Den velkendte hulahopring fra skolegården har nu indtaget trænings verdenen. Træning med en hulahopring kan være utroligt sjovt og underholdende samtidigt med, at det er mere effektivt end hvad mange går og tror.
Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af hulahopringe med vægt. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.
Bedste hulahopring
Pris: 300 DKK
Vinderen i kategorien “bedste hulahopring” er følgende model fra Odin. Ringen kan fås i flere forskellige vægte fra 1,2 til 1,8 kg. På indersiden har ringen en ujævn overflade, der kan give en øget effekt af træning samt massage af ømme rygmuskler.
Annonce
Bedste billigste hulahopring
Pris: 279 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billigste hulahopring i test” er denne Hula Hoop. Ringen har en vægt på 1,5 kg, der er passende for stort set alle mennesker. Derudover kan ringen skilles ad og samles igen, for nem opbevaring.
Annonce
Bedste premium hulahopring
Pris: 399 DKK
ASG Justerbar Hulahopring er en indbegrebet af kvalitet og innovation, hvilket også understreges af dens titel som bedste premium hulahopring. Den er designet med indbyggede magneter, der er med til at øge træningseffektiviteten og giver et ekstra element til den traditionelle hulahopøvelse. Ringens justerbare størrelse sikrer en personlig pasform, der kan tilpasses til forskellig brugeres kropsstørrelser, og den solide konstruktion bidrager til ringens holdbarhed. Den elegante og funktionelle design gør den både til et effektivt træningsredskab og et æstetisk tiltalende tilbehør til hjemmefitness.
Annonce
Bedste hulahopring med justerbar vægt
Pris: 595 DKK
Vinderen i kategorien “bedste hulahopring med justerbar vægt” er denne Powerhoop Deluxe model. Ringen kaldes for verdens mest avancerede ring. Det skyldes, at den har stødabsorberende zoner på indersiden, og at det er muligt at tilkøbe vægte, således at du kan få lige præcis den vægt du ønsker.
Annonce
Den velkendte hulahopring har en lang historie bag sig. Meget længere end de fleste lige går og tror. Faktisk regner man med at den første ring blev opfundet omkring år 500 f.kr. Her fortæller historien at ringene var lavet af indtørrede vinranker, som børnene så legede med, enten i form af at rulle dem med en pind, eller snurre dem om hoften.
I nyere tid blev hulahopringen populær igen i slutningen af 1950’erne, da der kom en plastik version ud på markedet. Tal viser faktisk, at i år 1958 blev der solgt over 25 millioner plastik ringe, på kun 4 måneder. Efter 2 år var salget helt oppe på 100 millioner plastik ringe. Men tiden nåede til 1980’erne var hulahopringe en trend der endnu engang gik død – men ikke i Kina eller i Rusland.
Med tiden er der kommet mange flere forskellige variationer og udgaver af ringen på markedet, og nu har den fundet vej til trænings verden som en effektiv og skånsom motionsform.
Selvom mange tænker på børn og leg når de tænker på en ring, så kan man faktisk få en meget effektiv træning med sådan en. At stå med en ring i længere tid kræver et vis muskelarbejde – både for at holde ringen i bevægelse rundt om din krop, men særligt fordi at tyngdekraften vil prøve at trække ringen ned mod gulvet, hvilket man aktivt skal modarbejde.
For at kunne forstå hvilke muskler der trænes ved brug af en ring, er det essentielt med lidt viden omkring de forskellige mavemuskler. Mavemusklerne, også kaldet abdominal musklerne, består af fire forskellige muskler: rectus abdominis, transversus abdominis, og både de indre og ydre obliques.
Alle fire muskler trænes ved træning med en ring – og særligt hvis man benytter en ekstra tung ring. Udover de forskellige mavemuskler, træner en ring også ens nedre rygmuskler. Træner du med en afslappet krop, kan du faktisk stort set isolere træningen til dine mavemuskler, med ved at aktivere hele din krop, kan du træne endnu flere muskelgrupper.
Aktiverer du eksempelvis dine ben og hofte for at kunne stå godt, øges din stabilitet samt dine benmuskler trænes.
Er man meget erfaren med at træne med en ring, kan man udfordre sig selv, ved at udføre eksempelvis squats imens. Gør man dette vil man i høj grad også kunne træne både forlår, baglår og ens ballemuskulatur. Af samme grund holder mange mennesker deres arme i gang under træningen, for ligeledes at aktivere og træne deres armmuskler.
