fbpx

Spinningsko

Er du på jagt efter spinningsko? Nedenfor afslører vi de 4 bedste spinningsko i test i 2020, alt lige fra den bedste billige spinningsko til den bedste premium spinningsko. Længere nede i artiklen kan du læse vores guide til at vælge den rette spinningsko – god læselyst!

Spinningsko test 2020: Top 4 bedste spinningsko

Bedste spinningsko

Shimano RP100
Shimano RP100
Skoen fra Shimano er absolut den bedste spinningsko i 2020. Denne unisex sko (til en super pris) kan både bruges til udendørs cykelløb og indendørs spinning. Den er lavet i letvægts glasfiber med forstærket nylon sål. Skoen har en optimal stivhed som fører til en bedre kraftoverførsel. Vægten er 510 gram for et par sko, hvilket er en meget lav vægt. Skoen kan bruges til alle klampetyper og klikpedaler. Bedre bliver det ikke til den pris.
549 DKK

Bedste billige spinningsko

Atredo spinningsko
Atredo spinningsko
Denne unisex spinningsko er af ekstrem god kvalitet, sælges til en lav pris og har et udsøgt og klassisk design. Skoene er kompatibel til Look-, SPD- og SPD-R klamper - dvs. at den passer til alle spinningcykler. Overdelen er lavet af 70% syntetisk læder og 30% åndbart net. Bunden af skoen er lavet af en blanding af gummi, plastik og silikone. Skoen er meget åndbar og er behagelig at have på. Hvis du cykler/spinner på et lavt plan, eller hvis du er motionist, vil vi anbefale dig at købe disse sko.
224 DKK

Bedste premium spinningsko

Diadora Trivex Plus III
Diadora Trivex Plus III
Hvis du vil have det bedste af det bedste, så skal du købe denne fabelagtige unisex spinningsko fra det anerkendte Diadora. Skoen er velegnet til både landvejscykling og spinning. Skoen indeholder optimerede teknologier, som forbedrer kraftoverførslen fra sko til pedal. Derudover er skoen kompatibel med alle slags klamper, og så vejer skoene kun 540 gram tilsammen. Velegnet til konkurrence og seriøs motion. Skoen er udstyret med ergonomisk hæl-støtte og en fabelagtig ventilation. Skoen har en holdbar og slidstærk kontruktion, og derfor har skoen en lang levetid. Hvis du træner seriøs cykling og bruger meget tid på spinning, vil vi anbefale denne sko. Du finder ikke andre premium/eksklusive spinningsko, som topper de her fra Diadora.
799 DKK

Bedste spinningsko til brede fødder

Shimano RP301
Shimano RP301
Cykelskoen kan både bruges til udendørs cykelløb og spinning. Skoen er bred i sit design og passer derfor godt til dem, som ikke kan komme ned i smalle sko. Den passer til alle klampetyper og er af rigtig god kvalitet. Sættet vejer cirka 522 gram (afhængig af størrelsen), skoen har 2 pålidelige velcrolukninger og en micro klickspænde. I øvrigt har skoen en såkaldt hælkappe, som sikrer stabilitet under træning.
679 DKK

Guide til valg af spinningsko

Hvad er spinningsko?

Astral spinningskoSpinningsko er en form for cykelsko, som er specielt egnet til spinning. Skoene fås i forskellige designs, og det særlige ved spinningsko er, at de har en stiv form, et særligt lukkesystem (ofte velcro) og giver mulighed for tilpasning af foden imens du cykler.

Spinningsko har disse kendetegn, fordi det øger effektiviteten og komforten. I bund og grund kan du med cykelsko køre hurtigere og mere sikkert.

Spinningsko er oprindeligt opkaldt efter den virksomhed, der opfandt spinning (virksomheden hedder Spinning). Det var denne virksomhed, som i første omgang igangsatte spinning træningsmoduler i træningscentre. Siden da er alle de store cykelproducenter begyndt at udvikle spinningsko, og du kan derfor idag finde nogle rigtig gode sko i mange forskellige designs og varianter. Nike, Lake, SIDI, Specialized, Atredo, Extreme, AGU, On Gear, Exustar, Astral, Shimano og Diadora er begyndt at producere cykelsko egnet til spinning.

Forskellen på spinningsko og almindelige sko

Spinningsko har to eller tre huller i bunden. Disse huller fastgøres til dine klamper. Dine klamper bliver herefter fastgjort til pedalerne. Denne sko-klampe-pedal kombination kalder man for et klikpedaler.

Spinningsko skiller sig også ud ved at have en hård og stiv sål og et anderledes lukkesystem (for eksempel velcro). Grunden til det er fordi det støtter og sikrer foden. Husk på at cykelsko og klamper ofte sælges hver for sig. På den måde kan du nemlig købe de klamper, som passer til din cykels pedal system (for eksempel Look Delta, Look Keo, SPD og Speedplay).

