Boksehandsker

Hvide boksehandsker
Sidst opdateret: juni, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

At have sine egne boksehandsker kan være en stor fordel til boksning, men det kan være forvirrende at finde ud af hvilke man bør købe. Markedet for boksehandsker er meget stort, men denne artikel kan hjælpe dig godt på vej.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af boksehandsker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Boksehandsker Test: Top 5 Bedste Boksehandsker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste boksehandsker

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste boksehandsker i test” er disse Super Pro boksehandsker. Dette er en helt klassisk boksehandske, der er meget alsidig. Handskerne er lavet i høj kvalitet og har en god og solid overflade.

Annonce

Bedste billige boksehandsker

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige boksehandsker” er denne model fra GetBig. Boksehandskerne er lavet med en velcrolukning, så du nemt kan få dem af og på uden hjælp. Derudover er der små huller i håndfladen for god åndbarhed.

Annonce

Bedste premium boksehandsker

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium boksehandsker” er disse fra Kwon Professional Boxing. Handskerne er lavet i ægte læder, og er derfor i en rigtig høj kvalitet. De er rare at have på og så har de en lang holdbarhed.

Annonce

Bedste dame boksehandsker

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste boksehandsker til damer” er følgende model fra Hammer. Boksehandskerne er lavet specifikt til damer og er dermed tilpasset en kvindelig hånd og håndled, for optimal komfort og velbehag.

Annonce

Bedste plet boksehandsker

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste plethandsker” er denne Elite model fra Everlast. Kvaliteten er i top på disse plethandsker og det samme er pasformen. Plethandskerne er lavet i læder, hvilket gør dem slidstærke og forlænger holdbarheden.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til boksehandsker

Hvad er en boksehandske?

Kort fortalt, er boksehandsker et par polstrede handsker, som boksere bruger på deres hænder under en boksekamp. Handskerne har til formål at beskytte både ens egne hænder og for at beskytte modstanderens ansigt og krop.

Faktisk har boksehandsker en lang og spændende historie bag dem. De første par handskerblev opfundet i det gamle Østen og Egypten omkring 2000 år f.kr. Her bestod handskerne af et tyndt stykke stof og havde til formål at kunne beskytte brugerens håndled.

Røde boksehandsker

Næste gang vi støder på handskerne er i det gamle Grækenland tilbage i 1500 f.kr. Her bestod handskerne af to læderstropper der blev bundet om hænderne for beskyttelse af håndled og knogler. Da vi rammer Romertiden omkring 750 år f.kr, har handskerne nu opnået en form for gladiator-status, og består nu af stof med påsat metal, således, at handskerne nu kan yde en stor skade på modstanderen og faktisk kunne bruges til at tage liv med.

Boksning som en sportsgren og træningsform opstod igen omkring det 17.århundrede i England. Her startede man ud med at bokse med bare hænder, indtil det 18.århundrede, hvor der kom en regel kaldet “Broughtons Lov”, der sagde, at boksere skulle bruge handsker under træning. I denne tid var det valgfrit om man valgte at bruge handsker i kamp, indtil år 1867, hvor det nu blev en officiel regel, at boksere skulle bære handsker både i kamp og til træning.

Hvorfor skal jeg købe et par boksehandsker?

Selve kampsporten boksning, er faktisk meget restriktiv i de forskellige bevægelser man laver, hvilket betyder, at der er høj frekvens af slag til både hoved og krop. Brugen af handsker tilbyder en reducering i skadesrisikoen under boksning, primært i forhold til dine hænder, knoer, fingre og dine håndled.

En boksehandske vil sidde rundt om hånden i en naturlig knyttet position og have et lag af polstring for beskyttelse af hånd og fingre. Denne polstring har også til formål at reducere slagets påvirkning på både din hånd og på modstanderen. Handsker har det primære formål, at øge den overordnede sikkerhed under boksning.

En stor fordel ved at købe dine egne handsker er, at du ikke behøver at skulle dele med andre. Hhandsker kan hurtigt blive en bakteriebombe på grund af beskidte hænder og svedige håndflader.

Har du derimod dine egne handsker, kan du selv holde hygiejnen høj. En anden fordel ved at købe dine egne boksehandsker er, at du kan få et par du kan lære at kende og få tilpasset til dine hænder, så du slipper for at have et nyt, ukendt par til hver træning.

