fbpx

Vægtstangssæt

Spar voldsomt mange % ved at købe et komplet vægtstangssæt/vægtstang sæt frem for at købe vægtstang og vægtskiver separat. Det er tid til at afsløre de 5 bedste vægtstangssæt i 2020, alt lige fra bedste sæt til begynderen til bedste sæt til den øvede – få overblikket nedenfor.

Vægtstangssæt test 2020: Top 5 bedste vægtstangssæt

Bedst i test: komplet 100 kg sæt

100 kg vægtstangssæt til hjemmetræning
100 kg vægtstangssæt til hjemmetræning
Her er der tale om et komplet sæt med vægtstang, curlstang (EZ/SZ), håndvægtstænger og skånsomme vægtskiver af kunststof. Der er alt til at opnå progression sombegynder, øvet og ekspert. Vægtskiverne er med håndtag, så du hurtigt og simpelt kan justere vægt. Kvaliteten af alt udstyr i sættet er høj og derfor kan udstyret klare mange års/årtiers tæsk og slag. Så alt i alt et super lækkert sæt, som stort set alle kan få gavn af.
2499 DKK

Bedste vægtstangssæt til begynder og let-øvet

60 kg vægtstangssæt til begynder og let-øvet
60 kg vægtstangssæt til begynder og let-øvet
Hvis du er begynder, let-øvet og/eller ønsker at træne hjemme, så er et sæt på 60 kg et ideelt valg. Der er lav nok vægt til at de svageste begyndere og let-øvede kan benytte sig af sættet, og stadig nok til at stærke begyndere og let-øvede kan anvende det. Prisen på dette vægtstangssæt er meget lav, og du får rigtig meget for pengene. Så du har i den grad mulighed for at opnå progression med dette sæt.
799 DKK

Bedste olympisk vægtstangssæt

cPro9 Olympic vægtstangssæt
cPro9 Olympic vægtstangssæt
Hvis du vil træne med lignende vægtstænger og vægtskiver som de professionelle, så er dette olympisk vægtstangssæt the way to go. Priserne på sættet fra 2199 kroner (35 kg) og spænder helt op til 7999 kroner (250 kg). Sættene er noget af det billigste, du kan få fat i, og kvaliteten af stangen på 20 kg er meget, meget høj. Vægtskiverne er bumper plates, hvilket er det ypperste inden for skiver til stænger. Desuden har man et super godt greb rundt om stangen. Det er altså et unikt vægtstangssæt, som samtidig er prissat lavt.
Fra 2199 DKK

Bedste curlstangsæt

Curlstangsæt
Curlstangsæt
Hvis du er på jagt efter et vægtstangssæt til decideret armtræning, ja så er dette sæt helt klart noget for dig. Med en curlstang kan de fleste få gavn af sættet - både begyndere, let-øvede, øvede og muligvis også eksperter. Vægtstangen vejer 8 kg. Sættet er i en fin kvalitet, og man kan få et super godt greb rundt om stangen - selv under de svedige træningspas
269 DKK

Bedste crossfit vægtstangssæt

180 kg crossfit vægtstangssæt
180 kg crossfit vægtstangssæt
Alle crossfit entusiaster kan få gavn af dette 180 kg sæt. Det er muligt at justere vægten meget lavt, og samtidigt meget højt. Vægtskiverne er bumper plates, altså det bedste inden for vægtskiver. Skiverne skal droppes flere tusinde gange, før de begynder at gå fra hinanden. Maksbelastningen er 680 kg, hvilket siger meget om den gode kvalitet og styrke. Vægtstangen i sig selv vejer 20 kg, og der medfølger 22 vægtskiver i forskellig kg antal.
8499 DKK

Guide til valg af vægtstangssæt

Hvad er et vægtstangssæt?

Spar penge og træn hele kroppen med et vægtstangssæt

Spar penge og træn hele kroppen med et vægtstangssæt

Man ser dem over alt i træningscenterets vægttræningsområde. Et vægtstangssæt indeholder en vægtstang og et sæt af vægtskiver, som sættes på vægtstangen. Præcis som man kender det fra forskellige vægtøvelser i fitnesscenteret. De øvelser, hvor man bruger vægtstangen handler oftest om at træne de store muskelgrupper såsom ryg og ben. Man vil oftest benytte sig af et vægtstangssæt, hvis man laver dødløft, bænkpres, squats og andre af de øvelser, der aktiverer de store muskelgrupper.

