet for din træning. Mange har en tendens til at fiksere på hvor lang tid de mon nu har gået, hvor mange kalorier de har forbrændt, og så videre. Hvis du synes det er en kamp at gå x antal tid eller kilometer, så gør du det kun sværere for dig selv at fiksere på tallene.

Yderligere, så kan det være usundt for din nakke at være i den position hele tiden. Prøv at slappe af og vær i ét med træningen. Lyt til musik eller et podcast, og lad dig selv falde hen. Så går tiden meget hurtigere, og du får en langt mere behagelig træning.

Gåbånd vs. løbebånd

Mange gåbånd udgør også et løbebånd, men det behøver ikke altid at være sådan. Vores “bedst i test” vinder, Gymstick Walking Pad, er et vaskeægte, minimalistisk bånd, kun egnet til at gå på. Fordelen i denne er at den kan være væsentligt billigere end løbebånd. Den kræver færre hestekræfter og dermed en mindre motor, hvorfor gåbåndet også vil være lettere, og platformen mindre. Yderligere vil den også larme mindre, igen fordi at der kræves mindre motorkraft.

Der kan være mange årsager til at folk foretrækker et gåbånd over et løbebånd, hvortil det åbenlyse naturligvis er, at man foretrækker at gå. Men hvorfor ville man foretrække at gå? For mange er gang en langt mere overkommelig og behagelig motionsform end løb, og læringskurven er meget lille. Overkommelighed og tilbøjelighed til at udføre din motion er en af de vigtigste faktorer for vægttab og at sikre man dagligt får rørt sig, hvorfor mange vil foretrække at gå i stedet.

Løb kræver desuden teknisk forståelse, en god mobilitet og en nogenlunde grundform før det bliver en effektiv, sikker og behagelig aktivitet. Er du blot interesseret i at tabe noget fedt, få mere bevægelse ind i din hverdag uden at gøre det store ud af det, så er gang en særdeles effektiv metode hertil.

Pleje og rengøring af gåbånd

Skidt og støv kan skabe friktion på overfladen af gåbåndets bælte, hvilket kan skabe problemer på sigt. Hvis du gerne vil have at dit gåbånd holder i lang tid, så sørg for at holde båndet rent! Det er en ganske let proces, og tager ikke lang tid.

Se om du kan komme ind under siderne på bæltet samt de vandrette flader der løber langs, og tjek gerne motorrummet for støv hvert halve år. Lad være med at bruge klassiske rengøringsmidler, da det ikke er alle der kan tåle varmen fra friktionen fra båndet. 

Derudover er det også vigtigt at du får smurt dit bånd. Afhængig af dit produkt, vil der være forskellige anvisninger til hvordan du gør det, og yderligere hvilken type smørelse du må bruge. Det er ikke givet at WD-40 eller anden olie er en god ting at bruge på dit gåbånd, så for en sikkerheds skyld så spørg producenten hvis du er i tvivl, og så kan de oftest anbefale dig et konkret produkt.

Risici ved gåbånd

Et gåbånd er en af de mindst farlige motionsudstyr du kan bruge, men derfor er det ikke ufarligt. Særligt hvis du har en motor på dit gåbånd, så kan det være et problem hvis du stopper med at gå, men båndet kører videre. Nogle bånd er udstyret med en sikkerhedsclips du kan sætte på dig selv, som går fra konsollen ud på dit tøj med en snor.

Kommer du for langt bagud på båndet, så vil den udløses, og båndet vil langsomt stoppe med at køre. Andre har en let tilgængelig stopknap på konsolen. Det er forskelligt fra produkt til produkt, hvordan du stopper båndets motor. Oftest er der taget forbehold for at det selvfølgelig skal være så let som muligt, så du ikke kommer galt afsted.

Valg af gåbånd

Typer af gåbånd

Takket være forskellige forbrugerkrav og innovation, er der efterhånden flere forskellige gåbånd, der kan imødekomme ethvert behov. Vi tager et kig på hvad markedet tilbyder.

Gåbånd til og med skrivebord

Som tidligere nævnt, er det blevet tiltagende populært at bruge et gåbånd ved sit skrivebord på grund af de sundhedsmæssige fordele det følger med sig. Du kan både købe bånd der er beregnet til at sættes under dit skrivebord, men som også kan bruges ethvert andet sted. Det indbefatter at båndet ikke har noget tilhørende stativ, så du skal bruge et lig det, som Gymstick Walking Pad modellen tilbyder.

Den anden type er et gåbånd med et integreret skrivebord. Disse har ofte et display som også er integreret i det medfølgende bord, hvor du kan følge med i hvor lang tid du har gået, hvor mange skridt du har taget, kalorieforbrænding og så videre.