Hvilke boksehandsker skal jeg vælge?

Når man skal ud og købe et par handsker, så kan det hurtigt blive lidt forvirrende, da der findes utrolig mange forskellige typer af handsker på markedet. Det kan være lidt overvældende at skulle vælge i mellem de forskellige typer, da der også findes flere forskellige typer af boksning og kampsport – her kan man blandt andet nævne MMA, thai boksning, kickboksning og det der kaldes for muay thai.

Typen af handsker der bruges i fornævnte træningsformer er alle lidt forskellige fra hinanden, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at man får et par handsker der passer til den træningsform man ønsker at dyrke. I afsnittet “Typer af handsker” kan du læse om de forskellige typer af handsker der findes på markedet, og dermed blive klogere på, hvilke handsker du står og mangler.

Hvilke muskelgrupper rammer jeg, når jeg bokser?

Boksetræning er en utrolig effektiv træningsform, der træner stor set alle muskelgrupper i din krop, træner din kondition, din koordination og dine reflekser.

Skuldermuskler: Boksning træner i høj grad dine skuldermuskler og særligt den gruppe af muskler der kaldes for rotator cuffen. Rotator cuffen består af 4 små muskler, der alle har til formål at kunne stabilisere skulderen. De fire muskler er infraspinatus, supraspinatus, teres minor og subscapularis. Sammen med skuldermusklerne tælles den øvre rygmuskel, trapezius også med. Under boksning arbejder trapezius nemlig sammen med rotator cuffen, om at kunne stabilisere skulderen og kunne slå ud efter modstanderen.

Serratus anterior: Der er faktisk en muskel i kroppen der kaldes for “bokserens muskel” – dette er den muskel der hedder serratus anterior og som udspringer fra overfladen af dine ribben og som hæfter bag på skulderbladet. Serratus anterior aktiveres, hver gang man slår, hvorved denne muskel er særdeles aktiv under boksning,

Benmuskler: Når man tænker på boksning, tænker mange mennesker kun på træning af overkroppen, men faktisk trænes dine ben også. Når man slår ud efter en modstanden, bruger man nemlig også benene, til at kunne generere kraft til slaget. Derudover er en stor del af teknikken bag boksning også fodarbejde og placering. Dette er da man skulle kunne bevæge sig hurtigt omkring under en kamp og kunne placere sig bedst muligt i forhold til ens modstander. Særligt dine forlår, baglår og dine lægmuskler trænes under boksning.

Core muskler: Under boksetræning vil din core muskulatur stort set være aktiv hele tiden. Din core muskulatur består af dine inderste og dybeste mave- og rygmuskler, der har til formål at beskytte dine organer mod slag og at stabilisere din rygsøjle. Når du slår ud efter din modstander vil man ofte lave en lille rotation i overkroppen, der også træner de skrå mavemuskler.

Risici og sikkerhed ved boksehandsker

I dag er det et krav, at boksere skal benytte boksehandsker under kamp. Sikkerheden ved boksning øges ved brugen af boksehandsker.

Et tidligere studie konkluderede, at den gang man boksede med bare hænder, var risikoen relativ høj, med 14.000 døde per 1.million boksere. Dette er 184 gange flere dødsfald end hvad man ser i dag efter indførelsen af handsker. Nu, efter indførslen af boksehandsker, hedder forholdet 76 dødsfald per 1. million boksere.

En boksekamp vil primært bestå af forskellige variationer af slag. Når man slår uden boksehandsker på, vil farten af slaget være meget hurtigere, og uden den ekstra polstring som handskerner yder, vil slaget kunne skade mere. Eksempelvis vil slaget kunne lave rifter og sår på modstanderen, men kan også skade knogler, sener og ligamenter i din egen hånd. Dette er nogle problematikker der fjernes ved brugen af boksehandsker

Kombinér boksehandsker med håndbind

Ligegyldigt hvilken type af boksning du træner, om du træner sparring, på sandsæk eller kamp, er det vigtigt at du har håndbind på indenunder dine boksehandsker. Håndbind har til primær formål, at beskytte dine håndled og dine knoer. Enkelt forklaret, er et håndbind en lang strop af stof, som du binder rundt om dit håndled og din hånd, og så har på indenunder dine boksehandsker.

