Spinningsko

Hvide spinningsko
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Dyrker du spinning? Så anbefales du kraftigt at skaffe dig et par spinningsko! Med et par spinningsko bliver din træning mere effektiv og mere behagelig.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af spinningsko. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Spinningsko Test: Top 3 Bedste Spinningsko

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste spinningsko

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste spinningsko i test” er modellen RP100 fra Shimano. Disse spinningsko er lavet letvægts glasfiber og har en forstærket nylon sån, hvilket gør dette til et par alsidige spinningsko.

Annonce

Bedste billige spinningsko

Pris: 229 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige spinningsko” er denne fra Atredo. Skoen er af høj kvalitet til prisen og er en ideel spinningsko for begyndere, med alle nødvendige funktioner.

Annonce

Bedste premium spinningsko

Pris: 739 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium spinningsko” er Shimanos RP400. Her har vi fat i en høj kvalitets spinningsko der er velegnet til både landevejscykling, konkurrence og spinning. Skoen er lavet i lækre materialer og er med flotte detaljer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til spinningsko

Hvad er spinningsko?

Spinningsko er en form for cykelsko, som er specielt designet til spinning. Det specielle ved spinning sko er, at de typisk har en meget hård form.

Derudover er de ofte lavet med velcro som lukning, da dette giver mulighed for tilpasning af skoen imens du cykler. Selvom skoene er hårde og lukkede, er de lavet i materialer beregnet til cykling, hvorfor ventilationen er optimal.

Orange spinningsko

Derudover har spinningsko huller i bunden så de kan sættes fast på det der kaldes klamper. Disse klamper bliver herefter fastgjort til pedalerne.

Denne sko-klampe-pedal kombination kaldes for klik-pedaler.

Du skal her være opmærksom på, at cykelsko og klamper ofte sælges hver for sig, således du kan købe de klamper der passer til din spinningcykels pedalsystem.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med spinning?

Når du dyrker spinning er dette rigtig god træning for både baller og ben, men faktisk trænes også både ryg og mave.

Når du cykler arbejder baller, lår og læg på højtryk. Det styrker din nedre krop i høj grad, hvilket er meget gavnligt for din generelle sundhed. 

Træning på en spinningcykel er derudover designet til at få pulsen op og presse din kondition. Spinning træning har lidt samme sundhedsmæssige aspekter som løbebåndet og romaskinen.

Man styrer selvfølgelig helt selv tempoet og belastningen, men det er der, hvor pulsen siger og åndedrætter bliver hurtigere, at der især sker en markant fysisk udvikling i kroppen.

Spinning kan give resultater i form af større iltoptagelse, bedre stofskifte, højre syregrænse (anaerob tærskel) og overordnet forbedre din kondition.

Undersøger viser derudover også, at spinning forbedrer lunge, hjerte, nyre, kredsløb, fordøjelse, immunforsvar, hormonsystem og det overordnede organiske helbred. 

Hvorfor skal jeg købe spinningsko?

Når du benytter dig af spinningsko vil du opleve en forbedret bevægelighed under cyklingen.

Dette gælder både forlår og baglår, men også sekundære muskelgrupper som læggen.

Den forbedret bevægelighed sker grundet, at skoene er fastgjort til pedalerne, hvorved du kan løfte pedalerne op efter du har trådt på dem.

Dette udjævner din cykling og samtidig tager noget af presset af benmusklerne da du ikke skal bruge kræfter på samme måde.

Kraftoverførslen fra ben til sko til pedal forbedres altså, og du får dermed automatisk brugt benmusklerne mere balanceret.

Dette medfører samtidig stabilitet til knæet, som gør, at du bruger færre kræfter og mindre energi på at cykle.

Spinningsko har også de fordele i forhold til fritidssko, at du ikke får problemer med følelsesløshed i foden og at fødderne kan falde i søvn under cyklingen, da du undgår det der kaldes for “hot spots”, som man normalt får ved at bruge fritidssko.

Ligeledes vejer spinningsko mindre end andre sko, hvilket kan gøre din træning mere komfortabel. Slutteligt sker der også en reducering af belastningen på akillessenen og lægmusklerne, grundet den mere jævne cykling, hvilket kun er positivt. 

