Slyngetræner

Mand bruger slyngetræner

En slyngetræner er et fantastisk alsidigt træningsredskab, som giver mulighed for at udføre et bredt spekter af styrkeøvelser til hele kroppen. Det er en nem, hurtig og relativt billig måde at komme i gang med at motionere på.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af slyngetrænere. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Slyngetræner Test: Top 5 Bedste Slyngetrænere

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. Abilica PowerSling

Bedste slyngetræner

Pris: 695 DKK

Vinderen i kategorien “bedste slyngetræner i test” er Abilica PowerSling. Slyngetræneren er justerbar, og der er påsyede målelinjer, som hjælper dig med at justere slyngen ens på begge sider. Den er udstyret med karabinhage og dørfæste.

Annonce

2. ASG P3

Bedste billige slyngetræner

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige slyngetræner” er slyngetræneren fra ASG. Her får du mest slyngetræner for pengene. Du kan hænge den op i loft eller sætte den fast til en dør. Der medfølger både en almindelig ophængnings strop, samt et døranker, så du kan hænge slyngen op mange forskellige steder.

Annonce

3. TRX Move

Bedste premium slyngetræner

Pris: 1.145 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium slyngetræner” er TRX Move. TRX er mærket bag slyngetræning, og de har lavet den ultimative slyngetræner til hjemmebrug med træner, anker, forlænger, døranker og guides til brug af sættet. Slyngetræneren er ekstra slidstærk og håndtagene er behagelige at holde om.

Annonce

4. Tunturi Crossfit Slyngetræner

Bedste funktionelle slyngetræner

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste funktionelle slyngetræner” er Tunturi Crossfit slyngetræneren, som udmærker sig ved at være udstyret med d-ringe og fodløkker. Du kan altså lave en meget varieret træning med denne slynge, og så er den justerbar, så den kan tilpasses dig.

Annonce

5. Toorx Pro Double

Bedste lange slyngetræner

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lange slyngetræner” er Toorx Pro Double. Den har to ekstra stropper, som giver ekstra længde til slyngetræneren, og det åbner op for flere øvelsesmuligheder. For ekstra slidstyrke er karabinhagerne og krogene lavet i stål.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til slyngetræner

Hvad er en slyngetræner?

Slyngetrænere har egentlig eksisteret i mange år og i mange udformninger, men det var den amerikanske militær mand Randy Hetrick, som tog slyngetræning fra at være en obskuritet, til at blive mainstream. Hetrick var udstationeret i Sydøstasien tilbage i slutningen af 90’erne, og ledte efter en god måde at træne styrke på uden ret meget udstyr. Han konstruerede derfor sin egen slynge af et jiu-jitsu bælte og dele fra en gammel faldskærm.

Gul slyngetræner

Da Hetrick kom hjem videreudviklede han på sin slyngetræner, og det endte med at blive til det vi idag kalder TRX (Total Resistance eXercises). Siden dengang er der kommer mange kopiprodukter på markedet og TRX er i dag blot et mærke blandt andre slyngetræner-producenter.

Hvis vi ser på de enkelte dele af en slynge, så består den af en ankerstrop, som skal spændes fast i et stabilt punkt; et mellemstykke eller en karabinhage, som forbinder ankerstoppen med resten af slyngen; en stabiliserende løkke, en låseløkke, selve slyngen med justerbare stropper, og for enden nogle håndtag og løkker til fødderne.

Idéen med en slynge er, at man bruger kroppen selv, i forskellige positioner, som belastning, frem for at skulle ud og investere i håndvægte, vægtskiver eller andre former for træningsudstyr.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med slyngetræning?

Der er stort set ingen muskelgrupper du ikke kan ramme med en slyngetræner. Det er kun fantasien (og tyngdekraften), der sætter begrænsningerne. 

Hvorfor skal jeg købe en slyngetræner?

