Push up bar

Dame i rød trøje der træner med push up bar

En push up bar er et lidt ukendt stykke træningsudstyr mange personer fejlagtigt ikke kender til. Læs artiklen og bliv klogere på alle fordelene ved en push up bar, samt få viden om, hvordan du vælger den perfekte push up bar til dig.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af push up barer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Push Up Bar Test: Top 5 Bedste Push Up Barer

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. ASG Push Up Bar

Bedste push up bar

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste push up bars i test” er følgende model fra ASG. De er lavet i et ergonomisk design, der er behageligt for både håndled og håndflader. Håndtagene har en skridsikker overflade der giver dig et optimalt greb.

Annonce

2. Titan Life Push Up Bar

Bedste billige push up bar

Pris: 98 DKK

TITAN LIFE Push Up Bars overbeviser som et fremragende valg for enhver, der søger en prisvenlig løsning til at forbedre deres hjemmetræning. Disse push up bars skiller sig ud takket være deres robuste konstruktion og komfortable skumgreb, som sikrer stabilitet og god håndledsstøtte under træningen. Den lette vægt og det enkle design gør dem lette at opbevare og transportere, hvilket gør dem ideelle til både hjemmebrug og udendørstræning.

Annonce

3. Abilica PushUp Bar

Bedste premium push up bar

Pris: 189 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium push up bars” er Abilica PushUp bars. Barerne er meget slidstærke og stabile, fordi de støttes på den lange side, og det medfører færre fald under træning grundet ustabilitet. Ellers er de polstret ved håndtag, men også i bunden for at sikre en 100% skridsikker bund. 

Annonce

4. Powr.4 Pro Push Up Bar

Bedste roterende push up bar

Pris: 129 DKK

Powr 4 Pro Push Up Bar er en imponerende nyskabelse inden for hjemmetræningsudstyr, og har fortjent sin titel som bedste roterende push up bar. Den roterende funktion giver en naturlig bevægelse i håndledene under armøvelser, hvilket kan reducere belastningen og forbedre muskelaktiveringen. Med sit robuste design og non-slip grebsflader sikrer den både stabilitet og sikkerhed under træningen. Størrelsen gør den praktisk til opbevaring i enhver bolig med begrænset plads.

Annonce

5. Tunturi Parallettes

Bedste parallette push up bar

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste parallete push up bar” er fra Tunturi. Paraletterne er tunge og står derfor stabilt og solidt på underlaget, ligeledes er holdbarheden høj. Højden åbner op for mange træningsøvelser sammenlignet med lavere parallettes.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til push up bar

Hvad er en push up bar?

En push up bar er et ofte undervurderet stykke træningsudstyr. En push up bar bliver også ofte kaldet for press up bars eller push up håndtag. Det er små håndtag der bliver solgt i par, som du placerer på gulvet og benytter til at udføre armbøjninger – hermed bliver dine hænder hævet over gulvet, hvilket både beskytter dine håndled og kan give en mere effektiv træning grundet en længere bevægelse. 

Kvinde på gulv der træner med push up bar

Hvilke muskelgrupper kan rammes med push up bar?

Press up bars bruges til træning af armbøjninger. Ved udførelsen af en armbøjning vil du typisk ramme din overkrop samt din core-muskulatur. En almindelig armbøjning vil derfor ramme muskler såsom bryst, skulder, triceps, din coremuskulatur i form af mavemuskler og rygmuskler samt musklen serratus anterior der forbinder ribben og skulderblad. 

Alt efter hvilken variation af armbøjning du vælger at udføre, kan du specificere hvilke muskler du ønsker der rammes mest. Vælger du eksempelvis at lave en armbøjning med dine hænder tæt placeret, vil du i høj belaste dine triceps og dermed træne disse. 

Hvorfor skal jeg købe en push up bar?

Der er flere gode grunde til at købe en press up bar. Praktisk set er det et enkelt 

stykke træningsudstyr der hverken fylder meget eller er kompliceret at benytte. 

Modsat til almindelige armbøjninger udført på gulvet, har press up bars den fordel, at disse reducerer belastningen på dine håndled markant. Dette er særligt en fordel for folk med enten skrøbelige håndled, eller personerne med tendens til håndledssmerter og potentielle håndledsskader. En anden fordel ved press up bars er, at dine hænder bliver hævet fra gulvet, hvilket ændrer på din bevægebane. Dette kan skabe både variation og udvikling i din træning. 

Der er også praktiske fordele ved at købe en press up bar. Med en press up bar behøver du ikke have dine hænder på gulvet, hvilket både beskytter huden i dine hænder, samt gør din træning mere hygiejnisk. 

Hvilken push up bar skal jeg vælge?

Når du skal ud og vælge en press up bar, er det vigtigt at du får en model, du føler dig tryg ved at benytte. Her er det særligt vigtigt at være opmærksom på sikkerheden af press up baren i form af skridsikre overflader. Det er derfor at foretrække, at din kommende bar har en skridsikker overflade på både håndtagene således at dine hænder ikke glider, men også under bunden, således at selve press up baren ikke glider under din træning.