Gåbånd med seler og/eller stativ

Gang er en af de mest effektive og tilgængelige måder at genoptræne på, eller at holde kroppen sund hvis man er aldrende. Folk der har besvær med gang vil drage fordel af at bruge et gåbånd med tilknyttede seler. I tilfælde af at man er svækket eller ikke kan holde egen kropsvægt oppe, så vil selerne være til hjælp her.

De sørger for at understøtte størstedelen af kropsvægten, og i tilfælde af at man mister kontrollen, så fungerer de som sikkerhedsnet. En mere “light” udgave af dette er ganske enkelt at gåbåndet er udstyret med et stativ, hvor man kan støtte sig til med sit greb.

Gåbånd med stigningsfunktion

Nogle gåbånd er også udstyret med evnen til at lave stigning. Stigning imiterer et bakket terræn, og kan være en god måde at udfordre dig selv på. Derudover rekrutterer man også i højere grad bagkædens muskler, altså lænd, lægge, baglår og balder, ved at gå med stigning. Ønsker du en lidt hårdere træning end sædvanlig, så kan stigning være en glimrende måde at gøre det på, hvis du ikke har lyst til at gå igang med decideret jogging eller løb.

Gåbånd uden motor

Mindre udbredt end gåbånd med motor, men de findes altså også uden. Hvorfor, tænker du mon? Jo, de kræver ingen strøm, er billigere, støjer mindre, og så giver de en større udfordring. De fire argumenter er nok til at folk vælger et gåbånd uden motor. Så længe der ikke er en motor til at trække i båndet, så vil det også kræve en større indsats fra brugeren til at få båndet til at køre rundt.

Foldbart gåbånd

For de, der indkøber et bånd til husstanden, vil det være et krav at man let kan pakke den væk efter brug. Foldbare eller sammenklappelige gåbånd er oftest meget lettere at pakke væk, da de fylder halvt så meget i deres foldede version, som hvis de var pakket ud. Er det vigtigt for dig at have et bånd som er mindre pladskrævende, så kan det være smart at gå efter et foldbart gåbånd.

Materialer

Der er ikke stor afvigelse i brugen af materialer på gåbånd, men der er få ting du kan være opmærksomme på. Selve konstruktionen kan enten være lavet af stål eller aluminium. Hvis den er lavet på stål, er båndet mere hårdført og mindre larmerende. Konstruktioner på aluminum er som udgangspunkt også robuste, men ikke i samme omfang som de af stål. Skal du kun bruge båndet til at gå på, så er aluminium som udgangspunkt helt fint.

Dertil kan du også kigge på hvor meget stødabsorbering dit bånd har. Nogle har et indbygget, stødabsorberende system, som kan reducere impact når dine fødder rammer båndet med op til 40%. Idéen er at det giver mindre slid på dine led, men igen, hvis du kun bruger båndet til at gå på er det ikke en vigtigere detalje.

Funktioner

Gåbånd kommer i både ekstra minimalisiske udgaver med intet andet end et bånd og eventuelt motor, men også højtavancerede der tilbyder flere funktioner end du måske har brug for. Her får du en liste på de, der ofte tilbydes:

Pulsmåler

Denne er enten monteret på stativet eller så medføgler der en brystrem du kan sætte på kroppen. Førstnævnte er mindre præcis end brystremmen, men kan være mere komfortabel. Er du interesseret i at følge med i din puls, og dermed også din kalorieforbrænding, så er det en god idé at få en pulsmåler med.

Det anbefales dog at du vælger en brystrem i stedet hvis du ønsker korrekt afmåling, da pulsmåling gennem stativet, via hænderne, oftest rammer ved siden af med få point.

Træningsprogrammer

Vil du gerne at gåbåndet automatisk justerer fart for dig for at give dig en større udfordring, så kan træningsprogrammer være en fordel. Oftest vil du selv være i stand til manuelt at ændre farten på dit bånd, men det er ikke altid man gider at være opmærksom på at gøre det selv. På den vis er træningsprogrammer en fin måde at afveksle dit gåtempo på uden selv at skulle justere, hvis man har interesse i det.

Kølefane

Når man ikke går udenfor, så kan det være svært at få en tiltrængt brise af og til, hvis træningen gør en varm. Nogle gåbånd er udstyret med en kølefane der er installeret på konsollen foran dig, som vil blæse på dig mens du går. Nogle vil mene at det kan være irriterende, mens andre ser det som yderst behageligt. Du vil altid have muligheden for at slukke for fanen, hvis den ikke er rar, men husk at funktionen vil trække prisen op på dit gåbånd.