Træning med en hulahopring gør meget mere end at træne dine mavemuskler. Træningen får din puls op, hvorved du forbrænder flere kalorier samt forbedrer din udholdenhed. Dette er også grunden til, at træning med en ring ofte anbefales hvis man har et ønske om vægttab.
Ligeledes er træningen god til vægttab, da træningen får din puls op, du kan træne i lang tid af gangen, og så er belastningen meget lav, hvilket er godt for dine sener og led. Undersøgelser har sammenlignet træning med en tung ring med diverse træningsformer såsom dans og zumba.
På gennemsnit siger man, at kvinder kan forbrænde op til 165 kalorier ved 30 minutters træning, og mænd kan forbrænde op til 200 kalorier ved 30 minutters træning. Hertil skal man dog huske på, at dette kun er et estimat, da kalorieforbrænding er afhængig af mange forskellige elementer, såsom vægt, højde, muskelmasse, fysisk kapacitet osv.
Et studie fra USA vil undersøge effekterne af træning med en ring på kvinders fysiske kropssammensætning. Studiet foregik over 6 uger, hvor kvinderne skulle træne 5 gange om ugen. Deltagerne startede ud med at træne 2 minutter den første dag, og over tid træne sig op til at kunne træne op til 15 minutter 5 gange om ugen. I alt skulle kvinderne træne 25 minutter, 5 gange om ugen.
Resultaterne efter de 6 uger var, at kvinderne i gennemsnit havde mindsket deres taljemål med 3,4 cm og deres hoftemål med 1,3 cm.
Alt efter hvor længe du træner og hvor højt du får din puls op, kan du også dyrke konditionstræning med en ring. Konditionstræning er en træningsform der er yderst fordelagtig at dyrke for alle mennesker.
Konditionstræning er derfor en træningsform der er vigtig at få indført i ens træningsrutine, da det har en stort betydning for ens overordnede helbred – konditionstræning holder hjertet sundt og stærkt, hvorved at risikoen for diverse hjertesygdomme reduceres.
Ligeledes kan der opstå en forbedring af knogletætheden, der særligt er en fordel for kvinder og ældre, grundet at det forebygger risikoen for knogleskørhed.
Andre fordele ved at begynde at træne med en ring er at man over tid kan opnå en forbedring af koordination, kropsbevidsthed og et generelt øget funktionsniveau. Ligeledes kan ens stabilitet og balance forbedres med træningen.
Som nævnt tidligere træner en ring i høj grad ens mavemuskler og nedre rygmuskler. Dette kan være en stor fordel for personer der eksempelvis har et stillesiddende arbejde, eller et arbejde foran en computer. At have et stillesiddende arbejde, og særligt et arbejde foran en computer, har ofte en dårlig indflydelse på kropsholdningen, der over tid kan føre til rygsmerter og muskel ubalancer i overkroppen.
Dette kan træning med en ring forebygge og kan derudover være smertelindrende. Derudover kan træning med en ring være specielt smertelindrende for smerter i lænden, da de rytmiske bevægelser kan løsne spændinger i musklerne i lænden, hvorved der kommer mere blod til ryggen og ens mobilitet, fleksibilitet og overordnede velbehag øges.
Ligeledes er de rytmiske bevægelser fra ringen rigtig gode og sunde for dine discus imellem ryghvirvlerne.
En stor fordel ved træning med en ring er den lille skadesrisiko der er ved træning. Ja, nogen vil faktisk sige at der ikke er nogen skadesrisiko overhovedet. Dog skal man være opmærksom på, at der ved alle former for træning er en vis skadesrisiko, særligt i forbindelse med overbelastningsskader.
For at undgå overbelastningsskader skal man starte træningen stille og roligt ud, og så bygge den op over tid. Det anbefales at man starter ud med at træne med sin ring to gange fem minutter om dagen. Over tid kan du øge den tid du træner i, hvorved kroppen får mulighed for at tilpasse sig denne nye træningsform og belastning. Dette gælder særligt hvis du ønsker at træne med en tung ring.