Håndbind er meget simple, og der har derfor været lidt debat omkring, hvorvidt de faktisk yder en nødvendig funktion. Men undersøgelser har vist, at håndbindene særligt går ind og yder en ekstra beskyttelse for de små knogler, og små sener og ligamenter inde i din hånd, samt beskytter din hud fra at revne. Derudover kan håndbind også gå ind og fordele trykket fra et slag mere ligeligt over din hånd. Man bør derfor altid have håndbind på under træning, der involverer diverse slag.

Håndbind kan fås i flere forskellige typer og forskellige længder. Generelt, vil professionelle boksere vælge, et par håndbind lavet i stof, men er man nybegyndere eller træner man kun motionsboksning, kan man også vælge et par håndbind lavet i tape eller i gaze.

Et par håndbind lavet i tape eller i gaze vil være meget let i vægt, ulempen er dog, at de tager længere tid at vikle om hænderne og at de ikke kan genbruges. Særligt på grund af at tape og gaze ikke kan genbruges, vælger mange at købe et par håndbind lavet i stof. Et par håndbind lavet i stof kan som sagt genbruges, hvilket også gør disse billigere på lang sigt.

Pleje af boksehandsker

Når man træner med boksehandsker bør man være meget opmærksom på hygiejnen, da sådan et par handsker, hurtigt kan komme til at lugte eller blive til en bakteriebombe nede i træningstasken. At opretholde en god hygiejne med ens boksehandsker behøves dog ikke være en så stor udfordring, som det til tider kan lyde til. Det nemmeste er, at huske at bruge håndbind inde under handskerne. Håndbind har flere gode funktioner og fordele.

For det første, så forhindrer håndbind, at eventuelle bakterier, snavs og sved fra dine hænder kommer i kontakt med indersiden af dine boksehandsker. En anden stor fordel ved håndbind lavet i stof er, at de nemt kan holdes rene, da de kan komme i vaskemaskinen. Hvis man vælger at lade ens håndbind køre rundt om ens håndled, kan de også bruges til at stabilisere og beskytte håndleddet. Et andet godt råd for at vedligeholde dine boksehandsker bedst muligt er, at tørre dem af efter endt træning.

Her anbefales du at tørre dine handsker af både udvendigt og indvendigt, gerne med antibakteriel spray eller med overfladedesinfektion. Det er derudover vigtigt, at dine handsker får rigeligt med luft, og ikke bliver lukket inde i en mørk træningstaske. Hvis dine boksehandsker får rigeligt med luft, vil mængden af bakterier reduceres samt den dårlige luft vil kunne blive fjernet eller mindsket.

Valg af boksehandsker

Typer af boksehandsker

Der findes mange forskellige typer af boksehandsker. Disse forskellige typer af handsker, inddeles typisk i, hvilken træningsaktivitet, de gør sig egnet til. Her anbefaler man altid, at man kun bruger de valgte boksehandsker, til den aktivitet det er beregnet til – altså bør man eksempelvis kun bruge sparring handsker til sparring, og ikke til kamp eller anden træning.  

Kamphandsker

De boksehandsker der er designet til boksekampe og har til formål at beskytte både dine egne hænder under kamp, men også at beskytte modstanderen – særligt i forhold til slag i hovedet. Handskerne vil være designet således at de føler de officielle regler for kamphandsker. 

Overordnet set vil kamphandsker have en mindre polstring end andre typer af handsker, således at vægten af dem er lavere. 

Træningshandsker 

Træningshandsker kaldes også nogle steder for “bag gloves”, men dette kan være misvisende, i forhold til at den nedenstående type “sandsækhandsker” der på engelsk ligeledes oversættes til “bag gloves”. 

Et par træningshandsker er det tætteste man kan komme på et par “all-around” boksehandsker, grundet de mange funktioner i handskerne. Handskerne vil ofte have en lidt tyk polstring, med formål om at kunne modstå slag fra træning, hvorved at handskerne kan bruges til både sparring og til sandsæk arbejde. 

Sandsækhandsker 

Denne type af boksehandsker, har et meget tykt lag af polstring. Dette tykke lag af polstring yder stor sikkerhed, hvilket gør denne type af boksehandsker ideelle til træning med en hård sandsæk. Boksehandsker med tyk polstring har til formål at beskytte bokserens hånd ved hårde og gentagne slag mod en hård sandsæk. 

