Vægtstangssæt

Stort vægtstangssæt
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Et vægtstangssæt er bestående af en vægtstang og skiver, og er et must-have til sit home gym, og kan benyttes af både nybegyndere og øvede. Det er muligt at træne hele kroppen med sådan et sæt.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Pernille Thorsgaard lavet en test af vægtstangssæt. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vægtstangssæt Test: Top 5 Bedste Vægtstangssæt

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste vægtstangssæt

Pris: 2.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vægtstangssæt i test” er Getbig sættet på 100 kg. Vægtstangen har en nubret overflade, hvilket giver et bedre greb under dine løft. De tilhørende skiver er af jern, hvilket er det mest solide materiale overhovedet. De kan altså tabes uden at gå i stykker.

Annonce

Bedste billige vægtstangssæt

Pris: 1.749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vægtstangssæt” Getbig sættet. Stangen byder på et komfortabelt håndtag, som sikrer et godt greb om stangen. Eftersom skiverne er af hård plast med cementblanding, er de dog en smule skrøbelige.

Annonce

Bedste premium vægtstangssæt

Pris: 8.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vægtstangssæt” er dette 200 kg. vægtsæt. Her får du et komplet vægtsæt på 200 kg med skiver af absurd høj kvalitet. Altså alt du skal bruge for at kunne træne både store compound løft som dødløft, men også mindre pump løft.

Annonce

Bedste curl vægtstangssæt

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste curl vægtstangssæt” er 20 kg vægtsæt 30mm. Sættet består både af håndvægte og en lang stang på 120 cm. Stængerne er ideelle til hjemmebrug og du kommer ikke bedre fra start end dette. Vægtstangen gør at du nemt kan lave pump øvelser såvel som store løft.

Annonce

Bedste vægtstangssæt med squat rack

Pris: 5.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste olympiske vægtstangssæt med squat rack” er fra cPro9. Et komplet og samlet sæt bestående af en olympisk vægtstang, 100 kg vægtskiver, 2 stk. låse og en squat rack.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vægtstangssæt

Hvad er et vægtstangssæt?

Du kender dem sikkert fra dit lokale fitnesscenter. Et vægtstangssæt er et sæt bestående af en vægtstang med tilhørende skiver der kan sættes på for at øge vægten. Vægtstænger bliver oftest brugt til at træne de store muskelgrupper igennem de øvelser man kan compound øvelser. En vægtstang er utrolig nem at anvende, og henvender sig derfor både til nybegyndere såvel som trænede. 

Vægtstænger er blevet brugt siden begyndelsen af 1900-tallet til styrketræning. Der findes forskellige typer af vægtstænger alt efter hvad du skal bruge den til og belastning. Der er Olympic vægtstang som er den man typisk ser nede i fitness centrene, da den er gode til de store løft som squat, dødløft og bænkpress, da den kan holde til en høj belastning. Den vejer typisk mellem 15 og 20 kg.

Vægtstangssæt med vægtskiver  

Så kan du få en EZ curl stang. Disse vægtstænger er kortere end en olympic vægtstang, vejer typisk op til 10 kg, og så er den er bølgeformet i grebet, hvilket gør den ideel til bicep og triceps øvelser. Denne type vægtstang kan typisk ikke holde til en lige så stor belastning som en almindelig lige vægtstang, da den er mindre og ikke vejer lige så meget.

Til sidst er der det man kalder et bodypump sæt. Dette er en let vægtstang på typisk 6 kg der bruges til bl.a. holdtræninger, da den er let og kan benyttes til flere øvelser. Denne type vægtstang benyttes oftest til interval eller udholdenhedstræning. 

Brug af en vægtstang er en god idé at inkorporere i sin træning, da man ved de store løft som fx dødløft får trænet mere end bare en enkelt muskelgruppe. Ved dødløft træner man f.eks. både ryg, lår, baglår, skulder og arme til at løfte stangen fra gulvet og op. Dette gør den altså perfekt at træne flere muskelgrupper på en gang, samtidig med at man kan spare tid på en masse isolationsøvelser. 