I grove træk findes der to forskellige typer af ringe – de tunge og de lette. De lette ringe vil typisk være dem man kender fra skolegården og idrætstimerne i skolen, mens de tunge ringe er relativt nye på markedet, og retter sig mod fitness og træning. Valget at ring afhænger af flere forskellige faktorer.
Dette kan eksempelvis være dit fysiske niveau, din erfaring med ringe og din kropsstørrelse. Hvordan du vælger en ring der passer perfekt til din kropsstørrelse, kan du læse mere om i afsnittet “Størrelse og vægt”.
Træning med ringe er det man typisk vil definere som konditionstræning. Konditionstræning er rigtig god træning for hjerte, åndedræt, helbred og den overordnede sundhed. Ønsker man dog ligeledes at styrke ens muskler og øge ens muskelmasse, bør man udøve en kombination af konditionstræning og styrketræning.
Dette kan man med fordel gøre i en kombination af ring og håndvægte. Træning med en ring er derudover det man vil kaldes for lav-belastningstræning, hvorved man sagtens kan kombinere det med træning der yder en vis belastning på kroppen, med et mål om at styrke både muskler, sener og led.
Kombinationen af de to kan umiddelbart ske på to forskellige måder, med hver deres mål og hver deres fordele og udfordringer. Du kan vælge at dele træningen op, således at du eksempelvis først træner med ring og derefter går over og træner med håndvægte. Eller omvendt.
At dele træningen op i to, gør at du kan fokusere på den enkelte træningsform for at få det bedste udbytte samt kan bruge din energi mere fokuseret. En ulempe er dog, at du måske er mere træt og udmattet til den træningsform du udøver til sidst. En anden måde du kan gøre det på er, at træne med håndvægte samtidig med at du bruger din ring.
Mange mennesker gør dette for at udfordre dem selv. Derudover styrker det virkelig ens koordination. Ulempen er dog, at du ikke kan styrketræne alle dine muskelgrupper samt at belastningen ikke kan bliver særlig stor, hvorved at styrketræningen ikke bliver lige så effektiv.
En hyppig fejl der ses ved træning med en ring er, at folk ikke er bevidste om deres arme under træningen. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed på hele kroppen når man træner, hvilket over tid, vil øge ens overordnede kropsbevidsthed samt ens koordination. Derudover kan man træne sine arme, ved at aktivere disse under træningen.
En anden fejl der ofte ses under trænede med en ring er, at man står stille imens man gør dette. Når man begynder at føle sig mere komfortabel med ringen og bevægelserne, kan man begynde at gå lidt rundt imens man træner. Gør man dette vil man kunne træne ens koordination og ligeledes få en mere effektiv træning. Derudover kan dette gøre træningen mere udfordrende ved at skabe variation.
Den mest hyppige fejl der ses er dog, at man simpelthen får valgt eller købt en forkert ring. At vælge en ring kan godt virke lidt uoverskueligt, da der er mange forskellige faktorer man bør overveje og ligeledes er der mange punkter, hvorved forskellige ringe har forskellige fordele og ulemper. Hvordan du vælger den helt rigtige ring til dig, kan du læse meget mere om i denne artikel.
Et studie fra 2019 valgte at undersøge effekterne af træning med en vægtet ring i forhold til almindelig gang, samt hvilke effekter det havde på forskellige faktorer af overvægt. Undersøgelsen bestod af 55 overvægtige deltagere, der over 6 uger skulle træne med en vægtet hulahopring på 1,5 kg, efterfulgt af 6 uger, hvor de dagligt skulle gå ture.
Under undersøgelsen udførte deltagerne gennemsnitligt 13 minutters træning med hulahopring om dagen, samt gik gennemsnitligt 10.000 skridt. Resultatet efter de 12 uger var, at deltagernes abdominale fedtprocent var markant faldet efter de 6 uger med træning med hulahopring. Ligeledes så man, at deltagernes coremuskulatur-masse steg efter træningen med hulahopring.
Slutteligt så man, at selve taljemålet var mindsket efter de 6 uger med hulahop-træning. Hvorved man efter studiet kunne konkludere, at træning med en hulahopring har større fysiologiske fordele, end ved almindeligt gang.
Stort set alle hulahopringe er lavet af en form på plastik, hvilket betyder, at pleje og rengøring er relativ simpelt og ligetil. Rengøring kan sagtens bare bestå af en hårdt opvredet klud, der lige kan køres en omgang eller to rundt på hulahopringen. Finder du behov for en stærkere og mere grundig rengøring kan du benytte dig at sprit til rengøringen.
