Sjippetovet fra barndommen har nu fundet vej til trænings verden. Der findes mange forskellige typer af sjippetove til træning. En af disse typer er et speed rope, som du kan læse meget mere om i denne artikel.
Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af speed ropes. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.
Bedste speed rope
Pris: 99 DKK
Vinderen i kategorien “bedste speed rope i test” er Speedrope PRO m/wire. Dette tov kommer et i flot og enkelt design, og kablet er en metalwire. Med justerbare skrue-let skruer kan du nemt tilpasse speedropen din højde og dine behov.
Annonce
Bedste billige speed rope
Pris: 38 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige speed rope” er Odin Speed Rope. Håndtagene på dette rope er behagelige at holde om, og hele konstruktionen er meget let. Derudover er rebet let at justere i længden. Alt i alt får du meget speed rope for pengene.
Annonce
Bedste premium speed rope
Pris: 249 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium speed rope” er denne Elite model fra cPro9. Denne model har lejre inde i håndtagene, der giver den bedste føling med sjippetovet og giver dig mere kontrol over bevægelserne.
Annonce
Bedste komfortable speed rope
Pris: 278 DKK
Vinderen i kategorien “bedste komfortable speed rope” er Sklz Speed Rope Sjippetov. Denne model har indbygget swivel, hvilket sikrer at rebet ikke binder sig og laver krøller. Udover det har rebet nogle meget komfortable håndtag af gummi.
Annonce
Bedste lange speed rope
Pris: 250 DKK
Vinderen i kategorien “bedste lange speed rope” er Bodytone Speed Rope Sjippetov 310cm. Dette reb har den ekstra længde som nogle leder efter, det er desuden prisvenligt og kan justeres til at være kortere, hvis man synes det er for langt.
Annonce
Et speed rope er kort fortalt, en mere professionel udgave af et sjippetov. Et tov bruges typisk inden for trænings verden, specifikt til sjipning og til crossfit.
Selve wiren der bruges til et tovet er meget tyndere og lettere end det man kender fra almindelige sjippetove, hvilket betyder, at du med et tov kan få langt mere fart på – derfra også navnet. Et andet typisk karaktertræk ved speed reb frem for almindelige sjippetove er, at håndtaget er i en 90 grader vinkel, hvilket gør det meget nemmere at svinge ens tov rundt, samt gør det muligt at lave mange forskellige tricks med det.
Rigtige mange muskelgrupper rammes ved træning med et tov – nogle vil faktisk mene, at alle kroppens muskler rammes ved træningen. Dog særligt rammes lægmuskulaturen, forlår, baglår, ballemuskulatur, underarme og dine skuldre. Alt efter hvilke tricks du giver dig i kast med, vil du kunne ramme flere forskellige muskelgrupper i din overkrop.
Træning med et tov er utroligt effektivt og bliver faktisk tit undervurderet – derudover kræver træningen ikke mere end et tov og behovet for plads er minimal. Træningen vil have en kombination af muskeludholdenhedstræning samt konditionstræning, der tilsammen kan give dig gode resultater hurtigt.
De utallige gentagne hop du laver under træning med et tov belaster dine knæ, hvorved at mange til en start er bekymrede for, at deres knæ overbelastes med træningen. Men træner du med den korrekte teknik, samt er opmærksom på ikke at overtræne i begyndelsen, er træningen faktisk rigtig god til at styrke dine led, og særligt dine knæled.
Slutteligt er træning med et tov meget effektiv for udvikling af din overordnede koordination, men særligt din øje-hånd koordination, samt din balance forbedres.
For at have de bedst mulige forudsætninger for gode og effektive træninger, er det essentielt, at du får valgt det rigtige tov for dig. De to elementer du bør være opmærksom på her, er wiren og håndtagene. Størrelsen på wiren har stor betydning på, hvordan sjippetovet føles under brug – dette kan du læse mere om i afsnittene “Størrelse” og “Længde”. Derudover bør du vælge et tov der har et håndtag du finder komfortabel og hvor du får et godt greb, så du kan sjippe i lang tid.
Da træningen stort set udelukkende består af små, gentagne hop, er det utroligt vigtigt, at du har et par gode sko til træningen. Her anbefaler man et par fitnesssko med en god stødabsorbering, således at du kan træne i lang tid, uden at overbelaste dine fødder og led.
En hyppig fejl der ses ved træning med et tov er, at folk træner med et, der har den forkerte længde. Det er meget vigtigt at man finder den korrekte længde til ens tov, da denne har en utrolig stor betydning på, hvordan det specifikke tov er at træne med.
Er ens tov for langt mister det fart rundt om en, hvorved at bevægelserne bliver arytmiske og det derfor bliver utrolig svært at kunne sjippe. Er ens tov modsat for kort, finder mange det utrygt grundet risikoen for at kunne ramme sig selv. For at finde den korrekte længde på ens nye tov, kan du læse mere om dette i afsnittet “længde”.
