fbpx

Slyngetræner

Træning med slyngetræner er en skånsom, simpel, effektiv og billig form for styrketræning. Der findes et væld af slyngetrænere, men for at hjælpe dig på rette vej, giver vi dig en oversigt over de 3 bedste slyngetrænere anno 2020 lige herunder. Læs vores guide, hvis du har behov for vejledning til dit valg af slyngetræner.

Slyngetræner test 2020: Top 3 bedste slyngetrænere

Bedste slyngetræner

TRX Home 2 slyngetræner
TRX Home 2 slyngetræner
Her får du den mest solgte slyngetræner i de seneste årtier. Det er selveste TRX, som står bag produktet. TRX er det brand, der i sin tid udviklede den allerførste slyngetræner, og i dag har de næsten monopol på markedet. Du ved, hvad du får, når du vælger TRX. Slyngetræneren er af højeste kvalitet, og den giver anledning til et stort antal øvelser. Den er nem at sætte op både indenfor og udenfor, samtidig medfølger der en karabinhage til dørophæng. Slyngetrænere har en maks brugervægt på 160 kg og brede, komfortable håndtag.
1449 DKK

Bedste billige slyngetræner

Titan PRO slyngetræner
Titan PRO slyngetræner
Ønsker du at starte din slyngetræning-karriere til en lav pris? Er du okay med at gå på kompromis med komfort og kvalitet? Hvis ja - så er slyngetræneren fra Titan et oplagt valg. For et par hundrede kroner får du en justerbar slyngetræner, som er udstyret med de mest nødvendige funktioner. Slyngetræneren kan klare en forholdsvis høj belastning, og der medfølger endda et anker til dørophæng. Desuden medfølger der også en pose til opbevaring af hele udstyret. Start din træning i dag til en lav pris med Titan Pro slyngetræner.
329 DKK

Bedste premium slyngetræner

TRX Pro 4 slyngetræner
TRX Pro 4 slyngetræner
Igen har vi fat i TRX med endnu en bestseller. Det er den mest holdbare og stærke model fra producenten. Den har den en maks brugervægt på - hold nu fast - 160 kg! Karabinhagerne til ophæng er ekstra kraftige og kan endda låses (som tyverisikkerhed i f.eks. fitness centeret). Udover at kvaliteten er en anelse bedre end TRX Home 2, så medfølger der ekstra udstyr/tilbehør i købet. En guidebog, 6 digital workoutprogrammer og sørme også et TRX gummiarmbånd.
2146 DKK

Guide til valg af slyngetræner

Hvad er en slyngetræner?

Træning med en slyngetræner er en anderledes, effektiv og simpel form for styrketræning

Træning med en slyngetræner er en anderledes, effektiv og simpel form for styrketræning

En slyngetræner er en anderledes tilgang til almen styrketræning og core træning. Udstyret udgøres af et sæt reb, en elastik og to håndtag. Elastikken fæstnes eller køres rundt om en stang. Således bliver det muligt at træne med sin egen kropsvægt gennem forskellige øvelser. For du vil skulle holde i de medfølgende håndtag og arbejde imod tyngdekraften med din kropsvægt. Det er altså ikke et cardioudstyr, men kan dog sagtens hjælpe med at få pulsen op afhængig af hvordan man strukturerer sin træning med den. Slyngetræneren er særligt god til at hjælpe med at opbygge styrke, ledstabilitet, balance og fleksiblitet. Efter endt træning kan du med fordel løsne de aktive muskler op med en foam roller.

Træning med et reb er ikke noget nyt fænomen, men det blev særligt populært i 1990’erne. I den tid var det Randy Hetrick, tidligere Navy Seal, som udviklede det vidt udbredte udstyr “TRX”. Begrebet med de tre bogstaver står for Total Resistance eXercise. TRX reb findes i langt de fleste fitness centre i dag.

back to menu ↑

Hvad kan en slyngetræner?

En af de smarte ting ved en slyngetræner er hvor let den er at tage med sig overalt. Det eneste du kræver, for at kunne anvende den, er et vandret eller lodret objekt der tillader sig at køre elastikken omkring den, således du kan anvende rebene i en stilling, hvor du skal modarbejde din kropsvægt. Hertil kan du lave forskellige øvelser, der styrker forskellige dele af kroppen. Eksempelvis kan du tage fat i håndtagene og læne dig bagover indtil du kun er holdt oppe via dit greb i håndtagene, og med dine hæle støttende i jorden. Herfra kan du trække dig selv op ved at føre dine albuer tilbage, hvilket vil aktivere din rygmuskulatur. Samtidigt så vil positionen fordre at din core er aktiv, da du ellers vil falde sammen i øvelsen. Hertil får du også mulighed for at træne din balance.