Her kan du med fordel lave en blanding af sprit og vand i en sprayflaske, du så kan spraye på din hulahopring og efterfølgende tørre af med en klud. Har du en hulahopring der er designet med tape, er det vigtigt at du ikke benytter dig af et opløsende rengøringsmiddel, da du ellers vil kunne komme til at ødelægge din hulahoprings design over tid.
Når din hulahopring skal tørre, bør dette ikke foregå i sollys, da varmen kan ændre formen på din hulahopring samt farverne på hulahopringen kan falme. Har din hulahopring ændret form og er ikke perfekt rundt og lige mere, er det muligt at du selv kan rette den ud igen. Til start kan du prøve at gøre det med dine hænder.
Her er det vigtigt at du ikke trækker for hårdt i din hulahopring, da den kan gå i stykker ved brug af for stor kraft. Kan du ikke rette din hulahopring ud med dine hænder, kan du lægge den på en flad og lige flade udenfor i solen i lidt tid, således at plastikken bliver lidt blød og du derved lettere vil kunne forme den.
Den lette vægt på hulahopringen og den simple træningsform betyder, at der er få risici ved træning med en hulahopring. Dog er der som altid, nogle få risici, man bør have med i sine overvejelser og gøre sit for at undgå. Du kan læse om de forskellige risici i nedenstående:
Hudirritation: Eftersom at hulahopringe er lavet i plastik materiale, er der nogle personer, der vil kunne oplevede forskellige grader af hudirritationer ved brugen af en hulahopring imod bar hud.
Hudirritationer kan også opstår hvis man har en hulahopring designet med dekorationstape på overflade. For at undgå dette bør man først og fremmest undersøge om der er nogle plastikmaterialer man ikke kan tåle. En anden måde at undgå dette på er, at have ens hud dækket af tøj, der hvor man ønsker at benytte sin hulahopring.
Blå mærker: At opleve blå mærker i taljen er meget typisk ved træning med en hulahopring, særligt hvis man træner med en vægtet hulahopring eller med en hulahopring med massageknopper.
Dette er slet ikke noget man bør være bange for, og i takt med at din krop vænner sig til denne nye træningsform, vil de blå mærker også reduceres. Døjer du meget med dannelse af blå mærker, bør du starte ud med korte træningssessioner og derved opbygge din krops tolerance over tid.
Rygsmerter: Tidligere i denne artikel er det beskrevet hvordan træning med en hulahopring kan reducere og mindske oplevelsen af rygsmerter – men rygsmerter er også en risici ved træning med en hulahopring, og hvordan kan det lige være?
Hvis du udelukkende træner med en din hulahopring i den samme retning, vil du over tid komme til at overbelaste dine muskler i den ene side af kroppen, hvilket kan give muskel-ubalancer der over til kan føre til smerter. Husker du derimod at skifte retning på din hulahopring, kan træningen være med til at mindske rygsmerter.
Som nævnt tidligere, er der flere forskellige faktorer du bør overveje, inden du vælger og køber en ring. Disse faktorer er dit overordnede niveau i forhold til træning med ring: altså, er du nybegynder eller er du øvet?
Har du nogle fysiske udfordringer og begrænsninger? Hvor planlægger du at træne henne – hvor meget plads er der? Og ønsker du at kunne rejse og, eller, transportere din ring nemt?
De vægtede ringe, er dem der også kaldes for ‘tunge hulahopringe’. Denne type af ring vil både være større i diameter, større i tykkelse og tungere, end de ringe man typisk ser børn lege med.
Diameteren på ringen vil gennemsnitligt ligge imellem 90 cm og 110 cm. Vægten på ringene vil typisk være et sted mellem 0,5 kg til 2 kg. Hertil kan man sige, at jo større en diameter hulahopringen har, jo mere vil den veje.
De vægtede ringe øger muskelaktiviteten og kan give en mere effektiv træning på kortere tid. Dog bør man være opmærksom på, at en vægtede ring ligeledes har en større belastning på kroppen.
De professionelle ringe kan minde lidt om en hybrid mellem plastik ringe og vægtede ringe . Professionelle ringe vil være mindre i diameter og lettere i vægt end de vægtede ringe.