Hvilke spinningsko skal jeg vælge?

Det er vigtigt du finder de helt rigtig spinningsko for dig, da dette kan gøre en kæmpe forskel under din træning.

De rigtige spinningsko kan gøre dine pedalbevægelser mere balancerede og du kan derved få en langt mere effektiv træning.

Når du skal ud og købe et par spinningsko, kan det virke lidt uoverskueligt,. da der findes mange forskellige slags.

Mangler vælger at købe et par spinningsko med det der kaldes klikpedaler. Dette er faktisk en teknologi hentet fra musikbranchen, hvor man klikker sine skistøvler på skiene.

Sådan et klik-system består af pedaler og klamper. Systemet fungerer ved at du under dine spinningsko har nogle klamper til at sidde, samt en klampe på dine pedaler, disse to kan så klikkes sammen.

For at klikke dig ud af systemet, skal du svinge hælene væk fra cyklen. Der findes to typer af klamper til kliksystem kaldet SPD og Delta. Disse to typer kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Hvis du udelukkende cykler korte distancer, her menes distancer under 15 km, kan du sagtens klare dig med almindelige pedaler og spinningsko uden klampe.

Cykler man ofte længere ture, anbefales man at få et par sko og pedaler med klik-system. Brugen af klikpedaler øger komforten, sikkerheden og kraftoverførslen under cykling.

Den øgede sikkerhed kommer fra, at risikoen for at dine fødder glider ud af pedalern stort set er væk. 

Størstedelen af klikpedaler har det, man kalder for “float”. Det giver nogle få graders plads til, at dine fødder kan finde den rette position på pedalen.

Selvom spinningsko har “float”, er det stadig meget vigtigt, at du får justeret klamperne ordentligt. De skal altså stadig matche din fodhældning.

En anden justering man kan arbejde med, er hvor let det skal være at klikke sig i og af pedalerne.

Hvis du ikke er vant til klikpedaler, anbefales du at indstille pedalerne lidt løst, da du dermed har lettere ved at lære at bruge dem. Har du derimod erfaring med klikpedaler, bør du indstille dem ret stramt.

Ønsker man en mellemløsning mellem kliksystem og almindelige cykelsko, kan man vælge at få pedaler med stropper.

Dette er en nem og billig løsning, da det hverken kræver at du skifter både pedaler og cykelsko. Ulempen ved pedaler med stropper er, at de under træning kan forværre blodcirkulationen.

Ligeledes skal du også ned og fysisk løsne stropperne, før at du kan komme af cyklen igen. 

Kombinér spinning med yoga

Spinning i kombination med yoga er ikke noget mange har overvejet, men denne kombination af træningsformer kommer faktisk med en del fordele. 

Spinning er en effektiv træning for at styrke dit hjerte, forbedre din træningskapacitet og tone dine ben. Du vil typisk komme højt op i puls og blive presset på konditionen under denne træningsform.

Men da kroppen er i samme stilling under spinning træning, kan man opleve at nogle muskler bliver spændte.

Kombinerer man så en højintens spinning træning med en afslappende yoga time, så kan dette være rigtig godt for ens muskler. Yoga hjælper med at afslappe muskler og løse spændte led.

De valgte yogastillinger kan med fordel være nogle der rammer de muskler der bliver udfordret under spinning.

De muskler der er blevet brugt bør strækkes og afslappes, mens muskler der ikke er blevet brugt bør blive styrket.

Derudover kan yoga være med til at forøge ens fleksibilitet i hoften og nedre ryg samt forbedre ens kropsholdning, begge to faktorer der kan have en positiv indflydelse på ens spinning. 

Hyppige fejl ved spinning

Den mest hyppige fejl der ses ved spinning er, at man ikke får installeret cyklen korrekt. Er cyklen ikke justeret korrekt til dig, kan du ikke cykle med en optimal teknik, hvilket øger risikoen for smerter og gener og i værste tilfælde skader.

For at justere cyklen så den passer til dig, er det vigtigste, at sædet er i den rigtige højde. Som en tommelfingerregel siger man, at sædet skal være i din hoftehøjde.

