Proteinbar

Proteinbar med forskellig smag

Har du svært ved at få protein nok i hverdagen? Så kan en proteinbar være en god investering for dig! Her får du nem og hurtig adgang til proteiner – og så smager de rigtig godt!

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af proteinbarer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Proteinbar Test: Top 5 Bedste Proteinbarer

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. Bodylab Pro Protein Bar

Bedste proteinbar

Pris: 360 DKK

Bodylab Pro Protein Bar fremstår som en utvetydig favorit i testen af proteinbarer. Den leverer en solid kombination af smag og næringsindhold, som appellerer til den bevidste forbruger. Med en indbydende tekstur, som skiller sig ud fra mange af de andre proteinbarer på markedet, og en smagsprofil, der nærmest minder om en syndig snack, er det svært ikke at blive imponeret. Barren indeholder 22 gram protein og er uden tilsat sukker, hvilket gør den til en oplagt følgesvend efter træning eller som et proteinrigt mellemmåltid.

Annonce

2. Bodylab Protein Bar

Bedste billige proteinbar

Pris: 300 DKK

Bodylab Protein Bar Mix Box byder på en variation af smagsrige proteinbarer, der er et hit blandt fitnessentusiaster og den sundhedsbevidste forbruger. Deres proteinbarer er særligt anerkendte for deres bløde konsistens og fyldige smag, uden at gå på kompromis med næringsindholdet. Med et generøst proteinindhold på op til 21 gram per bar, er de ikke blot en nydelse for smagsløgene men også en effektiv måde at støtte muskelreparation og -vækst på efter træning. Deres popularitet skyldes ydermere det faktum, at de er lavet uden tilsætning af sukker.

Annonce

3. Dalblads Swebar

Bedste premium proteinbar

Pris: 399 DKK

Swebar proteinbarerne imponerer som vinderen af testens bedste premium proteinbar med deres velsmagende og næringsrige profil. Disse bars er et glimrende valg for den bevidste forbruger, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Med et højt proteinindhold egner de sig perfekt til hurtig restitution efter træning eller som et nærende mellemmåltid i en travl hverdag. Konsistensen er tilpas fast uden at være tør, hvilket sikrer en god spiseoplevelse. Desuden får man en fornemmelse af et luxuriøst snackalternativ, takket være den gode balance mellem ernæring og smag.

Annonce

4. Barebells Vegan Protein Bar

Bedste veganske proteinbar

Pris: 300 DKK

Barebells Protein Bar skiller sig ud i mængden af veganske proteinbarer. Med et højt proteinindhold og en overbevisende smag tilfredsstiller den appetitten og giver samtidig kroppen et vigtigt næringsboost efter træning eller som et hurtigt mellemmåltid. Baren er fri for sukker, og så er den lavet på proteinkilder fra ris, soja og ærter. Teksturen er tilpas chewy uden at være klæbrig, og det er tydeligt at kvaliteten af ingredienserne er i fokus. Barernes varierede smagsudvalg sikrer, at de både kan nydes af chokoladeelskere og dem, der foretrækker frugtige toner.

Annonce

5. Bodylab Protein Crunch

Bedste glutenfri proteinbar

Pris: 325 DKK

Bodylab Protein Crunch er en glutenfri proteinbar, der har vundet anerkendelse for både sin smag og ernæringsprofil. Denne bar byder på en tilfredsstillende sprød konsistens og en behagelig smag af chokolade, der appellerer til den der ønsker et proteinrigt mellemmåltid uden at gå på kompromis med smagsoplevelsen. Med 20 gram protein pr. bar bidrager den effektivt til muskelopbygning og -vedligeholdelse. Den praktiske individuelle pakning gør det nemt at tage baren med på farten, hvad enten det er til træning eller som en hurtig snack i en travl hverdag.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til proteinbar

Hvad er proteinbarer?

Kort fortalt er en proteinbar en skræddersyet bar, der har et højt indhold af proteiner.

Proteinbar med hindbær

Det er en nem og lækker måde at få nogle hurtige proteiner på samtidig med at du får tilfredsstillet din søde tand.  Protein barer er lavet til mennesker der ønsker en nem og hurtig kilde til proteiner uden at skulle stå i et køkken og bruge tid på tilberedning. De er nemme at have med i tasken og så mætter de også ganske fornuftigt, hvorfor at mange mennesker nu benytter sig af protein baren som et mellemmåltid eller et sundere og/eller mere proteinrigt alternativ til en normal chokoladebar. Protein barer blev i første omgang produceret til atleter og bodybuildere, men er nu normal kost for mange mennesker og noget der kan købes mange steder.