Mange personer vil finde den lettere vægt på de professionelle ringe tiltalende, her bør man dog være opmærksom på, at jo lettere en ring er, jo sværere er den at træne med og kræver derfor mere erfaring for at kunne holde i gang i lang tid.
Der findes også “rejse-hulahopringe”. Disse er kendetegnet ved, at de kan foldes sammen, og derved er meget lettere at transportere samt opbevare. Ofte kan disse skilles ad i flere dele, hvilket har den fordel, at man selv kan vælge diameteren på ringen.
Mini-hulahopringe vil være som en klassisk plastisk ring, bare i meget mindre dimensioner. Disse bruges typisk til hænder og arme, hvorved man kan vælge isoleret at træne disse muskelgrupper.
Hulahopringe laves i flere forskellige typer af materialer. Valget af materiale har en stor betydning på hvordan ringen er at træne med og påvirker i høj grad følelsen af ringen – dermed vil man ligeledes kunne opdele typer af ringe efter hvilket materiale de er lavet i. Ønsker du at vide mere om materialevalget af en ring og dennes betydning, kan du læse meget mere i afsnittet “Materiale”.
Som nævnt ovenstående, har valget af materiale, en stor betydning for følelsen af ringen og er dermed noget, man bør være opmærksom på, når man vælger en ring. Nedenstående kan du læse om de forskellige typer af materiale, og deres individuelle fordele og ulemper.
Polyethylen (PE): Dette er et meget let og eftergiveligt materiale, der er rigtig godt til produktion af ringe. Det vil typisk være dette materiale der bruges til meget lette ring. PE er dog følsom overfor store temperatursvingninger, og kan eksempelvis godt miste dens form, hvis den ligger i en varm bil en varm sommerdag – samtidig kan materialet knække, hvis det opbevares alt for koldt.
HDPE-plast: HDPE er overordnet en mere holdbar type af PE, og er derfor at foretrække, hvis du eksempelvis ønsker at kunne træne udenfor på en varm sommerdag. Ligeledes er HDPE typisk tungere end PE.
PolyPro: Denne type af materiale er meget populær til produktion af ringe, og minder meget om HDPE. Forskellen på de to typer af materiale er, at PolyPro er lidt mere “hoppende” og derfor reagerer hurtigere på dine bevægelser.
Derudover føles det blødere end HDPE. Ulempen er dog, at PolyPro, ligesom PE, er overfølsom over for ekstreme temperaturer og ikke kan tåle, at blive opbevaret i direkte sollys.
Selve funktionen ved at træne med en ring er aktivering og øget styrke af mavemuskulaturen, øget puls og kalorieforbrænding – alt sammen på en sjov og nem måde. De store fordele ved træningsformen er, hvor kreativ man kan være med en enkelt ring og at der er et utal af forskellige måder man kan udfordre sig selv på.
Træningen er det der kaldes for lav-belastningstræning hvilket betyder, at det er mild for knogler, sener og led i kroppen. Dermed er det en træningsform der kan bruges til alle mennesker, fra børn til ældre og meget mere.
Kigger vi på de praktiske funktioner af en ring er rigtig mange af dem produceret således, at de nemt kan skilles ad og samles igen. Dette er en fordel for mange mennesker, da ringen derved bliver meget nem at transportere og kan pakkes i træningstasken, men særligt fordi, at det gør opbevaringen af hulahopringen meget nemmere.
Mange ringe er ligeledes i dag produceret med såkaldte ‘massageknopper’ på indersiden af ringen. Dette betyder altså, at ringen ikke har en jævn overflade på indersiden, men i stedet har små udbulinger i form af knopper. Disse massageknopper har til primær funktion, at massere rygmusklerne, og kan dermed være med til at afslappe disse muskler.
Derudover kan knopperne gøre, at man automatisk kommer til at spænde mere op i ens mavemuskler, og derved øger aktiveringen i disse.
Der er tre vigtige faktorer i forbindelse med en rings størrelse og vægt: Størrelsen af størrelsen af materialet i diameter, selve ringen i diameter og den samlede vægt af hulahopringen.
Materiale-størrelse: Starter vi med at kigge på størrelsen af materialet, kan du læse mere om de forskellige størrelsen i nedenstående:
16mm PE/PolyPro: Dette vil være en meget tynd og let ring. Denne størrelse bruges til mindre ringe og bruges derfor primært til hånd-hulahopringe.