Størrelse

Den vigtigste faktor i henhold til anvendelsen af et gåbånd er båndets areal. Her er der to faktorer du skal have for øje. For det første vil det afhænge af hvor høj du er. Er du en person mellem 150-175 cm høj, så vil et areal på 120 x 40 cm være fint.

Er du højere end det, bør du lede efter en som er 130 x 45 cm eller over. Yderligere, hvis du har tænkt dig at løbe på det også, vil det fordre et anelse større areal så du har plads til at lave længere skridt. I så fald bør du vælge et bånd på 130 x 45 cm hvis din højde er mellem 150-175 cm. Tilsvarende, hvis du er højere end det, så gerne et areal på 150 x 50 cm.

Dertil er det naturligvis også vigtigt at du sikrer dig, at der rent faktisk er plads til båndet det sted i din husstand, hvor du gerne vil have den. Det anbefales at man har lidt ekstra plads, gerne mindst en halv meter, bagud for båndet, i tilfælde af at man skulle komme galt afsted og køre af båndet.

Design

Gåbånd kommer i mange forskellige forme og adskiller sig meget rent æstetisk. Mange vil foretrække en mere afdæmpet version som er minimalistisk anlagt, ala Gymstick Walking Pad, hvilket også fordrer at du er villig til at give afkald på flere funktioner. Har du derimod behov for flere funktioner, så vil du næsten aldrig kunne undgå et gåbånd med stativ. Årsagen hertil er, at stativet ofte udgør den platform hvor computeren og de øvrige funktioner er integreret i.

Gåbånd kommer oftest i en grålig eller sort farve, og designs varierer ikke så meget som man måske kunne ønske sig. Ultimativt bør du hellere rette dit fokus på hvilke funktioner, materialer, pris og garanti som båndet tilbyder, og dernæst kan du finkæmme markedet for dem du synes tager sig bedst ud. Det vil altid være subjektivt, hvilke gåbånd man synes tager sig bedst ud udseendemæssigt.

Pris

Du behøver som udgangspunkt ikke at hive den helt store tegnebog frem for at få et ganske fint gåbånd. Du får her et slag på tasken på hvor meget du kan forvente at få ud af dit budget.

Under 3000 kroner

Her kan du forvente at få et minimalistisk bånd med de mest basale funktioner. Oftest vil du her få et bånd med en brugervægt på maks 120 kg, begrænset garanti og et mindre bånd at gå på. Du skal ikke forvente at få en særligt kraftig motor, men det behøver du heller ikke hvis du blot skal bruge den til gåtempo.

Hvis du er heldig følger der funktioner med såsom pulsmåling og eventuelt sammenklapning, men hav ikke for høje forventninger. Skal du blot bruge et bånd til almen gang, og er du en mindre person, så er et budget på under eller omkring 3000 kroner ganske fint.

Under 6000 kroner

Her kan du have lidt større krav til dit udstyr, såsom stigning, et større areal på båndet og en kraftigere motor. Har du et lidt større budget at gøre med, og har brug for et større gangareal samt en computer, så bør du satse på at ramme denne prisklasse istedet. Den kraftigere motor vil også gøre at du kan have mere gas på under træningen, så hvis du gerne vil avancere din gang til at være hurtigere, eller måske endda jogge på sigt, bør du sigte efter dette budget.

6000 kroner og over

Det er sjældent du behøver at bruge denne mængde penge på et gåbånd, men hvis du gerne vil have det bedste af det bedste, samt muligheden for løbetræning på sigt, så kan du godt forberede dig på at skulle betale over 6000. Du får her et endnu større areal at gå på, en endnu kraftigere motor, træningsprogrammer og en bedre garanti end hvad du kan forvente i den mindste prisklasse.

Igen, så er der større grund til at sigte så højt budgetmæssigt hvis du gerne vil have det bedst mulige, men også påtænker at du gerne vil løbe på båndet på sigt.

5 tips til gåbånd

Tip 1: Løsriv dig fra skærmen

Det kan være tiltalende at følge med i hvor mange skridt du går, hvor hårdt dit hjerte slår, hvor mange kalorier du har forbrændt, eller hvor lang tid der mon er tilbage.. Det er en klassisk fejl som mange begår, hvor du mere end ofte vil begynde at kede dig ekstra meget. Endnu værre, så kan fikseringen på hvor længe du har gået give dig en fornemmelse af, at det tager evigheder. Et godt råd: lad være. Slap af, og nyd bevægelsen for bevægelsens skyld. Tag musik eller et podcast i ørene og fortab dig i det i stedet. Før du ved af det, har du allerede gået i 30 minutter, og det at få motioneret bliver hurtigt til en leg. 

