Trailsko

Farvede trailsko
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Trailsko er den hårdføre version af en kondisko, som tillader bedre greb i omstændigt terræn. Udstyret med en grovere og mere profileret sål, har trailsko lettere ved at tage fat i underlaget, så du kan løbe bedre og opnå et bedre fodfæste i skov, natur og på stier.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Niels Larsen lavet en test af trailsko. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Trailsko Test: Top 4 Bedste Trailsko

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste trailsko

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedst i test trailsko” er Diadora Mythos Blushield trailskoen. En sko med god stødabsorbering, et ordentligt greb, åndbarhed og en fortræffelig komfort. Dertil en overkommelig pris.

Annonce

Bedste billige trailsko

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige” er Trespass Pace trailskoen. Skoen er udstyret med en profileret sål, har tåbeskytter og kommer med en god pasform. Et godt valg til trailløberen på budget.

Annonce

Bedste premium trailsko

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium trailsko” er Salomon Speedcross 4 wide trailsko. Salomon er et bredt anerkendt mærke, og er dermed en kvalitetssikring for et par gode sko. Skoen er robust og komfortabel på samme tid, hvilket gør den anvendelighed til det meste terræn.

Annonce

Bedste støddæmpende trailsko

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste støddæmpende trailsko” er Trespass Fisk trailskoen. Søger du større komfort og en blødere fodseng, så bør dit valg falde på denne. Du får dertil en forstærket fodspids, som gør dig bedre udstyret til mere omstændigt terræn.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til trailsko

Hvad er trailsko?

Vi er alle sammen bekendte med hvad løbe- eller kondisko er for noget, og hvilken funktion de tjener. Men hvor brugbare er kondisko når du ender ude i uforudsigeligt terræn? Kondisko er gode på et løbebånd eller en flad vej, såsom asfalt eller fortove, men er du i skoven, på stranden eller lignende, så kan de hurtigt komme til kort.

På den måde er trailsko altså kommet til verden, for de er designet netop til at imødekomme kuperet terræn. Er der vådt, gruset, eller mudret, så slår trailskoen den klassiske kondisko med flere meter. Et par gode tommelfingerregler du kan bruge når du skal vurdere om en kondisko eller trailsko vil være passende til din rute er:

 • Hvis stien er tilpas smal til at kun en person kan løbe på den
 • Hvis du er nødt til at holde øje med underlaget for at have solidt fodfæste

Gælder ovenstående for din løberute, ja, så bør du højst sandsynligt have trailsko på.

Blå og rød trailsko

Nu ved vi altså hvornår en trailsko er bevendt over en klassisk løbesko. Men hvad er forskellen egentligt? Trailsko har mere klistrende gummisåle, og ydersålene er mere profilerede, i modsætning til løbesko som er glattere og mere afrundede i det. I praksis betyder det at du får et bedre greb på blødere eller mere ujævnt underlag.

Yderligere er nogle trailsko udstyret med en stenplade i bunden, hvilket giver løberen en uundværlig beskyttelse mod skarpe sten og rødder. Af samme grund er trailsko i almindelighed også ekstremt hårdføre i sammenligning med løbesko, og holder dermed også til mere. Normalvis er løbesko så lette som muligt for at forbedre løberens hastighed, men sikkerhed og robusthed er altså en prioritet når det gælder trailsko.

Slutteligt, så er løbesko også mere fleksible og elastiske i følingen, mens trailsko er mere rigide i formen. På mange måder er de to typer sko diametrale modsætninger til hinanden, så hvis du tror at du kan slippe afsted med at bruge løbesko på trail terræn, så tro om igen. De vil have et langt dårligere greb, være udsat for skarpe sten og rødder, og deres levetid vil være væsentligt nedsat hvis de skal bruges i det terræn, som trail sko ellers er tiltænkt.

En endelig bemærkning er, at du for alt i verden bør undgå at bruge dine trailsko på asfalteret terræn og beton. Overfladen vil slibe på gummiknopperne af undersålen, hvilket ikke alene ødelægger funktionen af dine trailsko, men det betyder også dit greb bliver så meget dårligere når du er på stierne igen. Skal du krydse et mindre fortov eller lignende for at fortsætte din trail rute, så er det ikke jordens undergang, men hav det dog in mente.

Hvorfor skal jeg købe trailsko?