Press up bars med skridsikre overflader vil dertil også kunne give dig en bedre stabilitet under træningen. Mange personer foretrækker også at have håndtag med polstring, da dette kan være meget komfortabelt at holde ved og kan derved give et bedre greb. Derudover er det vigtigt at du vælger en bar, der er stor nok til dine hænder, så de ikke bliver klemt under træningen.

Kombinér push up bar med andet fitness udstyr

Mange personer vælger at kombinere press up bars med en træningsmåtte, for at øge komforten under træningen. Da træning udført med press up bars vil være træning der udføres på gulvet, er en træningsmåtte at foretrække, da denne både vil øge komforten af at træne på gulvet, men samtidig kan højne hygiejnen, da man derfor ikke skal træne direkte på gulvet. 

Hyppige fejl ved push up bar

De mest hyppige fejl der ses ved brugen af press up bars, vil være de selvsamme fejl der ses ved udførelsen af armbøjninger. En særlig typisk fejl der ses er, at folk glemmer at lave opspænd i kroppen, inden udførelse af øvelsen. Et manglende opspænd i kroppen vil resultere i, at ens hofte kommer til at hænge, hvorved der kommer en unødvendig belastning på de nedre rygmuskler. Ligeledes kan et manglende spænd føre til at armene bliver ustabile, hvorved at øvelsen ikke kan udføres korrekt. 

Push up bar vs. gulv

Den helt store forskel på brugen af press up bars vs. gulv, er belastningen på håndled og håndflader. Armbøjninger udført på gulv, har fordelen af at kunne blive udført alle tænkelige steder – dog kan elementer såsom en ru overflade være en begrænsende faktor, samt kan skade huden i håndfladen. Ligeledes kan hygiejnen være vigtig at overveje. Dette er begge elementer man ikke skal bruge energi på ved brugen af press up bars.

Som nævnt tidligere, kan armbøjninger udført på gulv påføre en stor belastning på håndled. Dette sker grundet bøjningen i håndleddene, der sætter stress på både sener og ligamenter i håndleddet. Denne potentielle skadelige bøjning i håndleddet undgås ligeledes ved brugen af press up bars. 

Pleje og rengøring af push up bar

Den simple opbygning af et par press up bars betyder, at der er minimalt behov for pleje og rengøring. Du kan gøre din press up bar ren ved at gøre brug af en blød klud der er gjort våd med en mild sæbeblanding. Det er vigtigt at du ikke benytter stærke rengøringsmidler, da disse potentielt kan ødelægge polstringen på håndtagene. Når din press up bar skal tørre efter rengøring er det vigtigt at den ikke placeres i direkte sollys, samt ikke bliver udsat for ekstreme temperaturer, da dette ligeledes kan ødelægge materialerne over tid.

Risici ved push up bar

Den største risici der er ved brugen af press up bar opstår, hvis bunden på den ikke er skridsikker eller står på et glat underlag. Hvis dine push ups bars glider imens du træner, kan du risikere at lande på hovedet, hvilket kan resultere i eventuelle skader.

Valg af push up bar

Typer

I opbygningen findes der overordnet to forskellige typer af press up bars – de roterende og de stationære. Under disse kan de opdeles i underkategorier alt efter design og materialevalg. 

Stationære push up bars

De stationære press up bars er dem vi kender som de traditionelle press up bars. De er stabile at bruge under træning, er simpel i deres opbygning og nemme at gå til. Hvis du udelukkende vil træne armbøjninger er de stationære press up bars et godt valg. 

Roterende push up bars 

De roterende press up bars er nyere på markedet i forhold til de stationære press up bars. Roterende press up bars er fordelagtige for de personer der ønsker at tage deres træning af armbøjninger til et helt nyt niveau. Det roterende element i modellen udfordrer din koordination, stabilitet og dine muskler i høj grad. 

Paraletter

Paraletter er et stykke træningsudstyr er i opbygningen minder meget om press up bars. Forskellen er, at paraletter er højere og typisk ikke har polstring på håndtagene. Den højere højde på paraletter åbner op for mange flere træningstyper og mulighed for at udføre flere forskellige øvelser. 

Materialer

Press up bars laves i flere forskellige typer af materiale – mest brugte er plastik eller metal, enten i form af stål eller jern. Fordelene ved at vælge en press up bar lavet i plastik er, at denne typisk vil være den billigste at købe og derudover er vægten meget lav. Ulempen ved plast er, at den maksimale vægtbelastning ofte vil være relativ lav, da plastik som materiale nemt kan bøje eller miste formen, hvis belastningen er for tung.

Ligeledes er plastik mere skrøbelig ved udsættelse af forskellige temperaturer. Vælger du derimod et par press up bars lavet i metal, vil disse have en utrolig lang holdbarhed og vil kunne modstå en tungere belastning. Dog finder mange personer press up bars lavet i metal mindre komfortable at træne med. 