Hvilke muskelgrupper kan rammes med et vægtstangssæt?

Overordnet set kan alle muskelgrupper rammes ved brug af et vægtstangssæt, dog er der forskel på hvor stor stimuleringen af musklerne er. Typisk vil du træne de store muskelgrupper som ben og ryg med en vægtstang ved brug af compound øvelser som squat og bent over row. Dog vil du under f.eks. squat bruge andet end bare dine benmuskler, da de andre små muskler assisterer dig i dit løft, og dermed bliver de også stimuleret under øvelsen. 

Under en træning vil det være almindeligt at have et par af de store løft, hvor man fokuserer på volumen ved f.eks. at løfte tungt med få reps. Udover de store løft, vil der være de øvelser man kalder accessory øvelser, som er de øvelser man bruger for at stimulerer de mindre muskelgrupper eller isolationsøvelser.

Her kan du sagtens gøre brug at dit vægtstangssæt. Du kan bruge stangen for sig selv, eller skiverne til at ramme de mindre muskelgrupper. Her er det meget almindeligt at gå ned i vægt og sætte sine reps op, for at udmatte musklen.

Så står du med kun et vægtstangssæt derhjemme, så kan du uden problemer få en god træning ind, uden at gå på kompromis med nogle af dine muskelgrupper. Her handler det bare om at være kreativ, og få det meste ud af det udstyr du har liggende. 

Hvorfor skal jeg købe et sæt?

Der findes flere gode grunde til hvorfor det er en god idé at investere i et vægtstangssæt. En vægtstang i sig selv er en billig investering, og vælger man at købe et vægtstangssæt har du gjort dig en investering der holder i lang tid.

Det er nemlig ikke lige sådan at slide en vægtstang op. Udover det, så kan du kun ved brug af et vægtstangssæt træne hele kroppen hurtigere og derved spare tid. Dette gøres gennem de store compound løft. Et eksempel er dødløft. Her bruger du både dine lår, baglår, ryg og arme til at løfte stangen fra jorden. Dette spare dig altså tid, frem for at skulle træne disse muskelgrupper ved brug af maskiner. 

Hvis du forsøger at øge din muskelmasse, ville dette også være en optimal investering, da du ved brug af vægtskiverne kan justere vægten på stangen, og dermed selv ændre hvor stor belastning dine muskler skal sættes under. Musklerne vokser når de bliver sat under pres og muskelfibrene blive revet over, og dette kan du sagtens gøre kun ved brug af et vægtstangssæt og evt en bænk og et squatstativ for at gøre udvalget af øvelser større.

Ikke nok med, at du har mulighed for at træne derhjemme med et vægtstangssæt. Så fylder den heller ikke det store i hjemmet. Man kan få vægtstænger der kan skilles ad, så de fylder endnu mindre, så pladsproblemer bliver der intet af ved at gå ud og købe et sæt. 

Det smarte ved et vægtstangssæt er, at du ikke kun træner dine muskler. Du træner faktisk også din balance og udholdenhed. En træning med en vægtstang kan nemt give lige så godt som en cardio session på en cykel hvis man træner hårdt og tungt.

Din balancenerver bliver trænet, da du ved brug af en vægtstang skal holde kroppen i balance for at være sikker på stangen holder sig på plads. Her spiller coren også en stor rolle. Jo bedre trænet core du har, jo nemmere bliver det for dig at holde opspænd under f.eks. squat. 

Er du nybegynder, og måske nervøs for om det er for indviklet et udstyr? Så kan du slappe helt af. Et vægtstangssæt kan nemlig benyttes af både nybegyndere såvel som top rutinerede fitness nørder. Et vægtstangssæt er nemlig simpelt og nemt at have med at gøre, og man er selv med til at bestemme hvor tung den skal være.