Trailsko er en god investering hvis du er glad for at løbe eller gå ture i følgende slags terræn:

 • Mudret
 • Blødt
 • Skarpe sten
 • Skovbelagt
 • Bakket
 • Smalle stier
 • Sneet

Egentligt er det lettere at spørge dig selv, om du løber på alt andet end asfalt, fortov eller fladt, jævnt og hårdt terræn. Nu har du svaret på den tekniske årsag til at købe trailsko. Men hvad med selve aktiviteten, trailrunning?

Trailrunning er populært at dyrke, og det er der en god grund til. Hvis du er typen som føler det bliver en anelse for monotont at cykle eller løbe en lang rute uden megen anden stimuli og udfordring end hvor hurtigt og længe du formår at flytte dine ben, så er trailrunning måske noget for dig. Her stresser du kroppen på mere end én måde, du skal hele tiden holde øje med hvor du træder og hvordan du koordinerer dine skridt.

Yderligere, hvis du tager din trailrunning til næste niveau, så kan du kombinere det med sneede eller mere eksotiske, varme omgivelser, som virker ekstra takserende for kroppen. Kulde- og varmeterapi er noget der på det seneste har fået ekstra meget opmærksomhed med henblik på de helbredsmæssige effekter det kan frembringe, og trailrunning kan være en god måde at kombinere disse med motion.

Motion er noget der i almindelighed påvirker vores krop positivt. Din fysiologi fungerer bedre, du vil kunne regulere følelsesmæssig stress bedre, og det er sågar påvist at dine kognitive funktioner også forbedres. Men hver type træning har hver sin måde at stimulere kroppen på – løb påvirker eksempelvis ikke din krop på samme måde som vægttræning gør det.

Det samme gør sig også gældende med trailrunning, hvor mange vil mene at det stimulerer muskelvækst i langt højere grad end løb gør det. Løb er særligt aerobisk krævende for din krop, og det er velkendt at denne type træning tjener mere til at træne din kondition end muskelvækst. Under trailrunning vil du som oftest komme ud for at løbe i mere bakket terræn, hvad enten det er ned eller op ad bakke, samt i mere krævende terræn, som med garanti vil give dine ben ekstra meget arbejde.

Kombinér trailsko med andet udstyr

Trailsko er det absolut vigtigste udstyr du skal bruge til at udfordre stierne, men derfor er der stadig ekstra udstyr du med fordel kan anskaffe, afhængig af hvilken situation du befinder dig i. Her får du et bud på forskellige accessories, der måske kan hjælpe dig i din færden ude i det fri.

Løbestave

Til de, der gerne vil involvere hele kroppen under løb, så kan løbestavene tjene et godt formål. De er brugbare når du er på vej op eller ned af en stigning, hvor de tjener til at give dig et kraftigere afsæt samt at optimere din fremdrift. Du kan også mindske belastningen på dine knæ, og fordele mere af stresset over på stavene i stedet. Derudover tjener de til en bedre balance når terrænet bliver omstændigt.

Motionsur

Vil du gerne vide hvor længe, hvor langt og hvor hurtigt du løber, så er et motionsur perfekt til formålet. Et godt løbeur kommer med en avanceret GPS som kan give dig tal herpå. Mange motionsure er også udstyret med en pulsmåler, men generelt er pulsmålere i ure ikke særligt præcise i sammenligning med dem som du får i en brystrem. Årsagen hertil ligger i den hardware der anvendes, hvor brystremme anvender elektromagnetiske målinger som er langt mere præcise. Er pulsmåling og kalorieforbrænding interessant for dig, så køb en brystrem i stedet hvis du gerne vil have nøjagtige målinger.

Vægtvest

Hvorfor i alverden skulle man bære en vægtvest mens man er ude og løbe? Jo, det er der faktisk ganske gode argumenter for. Det gør naturligvis din løbetræning hårdere, så på den vis giver du dit kardiovaskulære system en hårdere træning, hvilket overføres til flere “gains” når det kommer til din kondition. Men ikke kun din kondition forbedres; jo mere vægt dine lår bliver udsat for, jo større signal får de om at det er nødvendigt at vokse og gøre sig stærkere.

Løber du en dag uden en vægtvest på, vil du opleve at du har langt mere power at give af. Af samme grund er vægtveste også blevet et populært træningsredskab til konkurrerende løbere, som har fået øjnene op for at det kan være en fin metode at lave progression i deres træning på.

