MMA handsker

MMA handsker

Dyrker du MMA og synes det er en jungel at finde rundt i de forskellige typer af handsker? Så læs med her – med det rigtige par MMA handsker har du de bedste forudsætninger for god træning, sparring og sikker kamp.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af MMA handsker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

MMA Handsker Test: Top 5 Bedste MMA Handsker

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. Reebok Combat MMA Handsker

Bedste MMA handsker

Pris: 499 DKK

Reebok Combat MMA handskerne har vundet titlen som bedste MMA handsker. Med deres nøje afbalancerede kombination af komfort og beskyttelse, tilbyder de enhver kampsportudøver en overlegen oplevelse. Handskernes åbne fingerspidsdesign muliggør ubesværet greb og fleksibilitet, mens den kvalitetspolstrede kno og håndfladeområde sikrer effektiv slagabsorbering. Holdbare og med en sikker velcro-lukning sidder disse handsker tæt til hånden uden at føles restriktive eller ubehagelige under træningen.

Annonce

2. Hammer Boxing PUNCH MMA Handsker

Bedste billige MMA handsker

Pris: 379 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige MMA handsker i test” er disse handsker fra Hammer. Handskerne er lavet i læder med stærke syninger, hvilket giver lang vedligehold. Derudover er læder materialet komfortabelt at have på.

Annonce

3. UFC MMA Gloves

Bedste premium MMA handsker

Pris: 549 DKK

UFC MMA Gloves kombinerer komfort og kvalitet i en professionel premiumhandske til den kræsne kampsportsudøver. Handskerne er konstrueret med en solid polstring, der yder fremragende beskyttelse uden at ofre mobilitet, og den åbne tommelfingerdesign sikrer optimalt greb. Det holdbare og slidstærke læder lover lang holdbarhed, mens velcrolukningen tillader en skræddersyet og sikker pasform. Denne testvinder inden for premium MMA handsker lever således op til strenge kvalitetskrav.

Annonce

4. Venum Challenger MMA Gloves

Bedste MMA handsker til sparring

Pris: 399 DKK

Venum Challenger MMA-handskerne er et fremragende valg til sparring. Fremstillet i Skintex-læder og med en velafbalanceret polstring perfekt distribueret over hvert slagpunkt, sikrer de maksimal beskyttelse og komfort. Handskernes åbne design giver god håndledsstøtte og fleksibilitet, hvilket skaber optimale betingelser for greb og bevægelighed. Venum Challenger er anerkendt som “bedste mma handsker til sparring” og lever helt op til denne titel med deres slidstyrke og høje kvalitet.

Annonce

5. Nordic Fighter MMA Handsker Til Børn

Bedste MMA handsker til børn

Pris: 999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste MMA handsker til børn” er disse Nordic Fighter MMA handsker. Handskerne er lavet i høj kvalitet og har derfor en lang holdbarhed. Derudover har handskerne en velcrolukning, så barnet selv kan tage handskerne af og på.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til MMA handsker

Hvad er MMA handsker?

For at kunne forstår hvad MMA handsker egentlig er og deres formål, så er det essentielt at vide, hvad sporten MMA i virkeligheden er. MMA er en forkortelse for Mixed Martial Arts, og er en relativ ny og moderne form for kampsport. Sporten opstod tilbage i 1993, hvor organisationen UFC (Ultimate Fighting Championship) ligeledes opstod. UFC er i dag verdens største MMA organisation.

Navnet MMA er en hentydning til, at sporten i virkeligheden er en blanding af flere forskellige kampsportsgrene. Faktisk består MMA af alle typer af ubevæbnet kamp, hvorved der er så få regler som muligt. Overordnet er der tre forskellige kategorier af kampsportsgrene – boksning, brydning og Jiu-Jitsu, alt sammen noget, man vil kunne møde under en MMA kamp. Derudover kan boksning opdeles yderligere i både traditionel boksning, kickboksning og thaiboksning.