Hvis man kan lide at træne derhjemme og ønsker en komplet træning af de store muskelgrupper, så kan man anskaffe sig et vægtstangssæt til hjemmetræning, som man kender dem fra diverse fitnesscentre. På den måde vil det være muligt at foretage blandt andet militærpres, bent over rows, dødløft og hip thrusters derhjemme. Anskaffer man sig et squat rack eller en træningsbænk vil man også kunne lave både bænkpres og squats. Men dette skal som regel tilkøbes ved siden af vægtstangssættet. Men dette åbner mulighederne for endnu flere øvelser. Dog kræver både et stativ og en bænk godt med plads i hjemmet.

back to menu ↑

Hvordan vælger man et vægtstangssæt?

Når du skal vælge et vægtstangssæt, er der mange faktorer, som har en indflydelse på valget. Herunder gennemgår vi en række af de vigtigste faktorer, og forhåbentlig hjælper de dig med at træffe et valg.

Typer af vægtstænger

Man kan få vægtstænger af forskellige længder og med forskellig vægt. Man vil som oftest finde vægtstænger der vejer mellem 15 og 20 kg. Mange af dem kan klare flere hundrede kilos belastninger af vægtskiver. Man taler oftest om, at stængerne, der vejer 15 kg, benyttes af kvinder. De vægtstænger, der vejer 20 kg, benyttes af mænd. Der findes dog også vægtstænger, der vejer mindre end 15 kg, men disse to vægt typer er de mest almindeligt fremkomne. Man skal være opmærksom på, at der kan være forskel på, om der er håndtag i vægtskiverne. Der findes både vægtskiver med og uden håndtag. Dette handler oftest om smag og behag. De fleste finder det nemmere at håndtere aftagning og påsætning med vægtskiver, som har håndtag.

Tykkelse

Der findes forskellige tykkelser på stængerne. Alt efter om det er en mande- eller kvinde stang er der også forskel. Kvindernes stænger har som regel en tykkelse på omkring 25 mm. Mens mændenes har omkring de 28 mm. Der fås også tykkere vægtløftnings stænger, men med de her mål har stængerne en form for bounce-effekt, når man løfter. Og dette kan gøre det lettere at løfte vægtstangen under øvelserne, end hvis de bliver mere stive og ikke giver sig på samme måde.

Når man derimod træner styrkeløft, så vil stængerne ofte være tykkere, da de ikke giver sig i ligeså høj grad. Og dermed kommer der ikke den samme hjælp til løftende, som bounce-effekten giver. De tykkere stænger aktiverer musklerne mere, og er derfor optimale under styrkeløft. Tykkere og mere stabile stænger øger styrken i højere grad, end de tyndere og mindre stænger gør. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er videnskabeligt bevist, at tykkere stænger giver flere gains. Dog gør de tyndere stænger øvelserne en anelse lettere, end de tykkere stænger gør.

Materiale

Vægtstængerne findes i forskellige typer af materiale. Her handler det mest om smag og behag, og hvilke behov man har brug for at opfylde under sin træning. Der findes både stænger lavet af magnesiumsulfat, chrome og så findes der, de ubehandlede. De sorte vægtstænger, som er lavet af magnesiumsulfat, er oftest gode at holde om. Materialet er dog ikke det mest holdbare. Så her har man grebet i højsæde.

De chrome behandlede stænger er derimod lavet af et materiale, der gør stangen meget holdbar. Derfor vil man investere i en langtidsholdbar løsning med dette materiale. Den sidste type er den ubehandlede type, som også er gode at holde om. Til gengæld har typen lettere ved at ruste, og derfor ikke holder på samme måde som de chrome behandlede. Dog er der fokus på grebet ved denne type.

Rifler

Man skal også være opmærksom på, hvordan riflerne i vægtstangen er. Her kan man også have forskellige behov alt efter, hvordan man ønsker at træne. Riflerne er med til at sikre grebet om stangen. Grebets behov afhænger af, hvordan ens løft skal være. Man kan ofte tale om, at man enten har stænger med standard rifling, hvor andre har en mere aggressiv rifling i stangen.