Ekstra fodtøj

Man vil helst være foruden at skulle tage det med, for der er trodsalt en større glæde i at løbe uden andet end tøj og sine trailsko på. Oftest vil man dog komme ud for, afhængig af hvor man bor, at man skal bevæge sig et stykke før man kommer ud til sin trail rute. Det er langt smartere hvis man har ekstra fodtøj med til det, og det er der to årsager til.

Trailsko er hårdføre sko lavet til besværligt terræn, men skal du ud og gå på asfalt og beton, så risikerer du altså at ødelægge profileringen og knopperne i sålen af skoene, hvilket vil nedsætte dit greb på stierne når det virkeligt gælder. Dertil, afhængig af din sål, føles det også forkert at gå på fortov og lignende med trailsko på, til dét er regulære sko eller løbesko langt bedre egnet.

Pleje af trailsko

Rengøring af dine trailsko er ikke blot et spørgsmål om at holde pæne. Det handler i lige så høj grad om hygiejne og levetid, hvorfor du også burde gøre det til en prioritet at holde dem ved lige. Det tager ikke mere end 10 minutter, og tiden er godt givet ud.

 • Hvis dine trailsko er meget beskidte (evt. fra mudder) så fjern så meget af det grove skidt som du kan før du skyller skoene af. Gør det gerne lige efter din løbetur, før skidtet når at sætte sig. Bank eventuelt hælene og tådelene mod hinanden for at få det værste af.
 • Efterfølgende kan du fjerne sålen inde i trailskoen, skylle dem af og lade dem tørre i et ventileret lokale eller udenfor.
 • Skyl trailskoene under rindende vand, og brug evt. en blød børste eller svamp til at fjerne genstridigt jord og snavs.
 • Når dine trailsko er vaskede og rene, skal de tørres. Brug et lokale med en rumtemperatur på gerne mindst 20 grader og med mulighed for ventilering eller udluftning. Du kan eventuelt fylde skoene med avispapir indeni så de tørrer hurtigere.
 • Sørg for at dine trailsko er fuldstændigt tørre før du lægger sålen i, igen.
 • Ender dine trailsko alligevel med at lugte grimt på sigt, så kan du sprøjte en smule rodalon i dem. Det plejer at  tage den værste lugt.

Valg af trailsko

Typer af trailsko

Trailsko kommer i endnu flere versioner end du kan finde løbesko i. Det hænger sjovt nok sammen med at der også er uendeligt meget forskelligt underlag dine fødder kan lande på, så producenterne har sørget for at differentiere deres produkter så meget som muligt af samme årsag.

Her bliver du klogere på hvad de forskellige trailsko kan, og på hvilket grundlag du bør vælge dem.

Som sagt er det terrænet der i høj grad bør afgøre hvilke trailsko du bør vælge.

Frygt ej – hvis du løber flere gange i ugen, så vil dine sko som oftest have en levetid på et halvt år, så hvis du får en dårlig erfaring med en sko eller finder ud af, at den ikke tilsvarer det terræn du løber i, så går der ikke længe før du kan skifte den ud med en ny.

Trailsko falder oftest ind under tre større kategorier. De er som følgende;

Trailsko til let terræn

Denne type er velegnet til relativt normalt terræn. Ikke asfalt, men grusveje, skovstier og den slags uden meget andet end lidt blade og jord. Trailskoene minder lidt om løbesko i vægt og struktur, uden at de er det. De kommer med minimal beskyttelse mod sten og rødder, og har som oftest ikke stenplader i. Af samme grund er de også meget lettere, hvilket kan være en fordel.

Sålene er oftest udstyret med hule knopper som giver god fremdrift på stabil jord. Afhængig af typen, kan de være udstyret med en tilpas mængde stødabsorbering i midterstålen så du kan holde en jævn fart over en længere distance. Alternativt har de meget lidt stødabsorbering i midtersålen, hvilket giver dig en bedre føling med underlaget du løber på. Ultimativt er det et spørgsmål om hvad man gerne vil optimere efter.

Trailsko til grovere terræn

Her får du først og fremmest et større fokus på beskyttelse af fodsålen, hvorfor du ofte vil opleve at disse er udstyret med en stenplade. Denne type trailsko er også ideelle til vandrestier, som oftest udgør et grovere underlag end det omtalte i forrige kategori. Ved du på forhånd at du kommer til at støde på skarpere sten, rødder og andet i den kategori, så er det en god idé at vælge trail sko med bedre beskyttelse.