18mm HDPE: Denne ring vil være meget let i vægt. Størrelsen anbefales til folk med stor erfaring indenfor træning med en ring, eller til hånd-hulahopringe.
19mm PE/PolyPro: Dette vil være en helt standard størrelse af ring og vil typisk være denne der bruges til “børne”- og lege-hulahopringe. Til træning anbefales dette til folk med stor erfaring eller til meget målrettede nybegyndere.
20mm HDPE: Dette vil også være en meget standardstørrelse og primært denne der bruges til trænings-hulahopringe. Dette vil typisk være den størrelse og det materiale der bruges til de professionelle hulahopringe.
25mm HDPE: Nu er vi oppe i en stor størrelse og den der typisk bruges til de vægtede hulahopringe. Denne anbefales både til nybegyndere og til erfarne.
Hulahopring-størrelsen: Når du skal vælge en ring, er det meget vigtig at du får en i den rigtige størrelse. Den rigtige størrelse vil gøre træning langt mere komfortabel og gøre bevægelserne meget jævne.
En tommelfingerregel er, at ringen skal nå til din talje, når den står lodret på gulvet. Dertil siger man, at en større ring er god for nybegyndere og plus-størrelse mennesker. Nedenstående kan du se nogle forskellige mål, og hvilken hulahoprings-størrelse der anbefales:
Højde mellem 165-180 cm: Hertil anbefales en 100 cm ring, eller en størrelse mellem 10-14.
Højde under 165 cm: Hertil anbefales en ring på 95 cm og derunder, eller en størrelse mellem 6-10.
Højde over 180 cm: Hertil anbefales en ring over 100 cm, eller en størrelse fra 14 og opefter.
Hulahopring-vægt: Vægten af din ring er ligeledes meget vigtig, og spiller en stor rolle i effektiviteten af din træning samt din komfort under træning. Når du skal væge en rings vægt bør du huske på, at jo mindre og lettere en hulahopring er, jo mere energi skal der bruges for at holde den i gang. Dermed, vil man kunne træne i længere tid med en tungere ring.
Ringe kommer i et utal af forskellige størrelser, tykkelser og ikke mindst forskellige designs. Størrelsen og tykkelsen på ringen har en stor betydning for designet og udtrykket af en ring. Hvordan du vælger en ring der passer lige til dig, kan du læse mere om i ovenstående afsnit “Størrelse og vægt”.
I Selve designs kommer ringe i stort set alle man kan forestille sig – ensfarvet, blok-farvet, stribet, mønstret osv. Nogle steder kan man endda selv designe sin ring og dermed få en, man føler passer perfekt til en selv.
Alt efter hvilken type og størrelse ring man vælger at købe, kan prisen variere meget. Generelt siger man, at prisen på en vare afspejler kvaliteten – dette er også sandt i forbindelse med ringe. Derudover afspejler prisen også ofte størrelsen på hulahopringen – en større og tungere ring, vil typisk koste mindre end en lettere ring, grundet mængden af materiale.
Når man træner, ligegyldigt træningsformen, er det vigtig at man er opmærksom på ens kropsholdning og aktivt opretholder en god holdning. Under træning med en hulahopring er det vigtig at du holder hovedet højt og din rygsøjle lang, således at du ikke falder sammen i hverken nakke eller ryg.
Derudover bør du være aktiv på dine knæ og dine fødder, da enhver bevægelse i dine knæ kan få ringen til at falde nedad. Når du er meget mere erfaren med din ring kan du begynde at udfordre dig selv med at bevæge dine fødder, men er du nybegyndere kan det være en fordel at holde benene i ro og knæene strakte.
Den typisk fejl der ofte ses ved folk der træner med ringe er, at de kun drejer ringen en vej. Dette er en fejl, da musklerne derfor ikke bliver aktiveret lige meget på hver side af kroppen, og der derved nemt kan opstår muskel-ubalance, der over tid vil kunne føre til smerter.
At lære hvordan man bruger en ring i begge retninger kan derudover også være en god udfordring der træner ens koordination.