En slyngetræner er perfekt til dig, som gerne vil lave noget styrke og stabilitetstræning derhjemme, men som ikke har ret meget plads, eller som ikke er interesseret i at fylde huset op med store træningsmaskiner og tunge vægte. En slynge fylder ikke ret meget, koster ikke det helt vilde og kan bruges både indendørs og udendørs.

Træning med slynge forbedrer både styrken, de stabiliserende muskler omkring dine led, samt musklerne i kropskernen (core).

Derudover kan en slynge også bruges af både utrænede, let trænede og veltrænede, da øvelserne kan pro- eller regredieres alt efter niveau.

Risikoen for skader ved brug af slynge er ligeledes meget lav, og diverse slyngeøvelser kan med fordel flettes ind i et funktionelt/crossfit-agtigt hjemmetræningsprogram med øvelser som box jumps, burpees osv. 

Slyngeøvelser bliver også ved med at være udfordrende og interessante, fordi det er muligt at variere øvelserne så meget, og der er et hav af forskellige øvelser du kan veksle mellem.

Hvordan bruger man en slyngetræner?

Når du skal bruge din slyngetræner skal du først sørge for at spænde ankerstroppen fast om et stabilt ankerpunkt. Det kan være en dør (døranker), en pullup bar, en ribbe, en krog i loftet, en flagstang, et træ, et gyngestativ eller andet.

Ankerstroppen skal hænge så langt oppe at der er ca. 180-185 cm ned til gulvet. Hvis dit ankerpunkt er glat, så vikl stroppen rundt flere gange, så stroppen ikke glider sidelæns under brug. Derefter hænger du selve slyngen fast i ankeret. 

Juster længden på stropperne og sørg for at stroppere ikke er snoede. Hvis du gerne vil øge sværhedsgraden af øvelserne er der flere måder at gøre det på. Du kan f.eks. sørge for at kroppen er tættere på gulvet, dvs. at vinklen mellem din krop og gulvet bliver mindre. Det gør øvelserne hårdere. Vil du gerne gøre øvelserne lettere, skal kroppen være mere opret, dvs. at vinklen mellem din krop og gulvet bliver større.

Du kan også arbejde med fodstillingen både sideværts eller i længderetningen: Bred fodstilling er letteste niveau, fødderne tæt sammen er medium niveau, mens øvelser på ét ben er højeste niveau. I længderetningen kan du arbejde med forskudt benstilling/skridt stående benstilling, som er letteste niveau, mens fødderne samlet er hårdeste niveau.

Når du kører øvelserne, så sørg for at der altid er spænding på stropperne. Bliver stropperne løse kører du ikke øvelsen rigtigt. 

Hvilken slyngetræner skal jeg vælge?

Der er flere ting du kan overveje når du skal vælge en slynge. Har du mulighed for at prøve en slynge først, hos en ven eller i fitnesscentret, er det en god idé. Det giver dig for det første en fornemmelse af om det overhovedet er noget for dig, og for det andet får du en idé om, hvad der er vigtigt når du skal finde din egen slynge.

Er det f.eks. vigtigt med nogle justerbare fodbøjler? Er der en bestemt farve du gerne vil have den i? Hvor mange penge er du villig til at bruge på en slynge? Har du brug for det bedste af det bedste, eller kan mindre gøre det? Kan du bedst lide skumhåndtag eller gummihåndtag, og er der nogle specielle features du gerne vil have?

Kombinér slyngetræner med vægtvest

En vægtvest er perfekt som ekstraudstyr til en slynge. Da hele idéen med en slynge netop er at bruge kroppen selv som vægt, kan du, ved at tage en vægtvest på, øge din kropsvægt, og dermed belastningen i dine slyngeøvelser. Dette er især brugbart, hvis du er stærkere end gennemsnittet, og derfor føler at slyngetræning ikke giver dig modstand nok til, at træningen kan kaldes styrketræning.

En justerbar vægtvest, som kan veje f.eks. mellem 3-30 kg, kan altså være med til at booste din slyngetræning, hvis du begynder at kunne tage for mange gentagelser, og har brug for at tage tingene til næste niveau.