Du kan betragte disse som den bedste “all-around” trailsko da de er en tilpasset hybrid mellem lettere terræn og det groveste. Tåbeskyttere, lig det du vil finde på sikkerhedssko, er også oftere en del af designet. Materialerne og overfladen er mere robust, hvilket beskytter mod buske og torne.

Midtersålen kommer altid med god absorbering så du ikke kommer galt afsted ved stejle stigninger eller hårde landinger på sten. Alle trail sko er udstyret med knopper, men nogle mere profilerede end andre – trailsko til grovere terræn er udstyret med flere end den forrige type, hvilket giver dig et bedre greb på flere led af skoen.

Trailsko til den groveste slags terræn

Ved du på forhånd at det underlag du kommer til at løbe på bliver ekstremt kuperet, uforudsigeligt, fyldt med sten og alt det gode der hører naturen til? Her får du den ypperste, mest beskyttende, men også de tungeste og mest stive trailsko på markedet.

Skoene er ofte mere rigide ved anklerne, hvilket i praksis betyder at de er mindre tilbøjelige til at bøje din ankel når du rammer skævt på jorden. Det er vigtigt når du i forvejen sjældent kommer til at løbe på flad og jævnt terræn i denne slags miljø. Yderligere, så er der flere vandtætte varianter at finde i den her kategori, så hvis du løber gennem bække og lignende kan du komme op af den uden at skulle løbe med våde sokker resten af turen.

Vær dog opmærksom på, at vandtætte trailsko hurtigt kan blive en ulempe hvis du sveder en del på fødderne, da membranen vil holde svedet inde i skoen. Løber du hårde, lange eller varme ture, så er en åndbar trailsko at foretrække.

Nu har du fået en idé om de overordnede kategorier der er af trailsko og hvilke der passer bedst til specifikke typer terræn. Der er dog flere facetter af dit valg som du bør være opmærksom på før du falder på dit endelige valg.

Materialer

En anden ting der er værd at bemærke, når du vælger trailsko, er hvor stor en trædepude der er i den. I mange år var de fleste løbesko udstyret med samme mængde polstring og stødabsorbering, indtil det barfodede koncept pludseligt vendte op og ned på hvordan man anskuede stødarbsobering i industrien. Siden da er der kommet et væld af forskellige varianter på scenen, fra barfodet til ultra-absorberende sko.

Afhængig af personligt temperament, terræn og sikkerhed, har du overordnet set fire forskellige slags at vælge mellem her. Ultimativt kan du spørge dig selv, om du hellere vil “flyde” på eller “føle” terrænet. Det vil være en personlig afvejning af præference, men også afgjort af det terræn du kommer til at løbe på.

Barfodet

Disse er sko uden den mindste polstring, udover en almindelig sål. Der er således ingen pude i, og appellen til disse er at de giver dig en bedre fornemmelse af terrænet du løber på. Nogle mener at det giver dem en bedre indlevelse mens de løber, og desuden er med til at træne stabiliserende muskler i fødderne og læggene.

Minimal polstring

Hvis du stadig gerne vil bevare en hvis føling med terrænet, men ikke er helt komfortabel med at opgive polstring, så er denne type et godt valg. Minimal polstring er også et godt valg hvis du ser at du på sigt træner med barfodede sko, men ikke er helt klar til at lave springet endnu. Desuden er det en god idé langsomt at konditionere dine fødder til en anden type polstring, hvorfor denne kan fungere som en sund progression dertil.

Moderat polstring

Den mest udbredte slags polstring, som du oftest vil støde på, på de fleste trailsko. En lige del føling med underlaget og absorbering, som giver dig det bedste af begge verdener, uden at det er til fulde.

Maksimal polstring

Ikke at forveksle med buffalo sko, så skiller disse sko sig ud ikke alene kosmetisk, men også hvordan de føles at løbe i. Mange bruger analogien om, at det føles som at løbe på skyer. For nogle er det en decideret usmagelig og unaturlig oplevelse, mens det for andre er det rene paradis, og sågar en kærkommen funktion når terrænet bliver ekstra grovt.

Nogle vil også argumentere for at den maksimale polstring er mindre stressende for leddene hvilket kan give dig en længere løbetid uden skavanker. Omvendt vil nogle også mene, at den super bløde polstring vil give et dårligere afsæt når du løber, hvilket overføres til en dårligere performance.