Standard rifler bruges oftest af almindelige vægtløftere, til funktionel vægtløftning og til powerløft. De mere aggressive rifler bruger man, hvis man squatter eller dødløfter. Dog handler det hele om præferencer. Så man kan godt bruge mere dybde og aggressive rifler, når man træner funktionelt, hvis det er det, man foretrækker. For eksempel kan rifler i midten af en vægtstang gøre, at stangen ligger bedre fast i nakken, når man eksempelvis squatter. Det er ikke en nødvendighed, men samtidig skader det ikke, at stangen er mere ru og ligger mere stabilt.

Lukninger

Når man benytter sig af en vægtstang, så vil det som oftest være en fordel at bruge forskelliger former for lukninger, når man påsætter skiverne. Dette gør, at skiverne ikke bevæger sig, når man foretager øvelserne, og de dermed bliver siddende på stangen og ikke generer under træningen. I nogle af vægtstangs sættene vil lukningerne følge med, hvor man i andre sæt vil skulle tilkøbe eventuelle lukkemekanismer.

Også her findes der forskellige typer af lukkemekanismer. Den mest brugte er fjederlukningen, som er forholdsvis enkel at benytte, og som samtidig ikke fylder ret meget. Det er en fordel, så man kan have flere vægtskiver siddende på stangen, samtidig med at den effektivt holder skiverne på plads. Fjeder lukningen består af et rundt fjeder-hoved i toppen, hvorpå der sidder to håndtag, som skal presses ind mod hinanden for, at fjederen kan påsættes stangen og dermed holde skiverne på plads. Det er som oftest denne type af lukning man kender fra fitnesscentrene, og derfor vil mange allerede være bekendt med, hvordan man bruger denne type af lukning til vægtstangen. Man skal dog huske at tjekke, at lukningen har den rette diameter til den tykkelse, man har købt sin stang i.

En anden type af lukning er stjerne lukninger. De er ikke ligeså brugte som fjederlukningen, men fungerer også effektivt, og holder skiverne godt på plads. Stjernelukningerne minder om en møtrik og er stjerneformede. De skrues på vægtstangen, hvorefter de holde vægtskiverne på plads. For nogle vil de måske synes en anelse mere besværlige at få påsat og aftaget igen. Ligesom med fjederlukningen skal man sikre sig, at de har den rette diameter, så de passer til den stang, man har anskaffet sig.

back to menu ↑

Vægtstangssæt 100 kg

Når man køber vægtstangssæt, så medfølger der både en stang af varierende størrelse samt forskellige størrelser af vægtskiver. I mange sæt varierer vægten af skiverne fra 1,25 kg op til omkring de 15-20 kg vægtskiver. Et eksempel er Pro Grip komplette sæt, der har et 100 kg vægtstangssæt, hvor der medfølger omkring 16 forskellige vægtskiver, som skal påføres vægtstangen, der kan variere i vægt. I dette sæt vejer stangen cirka 10 kg. Samtidig medfølger to håndvægtstænger, som ligeledes passer til vægtskiverne. Samt en curlstang til eksempelvis biceps curl øvelser eller træk til hage øvelser. Her har man altså mulighed for at kombinere en række forskellige øvelser og tilføje op til 100 kg til stangen.

back to menu ↑

Vægtstangssæt 60 kg

Ønsker man ikke lige så høj vægt i sine øvelser, så kan man også købe et vægtstangssæt op til 60 kg. Her vejer vægtstangen typisk mindre og kan derfor klare færre kilo. Køber man eksempelvist et sæt med en vægtstang på 6 kg, så vil den oftest kunne klare op til 80 kg. Hvis man køber sådan et sæt, så medfølger der færre vægtskiver end ved 100 kg-pakken. Som oftest ligger de vægtskiver mellem 2 kg og 10 kg.

Denne type af vægtstangssæt vil som oftest være en god start, hvis man ikke før har anskaffet sig vægtstænger og vægtskiver til hjemmetræning. Der er færre kilo og stangen vil oftest være nemmere at håndtere, fordi den også vejer mindre. Derfor vil det også være lettere at få teknikken i de forskellige øvelser på plads, inden man eventuelt skulle bevæge sig over i nogle af de større og tungere pakker. Man kan eksempelvis købe et sæt som dette.