Sorte MMA handsker

MMA handsker er små, fingerløse handsker, der kan bruges under denne sportsgren. Handskerne har til formål at beskytte dine hænder, samtidig med at give dig mulighed for bevægelse. Handskerne er modsat almindelige boksehandsker fingerløse, hvor er kunne give en større frihed for at kunne bevæge fingrene.

Denne frihed er vigtigt i MMA, da du bevæger dig på en helt anderledes måde end boksning, og eksempelvis bruger dine fingre til at kunne få et godt tag om din modstander. MMA handskerne vil typisk være polstret, men kun meget lidt, for igen at kunne tilbyde en større frihed til dine hænder. Derfor kan man med fordel vælge enten at bruge håndledsbind under, for at kunne beskytte hænderne bedre. 

Hvilke muskelgrupper kan rammes med MMA?

Eftersom at MMA er en sportsgren, der består af flere forskellige typer af kampsport, så træner denne sport stort set alle muskler i din krop. 

MMA træner i høj grad din core muskulatur. Din core muskulatur består af de inderste mavemuskler og rygmuskler, som har til formål at beskytte og stabilisere din rygsøjle samt beskytter dine organer mod slag og spark. Disse muskler bliver aktiveret hver eneste gang du slår og sparker, men især også når du skal tage imod slag og spark. 

Når man eksempelvis slår ud efter en modstander, vil du få aktiveret hele din overkrop. Der sker en stor aktivering i din brystkasse (pectoralis), i dine skuldre (deltoideus) og hele din arm, særligt biceps og triceps. Men faktisk sker der også en stor aktivering i både din core muskulatur, men også i dine ben, således at du kan stå fast imens du slår.

Dine benmuskler vil derudover opleve stor aktivering under spark, her vil specielt forlåret (quadriceps) og lægmusklen (triceps surae) aktiveres. 

Noget der skiller sig meget ud er, at du ved MMA træning i høj grad får styrket dine nakkemuskler. Dette bliver især styrket når man er i brydekamp på gulvet. Dette er muskler du ikke kan få trænet ved at tage i træningscenteret. 

Hvorfor skal jeg købe MMA handsker?

Ligegyldigt om du dyrker MMA på fritids- eller på eliteplan, så er det en god ide at investere i minimum et par MMA handsker. Vælger man at træne og konkurrere uden handsker på, kan dette med stor sandsynlighed ende ud i livsvarige skader, eksempelvis i håndled, hænder og fingre.

Hånden består af mange små knogler, som er vigtige for en MMA kæmper er stærke og ikke skadede. Handskernes formål er at beskytte dine hænder og særligt dine knoer. Derudover støtter og stabiliserer handskerne også dine håndled, hvilket kan føre til, at du kan slå med større kraft. 

Der findes flere forskellige former af MMA handsker, med hver deres formål, disse kan du læse mere om i afsnittet “Valg af MMA handsker”.

Hvilke MMA handsker skal jeg vælge?

Selvom MMA og boksning på nogle punkter minder meget om hinanden, så er det vigtigt, at man ikke køber et par boksehandsker til ens træning. Boksehandsker har en tykkere polstring og dækker hele din hånd. Dermed er bevægeligheden meget lille.

Det giver altså en helt anden følelse at MMA handsker på, særligt i forhold til rækkevidde, timing, manøvrering og slag. Derfor er det også vigtigt, at du fra starten af træner med MMA handsker, således at du kan få føling og erfaring med denne type handske.

Når du skal vælge et par MMA handsker, er der altså flere forskellige faktorer du skal have med i dine overvejelser. Vigtige ting du skal overveje, er elementer såsom stilen af handskerne, formålet med handskerne, størrelsen og vægten, producenten bag og selvfølgelig prisen på dem. 