SPD, TRIO og Look er det mest almindelige systemer men sørg for at spørge dit fitnesscenter om, hvilke klamper du skal købe. Hvis du har din egen cykel, så kig i brugsanvisningen eller tag kontakt til sælger.

back to menu ↑

Hvorfor skal jeg bruge spinningsko?

Hvorfor bruge spinningskoNår du bruger spinningsko, vil du opleve en forbedret bevægelighed. Det gælder både forlår og baglår, men også sekundære muskelgrupper som læggen.

Kraftoverførslen fra sko til pedal forbedres, og du får automatisk brugt benmusklerne mere balanceret og afvejet. Dette medfører stabilitet til knæet, som gør, at du bruger færre kræfter på at cykle med samme fart. Cykelsko har også de fordele i forhold til fritidssko, at du ikke får problemer med følelsesløshed i foden. Derudover reduceres belastningen på akillessenen og lægmusklerne. Du undgår de såkaldte “hot spots”, som man normalt får ved at bruge fritidsko. Cykelskoen fjerner smerten, da den stive sål fordeler trykket ud på et større område af foden.

Cykelskoen sidder godt fast på foden, fordi dens materialer er beregnet til cykling. Ventilationen er derfor i top. Tæerne har altid god plads, så de ikke gnaver på. Hælen kan samtidig ikke bevæge sig væk fra hælkoppen, hvilket også er en fordel.

Cykelskoens styrke er også, at du kan løfte pedalerne op efter du har trådt på dem. Det udjævner din cykling og tager noget af presset af benmusklerne. Derudover har spinningsko ikke snørebånd men i stedet for et velcro system. Det er noget mange holder af, fordi man ikke skal bekymre sig om snørebåndene vikler sig ind i hjulet.

Spinningsko vejer også mindre end fritidssko. Det gør din træning mere komfortabel, og dine tæer vil blive mindre trætte. Hvis letvægt betyder meget for dig, kan du købe carbon fiber sko, som er de letteste spinningsko, der findes. Prisen er også højere. Med mindre du er cykelfanatiker eller professionel, vil vi anbefale dig at købe almindelige spinningsko, da du ikke kan mærke ret stor forskel på vægten.

Cykelsko har kun en ulempe, som består i, at man har svært ved at gå med dem. Men til gengæld skader klamper ikke længere gulvet, og du kan endda købe klamper med en fast og robust sål, så du kan trække cyklen op af et spor.

back to menu ↑

Valg af spinningsko

Spinningsko kan groft sagt deles op i tre kategorier. Der findes de billige sko, som har en sprøjtestøbt plastik sål. Det gør skoen billigere, men også tungere og mere tilbøjelig til at ændre form (at flexe).

Gennemsnitslige cykelsko har en sål, som er lavet af enten plastik og kulfiber, plastik og glasfiber eller ren kulfiber. Prisen er midt imellem.

Den sidste kategori er high-end sko, som alle er med kulfiber såler. Og det er netop sålens materialer, der har betydning for vægten. Et par dyre kulfiber sko kan veje helt ned til 350 gram, og et par billige vejer ofte omkring 900 gram.

Spinningsko størrelse

Størrelsen er noget af det vigtigste for at få en god oplevelse på cyklen. Størrelser på spinningsko varierer mellem brands, og det kan derfor være nødvendigt med nogle generelle kriterier, som du kan sortere ud fra.

Allerførst kan du vurdere skoens størrelse ud fra den afstand, der er fra spidsen af din storetå og frem til toppen af skoen. Din tå må gerne lige strejfe toppen af skoen. Men det er også fint, hvis der er en tommeltot afstand i luft. Vi anvender typisk sko, hvor der er en smule plads til tæerne. Fordelen ved det er, at tæerne ikke gnaver mod skoen, og samtidig er skoene ikke for store i og med, at velkrolukningen og skoens finjusteringer (+ sokker) får foden til at sidde fast. Det er vigtigt, at din fod ikke bliver trængt, når du cykler.

Man plejer desuden at bruge spinningsko, som er 1 eller 2 numre større end dine normale hverdagssko.

Det er en god ide at tjekke skoens bredde og længde, da det fortæller om skoen er bred eller smal. Designet afhænger nemlig meget af den enkelte producent.

Hvis du køber dine sko over nettet (det anbefaler vi, fordi prisen er meget lavere), kan du sagtens købe skoen i 3 forskellige størrelser. Langt de fleste webshops tilbyder gratis fragt og returnering. Så kan du bare sende dem tilbage, som du ikke kan passe.