Hvorfor skal jeg spise proteinbarer?

Kort sagt udgør proteiner grundsubstansen i alt levende væv i vores krop. Proteiner er et næringsstof der er nødvendigt og særdeles vigtigt som byggesten for kroppen, og har en afgørende betydning for dine musklers funktion. Når du dyrker styrketræning nedbrydes muskelfibrene i de trænede muskler, og disse skal genopbygges på ny under restitution. Ved genopbygning får du både stærkere og større muskler. Kroppen nedbryder og opbygger protein konstant, og balancen mellem dette er afgørende for genopbygningen af dine muskler efter en styrketræning.

Det er desuden vigtigt at indtage nok protein for at forblive i en positiv nitrogen balance. Nitrogenbalancen beskriver forholdet mellem indtag og tab af protein i kroppen og skal altså forstås som det proteinindtag, der er nødvendigt for at kunne balancere tabet af nitrogen fra kroppen og opretholde kroppens samlede proteinmængde.

Som tommelfingerregel siger man at utrænede personer bør indtage omkring 1 g protein per kg. kropsvægt, imens trænede skal have mellem 1,6g og 2g protein per kilo. kropsvægt. Derudover anbefales ændre at skulle have 1,0-1,5 g protein per kilo kropsvægt. Grunden til at ældre anbefales mere protein er for at forebygge sarcopenia som er aldersbetinget muskeltab

Slutteligt mætter proteinrige fødevarer mere sammenlignet med proteinfattige fødevarer. Undersøgelser viser, at en proteinrig kost medvirker til en større mæthedsfornemmelse og dermed kan være gavnlig, når du ønsker enten at gå ned i vægt eller holde din vægt. Så hvis du ønsker at tabe dig, kan det derfor være gavnligt at spise en proteinrig kost, da du derfor vil være mæt i længere tid. En god protein bar vil også være en god kilde til kostfibre. Kostfibre hjælper også til en større mæthedsfornemmelse, samt har andre sundhedsmæssige fordele bl.a., regulering af kolesterolindholdet i blodet.

En protein bar kan være et godt supplement til din kost f.eks., hvis du har svært ved at indtage nok protein til dit behov, måske fordi du har nogle restriktioner på hvad du vil eller kan spise, eller bare fordi du generelt har svært ved det. Det kan også være en fordel, hvis du er meget på farten og derfor har svært ved at få adgang til mad, der indeholder nok protein til dit behov. Slutteligt kan det også være en fordel for dig, hvis du gerne vil gøre det lettere for dig selv at indtage mere protein uden at skulle fokusere alt for meget på at ændre dine spisemønstre.

Dog skal du huske at en protein bar ikke skal opfattes som et vægttabs produkt eller som erstatning for et måltid, men som et kosttilskud.

Hvad indeholder en proteinbar?

Som navnet siger, så indeholder en protein bar proteiner. Her er det vigtigt at forstå lidt om proteiners gode egenskaber.

Proteiner er nødvendige for opbygning og vedligehold af celler og væv samt produktion af hormoner og enzymer. Proteiner er opbygget af mange aminosyrer. Flere af aminosyrerne kan kroppen ikke selv danne og det er derfor nødvendigt at få disse gennem kosten.

Kroppen nedbryder proteiner hele døgnet for at vedligehold din krop, men får du tilstrækkeligt med protein gennem din kost, vil du samtidigt få opbygget proteiner. Proteiner spiller desuden også en afgørende rolle for immunforsvaret da de hjælper med at vedligeholde og forbedre dit immunforsvar. Derudover kan ekstra indtagelse af protein hjælpe dig med at restituere, da restitutions hastigheden bliver højere, når du indtager et ekstra skud protein.

Proteiner er generelt en meget kompakt ingrediens og derfor kan der ofte være forskel i konsistens på protein barer alt efter hvilken form for protein der benyttes. Derudover er det vigtigt at huske at ikke alle proteinkilder er af samme kvalitet. Størstedelen af protein barer på markedet er lavet på det der hedder valleprotein (også kaldet whey) hvilket er proteiner udvundet fra mælk.

