fbpx

Aktivitetsmåler

Aktivitetsmåler

Med en aktivitetsmåler (også kaldet aktivitetsur, aktivitetstracker og aktivitetsarmbånd) kan du – ud fra målerens data – optimere bl.a. din træning og søvn. Tag og spids ører og puds brilleglasset for nu afslører vi de 5 bedste aktivitetsmålere i test. Læs også vores guide til valg af aktivitetsmåler, hvis du ønsker brugbare fifs og tips.

Aktivitetsmåler test 2020: Top 5 bedste aktivitetsmålere

Bedste aktivitetsmåler

Veryfit V1 aktivitetsmåler
Veryfit V1 aktivitetsmåler
Det er med god grund at Veryfit V1, er en af de mest solgte og bedst anbefalet aktivitetsmålere i Danmark. Med et dansk, moderne design, en høj byggekvalitet, vandtæt funktion, medfølgende app og funktioner der kan registrere alt lige fra søvn til puls, kan du ikke gå galt i byen med Veryfit V1. Aktivitetsmåleren er super til prisen, og derfor finder du ikke en ligeså alsidig måler som denne.
499 DKK

Bedste billige aktivitetsmåler

Beurer AS 80 aktivitetsmåler
Beurer AS 80 aktivitetsmåler
Med Beurer AS 80 er du sikret en fremragende billig aktivitetsmåler. Den er kompakt, vejer lidt (sølle 16 gram) og måler aktivitet til en okay præcision. Det er muligt at tage tid med displayet, og den registrerer søvn, skridt, distance og kalorieforbrænding. Der er yderligere mulighed for at opsætte dagsmål og aktivitetsmål. En sikker kandidat, hvis du er på udkig efter en billig løsning.
549 DKK

Bedste premium aktivitetsmåler

Veryfit Smart aktivitetsmåler
Veryfit Smart aktivitetsmåler
Hvis du gerne vil have det bedste af det bedste, så er Veryfit Smart et oplagt valg. Aktivitetsmåleren er et unikt aktivitetsur lavet af gode og holdbare materialer. Du kan forvente en lang levetid. Uret er proppet med funktioner og sportsprogrammer, og præcisionen af data er i en klasse for sig. Uret kan ses som et smart watch, da det kan kobles til mobilen. Du kan se beskeder, lægge på og tage mod opkald samt meget andet. Kort fortalt er Veryfit Smart et top-notch aktivitetsur.
999 DKK

Bedste aktivitetsmåler til børn

Veryfit Kids aktivitetsmåler
Veryfit Kids aktivitetsmåler
Med denne smarte aktivitetsmåler kan barnet i en tidlig alder få en forståelse for sundhed og aktivitet. Måleren er vandtæt, lavet af holdbare materialer og måler ting som skridt og kalorier. Som forældre har du nu muligheden for at følge med i dit barnets aktivitet og motivere til at sætte mål. Der medfølger nemlig en app som både barnet og forældre kan få adgang til.
399 DKK

Bedste aktivitetsmåler ur-look-alike

Veryfit Nordic aktivitetsmåler
Veryfit Nordic aktivitetsmåler
Dette ur fra Sportsbuddy indeholder hele 12 sportsprogrammer og har derudover en optisk pulsmåler samt 3 dages vejrudsigt på displayet. Samtidig ligner det et traditionelt ur. Så hvis du ønsker et aktivitetsur, som har et klassisk design - så er dette ur et oplagt valg.
1099 DKK

Guide til valg af aktivitetsmåler

Hvad er en aktivitetsmåler/aktivitetstracker?

En aktivitetsmåler tracker dine bevægelser og fortæller om dit aktivitetsniveau

En aktivitetsmåler tracker dine bevægelser og fortæller om dit aktivitetsniveau

En aktivitetsmåler er en smart enhed, der kan rumme flere funktioner til forskellige behov. Den lille gadget er blevet en fast del af manges træningsudstyr. Dette studie viser, at hver femte amerikaner bruger en aktivitetsmåler. Så det er skam en populær gadget, som også ses på løbere, cyklister, vandrere og almindelige mennesker herhjemme i Danmark.

Der findes flere typer af dem, og yderligere forskellige mærker, som vil blive uddybet i artiklen her. Aktivitetsmålere kan blandt andet måle din puls, hvor mange skridt du tager, eller sågar måle hvor godt du sover. Nogle vil også være i stand til at udregne dit kalorieforbrug.

Markedet for aktivitetsmålere er boomet på det seneste, hvilket også har medført en masse innovation i produktudvalget (jævnfør dette studie). En aktivitetsmåler har ofte også den fordel at den fylder lidt og holder batteri i lang tid, i modsætning til en smartphone.