Ultimativt kan du spørge dig selv, om du hellere vil “flyde” eller “føle” mens du løber på stierne.

Funktioner

Knopper i sålen er af afgørende betydning

Et af de vigtigere funktioner du skal have øje for når du vælger dine trailsko er hvordan knopperne i bunden af skoen er lavet. I modsætning til løbesko, så er trailsko udstyret med knopper der kan tage fat i det kuperede terræn du skal løbe i. Her vil det igen afhænge af hvilket underlag du har tænkt dig at løbe på.

Hvis din rute er fyldt med sten og hård jord, så vil et kortere knoppemønster komme til din fordel. Ender du derimod i mudret og mere blødt terræn, så bør knopperne være dybere så de kan grave længere ned, tage fat i underlaget, og give dig et bedre afsæt mens du løber afsted.

Skum eller stenplade

Overordnet set er der to kategorier af beskyttelse i trailskoen. Den ene er skumbaseret, mens den anden udgør en stenplade, som er tynde, hårde plastikplader der beskytter mod skarpe sten. Begge har hver deres fordele og ulemper.

Generelt set er skummet bedre til stødabsorbering hvis du eksempelvis løber ned ad en bakke eller i ujævnt terræn, men hvis din rute er fyldt med skarpe sten og rødder så kan det være at stenpladen vil være en større fordel for dig. Yderligere så giver stenpladen en mere naturlig fornemmelse med underlaget, og desuden et mere præcist fodfæste. Igen, så vil din subjektive præference også veje tungt her.

Størrelse

Størrelsen og udformningen på dine trailsko er et af de vigtigste aspekter ved dit valg af trailsko. En trail sko som ellers får stående applaus i sine anmeldelser er ikke meget værd, hvis ikke de passer netop dine fødder og dit formål. Den rigtige størrelse udgør også mere end bare længde og bredde, selvom det naturligvis er en del af ligningen. Den bedste pasform involverer både svaj, længden af svajet, hvor stor et rumfang der er i skoen og mere til.

Hvad angår bredde i forfoden af trail skoen, så vil det i høj grad afhænge af hvor bred din egen fod er fortil, men hvis du løber længere distancer så vil et bredere design også være mere behageligt for dig i længden, da dine tæer kan få lov til at sprede sig ud. Hagen ved dette er dog at bredere trailsko også er mindre præcise, hvilket kan være en ulempe hvis dit løbeterræn er avanceret og kræver god fodkoordination.

Det anbefales ultimativt at du tager ned i en løbebutik og får et kompetent bud på hvilken trailsko der kan passe dig bedst, da det kan blive en kende avanceret for en nybegynder at finde ud af det på egen hånd, uden en kyndig vejleder. Flere mål skal tages, og flere trailsko bør prøves for at finde et komfortabelt fit. Slutteligt, så husk at dine fødder givetvis vil svulme en anelse op på grund af blod- og væskeophobning mens du løber, hvilket gør at du gerne vil have en smule ekstra volumen tilbage i dine trailsko til at “vokse” i. 

Design

Trailsko kommer i mange forskellige og flotte designs. Når det gælder farvevalg, så er det naturligvis op til egen præference hvilke der vil tage sig bedst ud på dig. Oftest kommer trailsko dog i lysere “pang” farver, hvilket er helt bevidst fra producentens side af. Det sidste du vil have er sko der camouflerer sig med det terræn du løber i, altså mørkere, brune farver, for det giver dig dårligere odds når du holder øje med underlagt og koordinere dine fødder derefter.

En anden ting er hæl-til-tå droppet på trailskoene. Dette er et helt bestemt mål, som kigger på hvor højt et drop der er fra polstringen af skoen (som oftest er højest ved hælen) og ned til forfoden, som oftest er mindst polstret. Barfodede trailsko har eksempelvis oftest et drop på 0 millimeter, mens de maksimalt polstrede trail sko kan komme op på hele 10 millimeter.

Hvad skal man så have for øje her? Foruden komfort og føling med terrænet som vi allerede har været inde på, så vil et lavere drop (som hos en barfodet trailsko) fordrer et fodafsæt der enten er fra forfoden eller midt på foden. Det giver dig et mere stabilt fæste på dine skridt, hvilket er en grund til at mange foretrækker minimalistisk polstring eller barfodede designs.