Slyngetræneren bliver oftere anvendt af det ældre publikum eller de, der laver en art genoptræning. Grunden hertil er, at anvendelsen af en slyngetræner som udgangspunkt ikke kræver den store styrke. Men det vil stadig stille krav til styrken, balancen og coren for mange. Træning med en slyngetræner kan også gøres mere avanceret ved at bruge ekstra udstyr såsom en vægtvest. Jo tungere din kropsvægt bliver, jo hårdere bliver øvelsen også. Er du dermed en mindre tung person, så vil du muligvis opleve, at slyngetræneren ikke er så udfordrende for dig. Dette kan hurtigt ændres ved at lave bestemte øvelser og at øge antallet af repetitioner.

Slyngetræneren har dog en anden unik funktion over sig. Det er, at den vil fordre, at du presser eller trækker med lige stor kraft i begge dine arme. Hvis du udfører en øvelse ujævnt, således at højre hånd presser hårdere end venstre, så kan du opleve at slyngetrænerens reb vil “save” frem og tilbage. Det ødelægger din balance og øger din risiko for eventuelle skader. Af samme grund er slyngetræneren ekstra god til folk der genoptræner, som ofte har en art ubalancer i muskulaturen af den ene eller anden slags.

back to menu ↑

Slyngetræner øvelser

I princippet kan man lave næsten alle tænkelige bevægelser ved hjælp af en slyngetræner. Der findes dog klassikere, som oftest vil gå igen i programmer lavet til slyngetræneren, da de er så fundamentale, og sammen udgør en helkrops træning når de er udført korrekt.

Chest press

Den første øvelse er en “chest press”. I udførelsen minder den meget om en armbøjning eller bænkpres. Men i kraft af at der anvendes en slyngetræner, bliver der samtidigt stillet krav til din coremuskulatur, din balance og at du presser symmetrisk med begge arme. Du laver øvelsen ved at hænge din slyngetræner op, så den hænger lodret ned fra loftet. Dernæst stiller du dig med dine fødder med cirka en skulderbreddes afstand. Så tager du fat i håndtagene og læner dig fremad med dine arme fuldt udstrukket. Tag nu et par skridt tilbage så din krop er i stand til at hælde og svæve i luften. Nu kan du så langsomt bøje dine arme indtil dit hovede er parallelt med dine hænder. Dernæst presser du dig så op igen.

Det er meget vigtigt at man ikke udfører øvelsen for hurtigt for at bevare balance og symmetri. Hvis du leder efter en eksplosiv træningssession, så er det ikke her du finder den. Slyngetrænerens temaer er balance, kontrol og præcision.

For at lave øvelsen endnu hårdere, så kan du i udgangspositionen gå endnu længere tilbage med dine fødder. Det der menes med det, er at din krop vil hælde mere parallelt mod gulvet. Jo mere du gør dette, desto hårdere bliver øvelsen. Ultimativt kan du ende med at lave en klassisk armbøjning, hvor hele din krop er parallelt med gulvet. Blot at du udfører dem i slyngetræneren. Du vil blive overrasket over, hvor meget balance og koncentration det kræver!

Row

Den næste øvelse du kan lave er en row variant. Du starter med samme udgangspunkt som forrige øvelse, men denne gang skal du læne dig tilbage i stedet. Så du vil nu skulle trække i håndtagene for at få dig selv op igen. Akkurat som med chest press, så kan du lave øvelsen hårdere ved, at du går endnu længere frem i dit udgangspunkt. Jo mere horisontal din krop bliver, desto hårdere bliver øvelsen også.

Du kan også lave forskellige twists i udførelsen for øvelsen. Det sker ved enten at have dine albuer tættest på din torso eller at dine arme er i en 90 graders vinkel ud for din torso. Ved den første variation laver du i højere grad en tætgrebs variation af row øvelsen. Det betyder, at du vil rekruttere andre rygmuskler, end hvis du lavede den på den anden facon. I den sidste variation træner du i højere grad bagskuldre og trapezius musklerne, mens den første i højere grad rammer ‘vingerne’ eller de muskler der udgør bredden på en ryg. Begge variationer kan laves efter behov og kunnen. De fleste vil opleve at variationen med albuerne ude er noget hårdere.

Squat

Den tredje øvelse er en squat. Igen, så vil vi stille os foran håndtagene, tage fat i dem, og langsomt sætte os ned som man gør i en almindelig squat. Alternativt, kan du sætte dig ned, som om du satte dig på toilettet eller en stol. Du skal dermed ikke bruge dine arme i denne bevægelse, blot fokusere på hvordan du anvender dine hofter til at ekstendere og fleksere mens du udfører øvelsen. Igen er der mulighed for at lave en variaton her. For at gøre det hårdere kan du udføre øvelsen som en etbens squat i stedet. Her vil folks balance tit komme til kort, men her kommer slyngetræneren faktisk til at hjælpe med at holde balancen.

Alle tre øvelser kan anvendes og sammensættes i ét træningspas, hvor du faktisk aktiverer alle muskelgrupper.

back to menu ↑

Hvad siger videnskaben om slyngetræneren?