Spinningsko klikpedaler

Klikpedaler er også meget populært på spinning cykler. Teknologien er oprindeligt hentet fra skibranchen, hvor man også klikker sine skistøvler på skiene. Man bør bruge klikpedaler, hvis man ofte/regelmæssigt cykler sessions med +15 kilometer. Årsagen til det er, at klikpedaler øger komforten, sikkerheden og kraften.

“Klik-systemet” består altså både af pedaler og klamper. Det betyder, at du skal skifte begge dele for at kunne opgradere til klikpedaler. Systemet handler overordnet set om, at du træder ned i pedalerne og klikker dig i for at få fødderne på plads. Når det er gjort, har dine fødder optimal effektivitet, og de kan ikke tages af, medmindre du klikker dem af. For at klikke dig ud skal du svinge hælene væk fra cyklen og ned mod gulvet.

Hvis du cykler korte distancer, er almindelige pedaler fine at bruge. Jo mere seriøs du opfatter din cykling (lad os sige at du træner for at tabe dig eller for at komme i god form), jo højere hastigheder og distancer vil du også have. Risikoen for at dine fødder glider af pedalerne, er mindre med cykelsko. For nogle vil det bare være en smule irriterende, men for mange kan det resultere i skader eller styrt. Og selvom du ikke har problemer med pedalerne, giver almindelige pedaler mulighed for at flytte fødderne, hvilket gør din cykling ineffektiv.

En mellemløsning er pedaler med stropper. Det er en billig løsning, da det ikke kræver, at du både skifter klamper og sko. Ulemperne ved pedaler med stropper er dog, at de kan forværre blodcirkulationen. Men samtidig skal du også ned for at løsne stropperne, før du kan komme af cyklen.

Størstedelen af klikpedaler har også det, man kalder for “float”. Det giver nogle få graders plads til, at dine fødder kan finde den rette position på pedalen. Denne lille funktion fjerner risikoen for skader, hvilket tidligere har været et stort problem ved brug af klikpedaler. Selvom spinningsko har “float”, er det stadig meget vigtigt at justere klamperne ordentligt. De skal stadig matche din fodhældning. En anden justering man kan arbejde med, er hvor let det skal være at klikke sig i og af pedalerne. Hvis du ikke er vant til klikpedaler, anbefaler vi at indstille pedalerne lidt løst, da du dermed har lettere ved at lære at bruge dem. Har du derimod erfaring med klikpedaler, bør du indstille dem ret stramt.

Når alt kommer til alt, anbefales klikpedaler til dig, der ønsker en god, effektiv og komfortabel træning.

Hvis du vil høre mere om klikpedaler, kan du se nedenstående video:

Videoguide til valg af spinningsko

Herunder har vi linket til en YouTube video, som illustrerer meget godt, hvordan du vælger den rette sko til spinning.

back to menu ↑

Spinningsko brede fødder

Hvis du har brede fødder, så kan det være svært at finde de rigtige sko. Og det er selvfølgelig ekstremt vigtigt, at dine cykelsko ikke klemmer. Det vil både være ubehageligt, men det påvirker også din kørsel. Vi har selv erfaret, at disse mærker laver nogle brede spinningsko:

  • Shimano
  • Astral
  • Mavic
  • On Gear
  • Scott
  • SIDI

Hvis du er på udkig efter et par gode allround spinningsko til brede fødder, så er Shimano RP301 lige sagen:

Shimano RP301
Shimano RP301
Skoen fra Shimano er en klasse for sig selv. Designet er bredt, kvaliteten er høj og funktionaliteten er bare i orden. For nogle kan prisen se ud af meget, men du får altså også rigtig meget sko for pengene. Der er tale om universal sko i en letvægtskonstruktion, og derudover er de velegnet til både spinning og almindelig landevejscykling. Hvad angår klamper, så er skoen kompatibel med alle klampetyper (dvs. SPD, SPD-SL, Look Delta og Look Kelko).
679 DKK

back to menu ↑

Spinningsko mærker

Der findes utallige cykelmærker, og herunder giver vi et overblik over de virksomheder, som producerer og udvikler de bedste spinningsko:

Shimano spinningsko

Shimano er en verdensomspændende virksomhed, som råder over en kæmpe produktportefølje, heriblandt udstyr til cykeludstyr og cykelkomponenter. Faktisk rækker porteføljen så bredt, at de også udvikler og producerer fiskeudstyr. Men Shimano er bedst kendt for sit cykeludstyr af høj kvalitet og til fornuftige priser. Virksomheden er en af de førende brands inden for cykeludstyr og cykelkomponenter og har et kæmpe fokus på produktudvikling.

Diadora spinningsko

Diadora er også en velkendt og verdensomspændende virksomhed, som – inden for cykelbranchen – primært er kendt for at udvikle og producere premium cykeludstyr. Det er altså Diadora du skal vælge, hvis du er interesseret i de bedste sko til spinning.