Hvis dit sædet er sat for lavt, kommer der overbelastning på dine led, samt dine forlår kommer muskulært til at tage over for baglår.

Er dit sædet sat for højt, kommer du til at hyper-ekstendere dine knæ når du træder rundt i pedalerne, hvilket ikke er sundt.

Her skal du huske på, at når pedalerne er trådt i bund, så skal der stadig være en lille bøjning i dit knæ. 

Spinningsko vs. almindelige sportssko

Almindelig sportssko er typisk produceret med en fleksibel sål, der kan bøje ved hvert skridt, kan tilpasse sig både terrænet og din fods bevægelser under aktivitet.

Ofte er disse sko lavet med fokus på at støtte, stabilisere og støddæmpe dine fødder.  Modsat er spinningsko lavet med en hård sål der ikke kan ændre form.

Skoene er lavet i et letvægtsmateriale og vejer ofte under 500g. Denne sål er tyk og har plads således at du kan sætte klamper fast, der kan klikke til pedalerne på cyklen.

At man kan klikke skoene fast på pedalen har mange fordele under spinning træning.

Det gør at man kommer til at cykle med en mere jævn bevægelse og så er det mere energiøkonomisk, da man også kan trække pedalerne op. 

Benytter du dig af almindelige sportssko til spinning, kan du godt komme til at døje med følelsesløshed ude i tæerne eller under fodsålerne og at dine fødder kan falde i søvn under træningen.

Dette sker, da du ved brug af spinningsko undgår det der kaldes for “hot spots”, som er steder under fødderne, hvor du kommer til at lægge meget vægt og belastning, for at kunne træde hårdere i pedalerne.

Der sker ligeledes en reducering af belastningen på akillessenen og lægmusklerne, grundet den mere jævne cykling samt at brug af almindelige sportssko under spinning lægger mere belastning på dine forlårsmuskler. 

Pleje og rengøring af spinningsko

Nogle spinningsko kommer med udtagelige indersåler, der altså kan tages ud af skoene og så kan man vaske disse i hånden. 

Husker du at rengøre dine spinningsko efter endt træning, undgår du at der kan samle sig sved nede i dem, hvilket kan være uhygiejnisk over tid samt de ikke kan holde lige så længe.

Derfor anbefales det, at du efter endt træning løsner skoene så meget som muligt, for at der kan komme luft ned i dem.

Dertil anbefales du at købe en antiperspirant deo spray til sko, du kan spraye i dine sko efter træning.

Sådan en spray vil forkorte tørringsprocessen samt fjerner dårlig lugt fra skoene. 

En gang imellem, dette kunne eksempelvis være en gang om måneden, kan du give dine sko en ordentlig rengøring.

Her bør du starte med at tage indersålerne ud og lægge disse i blød i varmt, mild sæbevand. Og når du så alligevel har fat i sæbevandet, så kan du med fordel vaske selve spinningskoene med dette.

Efter du har vasket både sko og såler, skal du med det samme begynde at lufttørre dem. Her skal du huske på, at bakterier gror bedst i mørke og fugtige miljøer, så derfor skal du hurtigt igang med at tørre dine sko.

Når du skal til at tørre dine sko, bør du have dem åbnet så meget som muligt og gerne have dem et vel-ventileret sted.

Du skal ikke putte indersålerne ned i skoene igen, inden begge dele er helt tørre. Igen kan du med fordel benytte dig af en deo spray til sko for at forkorte tørretiden samt god duft.

Når skoene igen er helt tørre, er du nu klar til en masse nye spinning træninger! 

Risici ved spinningsko

Den største risiko der er ved at bruge spinningsko opstår hvis man bruger dem til udendørs cykling.

Bruger man spinningsko til udendørs cykling kan der opstå problemer når man eksempelvis skal bremse og skal have en fod i jorden for at holde balance.

Har man ikke erfaring med at klikke sig ud af pedalerne, så vælter man, og der er en del risici indblandet i fald.

Benytter man sig udelukkende af sine spinningsko til indendørs brug, ja så er der stort set ingen risici.

De eneste risici der kan være, er hvis man har fået skoene i en forkert model for ens fod eller i en for lille størrelse.

Brugen af sko der ikke passer til ens fod kan give gener og smerter især i tæerne og ved achillessenen.