Det er faktisk et fantastisk værktøj for nybegyndere, da du slipper for at skulle rende rundt mellem alverdens maskiner, og finde ud af hvordan de fungerer, og måske være bange for at få en skade hvis du bruger dem forkert.

Der er nemlig ikke særlig stor skadesrisiko ved brug af vægtstang. Derfor vil det være en smart ting at købe, hvis man ønsker at kunne træne hele kroppen, måske gerne vil spare tid under sin træning, og gerne vil mindske risikoen for at skader.

Hvilket sæt skal jeg vælge?

Der findes utrolig mange forskellige vægtstænger på internettet. Det kan være svært at finde rundt i, og heller ikke helt nemt at finde ud af hvilken en man skal vælge. 

Til at starte med skal du finde ud af hvilken slags træning du vil bruge vægtstangen til. Dette har nemlig stor betydning for hvilken du skal vælge. Der findes forskellige typer træning herunder; almindelig styrketræning, vægtløftning og olympiske løft. Derudover skal du gøre op med dig selv, om du kan nøjes med en enkelt bar, eller om det ville gavne dig at købe f.eks. en lige vægtstang og en curl stang til biceps/triceps øvelser. 

Når du har fundet ud af hvilken vægtstang der passer til din træningsform, så kan du kigge på dit budget. Hvis det er til dit home gym, så er der ingen grund til, at du går ud og bruger en masse penge på en smart vægtstang, som man ser i fitnesscentre. Du kan sagtens finde en vægtstang til rimelige penge, som gør det den skal. Her kan du tage et kig på afsnittet omkring bedst i test af vægtstænger.

Kombinér vægtstangssæt med kettlebells

Har du et vægtstangssæt derhjemme, men føler du er klar til at udvide dit inventar og tage din træning til nye højder? Så findes der flere forskellige ting du kan tilkøbe, for at gøre din træning mere interessant. 

Her er en af de populære valg kettlebells. De er billige, fås i forskellige vægtklasser alt fra 6 kg til 40 kg, og er nemme at have med at gøre. Det runde greb på dem, gør dem nemme at anvende, og en god supplering til din vægtstang. Udover de er gode til at træne de mindre muskelgrupper, vil du også kunne bruge dem til at lave supersæt, hvor du kører en øvelse med vægtstang og en anden øvelse med din kettlebell. Dette er også effektivt og tidsbesparende.

Et andet populært valg er håndvægte. Dem er de fleste kendte med, og de kan også bruges til et hav af øvelser. De er igen gode til at træne de mindre muskelgrupper, da du kan bruge lette håndvægte og fokusere på, at få kørt de små muskler træt.

De kan også bruges til de store muskelgrupper som ben og ryg. Her kan du kører one arm row eller split squat, hvor det oftest er nemmere at bruge håndvægte, fremfor at skulle balancere en vægtstang på ryggen, mens man står på ét ben. 

Køber man håndvægte er det en god idé at investere i en bænk også. Dette åbner op for en masse muligheder og en del flere øvelser. Du vil ikke blive begrænset af din balance eller øvelser hvor man skal stå op.

Hvis man ikke er så muskuløs i sin nakke og øverste ryg, kan det til tider godt være en øm fornøjelse at have en vægtstang liggende når man kører squat. Det kan man nemt afhjælpe, ved at købe en nakkepude. Den er lavet af skum, og sættes på vægtstangen, der hvor den ligger på ens ryg/nakke. Så undgår man at få mærker og blive øm fordi den er for tung. 

Hyppige fejl ved vægtstangssæt

Nu sidder du sikkert og tænker, at du skal ud at købe et vægtstangssæt, for nu har du hørt om alle fordelene der følger med. Men inden du giver dig i kast med det, så læs lige med her først.