Oftest vil det dog være sådan, at aktivitetsmålere kan synkronisere dets data med din smartphone via en tilknyttet app. Disse apps vil ofte tilbyde langt flere muligheder, end hvad aktivitetsmåleren umiddelbart har. Eksempelvis kan det være en aktivitetsmåler kun er i stand til at måle puls og skridt. Men det kan være at den tilknyttede app kan lagre dine træninger over tid og vise fremskridt og forskelligheder i dine træninger. Af samme grund er det vigtigt at overveje valget af ens aktivitetsmåler med appens funktioner in mente.

back to menu ↑

Aktivitetsur

Aktivitetsure udgør en af typerne for aktivitetsmålere. Typen anvendes naturligvis som et ur. Fordelen herved er, at den sidder et fordelagtigt sted – nemlig dit håndled. Således kommer det ikke i vejen for den motion du udfører. Aktivitetsure kan variere meget i hvilke funktioner de tilbyder. Som oftest vil den som minimum være i stand til at tælle både puls og skridt. Det der adskiller aktivitetsure fra øvrige aktivitetsmålere er dog, at den vil have et større display til rådighed, tilsvarende skiven på et ur. Det betyder, at der oftest er flere funktioner til rådighed på skærmen udover puls og skridttæller. Det kan eksempelvis være øvrige apps såsom kalender, forrige træningers resultater, musikafspilning og så videre.

Apple er en af de firmaer, som brillerer i kategorien for aktivitetsure. En af de primære fordele der adskiller Apple Watch fra øvrige modeller er deres “always on” feature med Retina skærm. Urets display er altid aktivt, således at du ikke behøver at trykke på uret for at tjekke dine data. Samtidig giver retina skærmen et flot og skarpt glow i looket. Yderligere er et Apple Watch udstyret med en OLED skærm. Så hvis du tilfældigvis er ude og løbe i solskin, vil du ikke have problemer med at kunne se skærmen. Hvis du træner på et løbebånd, så er en OLED skærm naturligvis ikke nødvendigt. Uanset hvad, er det altid ret handy og praktisk at vælge et aktivitetsur med OLED skærm.

Foruden at være en aktivitetsmåler, så kan Apples ur også fungere som en telefon. I det omfang, at den kan sende beskeder for dig og lave opkald gennem dens mikrofon. Yderligere har Apple også en tilknyttet app. Den giver dig mulighed for at tracke din motion og fitness, således at du kan følge med i din progression og sætte mål for din træning. Hvis ikke det var nok, så kan man via uret også, hvis man har en iPhone, ændrer musikvolumen og sang. En funktion der er særligt handy for løberen på farten. Apple Watches har også indbygget GPS og Wi-Fi.

back to menu ↑

Aktivitetsarmbånd

Aktivitetsarmbånd er ofte mindre i displayet, men det betyder ikke at de nødvendigvis har færre funktioner. Et aktivitetsarmbånd fylder mindre, vejer oftest mindre, og er mere diskret end et ur. I sidste ende kan man ikke sige, at det ene er bedre end det andet. Den primære måde de er forskellige på, er hvor stort et display du får. Størrelsen har også indflydelse på, hvor meget du kan se på enheden. På den anden side vil de fleste brugere alligevel ende med at gennemse deres app på telefonen, for at se de data de gerne vil se.

Gode eksempler på aktivitetsarmbånd brands er Sportsbuddy Veryfit, Beurer, Garmin og WHOOP. Modsat et Apple Watch, så har aktivitetsarmbånd ikke noget display. Du vil heller ikke kunne besvare opkald, skifte musik eller lignende med det, mens du er igang med din motion. Armbåndet har dog en lang række fordele, som Apple ikke tilbyder. De ovennævnte brands er nogle af de brands, som er opstået/har udvidet deres porteføljer i kølvandet på selvoptimeringsbølgen. Bølgen handler om at kvantificere så mange af kroppens parametre som muligt, og bruge den data til at forbedre ens fysiske præstation eller blot livskvalitet og sundhed. Puls, heart-rate variability og søvn er de tre ting armbåndet måler for dig. Men oveni det får du også en tilknyttet app, som også kan åbnes i en browser på computeren, hvor du får fuld indsigt i dine sundhedsdata.