Valg af spinningsko

Typer af cykelsko

Der findes flere forskellige typer af cykelsko. Groft opdelt findes der spinningsko, landevejs cykelsko og mountainbike cykelsko.

Med spinningsko menes der primært indendørs cykelsko med klamper.  Det er godt at have informationer om de forskellige typer af spinningsko, inden man skal ud og købe et par. 

Spinningsko

Spinningsko kaldes også for indendørs cykelsko. Disse to minder meget om en hybrid mellem landevejs- og mountainbike cykelsko.

Typisk har disse sko lidt mere gummi under sålen end landevejs cykelsko, således at du har mulighed for at gå i dem indenfor uden at glide.

Sålen er dog stadig meget hård og stiv, og ligeledes er resten af skoen meget stiv. I designet minder disse også meget om landevejs cykelsko.

Ofte er disse lavet med en eller flere velcrolukninger og kan fås til både SPD eller Delta klamper. 

Landevejs cykelsko 

Landevejs cykelsko er cykelsko der bruges udenfor til langdistance cykelløb og til triathlon. Disse cykelsko er de mest stive og hårde på markedet. Disse passer typisk sammen med Delta-klamper. 

Cyklister der ønsker maksimal effektivitet i pedalerne anbefales disse sko. Den helt hårde og stive sål giver den bedste kraftoverførsel og den mest jævne kørsel på cyklen. 

Mountainbike cykelsko

Mountainbike cykelsko ligner i højere grad en almindelig træningssko end en typisk cykelsko.

Skoen har en stiv og robust sål, lavet for at kunne skabe godt greb på ujævnt terræn, derfor er det også muligt at gå med denne model på.

Disse sko passer typisk til SPD-klamper. Ulempen ved denne sko er at den er meget tung og ikke særlig alsidig. 

Typer af klamper

Udover disse forskellige typer af sko, findes der som nævnt også to forskellige typer af klamper: 

SPD

SPD-klamper kaldes også for 2-huls klamper. Denne type af klamper er den mest almindelige og typisk også den man finder i træningscentre og til spinning timer.

SPD-klamper gør det muligt at gå omkring, da disse er små og flade. Dog gør denne flade model, at det godt kan være mere besværligt at klikke skoene på pedalerne.  

Delta: 3-huls klamper

Delta-klamper kaldes også for 3-huls klamper, da der skal bruges 3 skruer for at montere dem.

Denne model af klamper er beregnet til den seriøse cykelrytter, da denne er mere effektiv i form af en mere optimal kraftoverførsel.

Klamperne er større og er dermed relativ nemme at klikke i system på pedalerne. Ulempen ved denne model er, at den typisk ikke findes i fitnesscentre og du derfor ikke kan tage dine egne sko med.

Materialer

Der findes billige cykelsko, som har en sprøjtestøbt stål i plastik. Dette gør skoen billigere, men også tungere og mere tilbøjelig til at ændre form.

Gennemsnitslige cykelsko har en sål, som er lavet af enten plastik og kulfiber, plastik og glasfiber eller ren kulfiber. Prisen er midt imellem.

Den sidste kategori er high-end sko, som alle er med kulfiber såler. Og det er netop sålens materialer, der har betydning for vægten.

Et par dyre kulfiber sko kan veje helt ned til 350 gram, og et par billige vejer ofte omkring 900 gram.

Funktioner

Det primære funktion ved spinningsko, og det der adskiller disse sko fra andre, er at disse har en meget hård sål, hvorpå der kan sætte klamper der kan klikkes på pedalerne i et kliksystem.

Funktionen bag dette kliksystem er, at holde foden fast på pedalerne, for at fremme mere dynamisk og effektiv arbejde i pedalerne.

Dette har derudover den funktion, at du både kan træde og trække i pedalerne uden at dine fødder glider.

Derudover er cykelsko som ofte meget stive i materialet. Jo stivere dine cykelsko er, jo bedre, En stiv cykelsko er vigtig for effektivisering af kraftoverførslen til pedalerne. 

Størrelse

Eftersom at spinningsko er så hårde og stive i modellen, er det meget vigtigt at du får en størrelse der passer til dig.