Der er som ved køb af alt andet udstyr, også fejl ved køb af vægtstangssæt. Dette er dog hyppigst ikke selve vægtstangssættet der er fejl ved, men udførelsen af øvelser med den. Man skal nemlig være sikker på, at man træner med den korrekte form når man træner med en vægtstang, da det ellers kan skade mere end det gavner.

Her snakker jeg bl.a. om opspænd i coren og lænden under squat, og holde ryggen ret under et dødløft og ikke svaje, da du så kommer til at ligge et unødvendigt pres på din lænd.

Vægtstangssæt vs. håndvægte

Du har sikkert undersøgt markedet lidt, da du besluttede dig for, at du ville købe et vægtstangssæt. Derfor er du sikkert også faldet over håndvægte som en mulighed, er måske kommet i tvivl om, hvilken af de to der er bedst at vælge. Her er det essentielt at kigge på, hvor meget du har planer om at træne, og hvordan du gerne vil sammensætte din træning. 

Hvis dit fokus kun ligger på styrke, og ikke så meget på at bygge muskelmasse, ville et vægtstangssæt være det bedste her. Der er muligheden for at få mere vægt på større, end ved brug af håndvægte. Dermed ikke sagt, at man så kun skal købe håndvægte, hvis man går efter hypertrofi, altså muskelopbygning.

Her ville et mix af de to nemlig være det bedste, da man kan få nogle tunge luft ind med vægtstangen, og nogle mindre tunge, mere kontrollerede øvelser ind med håndvægte.

Træner du derhjemme, og går du måske ikke så meget op i, at ligne en hakket fitness figur, så kan du sagtens nøjes med at købe et sæt håndvægte, evt et sæt der kan justeres i vægte, så du ikke skal ud at købe flere forskellige sæt.

Dette er en af de største ulemper ved håndvægte. De sælges typisk i en bestemt vægt og er ikke justerbare. Derfor kan man nemt købe sig fattig i dem. 

Ønsker du bare at kunne holde dig sund ved at træne engang imellem derhjemme, uden at have behov for at løfte tungt, vil et sæt håndvægte være gode. Du kan købe to-tre forskellige sæt i forskellige vægtklasser, og så kan du nemt få trænet hele kroppen, og stadig få noget ud af din træning.

Håndvægte er især gode til at ændre på uligheder i muskelstyrke/størrelse. Du vil typisk være stærkere i én side end den anden, og måske er din ene muskel også en anelse større. Her er håndvægte et godt værktøj, da du kan ligge forskelligt press på musklerne enkeltvis, så du har mulighed for at udligne dette. 

En vægtstang derimod, er god til de tunge træninger, gradvis øgning af vægt (progressive overload) og muskelopbygning. Din bevægebane vil i nogle øvelser være begrænset af vægtstangen, men den er et godt værktøj til tunge træninger, og et mål om at øge sin muskelmasse. 

Så alt efter hvilket mål du har med din træning, hvor stort dit budget er, så kan der være både fordele og ulemper ved at købe den ene eller anden ting. Her skal du gøre op med dig selv, hvad målet med din træning er, og hvor mange penge du er villig til at bruge på dit udstyr.

Pleje og rengøring af vægtstangssæt

Når du køber et vægtstangssæt, vil du gerne undgå at det ruster for hurtigt. Dette kan du nemt gøre. Hvis du har købt en vægtstang af rustfrit stål, som de fleste vægtstænger er lavet af, er du heldig. Den kræver nemlig ikke den store vedligeholdelse. Når du er færdig med at bruge vægtstangen, kan du tørre den af med en tør klud, for at fjerne det værste sved og andre overfladematerialer.

Bruger du kalk under træning, kan du engang om måneden rengøre stangen ved brug af olie og en børste. Undgå brug af rengøringsmidler fra hjemmet såsom klor, da det kan skade overfladen af stangen. Undgå også børster lavet af stål, da det også kan ødelægge overfladen og efterlade ridser.