Valleprotein kan typisk opdeles i to forskellige typer: koncentrat og isolat. Forskellen på disse to er graden af rensning de har været igennem. Isolat har gennemgået en større rensningsproces og indeholder derfor mindre fedt og laktose. Valleprotein har mange fordele bl.a. har det en meget høj biologisk værdi og indeholder alle de essentielle aminosyrer samt er hurtigt optageligt.

Mange protein barer indeholder desuden sojaprotein, hvilket ses være en god kvalitet, men stadig længere ned på listen kvalitetsmæssigt. Du skal være opmærksom på om din protein barer indeholder meget kollagen-protein. Kollagen er godt, når det gælder konsistens og smag, og derudover er det godt for både hud og negle. Men er dit fokus på muskelopbygning er kollagen-protein ineffektivt og dermed ikke en god proteinkilde.

Husk derfor at mængden af hver ingrediens angives i faldende rækkefølge på ingredienslisten og vær så opmærksom på at valleprotein/whey eller sojaprotein står som en af de øverste ingredienser.

Udover protein indeholder en protein bar også kulhydrater. Kulhydrater er et energigivende næringsstof som findes i mad. Dette betyder, at du altså får energi til din krop ved at spise kulhydrater. Derudover genopfylder kulhydrater musklernes sukkerdepoter enten helt eller delvist.

Hvilken proteinbar skal jeg vælge?

Der findes rigtig mange forskellige barer på markedet og det kan være en jungle at finde rundt i. Nedenstående beskrives de mest almindelige former for barer.

Måltidserstatning bar: Disse er produceret for at kunne erstatte et måltid. Derfor har denne form for barer typisk et mere balanceret forhold mellem kulhydrater, protein og fedt.

Energibar: Denne bar vil typisk have et højt indhold af hurtig optagelige kulhydrater, således at du hurtigt kan få energi til din krop. Disse bars benyttes primært til langdistance træning,  konditionstræning i form af f.eks., løb, cykling, triatlon eller til crossfit.

Myslibar: Typisk vil en myslibar have et højt fiberindhold, da disse ofte er lavet på havregryn og nødder. Dette holder dig mæt længe, men kan ofte have et højere sukkerindhold end de andre barer.

Proteinbar: Som tidligere beskrevet har proteiner mange fordele og er nødvendige i en hvis mængde for at kunne opbygge muskelmasse eller vedligeholdelse af den muskelmasse man har. De har ofte et højt indhold af fibre hvilket er med til at holde din mæt længe samt et højt indhold af kulhydrat for at give dig energi inden træning eller fylde dine depoter op efter træning.

Når du skal vælge en protein bar er det selvfølgelig relevant at du vælger en smagsvariant du kan lide. Protein barer kan fås i et utal af smagsvarianter, så det er bare at få prøvet sig frem. Derudover skal du være opmærksom på indholdet i din protein bar. Først og fremmest er det vigtigt at finde en bar med et højt indhold af proteiner.

Det kan også være fordelagtigt at kigge på forholdet mellem protein og kulhydrater. Her skal forholdet enten være 1:1 ellers 2:1, for ikke at få en bar med for mange kulhydrater i forhold til proteiner. Slutteligt kan du kigge efter typen af protein som baren er lavet på. Størstedelen af barer er lavet på valleprotein der er udvundet af mælk. Ønsker du en vegansk protein bar, eller en protein bar uden laktose, vil et godt valg være en protein bar lavet på soja protein, da dette er det protei, udover valleprotein, der har den højeste biologiske kvalitet.

Kombinér proteinbar med koffein og/eller frugter

Hvis du vælger at indtage din proteinbar inden træning kan du med fordel supplere med koffein, enten i form af kaffe, energidrikke eller pre-workout. Koffein har mange positive effekter. Først og fremmest har det en stimulerende effekt på hjernen, som gør at det virker opkvikkende, samt du bliver mere opmærksom.

Derudover kan koffein påvirker præstationer i idræt ved at øge udholdenhed og give en en opfattelse af at være mindre udmattet. Derudover oplever mange også at koffein giver en følelse af velvære og bedre humør. Hvis koffein bruges rigtigt, kan det altså være en optimal måde at komme i det rigtige mindset når du skal præstere til træning eller til at give dig energi på de trætte dage.