Denne type af boksehandsker er derudover ikke anbefalesværdige til specifik kamp-træning eller til sparring. 

Sparring handsker 

Sparring handsker er produceret specifik mod den træningsform der kaldes for sparring. Handskerne vil typisk være i et simpelt design.

Sparring handsker kan fås i mange forskellige tykkelser af polstring, hvortil man anbefaler at man får et par handsker, der er ca. 2-4 oz. tykkere i polstring end ens normale kamphandsker. Dette anbefaler man både for at man ikke får trænet med et par handsker der er meget forskellige fra dem man vil bruge under kamp. 

Sparring handsker har til formål at støtte dine hænder under træning samt at beskytte hvad du slår på,  og altså ikke at give dig nogen form for fortjeneste i forbindelse med slag. 

Fitness boksehandsker

Fitness boksehandsker vil være den type af handsker, som man vil benytte sig af til motionsboksning. Det er derudover også denne type af handske, som man typisk vil kunne støde på i træningscentre. Handsken vil være meget simpel i dens opbygning, uden nogle specielle specifikationer. 

Materialer

Materialet brugt for boksehandskerne vil ofte kunne sige meget om kvaliteten af handskerne. Typisk vil et par boksehandsker være lavet af en kombination af læder og vinyl. Nogle producenter bruger syntetisk læder for at gøre produktionen billigere, men disse vil ofte være i dårligere kvalitet, som kommer til udtryk i kort holdbarhed og dårlig komfort.

Alt i alt kan boksehandsker komme i tre forskellige typer af materiale, der vil være beskrevet herunder: 

Ægte læder: Et par boksehandsker lavet i ægte læder vil altid være at foretrække, da disse vil være i langt bedre kvalitet og kunne holde i længere tid. Derfor er et par boksehandsker i læder altid første valg for professionelle boksere.

Ko-læder er meget komfortabelt og behageligt at have på, og tilpasses rigtig godt til hånden og dens bevægelser. Ko-læder er den højeste kvalitet man kan få, af materiale til boksehandsker. Man kan også få boksehandsker lavet i gedde-læder. Gedde-læder vil typisk være lidt billigere end ko-læder. 

Syntetisk læder: Vælger man et par handsker i syntetisk læder, vil disse se rigtig godt ud og være komfortable at have på. Dog vil et par handsker lavet i syntetisk læder ikke have en ligeså lang holdbarhed, som et par i ægte læder.

Et typisk problem med et par boksehandsker lavet i syntetisk læder er, at disse har tendens til hurtigt at komme til at lugte og vil være mere besværlige at holde rene over tid. 

Vinyl: For nybegyndere og børn, vil et par boksehandsker i vinyl være fine til en start. Fordelen ved et par handsker lavet i vinyl er, at disse er meget billigere end læderhandsker. Derudover vil boksehandsker i vinyl typisk komme med en velcrolukning. En ulempe ved vinyl, er at materialet ikke er særlig åndbart og handskerne derfor kan blive ukomfortable at have på.

Holdbarheden ved vinyl er heller ikke særlig lang i forhold til læder. 

Funktioner

Der er lidt forskellige funktioner der er at finde, på forskellige typer og modeller af boksehandsker. 

Greb: Nogle handsker har inde i syningen mellem fingrene og håndfladen, en lille skum-bar. Denne lille skum-bar har til formål at gøre det mere naturligt at kunne forme hånden til en knytnæve, da fingrene får noget at kunne forme sig rundt om. En anden fordel ved dette er, at det kan forhindre at materialet kommer til at krølle inde i håndfladen. 

Tommeltot: Det er lidt forskelligt om boksehandsker produceres med påsat tommeltot i håndflade materialet, eller om denne er separat sat på handsken. Boksehandsker med en påsat tommeltot yder en højere beskyttelse af tommeltotten, da denne bedre bliver holdt på plads. 

Huller: Mange læder boksehandsker kommer i dag med små huller inde i håndflade materialet, eller på indersiden af enten tommeltotten eller fingrene. Disse små huller har til formål at øge åndbarheden i handskerne – noget der kan være en stor fordel i forhold til komfort af læderhandsker. De små huller gør altså handskerne åndbare, uden at påvirke hvordan handskerne er tilpasset din hånd. 