Hvis du opbevarer din vægtstang i din garage, måske sammen med andet træningsudstyr, så skal du være opmærksom på, at fugtigheden vil gøre at stangen ruster på sigt. Skulle din vægtstang gå hen og ruste grundet det klima den opbevares i, kan du nemt finde en guide på nettet til hvordan du gør den ren. 

Hvis det er muligt, vil det altid være bedst at opbevare den inden døre, hvor der er minimal risiko for, at den bliver udsat for fugt.

Risici ved vægtstangssæt

Der følger selvfølgelig nogle risici med, når du vælger at købe et vægtstangssæt. Nogle af de øvelser du kan lave med en vægtstang, vil typisk kræve god koordination og balance. Hvis du ikke har dette, kan det være svært at udføre øvelserne rigtigt uden hjælp fra en anden.

Der er også risici i form af skader, da det er vigtigt når du træner med en vægtstang, at teknikken er i orden ved udførelsen af øvelsen. Ellers kan du risikere at få skader i f.eks. ryggen.

Valg af vægtstangssæt

Typer af vægtstangssæt

Der findes flere forskellige typer vægtstænger, og det kan være svært lige ved første øjekast, at vide hvilken en man skal købe, og hvad forskellen egentlig er på dem. Vi har lavet en oversigt over de forskellige vægtstænger, og hvilken træningsform de passer bedst til, så du kan få et overblik og blive klogere på lige præcis hvilken vægtstang der passer til dig. 

Beskriv at der laves x til forskellige home gyms og brug, der er altså forskel på x til hjemmet, fitnesscenter, brug osv. – nævn forskellene og forklar hvorfor man skal være opmærksom på det. Fx er der forskellige slags håndvægte (justerbare, hexagon, aerobic osv.)

Olympisk vægtstangssæt

Den olympiske bar ses typisk til konkurrencer med de olympiske løft snatch og clean and jerk. Herremodellen af denne stang vejer 20 kg og har en diameter på 50 mm til skiverne. Det specielle ved denne stang er, at den har et såkaldt “whip”, som er udnyttelsen af elastisk energi. Dette betyder at stangen kan “hoppe”, hvilket man kan udnytte i sine løft.

Powerlifting vægtstangssæt 

Dette er den mest brugte i fitnesscentre. Stangen minder om den olympiske vægtstang, men vil typisk være større i diameter, så den kan holde til større vægtbelastning. Denne er altså et godt køb til sit fitnesscenter såvel som sit homegym.

Hex bar/trap bar vægtstangssæt

Denne vægtstang ses typisk i fitnesscentre. Det er et godt alternativ til den almindelige lige stang, ved øvelser som dødløft, da vægten ligger på linje med ens krop, og ikke foran hvilket sætter mindre pres på din rygsøjle. Denne form for vægtstang kan sagtens købes til dit homegym, men den kan sagtens undværes, og er kun en ren luksus, for at kunne skifte ud mellem stængerne engang i mellem.

EZ-curl vægtstangssæt

Du kender sikkert denne stang fra fitnesscenteret. Det er den typiske bicep/tricep to-go stang. Den er kortere end en almindelig vægtstang, hvilket gør vægtfordelingen mere stabil og nemmere at arbejde med. Dens bølgede form gør, at man kan have et mere neutralt greb, så man ikke belaster sine håndled. 

Denne stang er også typisk til køb til fitnesscentre, men vil være en god tilføjelse til sit homegym hvis man f.eks. ikke har håndvægte. Så er denne stang perfekt til at træne biceps og triceps. 

Vægtstænger med fast belastning

Denne type vægtstang er ret ofte fast inventar i et fitnesscenter. Det er en vægtstang med en fast vægtbelastning, man har altså ikke mulighed for at ændre vægten på denne. Den er god til holdtræninger, eller til øvelser som biceps eller ben, hvor man ikke behøver at bruge en af de almindelige vægtstænger, da denne er kortere end en powerlifting stang, og derfor kan være nemmere at have med at gøre.