Ved første øjekast ser de to typer af sjippetove umiddelbart ens ud, og de minder også meget om hinanden, dog har de forskellige fokuspunkter samt er velegnede til forskellige træningsformer. Mange personer vælger dog at have en af hver type, nemlig da de har forskellige fordele og ulemper.
Jump rope: Et jump rope er det vi i hverdagen kalder for et almindeligt sjippetov. Wiren er tykkere end på et speed rope, hvorved at et jump rope er velegnet til begyndere og folk med minimal erfaring. Den større tykkelse på wiren betyder, at denne bevæger sig langsommere, hvorfor denne type er god til nybegyndere.
Speed rope: Som navnet hentyder til, er speed ropes at foretrække til træninger hvor der skal fart på. Det tynde tov bevæger sig utroligt hurtigt, hvilket gør det mulighed at lave forskellige variationer af hop.
Der er forskellige ting ud kan gøre for at forlænge levetiden af dit tov. Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for ikke at benytte dit tov på overflader såsom asfalt og anden ru overflade, da dette kan ødelægge wireren. De mest optimale overflade er fitnessgulv og gymnastikgulv.
Det er ligeledes vigtigt at du er opmærksom på ikke at få gjort dit tov vådt, da der overtid kan opstå rust på denne. Hvis du føler at dit tov begynder at bevæge sig med ujævne bevægelser, kan du med fordel smøre samlingen mellem wire og håndtag med lidt WD40 eller anden smøreolie.
Den største risici ved brugen af et tov er fald samt overbelastningsskader. Der vil altid være en risiko for fald ved træning der involvere hop, særligt under træning med et speed rope grundet selve wiren der føres under dine fødder. Derfor er det vigtigt altid at være opmærksom på sin træning imens denne er i gang, samt minimere potentielle distraktioner.
Ligeledes er det vigtigt at området omkring en er ryddet, således at rebet ikke kan gribe fat i noget, eller rytmen i rebet bliver ødelagt af en genstand. Overbelastningsskader vil kunne opstå, hvis man træner med en forkert teknik, samt hvis man træner for meget for hurtigt. Kroppen har brug for tid til at vænne sig belastningen fra træningen og særligt de mange gentagne hop.
Da et speed rope er en speciel type af sjippetov, findes der ikke flere forskellige typer af speed ropes. Der er dog nogle forskellige faktorer der adskiller de forskellige modeller af tov fra hinanden, hvilket du kan læse mere om i det nedenstående.
Der findes specielle typer af tov der er designet til udendørs brug. Denne type af rope er lavet i et meget holdbart og slidstrækt materialer, for at kunne holde til den øgede mængde af slitage der opstår ved udendørs brug. Her er det særligt selve rebet der vil være lavet anderledes – ofte med en belægning uden på wiren, for at øge holdbarheden markant.
Et vægtet rope vil have en tykkere wire samt ekstra vægt i håndtagene. De vægtede ropes er fordelagtige til træning af koordination, reaktion, udholdenhed og forarbejde. Den øgede vægt betyder også, at skuldermusklerne bliver udfordret mere, hvorved disse kan blive mere udholdende over tid.
Et tov består overordnet af to elementer: håndtag og wire. Håndtaget vil typisk være lavet i en form for holdbar plastik, ofte i lavet i PVC. Materialevalget falder ofte på plastik, da dette ikke vejer særlig meget og derved holder den samlede vægt af et tov lavt. Selve wiren vil stort set altid være lavet i meget tyndt metal – ofte kommer disse med en tynd belægning i vinyl, så man ikke ridser den overflade man træner på.
Selve størrelsen på wiren er en faktorer mange overser. De nyeste tov har en wire størrelsen på helt ned til 1.1mm. For at der kan være tale om en tynd wire, og altså det mest optimale for et tov, skal størrelsen på wiren skal være enten 1.1mm eller 1.3 mm. Denne wire vil kunne bevæge sig utroligt hurtigt og have en meget lav vægt.
Mange vælger dog et tov med en wire størrelse på 1.6 mm, da mange finder denne størrelse mest komfortabelt, hvorfor dette er den mest solgte størrelse. Der er stadig tale om en tynd og let wire der bevæger sig uden besvær.
En stor fordel ved speed ropes er, at man selv kan justere længden på denne, ved forskellige indstillinger inde i håndtaget. Dermed kan du altså få dit tov i lige den længde der passer bedst til dig. Nogle steder kan man finde en længde guide med anbefalinger lavet ud fra personens højde, men alt efter hvilken træningsform du ønsker at dyrke, er der forskellige anbefalinger.
Fitness: Har du udelukkende planer om at benytte dit tov til træning, eksempelvis til crossfit, så anbefaler man, at ens tov har en længde der svarer til en afstand mellem 15 og 25 cm, mellem ens hovede og ens tov under træningen. Her er det vigtigt at du finder en afstand du synes er komfortabel, men stadig holder rebet i en jævn bevægelse.