back to menu ↑

Olympisk/OL vægtstangssæt

Hvis man ønsker at benytte sig af vægtstænger, som opfylder de professionelle mål til konkurrencer og lignende, så skal man gå efter den klassiske vægtstang. Den klassiske vægtstang kaldes for olympisk vægtstang. Disse har de rette mål og er genkendelige fra adskillige typer af vægttræninger. Her er der tale om en lang stang, der altså lever op til de krav, der er for professionel vægttræning. Stængerne er omkring 200-220 cm og har de cirka 25-30 mm greb alt efter vægten på stangen. Desuden kan en klassik olympisk stang tåle at blive tabt fra omkring knæhøjde, når man foretager øvelser. De forskellige olympiske vægtstangssæt er oftest også dem, man kender fra diverse træningscentrets vægt træningsområder. Det er forskelligt, om man tilkøber vægtene ved siden af, eller om de medfølger i en pakke.

back to menu ↑

Crossfit vægtstangssæt

Crossfit er en af de hurtigst voksende høj-intensitet træningsformer i verden (jævnfør dette studie). Træningsformen kendt for at indeholde mange funktionelle øvelser, og det giver nogle krav til det udstyr, man anskaffer sig til denne type af træning. Noget af det, man skal være opmærksom på, når man køber vægtstænger til crossfit træning er, at disse skal kunne holde til, at man taber dem fra højere højder, end en almindelig vægtstang. Oftest vil man have brug for en stang, der kan tåle at blive droppet helt fra hovedhøjde, og ikke bare fra knæhøjde, som man ellers ofte vil droppe en stang fra. Oftest er de stænger, man anbefaler til crossfit droptestet, fordi man netop ofte vil droppe sin stang efter endt sæt i crossfit træningen.

Et eksempel er Titan Box Crossfit stang, som har gennemgået en droptest, der viser, at den kan klare mindst 10.000 drop under træning, hvilket gør den ideel som crossfit udstyr. Der findes for eksempel en vægtstang fra Toorx, som kan klare helt op til 700 kg, og som anbefales til crossfit træning. Den lever samtidig op til standardmålene. Man skal desuden altid huske at teste, hvordan de forskellige stænger er at holde i, når man eksempelvis foretager funktionelle øvelser, hvor det kræver, at man kan holde godt fat i stangen. Her kan man dog også bruge forskellige remedier, såsom kalk og handsker.

back to menu ↑

Gummi vægtstangssæt

Der findes også en type af vægtstangssæt, som indeholder vægtskiver, der er fremstillet af gummi. Selvom vægtskiverne er lavet af gummi, så kan man alligevel købe sæt, som har vægtskiver med op til 100 kg. Fordelen ved gummi-vægtskiverne er, at de ikke på samme måde beskadiger underlaget. I modsætning til jern vægtskiver, så risikerer man ikke på samme måde, at de ridser gulvet eller på andre måder beskadiger ens underlag. Det gør gummi sættene til en ideel investering, når man træner derhjemme og ikke har et underlag, der kan tåle de hårde materialer, der bliver stødt mod gulvet under øvelserne. Samtidig går man ikke på kompromis med vægten af skiverne. Dette vægtstangssæt af gummi er et fremragende valg.

back to menu ↑

Billige vægtstangssæt

Vægtstangssæt fås i forskellige prisklasser, og der er naturligvis forskellen på priserne, alt efter hvor meget der medfølger. Man skal dog regne med, at mange af priserne ligger på de 1.000 kroner og derover. Finder man billige sæt skal man altid gøre sit hjemmearbejde, for at sikre sig, at man ikke køber en uholdbar stang. Køber man lavkvalitets stænger, kan man for eksempel risikere, at de ikke kan holde sig lige, og de vil dermed begynde at bøje, hvis der kommer for meget vægt på. Og dette vil kunne ødelægge ens træningsoplevelse.

Samtidig skal man være opmærksom på, at nogle billigere mærker ikke altid fortæller den rette vægt. Og vægten er særligt vigtigt for folk, der konkurrerer med sin træning. Så man skal være påpasselig med sådan uden videre at falde for de lavere priser. Kvaliteten er alfa omega, hvis man vil have det maksimale ud af sin træning med tungere vægt. Men hvis man ikke konkurrerer med sin træning, så vil variationen i de forskellige vægtstænger oftest ikke være et problem. Dog skal man fortsat sørge for at undersøge, om den lave pris betyder, at stængerne ikke lever op til de ting, der står skrevet.

back to menu ↑

Referencer

  • “CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis – NCBI.” 26 feb. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826907/. Besøgt 6 mar. 2020.