Hyppige fejl ved træning med slyngetræner

Noget af det der typisk bliver et problem i længden, måske især med slynger af lav og medium kvalitet, er låsemekanismerne, altså de fjederbeslag, som skal sørge for at stropperne holder den korrekte længde under træningen, også under stor og eksplosiv belastning.

Disse har det med at blive slidte, og til sidst kan de ikke holde kropsvægten, og stropperne giver sig i længderetningen. På de billigere modeller kan der også mange den ekstra løkke i toppen, som er med til at sikre, at længdeforskellen på højre og venstre stop ikke kan blive mere end 5-10 cm. Det kan give uheldige episoder, hvor der hives mere i den ene end den anden strop, og hvor man derfor risikerer at falde, fordi stropperne giver sig for meget.

En anden fejl mange laver er at de hæfter deres slynge i et punkt, som ikke er stabilt nok. En gren der kan knække, eller en dårligt opsat krog i loftet inviterer til uheld. Sørg altid for at hæfte din slynge i et stabilt punkt. 

Sørg også for at dit ankerpunkt ikke er skarpt. Et skarpt ankerpunkt giver slid på ankerstroppen og reducerer holdbarheden. Det samme gælder det man kalder ‘savning’ hvor man kontinuerligt trækker mere eller mindre i den ene strop end i den anden, hvorved stropperne glider mod hinanden i toppen. Denne friktion kan over tid forårsage at løkkerne bliver så slidte at de springer.

Undlad også at opbevare din slynge direkte i sollys, eller i en fugtig eller frost ramt garage. Store temperaturændringer, fugt og direkte sollys kan nemlig være med til at fremskynde nedbrydningen af nylonnet i slyngen, så holdbarheden formindskes. 

En hyppig fejl man ser under træning, er at man egentlig ikke er stærk nok i sin core til det niveau man har valgt. Dette observeres ofte ved at man kommer til at hænge i ryggen eller bugen, frem for at holde sig stabil som en lineal.

Slyngetræner vs. træningselastikker

Hvis du aldrig har prøvet at træne med en slynge, synes du måske det minder lidt om de træningselastikker som også har håndtag i enden. De to ting har dog intet med hinanden at gøre. Med en slynge bruger du din kropsvægt som belastning, mens belastningen i træningselastikker ligger i selve elastikken og den modstand der er i dem, når du trækker i dem. Både træningselastikker og slynger kan fæstnes i f.eks. en ribbe, men du gør klogest i ikke at begynde at hænge i en træningselastik med fuld kropsvægt. Så falder du altså ned.

Pleje og rengøring af slyngetræner

Der er nogle slidpunkter på en slyngetræner, og for at holde sikkerheden i top, er det vigtigt at du jævnligt tjekker dit system efter for evt. fejl. Typiske problemer der kan opstå er karabinhager som går i stykker, og som derfor ikke sidder ordentlig fast i ankerstroppen.

Tjek også efter slid på de øverste løkker, som over tid kan nedbrydes grundet friktion fra ‘savning’ hvor stropperne glider mod hinanden. Test også om spænderne, der skal sørge for at stropperne bevarer den rigtige længde stadig fungerer som de skal, så stropperne ikke giver sig i længden. Endelig kan du tjekke om håndtag og fodbøjler er intakte.

Rengøring af din slynge kan ske ved at vaske stropper og håndtag med en mild sæbe og lunkent vand. Gummihåndtag er selvfølgelig lettere at rengøre end skumhåndtag. Lad slyngen ligge til tørre natten over når du har vasket den, og undlad at smide den på en varm radiator.  

Risici ved slyngetræning

Generelt set er det ret sikkert at træne med en slynge. Dog skal du være opmærksom på altid at få fæstnet din ankerstrop et stabilt sted. Det er set at en dør f.eks. er gået op, når man har brugt et døranker, eller at kroge i loftet, man troede sad sikkert, ikke sad så godt fast som beregnet. Der kan også opstå farlige situationer, hvis du forsøger dig med øvelser, som er over dit niveau. Det er typisk når du har overvurderet din egen corestyrke eller balance. 