Konkurrence: Har du derimod planer om at træne mere seriøst, eventuelt mod en konkurrence, så anbefaler man, at afstanden mellem hoved og speed rope er mellem 5 og 15 cm. Jo kortere afstanden er til dit hoved, jo hurtigere kan du sjippe. Dog skal afstanden være stor nok til at du føler til tryg og ikke har mulighed for at komme til at ramme dig selv.
Den simple opbygning af et tov betyder, at det ikke kommer med nogle ekstra funktioner. Dog produceres mange tov i dag med en justerbar længde, hvorved man både har mulighed for at finde den perfekte længde til en selv, men også gør det muligt at dele tov med andre mennesker i anden højde.
Eftersom der er forskellige faktorer der skal være til stede for at der er tale om et speed rope, så findes der ikke de helt store udsving i forhold til designs. Dette er producenterne kommet efter, da du i dag kan få tov i et utal af forskellige farver og med mønstre på håndtagene. Flere steder er det i dag også muligt, selv at kunne designe ens tov. Farverne kan være alt lige imellem guld og pink, så du kan finde lige præcis din yndlingsfarve.
Et speed rope kan koste alt fra 50 DKK til 500 DKK. Det vil derfor være muligt for alle, at finde et inden for deres budget. Prisen vil dog som ofte afspejle kvaliteten, hvorved et speed rope til 500 DKK, typisk vil være i bedre kvalitet og dermed have en længere holdbarhed, end et speed rope til 50 DKK. Derudover vil producenten bag også have en indflydelse på prisen, hvor et designer speed rope vil være dyrere i pris.
Når du ejer dit eget tov, er det vigtigt at du altid er opmærksom på, hvordan du opbevarer det. Her er der mange fælder man kan falde i, der kan være med til at forkorte holdbarheden af dit tov.
Bruger du dit tov til træning i et træningscenter og derfor har behov for at transportere det frem og tilbage, er det først og fremmest vigtigt, at du ikke bare smider det i din træningstaske. Smider du dit tov løst ned i tasken, er der risiko for at wiren ødelægges eller sætter sig fast i noget.
Ligeledes er det vigtigt at du ikke binder en knude på dit tov, da dette også kan ødelægge wiren – derfor bør du anskaffe dig en lille pose, du kan have dit tov i nede i din træningstaske. Bruger du udelukkende dit tov derhjemme, bør du undgå at opbevare det, ved at hænge det på en knage. Dette kan ligeledes ødelægge formen og slide på wiren.
Mange nybegyndere tror at træning med et tov benytter samme teknik, som den sjipning man lavede som barn. Teknikkerne adskiller sig meget fra hinanden, hvorfor det altså er vigtigt, at man bruger tiden på at lære den korrekte teknik. Den korrekte teknik vil kunne få dine træninger til at føles mere komfortable, hvorved at du vil kunne træne i længere tid. Derudover vil den korrekte teknik på sigt kunne give dig bedre resultater fra din træning, samt reducerer risikoen for overbelastningsskader markant.
Som nævnt tidligere i denne artikel, er det essentielt at du får et tov med en korrekte længde til din højde og kropsform. Oplever du stadig problemer ved at finde den korrekte længde ud fra tidligere beskrevet, er der faktisk en anden metode der kan bruges, til at finde den bedste længde for dig.
Hvis du placerer dit tov således, at du står på midten af det, bør håndtagene fra dit tov, nå op til dit brystben. Dette er en god tommelfingerregel, for at finde en længde der kan benyttes til almindelig træning. Hvis dit tov er for kort, vil du under træningen bruge meget energi på hele tiden at skulle bukke dig, for ikke at blive ramt af wiren – er dit tov derimod for langt, kan du risikere at snuble i det.
For at kunne sjippe ordentligt, er det vigtigt at man holder en konstant rytme og tempo i ens tov. Dette kan mange blive udfordret af, hvorfor man anbefaler musik til træningen. Her vil man kunne sjippe i takt med musikken, hvor man på meget nemmere vis, vil kunne holde en fast rytme.
Derudover kan man udfordre sig selv, ved at prøve at træne til hurtigere og hurtigere musik, for at skabe udvikling og variation i ens træninger.
Et nyere studie fra 2020 undersøgte effekten af træning med jump ropes, på skolebørns fysiske fitness. Undersøgelsen bestod af hele 60 skolebørn med en gennemsnitsalder på 13 år. Børnene skulle sjippe 45 minutter, 3 gange om ugen over en periode på 12 uger. Efter de 12 uger så man en markant øgning i børnenes muskelstyrke, samt deres eksplosive styrke. Derudover så man at børnenes bevægelighed og fleksibilitet også blev bedre over de 12 ugers træning, hvortil man afsluttede undersøgelsen med, at anbefale sjipning som fysisk træning.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste speed ropes. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Sjippetovene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af speed rope afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.