Kigger du først på stilen af handskerne, skal du hertil også tænke på hvad handskernes primære formål er. Når man træner MMA, vil man som minimum have to par handsker. Det første par vil være et par kamphandsker, som er disse man vil bruge til kamptræning og eventuelle konkurrencer. Det andet vigtige par handsker er sparringshandsker. Dette er handsker man vil bruge til eksempelvis træning med sandsæk. Det vigtigste du skal være opmærksom på når du vælger et par MMA handsker er, om de beskytter dine hænder og særligt dine knoer.

Derudover er det vigtigt at du oplever fleksibilitet og bevægelighed omkring din tommeltot samt at dine håndled bliver stabiliseret. Udover dette, fraråder man at få et par handsker, hvor polstring på bagsiden af hånden er opdelt mellem hånd og fingre. Dette frarådes, da disse har tendens til hurtigt at gå i stykker. Derfor bør man i stedet få handsker, hvor polstringen på håndryggen er i et helt stykke.

Kombinér MMA handsker med skinnebensbeskytter

Ligesom man bør have et par MMA handsker for at kunne beskytte ens hænder, bør man også få et par skinnebensbeskyttere. Skinnebensbeskyttere til MMA er rigtig gode til at beskytte både dine skinneben, men også dine fødder og dine ankler under spark – og da det er tilladt at sparke under MMA kampe, er dette meget vigtigt.

Modsat skinnebensbeskyttere som man kender fra fodbold, er dem til MMA både større i forhold til hvor meget de dækker, men er også tykkere og dermed bedre polstret. Skinnebensbeskyttere til fodbold er typisk meget tynde og meget hårde, og anbefales på ingen måde at bruges til MMA, da dette både kan være farligt for dig og for din modstander.

Hyppige MMA fejl

En hyppig fejl der ses under MMA træning er, at man fokuserer for meget på at træne “som en bodybuilder” – altså at man træner med et fokus på muskelstørrelse. Jo mere muskelmasse man har i kroppen, jo større et behov har man for ilt. Dette høje behov for ilt, kan gøre det svært at bevare kraften og intensiteten under en kamp, hvorved din muskelmasse faktisk bliver en ulempe. 

En anden ofte set fejl er, at man glemmer at lave træning, med fokus på mobilitet og bevægelighed. Bevægelighed er vigtigt i en sport som MMA, da man skal kunne kæmpe mod en modstander og kunne bryde. 

En ligeledes hyppig fejl folk foretager er, hele tiden at træne ved samme intensitet. Det er meget vigtigt at variere i intensistenen af ens træninger, både for at kunne restituere ordentligt, men også for at forbedre ens kondition. Hvis du eksempelvis altid gennemfører dine træningspas ved en intensitet omkring 60-70%, vil din krop ikke kunne holde til en kamp, hvor du skal yde en maksimal indsats. 

Eftersom at MMA er en meget intensiv sport, er det vigtigt at man få restitueret ordentligt efter træningerne. Restituering er vigtigt, da du under træning faktisk nedbryder dine muskler, hvorved disse har brug for hvile for at kunne vokse sig sammen igen. Disse sammenvoksninger gør dine muskler større og stærkere. En hyppig fejl man ser er, at folk ikke få restitueret nok imellem træninger, og dermed ikke oplever fremskridt i deres træning. Typisk sker dette, fordi man faktisk kommer til at “overtræne”.

Da MMA består af flere forskellige kampsportsgrene, er det nemt at komme til at overtræne. mange har derudover den opfattelse, at jo mere man træner jo bedre, men dette er ikke altid sandt. En tommelfingerregel man kan følge er er, at man ikke bør have mere end 2 træningspas om ugen med maksimal indsats. Du kan forbedre din restitutionshastighed ved at sove minimum 8 timer om natten, samt spise en proteinholdig kost – her skal man gerne have mellem 1,6 og 2 gram protein per kg. kropsvægt dagligt. 

MMA handsker vs. boksehandsker

Mange tror at MMA handsker og boksehandsker er det samme – og dette kan man godt tro, da de begge er beregnet til kampsport og er lavet i lignende materialer, men det er langt fra det samme. Boksehandsker er meget større, mere robuste og dækker hele din hånd. MMA handsker er både mindre og lettere, og har frie fingre og en åben håndflade.