Du kan også med fordel supplere din proteinbar med et stykke frugt eller en håndfuld bær. Frugter og bær indeholder stort set alle vitaminer og mineraler. Det er godt for dit immunforsvar grundet C-vitamin, E-vitamin og kalium. Derudover indeholder frugt mange kostfibre samtidig med at der er et meget lavt indhold af både fedt og kalorier, hvorfor at de er meget gode for din fordøjelse.

Proteinbar vs. måltidsbar

Mange forveksler proteinbarer med måltidserstatnings barer. Her er det vigtigt at være opmærksom på sammensætningen af næringsstoffer. Måltidserstatnings barer vil have et mere balanceret forhold mellem protein, fedt og kulhydrater og indeholder derudover ofte en lang række vitaminer og mineraler.

Disse ligger dog ofte højere i kalorier end proteinbarer og er ikke optimale hvis muskelopbygning er dit mål.

Proteinbar vs. energibar

Markedet for “barer” er stort og en anden populær variant er energibaren. Formålet med energibarer er, som navnet afslører, at tilføre energi til kroppen. Denne energitilførsel sker gennem kulhydrater. Dette betyder altså, at en energibar vil have et betydeligt højere indhold af kulhydrater end en proteinbar vil have. Udover kulhydrater indeholder en energibar typisk også smag i form af aroma, sale og antioxidanter som f.eks., vitamin C og/eller vitamin E.

Slutteligt indeholder energibarer oftest kulhydrater i form af sukker for at give dig let fordøjelig og dermed hurtig tilgængelig energi til lange træninger. Dermed sagt bør energibarer ikke blive spist hverken som snacks eller som måltidserstatning, og har størst fordele for distance- og konditionstræninger.

Proteinbar vs. myslibar

Sidste populære bar på markedet er myslibaren.  Myslibar har som ofte et meget lavt proteinindhold og er derfor ikke optimale for dig hvis dit mål er muskelopbygning og vedligehold. Ofte indeholder myslibarer flere kostfibre end en proteinbar grundet de ofte er lavet på enten nødder eller havregryn – eller begge dele. Derudover indeholder myslibarer som ofte flere kulhydrater end en proteinbar og er derfor en bedre kilde til energi frem for proteiner.

Proteinbar vs. proteinpulver

Det nok mest populære proteintilskud på markedet er proteinpulver. Proteinpulver er ligesom en proteinbar en nem måde at indtage proteiner på.

Proteinpulver kan gøre det lettere for dig, hvis du har svært ved at spise nok protein i din hverdag eller bare generelt at spise nok. Der er proteinpulver en god løsning, da du her får muligheden for at drikke dine proteiner.

En ulempe her kunne være at du derfor ikke er mæt i lige så lang tid. Derudover indeholder proteinpulver typisk færre kalorier end en proteinbar. En fordel ved at vælge proteinbarer er at du her får et mere balanceret indtag af protein, kulhydrater og næringsstoffer samt kostfibre, der alle er med til at holde dig mæt længe.

Dosering af protein

Undersøgelser har vist, at for at bygge muskelmasse og for at vedligeholde muskelmasse, skal man helst have et dagligt proteinindtag i intervallet 1,4 til 2,0 gram protein per kilo kropsvægt. Dermed sagt, vejer du f.eks, 80 kg og har et ønske om enten at opbygge eller vedligeholde muskelmasse, skal du dagligt indtage et sted mellem 112 gram og 160 gram protein.

De Nordiske næringsstofanbefalinger fra 2012 anbefaler, at du til dagligt skal spise minimum 0,8 gram protein per kilo kropsvægt – denne anbefaling gælder imidlertid kun for en person der er mere eller mindre absolut stillesiddende. Har man ikke nogen intentioner om øget muskelvækst via træning og kost, men blot at spise for generel sundhed, så lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 0,8 til 1,5 gram protein per kilo kropsvægt, alt efter aktivitetsniveau.

Derudover anbefales ældre et dagligt proteinindtag omkring 1,0 – 1,5 gram per kilo kropsvægt. Slutteligt siger Sundhedsstyrelsen at et proteinindtag på 0,83 gram protein pr kilo kropsvægt vil opretholde proteinbalancen hos 97,5 af befolkningen.