Funktioner

Som nævnt tidligere, har nogle press up bars funktionen af at være roterende. Den roterende funktion kan være med til at skabe udvikling og variation i din træning, og giver dig mulighed for at justere belastningen på dine håndled. 

Andre press up bars har funktionen af, at have en glidende bund, hvorved at bunden kører i en form for skinne, der kan være med til at øge sværhedsgraden af din træning. Derudover vil bevægebanen kunne blive forlænget, hvorved du kan få en mere effektiv træning. 

Størrelse

Når du skal vælge en press up bar, er det to elementer du skal være opmærksom på i forhold til størrelsen. Det første du skal være opmærksom på er, at håndtagene har en størrelse, du finder komfortabel i din hånd og en størrelse hvorpå du føler, at du kan få et godt greb. Her skal du være opmærksom på både tykkelsen af håndtaget og længden af håndtaget. Det andet du skal være opmærksom på, er højden af din press up bar.

Jo højere din press up bar er, jo mere stræk vil du kunne få på din brystmuskulatur, hvorved denne muskelgruppe vil kunne belastes mere. Dog kan en højere press up bar føles ukomfortabel for mange, samt ved manglede muskelstyrke kan pålægge unødvendig belastning på dine skuldre. 

Design

Designet af press up bars kan variere alt efter form og materialevalg. Typisk vil en press up barhave en oval bund, men en nyere model af press up bars adskiller sig fra de traditionelle, ved at være firkantede. Den firkantede form betyder, at press up baren kan føles mere stabil under brug, grundet den større bund. Alt efter størrelsen på din hånd, kan den firkantede model dog være ubehagelig at bruge, da ens hånd kan komme til at gnave mod håndtagene.

Den største betydning på designet af press up bars, vil typisk være polstringen på håndtagene. Polstringen vil kunne fås i forskellige materialer, overflader og forskellige farver, der alt sammen har en betydning for det overordnede design af press up baren. 

Pris

Overordnet set, så er en press up bar et relativt billigt stykke træningsudstyr. Som med så meget andet, så afspejler prisen ofte kvaliteten. Hertil vil det typisk være materialevalget der har en betydning på prisen, hvor en press up bar lavet i plastik vil være billigere end en bar lavet i metal. Ligeledes vil en stationær press up bar også ofte være billigere end end roterende bar, grundet færre funktioner og en mere simpel produktion.

3 tips til push up bar

Tip 1: Vær opmærksom på bunden

Det er utroligt vigtigt at din press up bar har en stabil og skridsikker bund. Dette er vigtigt, så du ikke risikerer at din press up bar glider fra dig under træningen og du bliver udsat for potentielle skader. Derudover vil en ustabil press up bar kræve, at du bruger meget af din energi på at holde denne stabil, i stedet for at bruge al din energi på din træning.

Det er vigtigt at bunden på din press up bar er jævn og lige, således at belastningen fra træningen bliver fordelt ligeligt, således at du ikke udsætter dig selv for mulige overbelastningsskader, samt at du får de bedste forudsætninger for en god og effektiv træning.

Tip 2: Brug den til flere øvelser

Mange mennesker bruger udelukkende deres press up bar til udførelsen af armbøjninger. Har du mod og overskud til det, kan du med god grund benytte dine press up bars til flere forskellige øvelser og dermed få et alsidigt stykke træningsudstyr. Eksempler på øvelser er at træne flere forskellige variationer af armbøjninger, dips for fokuseret træning af dine triceps og hvis du rigtig vil udfordre dig selv, kan du bruge dine press up bars til både håndstand og L-sit.

Tip 3: Tjek polstringen

Størstedelen af press up bars bliver i dag produceret med polstring på håndtagene. Polstring på håndtagene vil typisk være at foretrække, da dette giver et meget bedre greb samt kan gøre grebet mere komfortabelt for dine hænder. En anden fordel ved polstring er, at hvis du har tendens til svedige håndflader, vil dine hænder kunne glide på press up bars uden polstring – dette forhindrer polstringen, hvorved at din træning ligeledes bliver mere sikker.

Hvad siger undersøgelser om push up barer?

Et studie fra 2015 undersøgte effekten af armbøjninger lavet på en press up bar i relation til de stabiliserende skuldermuskler, med fokus på størrelsen af press up baren. Studiet bestod af 26 unge, raske mænd der skulle lave armbøjninger på forskellige press up bars. Efter undersøgelsen konkluderende man, at den størst mulige muskelaktivitet skete ved brugen af press up bars, med håndtag i størrelsen 50% af håndstørrelsen. Derudover så man stor muskelaktivitet i underarmene ved håndtag i størrelsen 75% af håndstørrelsen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke push up barer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste push up barer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Barerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger push up bar?

Valget af push up bar afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Effects of push-up exercise on shoulder … – ResearchGate.” 22 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/282452973_Effects_of_push-up_exercise_on_shoulder_stabilizer_muscle_activation_according_to_the_grip_thickness_of_the_push-up_bar. Åbnet 8 feb.. 2021.
Forfatter
Picture of Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.