En lille advarsel dog; er du vant til at løbe med god polstring, som de fleste løbesko er udstyret med, så anbefales det at gå langsomt og roligt til værks hvis du vil transitionere til mindre polstring. Din hjerne og krop er højst sandsynligt konditioneret til at løbe på hælen, hvilket fordrer en anderledes biomekanik end når du løber med mindre polstring. Hvis du brager derud af med samme fart som du er vant til, kan du hurtigt komme galt afsted.

Pris

Det gængse princip om at du får et bedre produkt af at bruge flere penge, gælder ikke nødvendigvis når det kommer til trailsko. Som du har lært gennem guiden, så er der rigtigt stor variation at finde i de forskellige trailsko, og prioriteten af de forskellige variationer vil i høj grad afhænge af hvad du skal bruge trailskoene til, hvilke der passer til dig, og hvad din personlige præference er.

Trailsko af mere hårdført og rigid materiale er oftest tungere og er mere nødvendigt hvis du løber i udsat terræn. Prisen vil også være højere, da materialerne er dyrere. Det betyder dermed ikke at det ville være en idéel sko at vælge, hvis du blot løber på relativt afryddede skovstier. Trailsko med maksimal polstring er tilsvarende også dyrere, da de kræver mere materiale at producere, men igen, hvis du er barfodsløber så giver det ikke mening for dig at punge mere ud for noget du reelt set ikke behøver eller bryder dig om.

Med andre ord, så er der altså ikke en lineær sammenhæng med hvilken prisklasse af trailsko du sætter dig for, det handler mest af alt om hvilke funktioner du har brug for i det terræn du løber i. Hertil skal det naturligvis nævnes, at hvis du først og fremmest har afdækket at du skal bruge x og y slags funktioner, pasform, design og så videre, og dernæst finder flere trailsko der imødekommer dem, så vil prisen begynde at spille en rolle.

Finder du flere trailsko med de samme kriterier som du har fremsat, men at prisen rangerer mellem 300-400 kroner mellem dem, så kan du godt forvente at den dyrere trailsko er et bedre køb. Husk dog, at producent og popularitet også er noget der dikterer prisen på den enkelte sko, så lad dig ikke endelig ikke narre af den grund. Omvendt er der også en grund til at nogle producenter er mere populære end andre, hvilket ofte kommer ud på at de gang har vist sig at producere kvalitetssko.

5 tips til trailsko

Tip 1: Trailsko har forskellige formtyper

En trailsko skal gerne passe godt ind ved midterfoden hvor foden svajer så du får en kompakt fornemmelse i hælen. På den måde undgår du at skoen “løfter” fra dine fødder når du løber over ujævnt terræn.

Tip 2: Polstring er i høj grad et spørgsmål om personlig præference

Som allerede nævnt, så kommer dit valg af polstring ud på hvor meget du har lyst til at føle underlaget kontra hvor meget beskyttelse og “blødhed” du gerne vil have under foden. Des mere polstring, jo mindre impact vil der være på din struktur når du lander med fødderne, hvilket potentielt kan betyde mindre slid på dine led.

Tip 3: Løber du på andet end asfalt, skal du nok bruge en trailsko

Sandheden er at løbesko er som skabt til asfalt. Sålen og konstruktionen er tiltænkt og designet efter et jævnt og stabilt grundlag. Løber du på andet end det, så er du bedre tjent med at eje et par trailsko. De giver beskyttelse, bedre greb og afsæt. Hvis du løber på kuperet terræn med dine løbesko, sætter du både din stabilitet, performance og dine løbeskos levetid i en dårlig position.

Tip 4: Greb og afsæt afhænger af terræn og sålens design

Jo dybere knopperne er på undersålen af dine trailsko, des bedre er de på løs jord, grus og mudret, vådt terræn. Mindre knopper er bedre hvis jorden er mere fast og underlaget mindre teknisk. Hvis du løber på kampesten som ellers er mere stabile men stadig giver et kuperet underlag, så sørg for at have en klistrende ydersål på dine trailsko så du får et bedre greb der ikke glider.

Hvad siger undersøgelser om trailsko?

Gennem tiden er der kommet flere og flere studier på trailrunning.