Der er ingen regler for hvem der må og hvem der ikke må spise proteinbar. Engang troede man at et for højt indtag af proteiner (op til 4 gram protein per kilo kropsvægt dagligt) i lang tid, vil kunne resultere i nyreskader, men dette er nu blevet konstateret en myte. Hvis man er disponeret for hjerte-kar-sygdomme og/eller slagtilfælde, anbefales det ikke at føre en kost med lavt indtag af kulhydrat og et højt indtag af proteiner fra animalske produkter.

Der kan være tidspunkter, hvor behovet for protein stiger. Kronisk sygdom som f.eks., hjertesvigt kan føre til tab af muskelmasse, hvor man anbefaler et højt dagligt indtag af proteiner. Derudover anbefaler man også et højere indtag af protein med alderen for at forebygge aldersbetinget muskeltab (sarcopeniai).

Timing af indtagelse af proteiner.

Hvornår det er mest fordelagtigt for dig at spise en proteinbar, kommer i høj grad an på hvad dit mål er.

Vægttab: Hvis dit mål er vægttab, og særdeles hvis dit mål er fedttab, er protein en af de mest vigtige næringsstoffer. En kost med højt indhold af proteiner og kostfibre vil holde dig mæt længe. Protein reducerer niveauet af ghrelin som er et hormon som fremkalder følelsen af sult. Derfor kan det især være fordelagtigt at spise f.eks,. en proteinbar imellem måltider.

Muskelopbygning: Er dit mål at opbygge muskelmasse gennem træning er protein en vigtig del af din kost. For at kunne opbygge muskelmasse, og ikke bare vedligeholde, skal du indtage en større mængde proteiner dagligt, end hvad din krop naturligt bruger. Hvornår du så skal indtage protein ift. til træning er folk ikke altid helt enige om. En proteinbar har normalvis et højt indhold af både protein og kulhydrat.

Ved indtagelse af en proteinbar inden træning har du altså et rigtig godt udgangspunkt for en god træning. Der er derudover mange der kan have det svært med at skulle træne på fuld mave, hvor en proteinbar også kan være en god løsning da denne mætter nok til at holde din sult nede, samtidig med at du får en masse energi til træningen.

Engang sagde man at man skulle få proteiner 15-30 minutter efter endt træning, også kendt som “det anabolske vindue”, hvor man mente at inden for denne tidsgrænse vil være der hvor kroppen vil få mest ud af proteinerne. Dog har nyere undersøgelser vist, at dette “vindue” er meget større end først antaget – faktisk helt op til 2 timer efter endt træning. Et højt fedtindhold kan dog hæmme optagelsen, hvis proteinbaren indtages efter træning.

Spises proteinbaren lige efter endt træning, er det altså en god ide at finde et med et lavt fedtindhold. Men for størstedelen af alle mennesker er det ikke tidspunktet for indtagelsen der har betydning for muskelopbygning, men simpelthen at få spist nok proteiner igennem hele dagen.

Bivirkninger ved proteinbarer

Størstedelen af mennesker kan spise mellem 2 og 3,5 gram protein per kilo kropsvægt uden bivirkninger. Dette gælder især trænede mennesker, atleter, gravide og ammende kvinder samt personer med fysisk krævende jobs.

Men hvis du over en lang periode har indtaget for meget protein kan du opleve diverse bivirkninger. Disse kunne være problemer med fordøjelsen, oppustethed,  diarre, dehydrering, hovedpine og svimmelhed.

Mange proteinbarer har et højt indhold af kostfibre. Indtag af kostfibre har mange fordele; de hjælper fordøjelsen samt sænker absorptionen af sukker og kolesterol ud i blodbanerne, hvilket kan være med til at holde dit blodsukker lavt. Generelt siger man at mange kunne gøre glæde at et højere kostfiberindtag. Som tommelfingerregel skal man gerne have 15 gram kostfibre per 1000 kalorier.

Mange barer indeholder ingredienser såsom havregryn og nødder der tilføjer naturlige kostfibre, men der tilføjes også ofte producerede kostfibre til din bar, ofte fra cikorierod.

Men selvom kostfibre har mange rigtige gode fordele, så kan du opleve bivirkninger hvis du indtager for mange i et måltid eller en større mængde end normalt. Hvis du gør dette over en lang periode risikere du at irritere dine tarme, hvilket kan føre til luft i maven, oppustethed og mavekramper.

For at forhindre disse gener skal du huske at indtage væske sammen med din proteinbar. Proteinbar er generelt en tør fødevarer modsat frugt og grøntsager hvor du naturligt får væske ved indtag af fødevaren.