Grunden til denne forskel i opbygning er, at boksehandskernes formål er at beskytte dine hænder så som meget som muligt, at dette er dit eneste “våben” under en boksekampe. I MMA er dine hænder bare en lille del, og det er vigtigt at disse er tilgængelige, da du både skal kunne slå, gribe og meget mere under en MMA kamp. 

Pleje og rengøring af MMA handsker

Alle der har dyrket en træningsform hvor man har skulle bruge handsker, ved hvor meget de kan komme til at lugte over tid. Det vigtigste for at pleje ens MMA handsker, er faktisk forarbejdet. Det nemmeste du kan gøre, er altid at være opmærksom på, at have vasket dine hænder inden du tager handskerne på. Når du vasker dine hænder ordentligt, vasker du bakterierne af dine hænder, hvorved at du markant kan minimere mængden af bakterier inde i dine handsker.

Et andet tip er, altid at bruge håndbind når du har handsker på. Det er meget nemmere at vaske et par håndbind, da disse bare kan komme i en vaskemaskine. Efter endt træning kan du med fordel spraye dine handsker med mild sæbevand, både udenpå og indeni. Når du har sprayet dine handsker, bør du med det samme begynde at tørre dem. Det nemmeste er at lade handskerne lufttørre – her er det vigtigt at de ikke ligger i direkte sollys, da dette kan ødelægge handskerne. 

Risici ved MMA

Kigger man på MMA udefra, kan sporten fremstå meget voldsom og farlig, og dette gør den, grundet at det er en kampsport. Faktisk var MMA forbudt i mange stater i USA ved dens oprindelse i 1990’erne. Umiddelbart vil man også tro at MMA har mange risici, grundet kombinationen af forskellige kampsportsformer og de minimale regler, men faktisk er MMA mere sikkert end eksempelvis boksning.

Dette er det, da man som kæmper under en MMA kamp selv kan “tappe” ud og dermed undgå at komme ud i farlige situationer. Man ser en del skader under MMA, men ofte er disse skader overfladiske og hurtig at komme sig over, eksempelvis et flækket øjenbryn eller næseblod, modsat boksning, hvor skader typisk er meget mere alvorlige. 

Ligeledes er der aldrig en deltager der er død under en MMA kamp.

Valg af MMA handsker

Typer af MMA handsker

Som nævnt tidligere, findes der flere forskellige typer af MMA handsker, med hver deres formål. Normalvis vil man have flere forskellige par af handsker, da der er stor forskel på de forskellige typer. Overordnet set findes der 3 forskellige typer: kamphandsker, sparringshandsker og hybrid-handsker. 

MMA kamphandsker

Denne type af MMA handsker kaldes også for konkurrence-handsker, da det er disse man typisk vil bruge til konkurrencer. Denne type handske vil normalt ikke have særlig meget polstring, hvorfor det er vigtigt at man bruger håndbind indenunder. 

Kigger man på de officielle UFC regler, skal disse handsker veje mellem 110 gram og 170 gram. Jo lettere en handske er, jo mere bevægelighed vil man kunne opleve. 

MMA sparringshandsker. 

Denne type af MMA handsker kaldes også for træningshandsker, da du typisk vil bruge disse til træning. Disse vil typisk have et tykkere lag af polstring, modsat kamphandsker. Du vil også opleve en større beskyttelse og stabilisering af dine håndled. Det tykkere lang af polstring betyder også, at denne type vil veje mere og dermed i højere grad minde om et par boksehandsker.

Grunden til at denne type af handsker er større end kamphandsker er, at når man træner sparring, så involverer dette en masse slag. Derfor er der behov for et tykkere lag af polstring for højere beskyttelse.