Mesh: I stedet for de små ovennævnte huller, kommer nogle handsker med en mesh håndflade, for total åndbarhed. Handsker med mesh kan ikke bruges til kamp, men ses ofte på eksempelvis fitness handsker. Ulempen ved sådan en mesh håndflade er, at denne godt kan reducere sikkerheden af handskerne og kan have en negativ påvirkningen af komforten og handskens tilpasning til din hånd, 

Skjold: Dette er en relativ ny funktion, men flere og flere boksehandsker produceres nu, med en form for skjold på håndleddene. Dette vil være lavet af hårdt og holdbart plastik. Skjoldet vil sidde på boksehandsker med velcrolukning, der hvor velcroen lukker på indersiden af stroppen. Formålet med dette skjold er at øge stabiliseringen i håndleddene og dermed beskytte dem.

Ulempen er dog, at dette endnu ikke er tilladt at bruge under hverken kamp eller konkurrence, og det derfor kan være en ulempe at blive vant til at træne med disse. 

Størrelse

Det er meget vigtigt, at du vælger et par boksehandsker der passer godt til dine hænder samtidig med at de føles komfortable at have på. Dine boksehandsker bør sidde lidt tæt om dine hænder, således at de ikke flytter sig under brug og så bør toppen af dine fingerspidser lige kunne røre enden af handsken.

Du anbefales altid at prøve dine nye boksehandsker med håndbind på, at dette kan have en betydning for, hvilken størrelse boksehandske du bør få. Selve størrelsen på handskerne vil nogle steder angives i størrelser såsom small, medium og large. Hvilken størrelse håndflade dette vil passe vil, vil være beskrevet ved sælgeren.

Et meget vigtigt element i forhold til valg af boksehandsker, er størrelsen på polstringen. Polstringen vil typisk være angivet i ounces (oz). Jo flere ounces handsken har, jo tykkere et lag af polstring vil der være. Alt efter hvilken type af boksehandske du vælger, vil der være forskel på, hvilken polstring disse vil have.

Træningshandsker og sandsækhandsker vil have en polstring mellem 8-16 oz. Sparringshandsker vil kunne fås med en polstring helt op til 20 oz, hvilket er dette der gør denne type af handske, ideel til træningsformen sparring der består af mange gentagne slag. Ulempen ved et tyk lag af polstring er, at handsken vil veje mere, hvilket i sidste ende kan betyde, at ens slag bliver langsommere og mindre kraftige.

Kamphandsker til konkurrence til som regel have en polstring mellem 8-12 oz, hvilket gør disse handsker meget alsidige og komfortable at have på under aktivitet. 

Design

Et element der kan være forskelligt fra forskellige boksehandsker, er hvordan lukningen er lavet. Typen af lukning på boksehandskerne, har også en stor betydning på designet af handskerne. Typisk vil man kunne få boksehandsker med enten en velcrolukning eller med en snøre-lukning. Handsker med velcrolukning anbefales til træningskampe, til sparring og til sandsæk.

Fordelen ved handsker med velcrolukning er, at disse er meget nemme at få af og på, og man altså ikke har behov for hjælp til dette. Handsker med snøre-lukning vil bruges til kampe og konkurrence. En stor fordel ved en snøre-lukning er, at handskerne kan tilpasses lige til din hånd og håndled, derfor vil handsker også sidde bedre fast under aktivitet.

Ofte vil disse også være mere komfortable grundet det højere tilpasning til hånden. Ulempen ved en snøre-lukning er dog, at man ikke selv kan tage disse på og derfor vil have brug for hjælp til dette. Slutteligt findes der også en hybrid lukning mellem snøre og velcro. Denne type er dog ikke særlig udbredt endnu.

Problemet med disse er dog, at man stadig har brug for hjælp for at tilpasse og lukke handskerne om ens hånd, og der derfor ikke er den store fordel, ved at vælge disse frem for en almindelig snørelukning. 

Pris

Der kan fås boksehandsker i et utal af prisklasser, og det kan derfor være svært at finde en gennemsnitlig pris man kan forvente at skulle bruge. Boksehandsker kan koste mellem 200 DKK og op til flere tusinde kroner. Prisen på et par boksehandsker kan variere grundet materiale, hvilken specifik type af boksehandske der er tale om og firmaet bag handskerne.

