Lår øvelser

Lår øvelser
Sidst opdateret: juni, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du interesseret i slanke og muskuløse lår? Hvis ja – så skal du træne lår, og i den forbindelse skal du udvælge effektive øvelser til lår. Lår øvelser hjælper dig med at tabe fedt på dine lårbasser og samtidig opbygge muskelmasse. Nedenfor afslører vi de 7 bedste lår øvelser.

Bedste træningsudstyr til lår øvelser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste styrketræningsprogram

Pris: 299 DKK

Dette styrketræningsprogram planlægger dine første 25 uger. Det er til dig, der vil opbygge muskelmasse hurtigt. Du kan opnå synlig sixpack, flot brystmuskulatur, lav fedtprocent og stærke overarme. Programmet er lavet af certificeret personlige trænere, kostvejledere og universitetskandidater i idræt.

Annonce

Bedste håndvægte

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste håndvægte til lår øvelser” er disse fra inSPORTline. Justér fra 1,25 til 25 kg. Med i købet får du 2 stk. håndvægtstænger i metal á 2,3 kg, låse og 8 kunststofvægtskiver hvoraf 4 er 1,25 kg og de resterende 4 er 2,5 kg. Etui/kasse medfølger.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Liste over de bedste lår øvelser

ben træningDe lår øvelser du bliver præsenteret for i denne guide er de mest effektive. Hvis du konsekvent inddrager disse lår øvelser i din ben træning, så vil du inden for kort tid se forandringer.

Lad os komme igang!

1. Squat

Squat er en exceptionel god øvelse, som rammer både forlår, baglår og baller. Ikke nok med det så rammer den faktisk også mave og ryg. Øvelsen er ret teknisk, og derfor kræver det koncentration og øvelse, før teknikken sidder i skabet. Det er en øvelse, som du – i alle tilfælde – bør tilføje til dit styrketræningsprogram.

Teknik: når du squatter, skal knæene gå i cirka samme retning som tæerne. Derudover skal du forsøge at holde ryggen ret (undgå at krumme). Indstil squat racken i en højde så du hverken skal gå i halv squat eller stå på tæer for at få vægtstangen ud af stativet.

Fremgangsmåde: buk dig under vægtstangen og placér stangen omkring lidt under nakken. Placér hænderne på stangen, så de danner en 90 graders vinkel. Gå bagud, buk ned i knæene og op igen – fortsæt indtil du er færdig med dit sæt.

2. Lunges

Når man træner lår øvelser hører man ofte øvelsen lunges som et eksempel. Lunges er kendt for dens effektivitet. Lunges træner primært underkroppen men også forlår, baglår og baller. Lunges giver en bedre koordination og balance. Øvelsen går altså automatisk ind og stabiliserer kroppen. På grund af dens mange ekstra fordele er lunges en meget kendt styrketræningsøvelse. Lår øvelsen kan udføres med både håndvægte og vægtstang. I denne video viser en personlig træner, hvordan man udfører øvelsen ordenligt. Lunges er egnet til alle niveauer.

Der findes mange varianter af lunges. Hvis du tager et kort skridt, kan du øge fokus på låret. Hvis du tager et langt skridt, vil dit knæ ikke vandre ret langt frem. Derfor vil et langt skridt fokusere mere på ballerne. Jo mere du holder din overkrop oprejst, des større fokus er der på låret. Jo mere du læner din overkrop frem, des større fokus er der på ballerne.

Teknik: det er vigtigt, at du fokuserer på balancen. Vi anbefaler, at du finder et sted, som du kigger på under hele sættet. Derved har du lettere ved øvelsen. Noget andet er, at du ikke skal løfte tæer eller hæle. Man siger normalt, at lidt over halvdelen af vægten skal placeres på hælene. Resten skal være foran på foden. Hvis du har svært med balance, så stå gerne tæt på noget understøttende.

Fremgangsmåde (stående lunges): stil dig med dine håndvægte. Tag nu et skridt frem og lad dit knæ sænke sig så det næsten rammer jorden. Pres op og bagud for at komme tilbage i hvileposition.

3. Bulgarian split-squat

I denne video vises der, hvordan man laver øvelsen “Bulgarian split-squat”, som træner dine lår, ben og baller. Bulgarian split-squat er en god lår øvelse, da den styrker din smidighed i hoften og anklen. Samtidig styrker den kraftigt, så du får hurtig muskelbygning. Man kan sige, at øvelsen er en mere avanceret udgave af lunges. Når man træner bulgarian split-squat er skridtets længde meget afgørende. Jo kortere ens skridt er, jo mere styrker øvelsen i forlåret. Jo større skridt, jo mere styrker øvelsen ens baglår og baller. Bulgarian split-squat kan både trænes med stang og håndvægte. Fremgangsmåden vises også i videoen.

Teknik: du skal stå oprejst og et stykke væk fra bænken. Det gælder om at sænke dit bageste knæ nedad, så det er tæt på at røre jorden. Range of motion udnyttes bedst, hvis du sænker knæet så meget som muligt. Knæene skal under hele øvelsen have samme retning som tæerne. Husk også at skridtlængden bestemmer, om dit fokus er på baller eller forlår.