Materialer

Vægtstænger kan fås med forskellige former for materialer, finish og overflade, og det kan være svært at finde rundt i, hvad fordele og ulemper er ved de forskellige.

Nubret overflade

Alle vægtstænger har en nubret overflade, dog er det forskelligt hvor nubret den er. Den nubrede overflade gør det nemmere at have et fast greb om stangen, uden at den glider ud af ens hænder hvis man sveder. Nogle stænger har en dyb nubret overflade, som er godt til f.eks. tunge dødløft da det giver et fast greb. Dog kan denne form for overflade godt irriterer huden.

Andre stænger er ikke nubret inde i midten af stangen, men længere ude mod enden og den er ikke lige så dyb. Dette er typisk til crossfit brug eller olympiske løft, da man har behov for et bredere greb end ved dødløft.

Finish

Vægtstangens overflade finish er også forskellig. Man kan få en vægtstang med zink finish, som virker godt mod korrosion (nedbrydning af metaller – altså rust). Dog vil zink hurtigt miste dens glans, så den kræver en del mere vedligeholdelse end andre stænger.

Den bedste form for finish mod rust er krom. Det er en af de dyreste stænger, men de har svært ved at ruste. En ulempe ved denne stang er, at den er glat og derfor er grebet ikke stabilt, medmindre man får en med god nubret overflade.

Den billige løsning er en stang med stål finish. Denne stang kræver en del vedligeholdenhed hvis man vil undgå den ruster, da den ikke har nogen form for beskyttelse. 

Størrelse

Man kan få vægtstænger i forskellige størrelser og vægtklasser. Typisk er de delt ind i herre og kvinde vægtstænger. Herrernes vægtstang vejer 20 kg, er 2,2 m lang og normalt en diameter på 28mm. Kvindernes vægtstang vejer 15 kg, er 2,01 m lang og har en diameter på 25 mm. Man kan også få en stang der er mindre end kvindernes. Den vil typisk veje 10 kg, være 1,5 m lang og have en diameter på 25 mm. 

Størrelsen på vægtstangen er vigtig at tage med i sine overvejelser, da det kan være en udfordring, hvis man får valgt en stang der er for stor til en. Hvis man dyrker styrketræning ville det være essentielt, at vælge den vægtstang der størrelses- og vægtmæssigt passer til en. Hvis man derimod dyrker aerobic, ville en bodypump bar være bedre, da den vejer mindre, er kortere og dermed nemmere at have med at gøre til den form for træning. 

Design

Man kan få vægtstænger med forskellige designs. Typisk er det alt efter hvilken type stang man køber. En olympisk bar ser f.eks. ud på én måde, mens en powerlifting stang ser ud på en anden måde. Dette skyldes, at designet er lavet til den type træning. Her er der snak om den nubrede overflade, ringene mellem stangen man sætter vægte på, og stangen man løfter.

Her kan de være glatte og gøre at stangen kan dreje, eller fast og gøre at stangen ikke kan bevæge sig. Dette kommer igen an på, hvilken form for træning man laver. 

Pris

Dit budget vil selvfølgelig spille en rolle i forhold til hvor god en vægtstang du kan købe. Dermed ikke sagt, at du ikke kan anskaffe en god vægtstang hvis dit budget ikke er stort, her skal du dog gå på kompromis med finishen af stangen. Jo bedre kvalitet i forhold til finish og den nubret overflade, jo dyre vil stangen naturligvis være.

Du kan sagtens anskaffe dig en vægtstang, til ikke alt for store penge. Prisen på vægtstænger svinger helt fra 400 kr. til 5.000 kr. 

Så om du har et lille eller stort budget, så kan du sagtens anskaffe dig en vægtstang der kan bruges.