MMA hybridhandsker 

Denne type af handske kaldes for en hybrid, da den stort set er en kombination af kamphandsken og sparringshandsken. Handskerne giver dig en stor fleksibilitet og bevægelighed, samtidig med at der er et tykkere lag polstring for at beskytte dine hænder ved slag. Man vil aldrig bruge denne type af handsker under en officiel MMA kamp, men de kan være gode til træningskampe.

Materialer

MMA handsker produceres typisk i læder – dog skelnes der mellem ægte og syntetisk læder. Et par handsker lavet i syntetisk læder vil ofte være billigere, dog synes mange at den syntetiske læder, ikke er behagelig. Derfor er det som ofte det værd at betale for et par handsker i ægte læder. Ægte læder vil ligeledes være i bedre kvalitet og dermed have en længere holdbarhed.

Polstringen inde i handskerne vil være lavet af skum. Nogle producerer polstringen i lagdelt skum, og andre laves i almindeligt skum. Her anbefaler man det lagdelte skum, da dette både fylder mindre og beskytter mere. 

Funktioner

Da der er flere forskellige typer af MMA handsker på markedet, betyder dette også, at der vil være forskel i deres funktioner. Når du skal vælge et par handsker, skal du være opmærksom på hvilke funktioner, disse handsker tilbyder. De vigtigste funktioner er at det indvendige skum og det yderste læder er i god kvalitet, da dette giver mulighed for fleksibilitet og stødabsorbering.

I samme stil som dette, kan en god funktion være hvis materialet er åndbart og kan tåle sved. En anden fordelagtig funktion er, hvis der er velcrolukning på handskerne. Denne lukning er holdbar under kamp, og gør at du selv kan tage dine handsker af og på. Ved eksempelvis lukning med snørre, kan der være behov for at en anden hjælper en. 

MMA handsker størrelsesguide

Det er utrolig vigtigt, at du får dig et par handsker der passer godt til din hånd. Handskerne skal føles komfortable at have på, samtidig med at de sidder stramt til din hånd. Ligeledes kan et par handsker i en forkert størrelse, resultere i skader og dårlige træninger. Størrelserne for MMA handsker vil typisk være angivet i small, medium eller large. 

Et vigtigt element i forhold til valg af handsker, er polstringen. Polstringen vil være angivet i ounces (oz). Jo flere ounces handsken har, jo tykkere et lag af polsting vil der være, og jo mere vil den handske være egnet til hård sparring. Jo lettere et lag af polstring, jo mere vil handskerne egne sig til kamp. 

Design

Når du skal til at vælge et par MMA handsker, så er designer faktisk mere vigtigt end hvad mange tror. Det er særligt vigtigt, at man vælger et par handsker, der har en jævn og glat overflade. Nogle overfalder vil være delt op i tre – et område til fingrene, et til håndryggen og et til håndleddet. Dette er en ulempe da disse har tendens til hurtigere at gå i stykker, men også fordi din modstander lettere kan gribe fast. 

I forhold til design, vil udtrykket af de forskellige typer af handsker være forskelligt. Dette er særligt grundet forskellen i tykkelsen af polstringen. 

MMA handsker kan ofte fås i mange forskellige farver, og det er derfor muligt at finde et par, man føler passer perfekt til en.

Pris

Et par MMA handsker skal ses som en investering, og det rigtige par i god kvalitet vil kunne holde til mange træninger og kampe. Overordnet varierer prisen mellem 150 DKK og op til 650 DKK – selvfølgelig også med nogle udenfor dette interval. 

Generelt anbefaler man at få et par handsker produceret i Thailand, frem for eksempelvis Kina, da man her ser stor variation i kvalitet. Vælger du et billigere par, er der risiko for, at du vil få et par handsker lavet af materialer i dårlig kvalitet og med en kort holdbarhed, højst sandsynligt produceret i kina. Vælger du derimod at bruge lidt ekstra på et par handsker, vil du få et par i høj kvalitet med lang holdbarhed, højst sandsynligt produceret i Thailand.