Tip 2: Hold dig hydreret

Det er ikke fordi at gang er den aktivitet hvor man sveder allermest, men har du et godt tempo på og er du indendøre hvor der oftest er varmere end 20 grader, så kan du godt ende med at svede lidt alligevel. Hav derfor noget koldt vand i nærheden der kan være med til at temperere din kropsvarme og holde din væskebalance ved lige, du får både en bedre performance til din træning, og er mere tilpas efterfølgende.

Tip 3: Sørg for at holde dit gåbånd rent

Man tænker ikke nødvendigvis over det, men et gåbånd er ligeså god til at samle støv som resten af ens husstand er det. Yderligere kan der komme skidt og snavs fra brug, som man finde sin vej ind i motoren og ind i båndet. Det giver friktion, og kan være slidende for dit bånd på sigt. Vil du gerne holde det så rent og effektivt som muligt, og forlænge dets levetid, så husk at holde dit bånd rent og få det smøret!

Tip 4: Sikkerhed kommer først

Dette tip gælder i højere grad for ældre eller folk der genoptræner. Nogle gåbånd har ikke føling for om du kan følge med båndet eller ej, motoren kører efter egen vilje og stopper kun hvis du beder den om det. Begynder du langsomt at sakke bagud, så sørg for at holde fast i stativet, sænk farten og sikre dig at du ikke pludseligt ryger på gulvet. Chancen er lille jo lavere hastigheden her, men vær hellere på den sikre side.

Tip 5: Er prisen for god til at være sand, så vær varsom

Devisen om, at du får hvad du betaler for, gælder også når det kommer til gåbånd. Nogle producenter og sælgere vil gøre hvad de kan for at præsentere et bånd som at være af tilforladelig kvalitet ved at undlade oplysninger som hvilken type hestekræfter der er tale om, hvilket materiale der er anvendt til konstruktionen, garanti og så videre.

Ser du et bånd til under 1500 kroner, så kan en god portion skepsis være på sin plads. Ikke at sige, at du ikke kan få et udmærket bånd til den pris, men det vil mere være undtagelsen fremfor reglen her.

Hvad siger undersøgelser om gåbånd?

Der er blevet lavet et mindre studie med 15 overvægtige kontorarbejdere, som fik stillet et gåbånd til rådighed ved deres kontorplads. Samtidigt med at de arbejdede, så gik de på båndet i en langsom fart på bare 1,6 kilometer i timen.

Medarbejderne forbrændte 100 kalorier ekstra i timen, end hvis de blot sad ned. I praksis betyder det, at man snildt kan forbrænde det der svarer til et måltid mad, ved at gå i et stille tempo ved sit skrivebord bare tre til fire timer om dagen.

Yderligere er der blevet lavet et studie, hvor man kiggede på arbejdseffektiviteten af medarbejdere der brugte et gåbånd mens de arbejdede. Ikke alene vil medarbejdere altså kunne tabe sig, forbrænde kalorier og forbedre deres sundhed mens de arbejder, studiet viser faktisk at deres arbejdsperformance, både i forhold til kvalitet og kvantitet, blev bedre.

Der er intet overraskende i dette forskningsresultat, det er flere gange blevet bevist at bevægelse forbedrer ens kognitive egenskaber – så hvorfor ikke kombinére de to?

Slutteligt har man også udført et studie der skulle afgøre hvorvidt langsom gang på et gåbånd under kontorarbejde skulle hæmme handlingskraft og kognitiv kontrol. Med andre ord, evnen til at initiere arbejdsopgaver og fokusere på dem.

Resultaterne blev sammenholdt med en anden gruppe som udførte arbejde siddende, og der viste sig ikke at være nogen forskel i resultaterne på de to. Ergo, så skal du som arbejdsgiver ikke være nervøs for om et gåbånd på kontorpladsen spænder ben for at dine medarbejdere får udført deres arbejde.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke gåbånd er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste gåbånd. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Gåbånd vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger gåbånd?

Valget af gåbånd afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The energy expenditure of using a – British Journal of Sports ….” https://bjsm.bmj.com/content/41/9/558%20.share. Åbnet 16 Nov. 2020.
  • “Treadmill Workstations: The Effects of Walking while … – PLoS.” 20 Feb. 2014, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088620. Åbnet 16 Nov. 2020.
  • “Slow walking on a treadmill desk does not … – Frontiers.” https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.00723/full. Åbnet 16 Nov. 2020.
Forfatter
Niels Larsen
Niels Larsen

Som universitetsuddannet antropolog og IT-leder forstår Niels at tænke kritisk, læse studier og vurdere troværdigheden & validiteten af forskningsresultater. Han har trænet siden 13-års-alderen og har siden da deltaget aktivt i diskursen om sundhed træning mm. Han fungerer også som coach for bekendte og folk på internettet.