Mange proteinbar er ikke tilsat sukker, men tilsat sukkeralkoholer. Dette er en speciel type kulhydrat.  Sukkeralkoholer smager sødt ligesom sukker, men er ikke sukker og indeholder langt færre kalorier end sukker. En anden grund til at sukkeralkoholen er meget populære som erstatning for sukker i proteinbarer er, at de giver en rigtig god smag og konsistens.

Dog kan et højt indtag af sukkeralkoholer resultere i luft i maven, oppustethed, mavekramper og diarre. Den mængde der skal til for at opleve disse bivirkninger er meget individuel. Men generelt siger man skal op omkring de 15 gram for at folk oplever nogle gener. Størstedelen af proteinbarer vil have <10g sukker alkoholder.

Valg af proteinbar

Typer af proteinbar

Type af protein

Protein er en meget kompakt ingrediens og derfor kan der ofte være stor forskel i konsistens på protein barer alt efter hvilken form for protein de er lavet på. Som nævnt tidligere er størstedelen af protein barer på markedet lavet på valleprotein.

Generelt vil protein barer lavet på valleprotein være mest bløde i konsistens.

Den mest populære type af protein efter valleproteinen er sojaprotein. Sojaprotein har en tykkere konsistens end valleprotein og kan godt have en lidt mere mel-agtig konsistens. Dette kan gøre at protein barer får mere konsistens ligesom en myslibar, der både kan være tiltalende eller ej, alt efter smag. 

En anden type protein der kan bruges til protein barer er ærteprotein. Ærteprotein har, ligesom sojaprotein, en tykkere konsistens end valleprotein hvorved du vil få en lidt mere tung protein bar, hvilket igen, kan være tiltalende eller ej, alt efter hvad du foretrækker.

Smagsvarianter 

Når du spiser en protein, tilfredsstiller du dine muskler såvel som din søde tand. De fleste protein bar smager ligesom chokoladebarer, dog ofte med en lidt anderledes konsistens. I dag kan protein barer købes i et væld af smagsvarianter; chokolade, kokos, nødder, jordbær, blåbær og karamel er bare et lille udvalg ud af mange. 

Du kan få protein barer der smager ligesom skumbanan eller som en marsbar – Ja, det er nærmest kun fantasien der sætter grænser. Det er primært de klassiske smage som forskellige typer chokolade og nødder der sælger mest. Det er altså bare at prøve dig frem og finde lige præcis din ynglings smagsvariant. 

Veganske proteinbarer

Inden for de sidste par år er der kommet et stigende antal veganere i Danmark.  Hertil har fitnessindustrien tilpasset sig det voksende udbud og har fået skabt et godt udvalg af veganske produkter – heriblandt veganske protein barer.  

Det der får veganske protein barer til at skille sig ud fra de almindelige er valget af protein de er lavet på. Almindelige protein barer er primært lavet fra valleprotein. Valle er udvundet fra mælk og er derfor ikke vegansk. De veganske protein barer er lavet på planteproteiner udvundet fra f.eks., ærter, ris og havre. Størstedelen af veganske protein barer er lavet på sojaprotein for den bedste konsistens. 

Når det kommer til veganske proteintilskud, skal der en større mængde planteprotein til, for at kunne hamle op med proteintilskud lavet på valleprotein. Derfor vil en vegansk protein bar typisk indeholde en lavere mængde af proteiner, end en almindelig protein bar. 

Størrelse

Protein barer kan fås i mange forskellige størrelser. Rigtig mange laves dog som barer på 50-60 gram. Nogle få protein bar laves helt op i 85 gram. 

Proteinbarer kan købes enkeltvis, hvor de ofte ligger i et prisleje mellem 10 kr og 25 kr. Ofte sælges proteinbarer også kasser af 12 stk, hvor du vil kunne spare nogle penge. Nogen steder sælges de også i kasser af helt op til 90 stk, så har du en bestemt du er helt vild med, vil du særligt kunne spare nogle penge her. 

Pris

Ligesom alt andet fås proteinbar også i flere forskellige prisklasser. Men når det gælder den klassiske proteinbar, vil prisen primære afgøres af det pågældende brand. Noget andet der påvirker prisen af proteinbarer er særlige forhold med produktionen. Med dette menes forhold som økologiske, veganske, glutenfri og laktosefri ingredienser, som du ofte vil skulle betale en smule mere for.