Hvis du søger efter videoer på Youtube, med folk som kommer til skade under slyngetræning vil du finde forbavsende få videoer, sammenlignet med hvor mange videoer, der findes med folk som kommer til skade i andet træningsudstyr. De skader man ser i slyngetræning er sjældent særligt voldsomme eller spektakulære, men består mere af overbelastninger, som følge af manglende stabilitet og corestyrke og deraf følgende stress på f.eks. skuldre eller dele af ryggen.

Valg af slyngetræner

Typer af slyngetrænere

Der findes flere forskellige typer af slyngetrænere. Forskellene er egentlig ikke så store, men der er alligevel forskel på om du køber en billig slyngetræner, en slyngetræner til børn, eller en professionel slyngetræner, som dem man ser i fitnesscentrene. 

Original TRX slyngetræner

TRX er den originale slynge, og den som alle andre slynger forsøger at konkurrere med. TRX-navnet er garant for en slyngetræner af høj kvalitet. Det betyder dog ikke at der er tale om et perfekt produkt, da selv TRX nogle gange lider under visse problemer. F.eks. at låsebeslagene, som skal sørge for at stropperne bevarer deres længde under træning, bliver løse med tiden efterhånden som stropper og beslag bliver slidte. Dette sker dog typisk først efter intensiv brug over en lang årrække.

TRX slyngertræner kommer i 4 forskellige niveauer: TRX Fit, som er den billigste basis slynge; TRX Home Gym, som er lidt dyrere; TRX Pro Kit, som typisk er dem, der hænger rundt om i fitnesscentrene, og så TRX Tactical Gym, som er specialmodellen i militært design. De 2 billigste har skumhåndtag i neopren og 2 anker muligheder, mens de to dyreste har støbte gummihåndtag og 3 anker muligheder.

Billig slyngetræner

De billige slynger gør som udgangspunkt det samme som de dyrere. Nogle af de billige slynger er kvalitetsmæssigt på højde med den originale TRX slyngetræner, men koster mindre, fordi du ikke betaler for TRX navnet. Ligesom forskellen mellem en VW og en Skoda. Dog kan du komme ud for at nogle af de billige slynger ikke har samme kvalitet ift. syninger, holdbarhed, justeringsmuligheder eller pålidelighed. 

Slyngetræner til børn

Slyngetrænere til børn er typisk noget kortere i stropperne, og så er de ofte meget stabile i toppen så ‘savning’ ikke er muligt. Der ud over plejer prisen også at være markant lavere end slynger til voksne.

Militær slyngetræner

Forskellene mellem en militær slynge og en alm TRX slynge er egentlig ikke ret store, men den militære har bare et andet råt look, en bedre bærepose, og så nogle gummihåndtag, som er nemmere at gøre rent end de traditionelle skumhåndtag. Dette kan især være relevant, hvis du bruger din TRX ude i en skov i mudrede omgivelser. Derudover er der med den militære udgave adgang til an app med et specielt træningsprogram. 

Yoke slyngetræner

Yoke slyngetrænere er ikke så udbredte, men de minder mest af alt om en af de stænger man bruger i fitnesscentret på lat pulldown maskine, altså en bred stang, som er hængt op i et enkelt punkt. På en Yoke slynge er der så bare hæftet et par løkker på i begge ender af stangen, hvorfra selve slyngerne hænger ned fra.

Denne konstruktion gør at en Yoke er endnu mere ustabil end en normal slynge, og den sætter derfor ekstra store krav til balance og stabilitet. Ulempen ved denne ekstremt ustabile konstruktion er som regel, at man ikke kan bruge så tung vægt, som man kan med en almindelig slynge, men til gengæld får man så altså aktiveret endnu flere stabiliserende muskler.