Man kan dog sige, at vælger man et par professionelle boksehandsker, vil man skulle betale mere, end for et par standard boksehandsker. 

Kigger man på materialet af handskerne, kan man forvente, at jo bedre materialet er, jo mere skal man betale for handskerne. Billige boksehandsker vil typisk være lavet i vinyl eller i syntetisk læder, mens boksehandsker i dyrere prisklasser vil være lavet i ægte læder. Det sidste man kan kigge på, er hvilken type af boksehandsker der er tale om.

Normalt set vil man skulle have flere forskellige typer af boksehandsker. Her kan man med fordel vælge at spare lidt på sine sparring handsker og sandsækhandsker, mens man anbefales at vælge at bruge lidt ekstra på ens konkurrence- og kamphandsker.

5 tips til boksehandsker

Tip 1: Overvej farven

Hvilken farve der anbefales til dine boksehandsker, kommer an på hvad du planlægger at bruge dem til og hvilken type af boksehandsker du har købt. Til træning er farven ligegyldig – her kan du have frit valg mellem alle farver og alle former for mønstre og design. Mange firmaer producerer deres boksehandsker i en enkelt farve, mens andre firmaer har muligheden at man selv kan designe handskerne.

Deltager du i amatør bokse kampe, er det lidt forskelligt om der er nogle krav til farverne, dette kommer an på hvilket forbund du stiller op i. Ofte vil man faktisk få et par handsker givet til en inden kampen, enten i blå eller i rød. Dette er for at gøre det nemmere for dommerne, at vurdere hvem er der hvem mens kampen er i gang.

Nogle gange vil disse handsker også have en hvid cirkel omkring knoerne, for at synliggøre slagene. Deltager du i professionelle kampe, er det igen meget forskelligt fra forbund til forbund, hvilke regler der er omkring farven på handskerne. I nogle forbund får man uddelt et par handsker inden kampens start, i andre forbund skal man selv have handsker med. 

Tip 2: Lær de forskellige typer af slag

Der findes flere forskellige typer af slag indenfor boksning, alle med forskellige formål. 

Jab: Jab er det først slag du vil lære at kende. Her vil du stå i en klassisk bokse-position, og tage et hurtigt slag frem og tilbage med venstre arm. Imens du slår, bevæger du din forreste fod i samme bevægelse. Slaget bliver typisk brugt til at kunne bedømme afstanden til din modstander eller til at distrahere din modstander. Slaget har ikke til formål at skade, så derfor bør du ikke lægge mange kræfter i det. 

Cross: Et cross er det næste slag du vil lære at kende. Her vil du igen stå i den klassiske bokse-position. For at kunne udføre slaget, bevæger du din foretrukne fod fremad, samtidig med at du rotere din krop omkring din hofte. Efter din rotation slår du et hurtigt og lige slag ud med din foretrukne hånd. Dette slag bruger hele din krop til at generere kraft, og bruges derfor til at ramme din modstander hårdt. 

Hook: Igen starter du ud i den klassiske bokse-position, samtidig med at du løfter din ene albue. Din albue er løftet således at denne er parallel til gulvet og er bøjet 90 grader. Når du så skal slå, roterer du i din hofte, og slår du med din arm fremad i en indad bevægelse. 

Uppercut: Et uppercut er et slag der typisk kommer i kombination med en hook. Her vil du stå i samme stilling som ved et hook. Du bøjer så i dine knæ for at skabe kraft og foretager så et slag, der bevæger sig nedefra og opad. Samtidig skal du være opmærksom på, at bruge din anden arm til at beskytte dit hoved. 

Ovenstående er de fire mest gængse typer af bokseslag, men der findes en del flere. Når du har lært de forskellige typer af slag, kan du begynde at lære, at sætte disse sammen i forskellige kombinationer. Det er meget individuelt hvilke kombinationer man bedst kan lide, og derfor bør man prøve sig frem. 

Tip 3: Hav god teknik 

Når det kommer til boksning er det altafgørende at have en god teknik. Særligt tænkes der her på dit fodarbejde. At lære korrekt fodarbejde er en teknik der ofte bliver overset, særligt af nybegyndere, men korrekt fodarbejde kan gå hen og blive det afgørende element under en boksekamp. 