Fremgangsmåde (med håndvægte): stå et stykke væk fra træningsbænken (en hoftebreddes afstand). Dine håndvægte skal bare hænge i dine hænder. Flyt dit højre eller venstre ben tilbage på bænken. Hold brystet oprejst og start øvelsen ved at bøje dit knæ lige nedad.

4. Extended lunges

Hvis du gerne vil have faste lår og måske tabe nogle kilo, så skal du bruge denne lår øvelse, samt de næste vi viser. Extended lunges kan du lave overalt. Så uanset om du er hjemme eller ude, kan du træne ballerne og lårene. Selvom du kun bruger din egen kropsvægt, kan øvelsen give rigtig gode resultater. Gør det til en rutine at lave disse øvelser. Sig for eksempel til dig selv at hver gang du kommer hjem, vil du lave 3 øvelser med 3 sæt hver. Det tager ofte ikke mere end 10 minutter. Hvis du gør det, vil du allerede se resultater efter et par uger.

Teknik: sørg for at det bageste ben er strakt ud under øvelsen. Det må ikke bøje sig for meget. Derudover er det en god idé at læne din overkrop en smule fremad.

Fremgangsmåde: stå med samlet fødder til at starte med. Sæt nu din venstre fod langt frem imens du bøjer dit venstre knæ. Dit venstre knæ skal gerne danne en 90-graders vinkel. Spænd i lår og baller imens du gør dette. Skub din venstre fod op igen, så du står med samlet fødder. Gentag øvelsen 20 gange og gerne af 3 sæt med pauser indimellem hvert sæt.

5. Squat med kropsvægt

Squat har du nok hørt om før. Det er den absolut mest populære benøvelse, som især går ind og rammer baller og lår. Denne lår øvelse kan både laves med kropsvægt (som er bedst at starte med) og vægt (som er bedst når du har lært øvelsen og kommet i form). Det er en utrolig effektiv øvelse, men det er meget vigtigt at have styr på teknikken bag øvelsen.

Teknik: hvis du squatter for første gang, kan du række dine hænder frem, så du har lettere ved balancen. Det er vigtigt, at dine knæ ikke kommer længere frem end dine tæer. Du skal derfor skubbe bagdelen tilbage og bruge hælene til at skubbe bagdelen op igen. Sørg også for at holde brystet og hovedet højt under øvelsen.

Fremgangsmåde: stil dig så dine fødder står med skulderbredde. Begynd øvelsen ved at skubbe din hofte tilbage og lad den som minimum komme ned i en 90 graders vinkel. Gerne længere ned. Pres derefter med hælene for at komme tilbage til startpositionen.

6. Leg extension

Leg extension er en lår øvelse med fokus på forlåret. Det er en isolationsøvelse (= en øvelse der kun rammer nogle enkelte muskler), som kan laves efter du har lavet squat og extended lunges. Du skal have adgang til en leg extension maskine for at kunne lave den. Alle fitness centre har sådan en, men det er ikke muligt at lave øvelsen derhjemme. Videoen herunder viser hvordan du laver øvelsen rigtigt.

Teknik: teknikken er ekstremt simpel. Puden skal placeres lidt over foden, og du skal bare strække foden. Sørg for at holde hoften i ro, når du laver øvelsen. Du kan bruge håndtagene til at holde hoften i ro. Jo mere fødderne peger udad, des større fokus er der på indersiden af låret. Jo mere fødderne peger indad, des større fokus er der på ydersiden af låret. Hvis dine fødder peger lige op, vil der være mest fokus på den midterste og øverste del af låret.

Fremgangsmåde: spark dine ben frem indtil du næsten har strakte ben. Hold igen på vej tilbage til startpositionen.

7. Shift lunges

Shift lunges er en ekstremt nem og effektiv øvelse, som ikke kræver andet end din egen kropsvægt. Du behøver altså ikke vægte eller maskiner for at kunne lave øvelsen.

Teknik: når du bøjer dit ben, skal det ikke komme alt for meget ud over tæerne.

Fremgangsmåde: øvelsen går ud på at stå med et af benene ud til siden. Du skal stå i en form for split position. Men du skal kun strække det ene ben ud til siden. Herefter laver du øvelsen ved at bøje i dit knæ samtidig med, at du får hånden til at røre jorden. Nu skifter du ben. Det vil sige, at hvis du startede med at bøje venstre knæ, laver du nu den samme øvelse med højre knæ. Gentag øvelsen omkring 20 gange før du stopper. Det er bedst, hvis du kan tage 3 sæt af 20 gentagelser (og med pauser mellem hvert sæt).

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er top 7 lår øvelser?

Vi har lavet en liste over de 7 bedste lår øvelser. Klik og læs mere.

Hvad er låret?

Vi forklarer alt om låret, hvordan den fungerer, og hvordan den udnyttes optimalt i din træning.

Hvad skal jeg overveje, når jeg træner lår?

Der er mange overvejelser i forbindelse med din træning. Det er alt sammen noget, vi forklarer.