Gymnastikringe

Gymnastikringe kan også bruges som slyngetræner. Forskellen er de lidt mere ukomfortable greb, mangel på dedikerede fodbøjler og så det faktum at gymnastikringe som regel vil være forankret med to punkter fremfor almindelige slynger, som sidder fast med ét punkt.

Materialer

De fleste slyngetrænere er lavet af solidt nylon med kraftige syninger, karabinhager i stål eller kulfiber samt håndtag i neopren, skum eller støbt gummi. 

Funktioner

Nogle af de vigtigste funktioner på slynger er justeringsmuligheder. Der skal gerne være mulighed for hurtigt og uden besvær, at justere længden på stropperne eller størrelsen på fodbøjlerne, hvis disse er justerbare. Nogle slynger har slet ikke fodbøjler, så det er en funktion, som adskiller nogle af modellerne.

Nogle slynger sælges alene uden noget ekstra, mens andre kommer i store pakker med alverdens ekstraudstyr. Om du har brug for dette kan du bedst selv vurdere. Noget af det som typisk følger med i de såkaldte kits er f.eks. dørankre, forlængerstropper, diverse træningsprogrammer, videoer, manualer, plakater med øvelse, bæreposer eller rygsække og endog armbånd.

Størrelse

Der er ikke de store størrelsesforskelle mellem de forskellige slynger. Som standard kan de justeres omkring 180-360 cm i længden, og lidt længere med en forlængerstrop. Køber du en slyngetræner til børn, kan den typisk justeres fra 65-180 cm i længden. Derudover kan du på de nyere modeller justere størrelsen på fodbøjlerne. Er ankerpunktet for din slynge højere end 2,7 m, bør du tilkøbe en forlængerstrop.

Design

Slynger findes i rigtigt mange designs. De største forskelle er rent kosmetiske, hvor du f.eks. kan vælge en rød, en gul, en orange, en grøn eller en army grøn slynge. Der er dog også små funktionelle variationer i designet. Nogle har f.eks. stropper, som har ubegrænset mulighed for ‘savning’ i toppen, mens andre har mulighed for 5-10 cm og andre igen slet ikke kan saves fra side til side.

De fleste har et enkelt ankerpunkt i toppen, men der findes også modeller, som har to ankerpunkter. Den typiske max brugervægt ligger omkring de 160 kg, men der findes slynger, som garanterer op til 300 kg, hvis nogen har brug for det. Det kunne f.eks. være en meget tung person, som tilmed træner med en vægtvest. Der kan også være justeringsmuligheder, som adskiller de forskellige designs, f.eks. justerbare fodbøjler, eller der er brugt forskellige materialer til håndtagene. 

Pris

Prisen på slynger varierer rigtigt meget. De helt billige modeller fås til lige omkring 300,-, mens de dyreste pakker koster op imod 2200,- De helt dyre ligner som regel dem fra mellemklassen, bortset fra at der følger mere ekstraudstyr med de dyreste.

Pris og kvalitet hænger som regel sammen, men kun op til en hvis grænse. Mens en slynge til 1200,- sandsynligvis er en del bedre end en slynge til 299,-, så er en slynge til 2150,- sandsynligvis ikke markant bedre end en slynge til 1200,-

3 tips til slyngetræning

Tip 1: Hvor skal du starte?

Hvis du er i tvivl om hvordan du skal gribe slyngetræning an, så kan du starte med at købe en slynge, sætte den fast i en dør derhjemme med et døranker, og så starte ud med nogle af de mest almindelige øvelser.

Det er f.eks. squat til lårene, hamstring curl til baglårene, rows til ryggen, chest press til brystet, deltoid fly til bagsiden af skuldrene og musklerne mellem skulderbladene, standing rollout til maven samt planken, som træner din core. Når du mestrer disse basale øvelser kan du begynde at eksperimentere med nogle af de mange øvelsesvarianter, som findes.

