Træningsbænk

Du finder en træningsbænk i alle fitnesscentre. De er populære og flere begynder at købe dem til hjemmet i stedet for at gå i motioncenter. Hvis du vil kunne træne optimalt derhjemme, så er træningsbænken et must-have.

Træningsbænken giver dig mulighed for et væld af øvelser. Heriblandt den populære træningsøvelse, bænkpres, som jeg fortæller mere om senere.

Klik for at se udvalget af træningsbænke

TESTVINDER: markedets bedste træningsbænk

Gyronetics træningsbænk
Gyronetics træningsbænk
Denne bænk er justerbar og sælges til en meget lav pris. Træningsbænkens holdbarhed er lang, og kvaliteten er virkelig god.
699 DKK

Guide til valg af træningsbænk

Jeg vil i denne artikel give dig et overblik over markedets forskellige træningsbænke. Jeg vil hjælpe dig i valget af en træningsbænk og give dig gode fif og tricks. Derudover vil jeg også vise dig 3 effektive træningsøvelser, som du med fordel kan udføre på en træningsbænk.

Hvad er en træningsbænk?

En træningsbænk er et træningsredskab som bruges i forbindelse med styrketræning. Træningsbænken består af nogle ben og en platform. Det minder altså på mange måder om en traditionel bænk. – Og så alligevel ikke. En træningsbænk er specielt designet til styrketræning. Dette betyder, at bænken er betrukket med et behageligt lag skum. Derudover er formen også anderledes hvilket gør, at komforten er i top.

En træningsbænk kan fås i forskellige typer/varianter. Overordnet set taler man om henholdsvis justerbare og ikke-justerbare bænke. En forklaring af de forskellige typer kommer jeg ind på senere.

back to menu ↑

Valg af træningsbænk

Når du skal vælge en træningsbænk er der utrolig mange forskellige faktorer der spiller en rolle. Noget af det, kan du selv tage stilling til samtidig med noget andet kræver ekspertviden.

Lad os starte med det som du selv kan tage stilling til. Først og fremmest skal du gøre op med dig selv hvor mange penge du er villig til at smide efter en træningsbænk. Jeg anbefaler at du som minimum sætter 1000 kroner af til din træningsbænk. Min erfaring er, at alt under 1000 kroner ikke er pengene værd. Kvaliteten er simpelthen ikke i orden, og du vil opleve masser af irritation ved køb af sådan nogle discount produker.

Du kan til gengæld komme rigtig langt for 1500 kroner. Selvom at det kan lyde af meget, så er det faktisk ikke ret meget for et solidt og godt produkt.

Det næste du bør ligge vægt på er maksimum vægten. Du skal jo være sikker på at din bænk kan holde til det du løfter. Hvis du vælger at købe din træningsbænk hos nogle af vores partnere (dem jeg henviser til), så vil du ikke opleve nogle problemer med hensyn til maksimum vægten. Det er til gengæld anderledes med billige bænke. Med billige bænke kan du få et stort problem.

Jeg har udarbejdet et skema som kan hjælpe dig med at få et overblik over hvilken træningsbænk du skal vælge:

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

back to menu ↑

Forskellige former for træningsbænke

Det næste ”step” i valget af træningsbænk er valg af variant/type. Der findes nemlig nogle forskellige typer af bænke.

træningsbæænkFladbænk

Som du nok allerede har gættet, er fladbænken en ikke-justerbar bænk. Fladbænken er en af de mest populære træningsredskaber og findes i alle fitnesscentre. Gode fladbænke er af kraftige og solide konstruktioner, hvilket gør at levetiden er virkelig lang. Jeg har selv en fladbænk og har haft meget glæde af den. Læs mere om min bænk herunder:

Gorillasports fladbænk
Gorillasports fladbænk
Fladbænken kan holde op til 300 kg belastning. Bænken er perfekt til bænkpres eller til squat racks. Den måler 110x25x42.
799 DKK

skråbænkSkråbænk

En anden type træningsbænk er skråbænken. Som du sikkert allerede har gættet er der her tale om en justerbar træningsbænk. Fordelen ved en skråbænk frem for en fladbænk er at du får mulighed for at træne andre øvelser og derved får mulighed for at træne andre muskler, som kan være sværere at træne med en fladbænk. Jeg anbefaler denne skråbænk:

Gyronetics E-series skråbænk
Gyronetics E-series skråbænk
Denne skråbænk kan holde op til 200 kg belastning. Ryglænet har 8 muligheder for justering og kan også indstilles i decline position. Derudover har sæddet 3 muligheder for justering. Sikkerheden er også i top.
799 DKK

bænk med vægtsætBænk inklusiv vægtsæt / Multibænk

Den ultimative løsning er træningsbænke inklusiv vægtsæt og holder til curlstang/vægtsæt. Dette betyder, at du får et komplet sæt. Holderen gør din træning meget lettere, da du derved ikke skal have vægtstangen stående på gulvet. Samtidig med det sparer du også penge ved at købe sådan et sæt. Jeg kan varmt anbefale denne multibænk:

Getbig multibænk
Getbig multibænk
Multibænken giver dig mulighed for at træne hele kroppen. Standerens max belastning er 180 kg, bencurl er 60 kg og butterfly er 40 kg. Bænken bruger 30/31 mm vægtskiver, og den har mange muligheder for justering.
1699 DKK

back to menu ↑

Træningsbænk øvelser

Når du træner på en træningsbænk, bruger du enten håndvægte eller en vægtstang. Der findes rigtig mange forskellige øvelser, og du har mulighed for at ramme alle muskler.