Størrelser på spinningsko varierer mellem brands, og det kan derfor være nødvendigt med nogle generelle kriterier, som du kan sortere ud fra.

Først og fremmest kan du vurdere skoens størrelse ud fra den afstand, der er fra spidsen af din storetå og frem til toppen af skoen.

Nogle foretrækker at ens tå må lige strejfe toppen af skoen, men det er bedst hvis der er en tommeltot afstand i luft, da dine fødder godt kan glide frem i skoen når du træder i pedalerne.

Fordelen ved det er, at dine tæer ikke gnaver mod skoen, og samtidig er skoene ikke for store i og med, at de forskellige velcrolukninger hjælper til at skoene sidder perfekt om din fod. 

Design

Alt efter hvilken type af cykelsko du vælger, er der forskel i designet. En mountainbike cykelsko ligner i høj grad mere en almindelige træningssko, mens en spinningsko skiller sig mere ud.

I designet er spinningsko mere ren at kigge på, da den lidt ligner et hård skal til fødderne. 

Spinningsko er ofte sorte i farven og skinner tit i materialet. Der findes også spinning sko i flere farver, men sort er klart den mest solgte. 

Pris

Eftersom at et par spinningsko højst sandsynligt er noget du kommer til at bruge i lang tid, anbefales du derfor ikke at købe det billigste par du kan finde.

For et fornuftigt par spinningsko kan du forvente at skulle bruge mellem 500 DKK og 1000 DKK. Hertil skal du huske, at klamper ofte skal købes separat. 

Jo flere penge du vælger at bruge på et par sko, jo lettere vil skoene typisk være.

Vægten kan faktisk differentiere 500 gram eller mere mellem de billigste og de dyreste sko på markedet.

Som ofte produceres de dyrere spinningsko med en carbonfibre sål, hvilket gør dem meget lette i vægt og mere stive.     

Billigere spinningsko har også ofte en simpel velcro lukning, hvor hvis du betaler mere får du ofte enten flere velcrolukninger på skoen eller et helt andet lukkesystem.

Derudover er de dyrere spinningsko ofte lavet i både lettere materialer vægtmæssigt, men også i mere åndbare materiale.

5 tips til spinningsko

Tip 1: Vær opmærksom på sålen

Sålen på spinningsko er typisk lavet i nylon eller i carbonfibre. Nylon er billigere, men er ikke ligeså stiv.

Du skal være opmærksom på, at sålen har det antal huller, og om disse er korrekt placeret, således at de passer til det kliksystem du ønsker at bruge.

Det er vigtig at huske på, at cykelsko med en carbonfibre sål kan føles ubehagelige at bruge i starten, da ens fødder er vant til sko med en fleksibel og blød sål. 

Tip 2: Tjek ventilationen

Hvis du især har tendens til svedige fødder, vil du sætte pris på at få et par spinningsko med god åndbarhed.

Nogle spinningsko laves i et særligt åndbart materiale, mens andre laves med mesh-paneler for en god ventilation.

Dette kan dog godt have en påvirkning på hvor stiv skoen er. Men døjer du med svedige fødder, så kan det være en god beslutning, at vælge nogle mere åndbare sko selvom de ofte vil være lidt mindre stive.

Tip 3: Overvej lukningen

Rigtig mange cykelsko laves med en velcrolukning. Populariteten er høj grundet at den er simpel, den er stærk, det er meget let-vægt og den er billig.

Ulempen ved velcrolukning er dog, at denne typisk mister dens hold over tid. 

Mange nyere cykelsko laves med en lukning i wire, ofte kaldet for BOA. Dette er den lukning der vejer mindst og har den fordel, at der ikke opstår ubehagelige kontaktsteder på sko og fod.

Lukke systemet virker ved en wire der strammes rundt på skoen.  Slutteligt findes der også cykelsko med snørebånd.

Faktisk var disse stort set ude af markedet, men de har vundet deres plads de seneste par år.

Den stigende popularitet ses på grund af at det er en meget billig og enkel måde at stramme et par sko på. Styrken er højere end velcro og kan nemt skiftes ud ved fejl. 

Tip 4: Fastgør dine klamper ordentligt  

Du anbefales at lade en cykelbutik fastgøre dine klamper på dine spinningsko.