5 tips til vægtstangssæt

Tip 1: Vægt af stangen

Når du køber et vægtstangssæt, er et godt tip at tænke på vægtklassen. Er du vant til at træne, kan du sagtens anskaffe dig en herre stang på 20 kg og dertilhørende vægtskiver i forskellige vægte. Er du derimod ny, kunne en lettere vægtstang som f.eks. kvinde modellen på 15 kg eller en bodypump bar på 6-10 kg være en bedre mulighed.

Tip 2: Efterlad egoet ved døren

Når du træner med en vægtstang, kan det være fristende at smide en masse skiver på, for at virke stærk og styrke egoet. Dog er et godt tip at holde igen med vægten i starten. Lær øvelserne at kende, ved kun at bruge stangen i starten. Når du føler dig tilpas, så tilsæt vægt på stangen, men gør det varsomt og lidt af gangen for at undgå skader.

Tip 3: Professionel hjælp

Når du starter med nyt udstyr, og ikke har prøvet at træne med det før, er det altid en god investering, at få en professionel til at forklare og vise hvordan man bruger udstyret. Dette er den bedste måde at undgå at køre øvelserne forkert eller få skader. 

Tip 4: Kalk

Sveder du meget under din træning, eller har du svært ved at holde et fast greb om stangen, så skal du ud og købe noget kalk. Det fås både i flydende form og som en blok. Det er alt efter hvad man synes er bedst, dog er der nogle fitnesscentre, der ikke tillader kalk i blokform. 

Tip 5: Forskellige greb og positioner af stangen

Der findes to forskellige greb. Underhånd og overhånd. Underhånd er hvor du har håndfladen væk fra kroppen, og overhånd er hvor du har håndfladen ind mod kroppen.

Du kan sætte stangen på to måder. Foran på dine skuldre, eller bagved på ryggen/nakken.

Hvad siger undersøgelser om vægttræning?

I en undersøgelse fra Precision Nutrition undersøger Fioranelli D, Lee CM’s eksperiment om hvorvidt diameteren på en stang, ændre aktiveringen af musklerne.

Undersøgelsen blev lavet ved at deltagerne skulle lave bænkpress øvelsen med en tynd stang efterfulgt af samme øvelse med en tyk stang, hvor de bliver målt på forskellige parametre ved henholdvis 45 og 90 graders vinkel. Dog var øvelsen unilateral, altså udført med en arm og isometrisk.

Deltagerne var i gennemsnit 25 år, vejede 78,6 kg og havde en fedtprocent på 11,2%. Derudover skulle de have haft et års erfaring med træning og være familiære med bænkpressen.

De blev målt med et apparat kaldet Biodex System 3 Dynamometer, som måler mængden af kraft der bliver brugt. En anden test de kom igennem, var hvor de fik sat elektroder på den største brystmuskel og på underarmen. Her blev de testet for neuromuskulær aktivitet. 

Resultatet viste, at der ingen forskel var i forhold til målt kraft. Dog viste det sig, at der ved begge vinkler viste sig mest neuromuskulær aktivitet ved brug af den tynde bar fremfor den tykke. 

Ud fra testen kan de altså konkludere, at der ikke umiddelbart er nogle fordele ved at bruge en tyk stang fremfor en tynd stang. Derimod viste undersøgelsen, at det kunne være en fordel at bruge en tynd stang, i forhold til aktivering af musklerne i underarmen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vægtstangssæt er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste vægtstangssæt. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vægtstangssæt vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vægtstangssæt?

Valget af vægtstangssæt afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Research Review: Thick or thin? Which bar is best ….” https://www.precisionnutrition.com/thick-and-thin-bars. Åbnet 18 Nov. 2020.
Forfatter
Pernille Thorsgaard
Pernille Thorsgaard

Pernille styrketræner med coach på, og vil snart stå på scenen i bodyfitness. Hun nyder at læse bøger og videnskabelige artikler om styrketræning, sundhed og kost. Hun har planer om at blive personlig træner og tage kostvejleder uddannelsen samt journalistik. Her på Magasinet Håndvægten smider hun om sig med guldkorn.