Astral spinningsko

Den tidligere danske cykelrytter og vores cykelkommentator på TV2, Rolf Sørensen, står bag Astral-Biking. Det er et relativt nyt og ukendt cykelmærke og forhandles kun i Danmark. Det er dog ikke ensbetydende med, at produkterne er dårlige. Faktisk laver de nogle rigtige gode spinningsko til en god pris. Når du køber Astral sko, støtter du samtidig også Kræftens Bekæmpelse. Astral er nemlig partner i TRÆDTIL.

Exustar spinningsko

Hvis du har trænet spinning i de danske fitnesscentre, har du måske lagt mærke til, at næsten alle benytter cykelsko fra Exustar. Både Fitness dk og Fitness World bruger sko fra Exustar. Mærket er meget populært over hele verden, og de laver også nogle rigtig gode sko. Virksomheden er fra Taiwan, og den har produceret cykeludstyr i mere end 20 år. Virksomheden bruger ikke penge på reklame, og derfor er mærket faktisk ikke ret kendt i Europa. Men på grund af produkternes kvalitet og god omtale er mærket efterhånden blevet ret kendt i Danmark. Exustar lægger stor vægt på udvikling, forskning og afprøvning af ny teknik, hvilket har gjort dem til en ledende aktør i forhold til salget af spinningsko.

Atredo spinningsko

Atredo er en dansk producent af cykeludstyr. Producenten udvikler gode produkter til lave priser. Spinningsko fra Atredo er behagelige at have på og er derfor et sikkert valg.

On Gear spinningsko

On Gear er blevet mest kendt på at sælge billigt cykeludstyr. De udvikler nogle meget billige (og gode) spinningsko, som vi varmt kan anbefale. Faktisk fås de helt ned til 300 kroner. Materialerne er altid i top, og derudover er deres cykelsko kompatible med stort set alle klampetyper.

Specialized spinningsko

Vi kan selvfølgelig ikke komme udenom verdens mest omdiskuterede cykelmærke. Specialized laver nogle af verdens bedste cykelsko, men prisen er også meget høj. Det afhænger derfor af, hvor meget du er villig til at give.

back to menu ↑

Tips og tricks til spinning

Sådan fastgører du dine klamper

Vi vil altid anbefale dig at lade din cykelbutik fastgøre dine klamper. Det er nemlig vigtigt, at de fastgøres korrekt, da det ellers kan give skader. Men hvis du alligevel selv vil gøre det, så har vi her nogle tips:

  1. Put dine sko på og identificer det område der går fra starten af dine tæer og ned til kilebenet og bådbenet. Det er et område på foden, hvor du har noget blødt “kød”, hvis man kan sige det sådan. Det er omkring det sted, hvor man kan få knyster. Klampen skal fastgøres her. Derved opnår du maksimal komfort, ydeevne og bevægelse i anklerne.
  2. Det næste du skal gøre er at finde det rigtige “toe-in” og “toe-out”, som man siger på engelsk. Det handler i bund og grund om, at klamperne skal monteres i den retning dine fødder naturligt peger hen imod. Du skal ikke kunne mærke nogen form for smerter, når du cykler. Hvis du ikke ved, hvordan du finder denne position, kan du som udgangspunkt sørge for at klamperne peger lige på skoene. Se hvordan det føles og juster efter behov.
  3. Tjek efter om alt er strammet til. Klamperne skal sidde helt fast og må ikke let kunne roteres eller flyttes på.
  4. Klik dig i og prøv at cykle stille og roligt. Mærk hvordan det føles og juster efter behag.

Du kan eventuelt se en videoguide herunder:

back to menu ↑

Hvorfor er spinning godt?

Når cykelsæsonen slutter hen mod efteråret, er indoor cycling eller spinning en fantastisk mulighed for at vedligeholde din form. I stedet for at vente på foråret kan du via en spinningcykel komme tæt på følelsen af at være ude at cykle. Du får mulighed for at forbrænde en masse kalorier og dermed opretholde din kondition.

Hvis du går til spinning i et træningscenter, vil du også møde andre personer med samme interesse for cykling. Spinning er ikke afhængig af vejret, og det er selvfølgelig en fordel. Du kan tabe dig rigtig meget af spinning et par gange om ugen.

Spinning kan også anvendes som cardio træning. Hvis du primært styrketræner med håndvægte og kabeltårn, kan spinning være en rigtig god form for cardio. Der findes mange træningsprogrammer online, som du kan afprøve.

Så uanset om du vil tabe dig, komme i bedre form eller blot vedligeholde din kondition henover vinterperioden, så er spinning en rigtig god træningsform.