Bænkpres

Bænkpres er sandsynligvis verdens mest populære træningsøvelse. Når man møder en ven eller fitness-dude er det første man spørger om altid ”hvor meget bænker du?”.

Der er dog god grund til at træningsøvelsen er så populær. Øvelsen er meget effektiv, forholdsvis let at udføre og til sidst er det brystet man arbejder med.

Faktisk arbejder man både med bryst, skulder og triceps. Det er dog brystet som er den primære muskel.

Der findes umiddelbart to former for bænkpres. Skrå bænkpres og normal bænkpres.

Skrå bænkpres

Ved skrå bænkpres er vinklen på bænken sat nogle grader op. Du ligger altså ikke i en vandret position. Denne øvelse er hårdere end normal bænkpres og derfor kan du ikke tage lige så mange kilo. Derudover træner du den øverste del af brystet.

Normal bænkpres

Ved normal bænkpres ligger du i en vandret position. Øvelsen arbejder med hele brystet. Normal bænkpres bruges også til konkurrencer, da man kan tage flere kilo end ved skrå bænkpres.

En kombination af skrå- og normal bænkpres vil altid være bedst. På den måde kan kroppen også få en mere koncentreret træning.
Nu vil du sikkert gerne have styr på hvordan man udfører denne øvelse. Så her kommer processen (gælder både for skrå- og normal bænkpres):

1. læg dig ned på træningsbænken. Tag fat om vægtstangen. Sørg for at dine albuer er bøjet 90 grader. Løft nu vægtstangen op og hold dine arme strakte. Du er nu i startspositionen.

2. Træk vejret ind og begynd stille og roligt at sænke dine arme indtil stangen rører dit bryst.

3. Efter en meget kort pause presse du stangen op til startspositionen imens du puster ud. Sørg desuden for at bruge dine brystmuskler til at presse opad.

Nu da du har styr på bænkpres har jeg lige nogle gode råd som du med fordel kan tage til dig. Først og fremmest skal du sørge for at dine håndled hele tiden har en fast position. Det gør øvelsen hårdere hvis du vender håndleddet nedad.

Et andet tip er at når du sænker vægtstangen, så burde det tage dobbelt så lang tid som når du presser den opad.

Denne video viser dig hvordan du udfører bænkpres korrekt.

Skulderpres

Skulderpres er uden tvivl en af mine favoritter. Skulderpres er en af de mest basale træningsøvelser der findes. Kort fortalt skal du presse noget over hovedet.
Der findes dog utrolig mange forskellige typer af skulderpres, men jeg tager fat i dem som jeg har haft størst succes med. Musklerne der bliver trænet er skulder, triceps og en smule bryst. I og med at du bruger flere muskler er det en god måde at opbygge styrke på.

Nu her vil jeg tage fat i to forskellige variationer af skulderpres. Fælles for dem begge er at de har samme fokuspunkter.

Skulderpres med håndvægte

 1. Sørg for at sidde med ret ryg eller næsten ret ryg (90 grader) op ad en træningsbænk. Brug dine ben til at få håndvægtene op. Du skubber altså med benene hvilket gør det lettere at komme til startspositionen.
 2. Første fokuspunkt er at få hovedet tilbage, således at din nakke rører bænken. Derudover skal du have håndvægtene helt nede ved skuldrene.
 3. Pres nu håndvægtene op over hovedet, indtil at dine arme er strakte.
 4. Herefter sænker du igen håndvægtene og lader dem komme helt ned til skuldrene.

Tip: sørg for at dine albuer skubbes en smule fremad. På den måde undgår du skader.

Skulderpres med stang

 1. Sørg igen for at sidde med ret ryg eller næsten ret ryg (90 grader) op ad en træningsbænk. Dit greb om stangen skal være en smule bredere end din skulderbredde.
 2. Igen skal du fokusere på at få hovedet tilbage, idet du udfører øvelsen. Pres nu stangen ud af stativet og stræk armene. Du er nu i startspositionen.
 3. Du sænker nu stangen og kører albuerne ned indtil stangen rammer toppen af brystet.
 4. Du presser nu stangen op og henover hovedet.

Fransk triceps

Denne øvelse er uden tvivl en af verdens bedste tricepsøvelser. Det er en fantastisk isolationsøvelse til triceps.

Med fransk triceps kan du træne alle triceps´ 3 dele. Fransk triceps er også en øvelse som kan variere godt i din træning. Hvis du er vant til at træne rigtig mange lignende øvelser, så vil denne øvelse være et ideelt valg.

Processen foregår således:

 1. Du lægger dig ned, samler skulderbladene og strækker dine arme.
 2. Sænk nu stangen ned til panden – eller helt ned over hovedet.
 3. Pres op igen.

Tip: det er meget vigtigt at du holder dine albuer stabile. På den måde lettes øvelsen.