Ved hjælp af avancerede algoritmer, har bl.a. WHOOP lavet et unikt koncept. Konceptet tillader brugeren at få et skøn på hvor parate deres krop er til at yde næste dag. Du vil få en daglig måling fra 0 til 100, som angiver hvor frisk dit system er. Ud fra det kan du så planlægge din træning. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad vi som mennesker opfatter som systemisk træthed. Og der er mange faktorer der gør, at vi kan bilde os selv ind at vi er friskere, eller endda trættere end vi egentligt er. Dette kaldes også for “perceived vs objective strain”. Altså selvfortoltolket versus objektiv træthed. Den imponerende brugerflade gør dog også, at WHOOP armbåndet koster på månedsbasis. Til gengæld får du så også armbåndet gratis, når du opretter dig.

back to menu ↑

Aktivitetsmåler til børn

Der findes naturligvis også aktivitetsmålere som aktivitetsure og aktivitetsarmbånd til børn. Det er et lille udvalg, men det er skam muligt at købe sådan en til børn. I vores test kan du se den bedste aktivitetsmåler til børn anno 2020.

Som forælder har man en pligt til at opdrage sit barn ordentligt og give den nødvendige information, om hvordan alting foregår. Noget af det som er særligt vigtigt er at have fokus på sundhed og aktivitet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bevæger sig mindst 60 minutter om dagen. Hvad angår intensitet, så skal det være fra moderat til høj. Derfor kan du gøre dig selv den tjeneste, at motivere og oplære dit barn til at være mere aktiv. Få barnet til at sætte nogle mål, få barnet til at se det som en sjov leg som skal løses.

back to menu ↑

Hvordan vælger du den rigtige aktivitetsmåler?

Det er ikke uforståeligt, hvis man let ser sig blind på de uendelige muligheder der er på markedet. Siden priserne på aktivitetsmålere spænder utroligt bredt, så vil en af de første ting være at beslutte dig på et budget. Om den skal koste helt ned til 200 kroner eller ovre de fire cifre, så vil prisen i mange tilfælde også afspejle både hvor bred en funktionalitet du kan forvente. Men også kvaliteten af funktionerne, og slutteligt hvor meget der er gjort ud af designet for enheden har en indflydelse. Hvis du bruger 200 kroner på et produkt der lover en række funktioner, så må du også forvente at produktet ikke nødvendigvis udfører funktionerne lige så godt, som et ur til over 1000 kroner.

Det skal man som forbruger være opmærksom på. Du kan også komme ud for, at en aktivitetsmåler der kun er i stand til at tælle skridt, også kan have et bredt spænd i pris, selvom begge aktivitetsmåler har den éne, samme funktion. Der er nemlig forskel på de anvendte teknologier. Nogle er mere præcise end andre, men altså også dyrere.

Hvordan skal aktivitetsmåleren sidde og se ud?

Den næste ting du kan kigge på, er hvilken stil der passer dig bedst. Aktivitetsmålere kan enten komme i form af ure, armbånd, clip-ons eller sågar som ring. De fleste moderne aktivitetsmålere i dag er ure eller armbånd, da clip-ons kan falde af og for nogle godt kan se mindre smarte ud. Et ur eller armbånd har du altid ved hånden, det er let at tage af, og i mange tilfælde fungerer de også som en smart accessory. Ringen vil ofte være en relativt dyrere løsning, da der skal pakkes mere teknologi ind i en mindre enhed, uden at du nødvendigvis får mere for pengene. En ring har dog den fordel, at den kan være praktisk at have på.

Er det vigtigt for dig at tracke søvn?

Mange nyere aktivetsmålere er i stand til at tracke din søvn for dig. Det er også noget, der udgør en vigtig del af ens fitness træning. Oftest vil en sleep tracker funktion i en aktivitetsmåler være noget der gør at enheden koster endnu mere. Så det er kun en funktion man bør tilvælge hvis man er interesseret i sin søvndata, og er villig til at øge budgettet lidt for det. For mange regulære motionister er det dog ikke noget, der spiller en væsentlig rolle.

Måske tænker du – hvordan i alverden kan en aktivitetsmåler vurdere, hvor godt jeg sover? Det gør de blandt andet ved at måle hvor hurtigt dit hjerte slår. Når mennesker sover, så bevæger vi os igennem tre overordnede søvnstadier: let søvn, dyb søvn og REM søvn. For hvert søvnstadie vil vores hjerterytme og puls være anderledes, hvilket måleren via avancerede algoritmer vil konvertere til søvnstadier og registreing af, om du sover uroligt eller roligt. Aktivitetsmålerne bruger ofte ikke samme teknologi til at måle din søvn med, så her skal du også være opmærksom på hvilke der anbefales af eksperter som værende de bedste. På nuværende tidspunkt er det faktisk en aktivitetsmåler i form af en ring (Oura ringen) som er den mest populære og troværdige til at måle søvn med på markedet

Skal den være vandtæt?