Tip 2: Hold børnene naturligt aktive med en slyngetræner

Hvis du hænger en slynge op i en krog i loftet i stuen, kan du være sikker på at dine børn helt af sig selv får trænet deres motorik. Der er ikke noget der lokker, som en slags indendørs gynge, der bare hænger der, og inviterer til motorisk leg. 

Alle børn har godt af den slags bevægelser som man kan blive udsat for med en slynge, men hvis dit barn f.eks. er klodset af sin alder, har balanceproblemer, føler ubehag ved berøring, let bliver køresyg eller helst undgår vilde tumlelege, er der ekstra gode grunde til at hænge en slynge op i loftet.

En slynge er med til at stimulere taktilsansen, ligevægtssansen, muskel/led sansen også kaldet stillingssansen samt øjenmotorikken. Hvis du hænger en slynge op i stuen eller i garagen er der en god sandsynlighed for, at dit barn helt spontant vil prøve kræfter med den regelmæssigt, og dermed får trænet i hverdagen, uden det behøver være en særskilt træningssituation I sætter tid af til.

Tip 3: Hent apps med øvelser til din telefon

Der findes en del apps til både Android og iOS, som tilbyder er arsenal af videoer med slyngeøvelser. Det betyder at du altid kan have øvelsesinstruktioner lige ved hånden når du skal bruge dem. Flere af disse apps har også mulighed for at du kan registrere din træning, og holde styr på hvad du laver fra uge til uge. Nogle af disse apps er gratis, mens andre er betalingsapps.

Hvad siger undersøgelser om slyngetrænere?

I en stor undersøgelse fra 2020 satte man sig for at undersøge muskelaktiveringen i en række slynge-øvelser, og sammenligne øvelserne med mere traditionelle styrkeøvelser. Det man fandt frem til var bl.a. at en helt række muskler var mere aktive under armbøjninger, udført i en slynge, sammenlignet med armbøjninger på gulv.

Det gjaldt bl.a. brystmusklerne, forreste del af skulderen, den store nakkemuskel, triceps på bagsiden af overarmen, latissimus dorsi – den store rygmuskel, den savtakkede skulderstabilisator serratus anterior, den store sixpack mavemuskel rectus abdominis, de skrå mavemuskler, stabiliserende muskler i ryggen samt den store lårmuskel.

I planken så man også større aktivering af coremuskler under planks i en slyngetræner end under planks på gulv. De ekstra aktive muskler var her sixpacken (rectus abdominis), de skrå mavemuskler, den store ryg/lændemuskel erector spinae samt lårmusklen, som også blive tvunget til at være aktiv for at holde planken.

Man har også set øget muskelaktivering i slyngeøvelser under leg curls, mens man ikke har set samme ensidige mønster under den øvelse, der hedder inverted rows.

Skal vi se på hvor meget de forskellige muskler blev aktiveret mere under slyngeøvelser, sammenlignet med traditionelle øvelser, så vekslede det meget. I ét studie så man f.eks. kun små forbedringer på 4.33 % i brystmuskulaturen under armbøjninger udført i en slyngetræner sammenlignet med almindelige armbøjninger.

I et andet studie så man voldsomme forbedringer på helt op til 62% i aktivering af den savtakkede skulderstabilisator serratus anterior, og i et tredje studie, 47 % højere aktivering i mavemusklen rectus abdominis under armbøjninger i en slyngetræner, sammenlignet med almindelige armbøjninger på gulv.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke slyngetrænere er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste slyngetrænere. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Slyngetrænere vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger slyngetræner?

Valget af slyngetræner afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Muscle activation in suspension training: a … – PubMed.” 14 Jun. 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29902124/. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Shoulder muscle activation during stable and suspended ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1466853X14001096. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Muscle activity and spine load during pulling exercises ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1050641114001308. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Muscle Activity Levels in Upper-Body Push Exercises With ….” 13 Mar. 2015, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/psm.2014.11.2097. Åbnet 18 Nov. 2020.
Forfatter
Picture of Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.