Når du skal træne med en ring kan dit tøj faktisk spille en stor faktor i komforten af træningen, men også i hvor godt ringen bevæger sig. Her anbefaler man først og fremmest noget tøj der tillader dig at bevæge dig fleksibelt og nemt.
Derudover anbefaler man en top eller trøje der sidder tæt ind til din krop, da du ikke bør have bar hud der hvor ringen er, og tætsiddende således at ekstra stof ikke kommer i vejen.
Man anbefaler derudover heller ikke et materiale som satin og silke, da ringen kan komme til at glide på det.
Som beskrevet i denne artikel, så findes der mange forskellige typer af ringe og derudover laves de i mange forskellige størrelse og flere forskellige typer af materiale. Alt ovenstående har stor betydning for hvordan ringen er at træne med, og hvor komfortabel du er med at træne med den.
Derfor bør du altid gøre dig overvejelser inden du køber en ny ring samt husker at læse ind i hvilken størrelse den er, hvor meget den vejer og hvilket materiale den er lavet i.
For mange mennesker kan det at træne til musik, være præstationsfremmende og dermed føre til en bedre og mere effektiv træning. Undersøgelser har faktisk vist, at hvis man høre til musik under træning, så underminere kroppens dens opfattelse af træthed, hvorved din hjerne bliver snydt og du kan komme til at føle dig mindre træt og udmattet under din træning.
Dette vil i det hele føre til, at du kan træne i længere tid. Et studie har ligeledes konkluderet, at ved at udføre træning til musik i højt tempo, kan ens træningspræstation forbedres med op til 15%. De største og bedste effekter af at træne til musik opnås ved træning med et tempo mellem 120 og 140 BPM (Beats per minute), da et menneskes puls ofte har denne frekvens under træning.
At træne til musik der går i takt med ens puls, findes bevidst meget komfortabelt og naturligt for mennesker. Ligeledes findes det fordelagtigt, hvis musikken holder samme tempo og altså ikke har store tempo sving.
Træning med en hulahopring lyder næsten for godt til at være sandt, og derfor er der udført flere undersøgelser, der har til fokus at undersøge effektiviteten af træningen.
Et studie valgte at undersøge træningens intensitet og overordnede kalorieforbrænding. Studie bestod af 16 kvindelige deltager mellem 16 og 59 år, der alle havde tidligere erfaringer indenfor træning med ring. Undersøgelsen gik ud på, at alle deltagerne skulle gennemføre en 35 minutters lang træning, hvor de under træningen havde diverse måleudstyr på sig.
Der blev foretaget målinger på deltagernes puls, deres iltoptagelse samt kalorieforbrænding. Resultatet af undersøgelsen var, at deltagerne i gennemsnit forbrændte 7 kalorier i minuttet, svarende til ca. 210 kalorier under 30 minutters træning.
Pulsen af deltagerne var gennemsnitligt 151 slag i minuttet. Ud fra disse resultater konkluderede man, at man ved træning med en ring vil kunne forvente resultater, ligesom man vil opleve under step-aerobics og motionsboksning.
Et andet studie fra 2015, valgte at undersøge effekterne af træning med en vægtet ring på kropsmål, vægt og overkrop-muskeludholdenhed. Studiet bestod af 18 kvinder, mellem 32 og 58 år, som deltagere og foregik over 6 uger.
Deltagerne skulle deltage på 1 hulahop-hold om ugen og derudover skulle deltagerne selv træne hjemme 4 gange om ugen – alt i alt skulle deltagerne altså træne hulahop 5 gange om ugen. Resultatet af de 6 ugers træning med ring var at kvinderne i gennemsnit havde tabt 3,4 cm rundt om taljen, samt 1,4 cm rundt om hoften.
Slutteligt er der et studie der har undersøgt hvilke effekter træning med en ring har på muskelstyrken i coremusklerne. Studiet foregik over 6 uger og bestod af 30 kvindelige deltagere mellem 20 og 25 år. Efter de 6 uger så man en øgning i muskelstyrken i de nederste mavemuskler, i de nederste rygmuskler samt i hoftebøjeren.
Ligeledes så man at kvindernes taljemål og hoftemål var reduceret med op til 5 cm. Til slut i studiet konkluderede man, at træning med en ring er effektiv på vægttab, øgning af muskelstyrke, alt sammen på en sjov måde.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste hulahopringe. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Hulahopringene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af hulahopring afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.