 

I 2012 satte man sig for at finde ud af hvilken effekt kompressionsstrømper havde på performance og fysiologiske parametre ved længerevarende trailrunning. 11 forsøgspersoner blev sat til at løbe 15,6 kilometer så hurtigt de kunne mens de bar kompressionsstrømper, og sammenholdte det med når man løb uden. Resultatet var faktisk, at der ingen forskel var i performance, selvom forskerne korrigerede for om deres indsats nu var det samme til hvert løb – og det var det.

Interessant nok blev det påvist at når man bar kompressionsstrømperne, havde lårmusklerne en smule forbedret iltoptag og blodomløb, men det medførte altså ikke en hurtigere tid på trods. Studiet fortæller os altså, at der i denne sammenhæng ikke er nogen påviselig effekt på performance, om man bruger kompressionssokker eller ej.

 

Et andet forskerhold satte sig for at undersøge prævalensen af skader og sygdomme som konsekvens af trailrunning. Det viser sig at der er sket en stigning på intet mindre end 5200% i mængden af folk der dyrker trailrunning siden 1978 til 2008, og mon ikke det er endnu højere den dag i dag.

Det viser sig imidlertid at ultra trailrunning maraton (altså 42 km eller mere) sammenholdt med ultra maraton med klassisk løb er væsentligt mere risikabelt fra et skadesmæssigt perspektiv. De typiske skader man kan komme ud for viser sig at være ledskader på fod, ankler og knæ. Vabler, skarving fra skoene på anklerne er også en del af billedet, såvel som muskelskader, kramper og elektrolytmangel.

Er man klar over de vilkår som løberne står overfor når de løber 42 kilometer (eller mere) lange maratons ude i ørkener med bjerge og lignende omstændigt terræn, så undrer det ikke en at man har en god chance for at komme galt afsted. Ikke desto mindre er det ikke noget der afholder folk fra at gøre det, og trailrunning fortsætter med at blive mere populært den dag i dag. Lad dig heller ikke afskrække; de forhold som de omtalte mennesker i studiet løber under, kommer ikke i nærheden af dem som er i din lokale skov.

Pas godt på dig selv og hav fornuften med dig mens du løber trails – hvis du gør det med en god portion forsigtighed for øje, så har du at  gøre med en rigtig sjov og udfordrende sportsgren.

Slutteligt blev der fornyligt i 2019 udført et studie som skulle påvise korrelation mellem kropskomposition og øvrige fysiologiske parametre, og hvor hurtigt man kunne løbe en hvis rute. Det viste sig at der ikke er nogen tydelig sammenhæng mellem alder, længde af træningskarriere eller muskelmasse og hvor hurtig en tid forsøgspersonerne fik. Tilgengæld var der en stærk korrelation mellem BMI og fedtmasse.

Det samme gjorde sig gældende med forsøgspersonernes VO2max; jo højere den var, desto bedre var deres tid også. Til sidst udførte forskerne det der kaldes en multipel regression på al deres data for at påvise hvilke af de undersøgte parametre der havde størst korrelation med hvor hurtigt forsøgspersonerne løb deres tid. Der var en korrelation på 57% med VO2max og 59,5% på målt fedtmasse.

Kombinerede man dataen på fedtmasse og VO2max samtidigt, så var sammenhængen på 83,9%. Skal dette oversættes til praksis, så betyder det at jo højere din VO2max, og jo lavere din fedtmasse, desto hurtigere bør du i teorien kunne løbe din rute.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke trailsko er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste trailsko. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Trailsko vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger trailsko?

Valget af trailsko afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “The influence of wearing compression stockings on ….” 16 Oct. 2012, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17461391.2012.730062. Åbnet 18 Nov. 2020.
 • “(PDF) Common ultramarathon trail running injuries and ….” 28 May. 2019, https://www.researchgate.net/publication/332766126_Common_ultramarathon_trail_running_injuries_and_illnesses_A_review_2007-2016. Åbnet 18 Nov. 2020.
 • “Prediction of Performance in a Short Trail Running … – Frontiers.” https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.01306/full. Åbnet 18 Nov. 2020.
Forfatter
Niels Larsen
Niels Larsen

Som universitetsuddannet antropolog og IT-leder forstår Niels at tænke kritisk, læse studier og vurdere troværdigheden & validiteten af forskningsresultater. Han har trænet siden 13-års-alderen og har siden da deltaget aktivt i diskursen om sundhed træning mm. Han fungerer også som coach for bekendte og folk på internettet.