5 tips til MMA handsker

Tip 1: Vær komfortabel

Det vigtigste når du skal vælge et par handsker er, at de føles komfortable. Der er eksempelvis meget forskel på hvordan de forskellige materialer kan føles på dine hænder. Ligeledes kan der være meget variation i hvor stive handskerne føles, hvilket også er noget du bør have med i dine overvejelser. Hertil anbefales du ikke at købe et par handsker der sidder tæt om din bare hånd, da man kommer til at skulle bruge håndbind inde under handskerne.

Tip 2: Handsker til konkurrencer

Hvis du deltager i MMA konkurrencer, er et tip, at købe et par handsker, der minder så meget som muligt om dem du vil bruge til konkurrence. Dette vil give dig mulighed for at vende dig til at kæmpe med den slags handsker på, samt give tid til tilvænning for dine hænder. 

Tip 3: Brug håndbind

Selvom man bruger MMA handsker, anbefales man stadig at bruge håndbind indenunder. Knoglerne i din hånd er nogle af de mindste og mest skrøbelige i din krop, og derfor skal man passe godt på dem. Vil du være rigtig god ved din hånd, kører du også dit håndbind rundt om håndleddet, for ekstra beskyttelse og stabilisering.

En anden fordel ved at bruge håndbind er, at det minimerer bevægelsen i din tommeltot, hvorved denne ikke kan skades. Brugen af håndbind kan også forlænge dine handskers levetid, da der vil komme færre bakterier ind i handskerne.

Tip 4: Vær opmærksom på længden

Når du skal vælge et par MMA handsker, anbefales du at få et par, der går længere ud på dine fingre end andet led. Dine knoer tæller med som første led. Dette er vigtigt, at huden på dit andet led, er meget tynd og dermed let kan briste. Hertil bør du ikke føre dit håndbind længere ud end det andet led, da du stadig skal have bevægelighed i dine fingre. 

Tip 5: Husk at lave sparring

Sparring er en bestemt træningsteknik hvor man arbejder med eksempelvis slag, spark, fodarbejde og forsvar uden faktisk at være i kamp. Sparring er meget teknisk og kræver derfor ikke maksimal fysisk indsats, hvilket betyder, at man man træne dette ofte da man hurtigt kan restituere fra det.

Ligeledes er det en vigtig teknik at kunne under en kamp. Ved træning af sparring skal man huske at have et par MMA sparring-handsker der har en del polstring, da man vil øve slag en del gange.

Hvad siger undersøgelser om MMA handsker?

Et studie fra 2014 valgte at undersøge dynamiske effekter af brugen af MMA handsker under slag. Undersøgelsen gav et resultat, der sagde at MMA handsker producerede 4-5 gange større maksimal kraft samt en 5 gange hurtigere belastnings hastighed sammenlignet med boksehandsken. Dog så man også at MMA handsker, hurtigere blev ødelagte i form af slidt materiale, ved stigning af den maksimale kraft og belastning hastighed.

Grunden bag at MMA handsker hurtigere blev ødelagte i sammenligning med boksehandsker var, at MMA handsker typisk er mere stive i det. Efter undersøgelsen kunne man altså konkludere, at MMA handskers fysiske egenskaber adskiller sig væsentligt fra boksehandsken. Disse forskelle kommer til udtryk i maksimal kraft og en hurtigere kraftudvikling. Grunden bag disse fordele er materielle egenskaber såsom stivhed og tykkelse, dog er det også disse egenskaber der gør, at handskerne kan blive hurtigere ødelagt ved gentagne slag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke MMA handsker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste MMA handsker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

MMA handsker vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger MMA handsker?

Valget af MMA handsker afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Striking dynamics and kinetic properties of boxing and ….” 9 Sep. 2020, https://www.researchgate.net/publication/279171207_Striking_dynamics_and_kinetic_properties_of_boxing_and_MMA_gloves. Åbnet 19 Nov. 2020.
Forfatter
Picture of Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.