Hvis du er interesseret i at aktivitetsmåleren er vandtæt, så hold øje med IP-klassen for enheden. Hvis du er svømmer, så er det naturligvis vigtigt at enheden er så vandtæt som muligt. Løber du udenfor, så behøver du som udgangspunkt ikke en lige så vandtæt enhed. Når man kigger efter hvor vandtæt en enhed er, så anvender man noget der hedder IP-klasser. Jo højere IP-klassen, desto mere vandtæt er enheden. IP-klassen spænder fra 0 til 7, hvor 0 betyder ingen beskyttelse mod vand, og 7 at den er vandtæt ned til 1 meter. IP3 betyder, at produktet er regntæt, hvilket vil være tilstrækkeligt for en der laver aktivitet udendørs. Idéelt set har man altid en aktivitetsmåler med mindst IP1, da man som oftest vil komme til at svede på apparatet.

Hvilke funktioner skal den have?

Alt afhængig af om du er elite atlet der gerne vil have så mange data på din aktivitet og din krop så muligt, eller blot tager nogle raske gåture om ugen, så vil der være forskellige funktioner du skal tage højde for ved købet af din aktivitetsmåler. Hvis du blot er interesseret i at vide hvor mange skridt du tager i løbet af en dag eller på dine gåture, så er det tilstrækkeligt med en simpel skridttæller. Er du derimod løber, cyklist eller lignende, så vil pulsfunktionen være interessant for dig, så du ved hvor hurtigt dit hjerte slår afhængig af hvilket tempo du befinder dig i. En GPS tracker i aktivitetsmåleren er også interessant, fordi den kan fortælle dig hvilken distance du har tilbagelagt, og eventuelt også hvor hurtigt du har gjort det.

Er app’en tilknyttet aktivitetsmåleren god?

Som forbruger af aktivitetsmålere, så bør du være mindst lige så opmærksom på hvad den tilknyttede app kan tilbyde dig, såvel som hvad enheden er i stand til. I nogle tilfælde kan en app “make it or break it” for en aktivitetsmåler, hvor nogle tilbyder langt bedre service og indsigt i dine data end andre.

Tag for eksempel Garmins Connect app, som bruges sammen med deres aktivitetsmålere. Den måler dine sundhedsdata på daglig basis og lagrer samtidigt det hele, så du får illustreret et statistisk overblik over hvordan dine aktivitets- og sundhedsdata har udviklet sig over dage, uger, måneder og år. Hertil kan du også få gratis træningsplaner, som er tilpasset ud fra dit udgangspunkt – nærmest som en slags digital coach.

Sportsbuddy er endnu et brand (faktisk med danske rødder), som også har skabt en fremragende app. Den viser også data i forsimplet form, og laver smarte analyser, så du har et overblik. Med analyser kan du optimere din træning og opnå højere performance på længere sigt. Så denne app er også en af de gode.

Det nævnte udgør kun en brøkdel af hvad de fleste apps har at tilbyde på. Så igen, det er vigtigt at man også sammenholder den fysiske enhed, med hvad der bliver tilbudt digitalt som app. Du kan altid undersøge appen for den aktivitetsmåler du køber, ved at undersøge den på producentens hjemmeside.

back to menu ↑

Opsummering

Alt i alt udgør en aktivitetsmåler et glimrende værktøj for enhver person der er interesseret i at forbedre deres præstation, eller blot at få indsigt i deres puls, og hvor meget de rører sig. Der er også mange der bruger det til at ‘gamify’ motion, og således ser det som et motiverende middel. En ting synes dog at være sikkert; aktivitetsmålere giver dig værktøjer og data som du ikke selv ville være i stand til at samle ind, hvorfor de også er et uundværligt redskab at have for den seriøse atlet.

back to menu ↑

Referencer

  • “Using Fitness Trackers and Smartwatches to Measure … – NCBI.” 22 mar. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5887043/. Besøgt 5 mar. 2020.
  • “About one-in-five Americans use a smart watch or fitness tracker.” 9 jan. 2020, https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/01/09/about-one-in-five-americans-use-a-smart-watch-or-fitness-tracker/. Besøgt 5 mar. 2020.
  • “Anbefalinger om fysisk aktivitet til børn og unge 5-17 år.” 13 maj. 2019, https://www.sst.dk/da/viden/fysisk-aktivitet/anbefalinger-om-fysisk-aktivitet/boern-mellem-5-og-17-aar. Besøgt 5 mar. 2020.