Det er nemlig vigtigt, at de fastgøres korrekt, da det ellers kan give skader. Hvis du alligevel selv har mod på at gøre det, så kan du følge disse tips:

 1. Put dine sko på og identificer det område der går fra starten af dine tæer og ned til kilebenet og bådbenet.

  Dette område kaldes også for fodballen. Klampen skal fastgøres her. Derved opnår du maksimal komfort, ydeevne og bevægelse i anklerne.
 2. Det næste du skal gøre er at finde det rigtige “toe-in” og “toe-out”. Det handler i bund og grund om, at klamperne skal monteres i den retning dine fødder naturligt peger hen imod.

  Du skal ikke kunne mærke nogen form for smerter, når du cykler. Hvis du ikke ved, hvordan du finder denne position, kan du som udgangspunkt sørge for at klamperne peger lige på skoene. Se hvordan det føles og juster efter behov.
 3. Tjek efter om alt er strammet til. Klamperne skal sidde helt fast og må ikke let kunne roteres eller flyttes på.
 4. Klik dig i og prøv at cykle stille og roligt. Mærk hvordan det føles og juster efter behag.

Tip 5: Få den korrekte størrelse

Som nævnt tidligere er spinningsko meget hårde og stive i modellen, og det er derfor ekstra vigtigt at du får et par der passer til dine fødder.

Dette er særligt vigtigt grundet den stive form i skoene, der betyder, at skoen ikke kommer til at give sig over tid, som man kender det fra andre sko.

Hertil skal du huske at spinningsko generelt ikke er behagelige at have på til start, grundet den stive form man typisk ikke er vant til.

Dertil skal du også være opmærksom på, at når du prøver spinningsko kan hælen godt “smutte” lidt imens du går.

Dette er grundet den stive sål, der er designet til at holde din fod i en stabil position imens du cykler.

Du skal altså vælge et par cykelsko du føler er komfortable, nogle der støtter din svang og giver plads til at dine tæer kan bevæge sig.

Hvad siger undersøgelser om spinningsko?

Et nyere studie foretaget i 2019, valgte at undersøge effekten af spinningsko og kombinationen af spinningsko med klamper påsat pedaler, og dennes betydning for maksimal mekanisk effekt under udendørs sprint på cykel.

Deltagerne til denne undersøgelse var 12 unge, raske mænd. Målinger til undersøgelsen blev foretaget under sprint med maksimal indsats på asfalt med en stigning på 4,9% og en 100 m lang distance.

Hver deltager skulle cykle denne sprit 3 gange med hhv. almindelige løbesko og almindelige pedaler, løbesko og pedaler med stropper til skoene og til slut med cykelsko og klamper påsat pedalerne.

Efter undersøgelsen viste resultaterne at den maksimale effekt var op til 26,8% højere med spinningsko på, fremfor løbesko med pedal stropper.

Undersøgelsen konkluderede, at denne større effekt var et resultat af den stive sål der findes under spinningsko, samt at klamperne på pedalerne øgede effektiviteten. 

Et andet studie har undersøgt hvorvidt der har været en sammenhæng mellem hurtighed under sprint og cykelsko-sål stivhed.

Undersøgelsen konkluderede at der ikke var en signifikant sammenhæng.

Et tredje studie viser desuden at indlæg i sko går ind og støtter cyklisten. Dog har indlæg ikke nogen signifikant effekt på “power production” under cykling.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke spinningsko er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste spinningsko. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Spinningsko vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger spinningsko?

Valget af spinningsko afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “The effect of cycling shoes and the shoe-pedal interface on ….” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19424280.2020.1769201. Åbnet 15 Nov. 2020.
 • “No effect of cycling shoe sole stiffness on sprint performance ….” https://www.researchgate.net/publication/342757236_No_effect_of_cycling_shoe_sole_stiffness_on_sprint_performance. Åbnet 15 Nov. 2020.
 • “The effect of foot orthoses and in-shoe wedges during cycling ….” 23 May. 2014, https://link.springer.com/article/10.1186/1757-1146-7-31. Åbnet 15 Nov. 2020.
Forfatter
Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.