Markedet indenfor proteinbarer er inden for de sidste par år vokset eksponentielt og er meget stort den dag i dag. Da markedet er så stort findes der selvfølgelige nogle varianter der vil være billigere end andre. Dermed sagt betyder en billig proteinbar ikke betyde lav kvalitet. Kvaliteten af proteinbarer sættes ud fra de ingredienser der er blevet anvendt under produktionen – dette er bl.a., sammensætningen af næringsstoffer.  

Når du skal vælge, hvilken proteinbar du foretrækker, gælder det altså om at prøve sig frem. Selvom der er prisforskel, kan det vise sig at du faktisk foretrækker den billigere variant grundet dens smag og konsistens.

5 tips til proteinbar

Tip 1: Sammensætning af næringsstoffer.

Når du vælger en proteinbar skal du kigge på sammensætningen af næringsstoffer – primært indholdet af fedt, proteiner og kulhydrater. Da der er tale om en proteinbar er det selvfølgelig vigtigt at der er et højt indhold af protein – her menes helst +10 gram alt efter barens størrelsen. Indholdet af fedt og sukker skal helst ikke være for højt i forhold til indholdet af protein, så minder det mere bare om en almindelig chokoladebar med lidt ekstra protein. 

Tip 2: Vær opmærksom på kalorieindhold. 

Hvorvidt kalorieindholdet i en proteinbar er at betragte som højt eller lavt, afhænger af, hvor høj ens totale energiomsætning er samt hvor mange kalorier, man vil anvende på en bar. En proteinbar har gennemsnitlig et kalorieindhold omkring 200 kcal for en proteinbar på 55 gram. Mængden af kalorier i en proteinbar kan dog varierer meget – det kommer især an på hvor stor baren er og hvilke ingredienser der er blevet brugt.

En bar med mange nødder i kan f.eks., godt ligge lidt højt i kalorieindholdet – dermed sagt, er det også vigtigt at være opmærksom på om et højt kalorieindhold stammer fra en høj mængde protein, eller måske fra et højt indhold af sukker. Ønsker du at holde dit kalorieindtag nede, f.eks., i forbindelse med et vægttab, kan du med fordel undgå proteinbarer med et højt kalorieindtag. 

Tip 3: Mængde af kostfibre. 

Det vil være fordelagtigt for alle at kigge efter en proteinbar med et højt indhold af kostfibre – heldigvis har mange proteinbarer ofte en højt indhold af kostfibre. Generelt er kostfibre noget alle godt spise mere af. Det anbefales at spise ca. 15 g kostfibre per. 2000 kcal – dette betyder altså, at spiser du 2000 kalorier om dagen, skal du helst indtage 30 gram kostfibre om dagen.

Kostfibre er rigtige gode for fordøjelsen og giver dig en god mæthedsfornemmelse i lang tid samt bidrager til en velfungerende mavefunktion. En fiberrig kost er generelt rigtig godt for din generelle sundhed og er med til at forebygge en lang række af livsstilssygdomme. Herunder hjerte- og karsygdomme, type-2-diabetes samt menes at have en positiv effekt på blodets indhold af kolesterol .Derudover kan en fiberrig kost hjælpe med at opretholde en sund kropsvægt.

En fordel ved kostfibre er at det ved indtagelse er med til at holde dit blodsukker mere stabilt igennem dagen. Dette betyder at du får en mere stabil energitilførsel til kroppens arbejdede processer, hvorved du kan få mere energi og overskud i din hverdag. 

Tip 4: Tilsatte sukkeralkoholer.

Når du vælger en proteinbar der er lav i mængde kulhydrat, eller er uden tilsat sukker, så kan du med fordel kigge efter mængde af sukkeralkoholer. 

Størstedelen af mennesker vil opleve fordøjelsesproblemer, mavekramper og evt. diarre ved indtagelse af mere end 15 g sukkeralkoholer på en gang. Nogle vil dog opleve gener efter indtagelsen af bare 5 g sukkeralkoholer.

Så du bliver nødt til at prøve dem ud for dig selv, for at undersøge hvordan din krop reagerer på indtagelse af sukkeralkoholer – måske har du endda slet ikke problemer med det. 