Med de adskillige tiltag, træningsprogrammer, diverse udstyr og kosttilskud der findes i dag, så vil folk i højere grad gerne have en objektiv vurdering af de forskellige ting der reklameres for. Det er her videnskaben får lov til at spille en rolle. Heldigvis er der faktisk blevet lavet nogle gode studier på slyngetræneren.

Det har i lang tid været populært at variere sin træning med et element af ustabilitet. Det vil sige, en faktor der gør at du er nødt til at balancere mens du eksekverer en given øvelse. Det viser sig nemlig, efter forsøg, at denne ustabilitet stiller større krav til core muskulaturen. I dette studie viste det sig, at en slyngetræner var langt bedre til at stimulere core muskulaturen end når folk udførte klassiske øvelser til de samme muskelgrupper.

I et andet studie tog man en række forsøgspersoner og tog deres helbreds- samt performancerelaterede data (kropskomposition, kondition og så videre) før træning med slyngetræneren. Dernæst skulle forsøgspersonerne gennemgå en 60-minutters træningsrutine tre gange om ugen i seks uger. Træningsrutinen bestod af de tre øvelser der blev nævnt tidligere i artiklen. Resultatet blev altså, efter de seks uger var blevet afviklet, at alle deltagere havde oplevet en grad af fedttab, muskelopbygning samt bedre kondition.

Der findes flere studier på slyngetræneren som viser at den har merit på flere fronter når det gælder om at bygge en stærkere, sundere og flottere krop.

back to menu ↑

Slyngetrænerens fordele

Hvis ikke du er overbevist endnu, så er her fire hurtige grunde til at du burde overveje at give slyngetræneren et skud.

Det er hurtigt og effektivt

Regulære kropsøvelser såsom kropshævninger og armbøjninger har naturligvis deres plads, men nogle gange vil man gerne gøre det en anelse mere spændende. Studier har allerede påvist effektiviteten af udstyret, og det er noget hurtigere at sætte et reb op i en stang eller lignende og gå igang på stedet fremfor at skulle ned i et træningscenter og smide skiver på stangen.

Det arbejder din core

Der er ikke nogen livssituation hvor en stærk core ikke vil komme til din fordel. Problemet med de fleste styrketræningsøvelser er dog, at coren stort set bliver negliceret. Det er heldigvis aldrig tilfældet med en slyngetræner, her findes der ikke én eneste øvelse du kan eksekvere uden at være tvunget til at aktivere din core for stabilitet og balance! Mens bænkpressen nok øger din styrke, så forbedrer den altså ikke din balance, core eller tager højde for assymetrisk belastning.

Alle kan bruge den

Om du er elite atlet udi Crossfit eller er ved at genoptræne fra en skulderoperation, så har slyngetræneren noget at byde på. Udstyret appellerer dog i højere grad til sidstnævne befolkningsgruppe, for hvis du blot har et mål om at have den største biceps på stranden til sommer, så er slyngetræneren altså ikke det bedste redskab, fordi det kan være svært at få den mekaniske belastning til at være tung nok, men det er også svært at lægge progression ind. Begge er to faktorer du helst skal opnå for at bygge en større portion muskelmasse. Men igen – er du mere ude efter funktionalitet og det sunde afkast, du får ud af det? Så er slyngetræneren bedst.

Den er portabel og billig

Hvis man har tendens til at gå tur i skoven eller andre steder, og pludseligt bliver ramt af en impuls om at skulle træne, så er det let at have en slyngetræner med i lommen som let kan vikles rundt om et træ eller et andet objekt. Man behøver ikke større fitness maskiner eller vægte for at kunne få lidt funktionel træning ind, og slyngetræneren tillader dig både at gøre det hvorend du har lyst og hvornår du har lyst.

back to menu ↑

Hvordan vælger jeg den rigtige slyngetræner?

Slyngetrænere er som udgangspunkt ikke et særligt avanceret stykke udstyr. Derfor vil man ikke se den store variation på markedet af, hvordan de tager sig ud i forhold til funktion eller hvilke materialer de er lavet af. En af de mest velkendte brands på markedet er TRX, hvor du ved, hvad du får for pengene. Desuden var det TRX, som lavede den allerførste slyngetræner helt tilbage i 1997. Der findes dog billigere modeller for en slyngetræner, som sagtens kan tjene samme formål. Det vigtigste er, at du holder øje med vægtkapaciteten og længden af rebbene. De skal naturligvis passe til dine individuelle behov.

back to menu ↑

Referencer

  • “Analysis of Pushing Exercises – LWW Journals – Wolters Kluwer.” https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2014/01000/Analysis_of_Pushing_Exercises___Muscle_Activity.14.aspx. Besøgt 6 mar. 2020.
  • “Investigating the Acute and Chronic Health Benefits of TRX ….” https://www.acefitness.org/education-and-resources/professional/certified/november-2016/6102/ace-sponsored-research-investigating-the-acute-and-chronic-health-benefits-of-trx-suspension. Besøgt 6 mar. 2020.