Fordelen ved proteinbarer med sukkeralkoholer, og bare sukkeralkoholer generelt, er at disse ligger en del lavere i kalorier end normalt sukker. Derudover er det også godt at bruge i fødevarer, da sukkeralkoholer giver en blød og lækker konsistens. 

Tip 5: Kulhydrat til protein forhold. 

Endelig er den sidste ting du skal være opmærksom på ved køb af proteinbarer, er kulhydrat til protein forholdet. Her skal du være obs på, om proteinindholdet er højt nok i sammenligning med mængden af kulhydrater. En proteinbar med et dårligt forhold mellem proteiner og kulhydrater, er ikke meget bedre end de myslibarer og chokoladebarer du kan købe i dit lokale supermarked. Sat op, så er proteinindholdet hvad der gør en proteinbar til en proteinbar og ikke bare en “bar”.

For fedttab vil det optimale forhold være 2:1 mellem protein og kulhydrat. I dette forhold vil der ofte være færre kalorier i en proteinbar og du vil føle dig mæt i længere tid. Er dit mål muskelopbygning og træning vil det optimale forhold være 1:2 mellem protein og kulhydrat. Her får du stadig en masse proteiner til genopbygning af dine muskler, men også kulhydrater der giver dig energi til træningen, eller fylder dine energidepoter op efter træning.

Hvad siger undersøgelser om proteinbarer?

Mange spiser proteinbarer med det formål at opbygge og vedligeholde muskelmasse. Et studie fra 2004 viste, at muskelmassen blev øget markant over en 9 ugers træningsperiode ved de forsøgspersoner der spiste proteinbarer, fremfor dem der ikke gjorde. Ydermere var forsøgspersonerne delt op i en gruppe der spise proteinbarer lavet på valleprotein og en gruppe der spiste proteinbarer lavet på soja.

Her viste undersøgelsen at den gruppe der spiste proteinbarer lavet på valleprotein, opbyggede en lille smule mere muskelmasse end gruppen der spiste proteinbarer lavet på soja. Derudover viste studie, at sojaprotein kan have mange sundhedsmæssige fordele grundet dets tilknyttede antioxidanter. Soja kan faktisk hjælpe med at fremme fedtfri kropsmasse gennem antioxidanter – antioxidanterne hjælper med at mindske oxidations stress, hvorigennem at de kan hjælpe med at forebygge muskel skader og træthed.  

En anden undersøgelse har vist, at hvis man er bodybuilder skal man indtage 1,05 gram protein per. kilo kropsvægt bare for at kunne vedligeholde nuværende muskelmasse. Undersøgelsen viste derudover at bodybuildere bør spise omkring 1,12 gange mere protein end de gennemsnitlige anbefalinger samt at udholdenhedsatleter bør spise helt op til 1,67 gange mere protein end standard anbefalingerne.

Undersøgelsen konkluderede altså, at bodybuildere under sædvanlig træning kun behøver et dagligt proteinindtag lidt større end standard anbefalingerne for kunne opretholde og vedligeholde muskelmasse, og at udholdenhedsatleter dagligt kræver et større proteinindtag end bodybuildere for at kunne imødekomme behovet for protein metabolisme under træning. 

Som nævnt tidligere er anbefalingen for det daglige indtag af protein på 0,8 gram ikke nok for trænede individer, denne påstand understøttes af følgende undersøgelse. Denne undersøgelser siger nemlig, at det anbefalede daglige indtag af protein på 0,8 gram per kilo kropsvægt ikke afspejler kravene for personer der træner hårdt og ønsker at øge muskelmasse. Disse personer har brug for betydelig mere protein for at forblive i en ikke-negativ kvælstofbalance (nitrogenbalance).

Her nævnes det, at disse personer faktisk har krav omtrent dobbelt så store som standard anbefalingerne. Et højere indtag af protein synes især at være vigtig i de tidlige stadier af intens træning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke proteinbarer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste proteinbarer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Proteinbarerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger proteinbar?

Valget af proteinbar afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Soy versus whey protein bars: Effects on exercise training ….” 8 dec.. 2004, https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-22. Åbnet 4 nov.. 2020.
  • “Influence of protein intake and training status on nitrogen ….” https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1988.64.1.187. Åbnet 4 nov.. 2020.
  • “The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy.” 3 dec.. 2013, https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-53. Åbnet 4 nov.. 2020.
Forfatter
Picture of Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.