Boksning er meget mere end at stå i en position og slå ud fra denne. Det er vigtigt at du kan flytte dine fødder hurtigt, uden at miste din balance. Derudover er det vigtig at du lærer hvordan du kan stå i de mest optimale vinkler i forhold til din modstander. Dette kan du både øve med en sandsæk eller med en træningsmakker. 

Hertil anbefaler man, at du altid står fremme med vægten på din forfod, og altså ikke lægger din vægt tilbage på hælen. Dette er fordi, at det er hurtigere at flytte dig fra position til position, hvis din vægtbæring er fremme på din fod. 

Tip 4: Lær at trække vejret korrekt

Trækker du ikke vejret optimalt under boksning, kan du hurtigt blive udtrættet. At lære at trække vejret korrekt, er faktisk en utrolig vigtig teknik at lære. Når du slår ud efter din modstander, bør du udånde gennem både din næse og din mund. Dette gør det muligt for dig at få luften ud af dine lunger.

Når der bliver slået imod dig, bør du lave en hård indånding ved aktivering af diaphragma. At indånde imens man bliver slået, aktiverer din core muskulatur og beskytter dermed dine indre organer. Det er vigtigt at du er i kontrol over din vejrtrækning, og ikke kommer til at hyperventilere. 

Tip 5: Overvej at købe mere udstyr

Udover boksehandsker og håndbind, er der også mere træningsudstyr man kan vælge at investere i. Vælger du at dyrke konkurrence boksning og altså træner for at komme i gang, anbefales du at købe en tandbeskytter. Tandbeskytter er først vigtige at købe, når du skal i en boksekamp.

En tandbeskytter har til formål både at beskytte dine tænker mod slag fra en modstander, men også at beskytte din tunge fra dine tænder. Derudover beskytter en tandbeskytter dig også fra, at brække din kæbeknogle.

Noget andet udstyr du kan overveje at kigge på, er et par boksesko. Et par boksesko vil give dig fleksibilitet og mobilitet under en kamp. Ligeledes giver et par boksesko dig også en skridsikker overflade at stå på. 

Det sidste stykke udstyr du kan kigge på, er en boksehjelm. Denne er først nødvendig at overveje at købe, hvis du skal i en boksekampe. En boksehjelm beskytter dit hoved fra slag og rifter.

Hvad siger undersøgelser om boksehandsker?

Et studie fra 2018, valgte at undersøge præstationen af flere forskellige typer af boksehandsker. Studiet foretog undersøgelsen på både en 10 oz. boksehandske, en 16 oz. boksehandske og så på en prototype af en forseglet boksehandske. De forskellige handsker blev alle tabt 3 gang på en kraft plade fra 6 forskellige højder mellem 2,5 og 5 meter.

Denne kraft plade var desuden dækket af en 50 mm tyk måtte lavet i EVA-skum for at kunne replikere en menneskekrop. Undersøgelsen kunne efterfølgende konkludere, at boksehandsken med 10 oz. polstring, havde den største maksimale styrke- og kraftudvikling. Denne konklusion styrker anbefalingen om, at konkurrence- og kamphandsker, bør have polstring i intervallet 8-12 oz. 

Et element der interesserer mange ved boksning, er sikkerheden ved sporten. En artikel fra British Journal of Sports Medicine, beskriver, at amatørboksning, over tid er blevet til en af de mest sikre kontakt sportsgrene. Denne udvikling er sket over de seneste to årtier, hvor der særligt er kommet stor forskel, mellem amatørboksning og professionel boksning.

Nogle af disse forskellige der er opstået er blandt andet, at amatørboksning følger det samme regelsæt over hele verdenen, mens at professionel boksning bruger flere forskellige regelsæt baseret på hvilket forbund man stiller op i, eller hvor i verden man stiller op.

Et andet vigtigt punkt er, at det under amatørboksning er en regel og et krav at man skal benytte en boksehjelm under kamp, modsat professionelle boksekampe for det faktisk er forbudt at bruge en boksehjelm. Og dette er bare for at nævne nogle få forskelle mellem amatør- og professionel boksning.

Efter læsning og undersøgelser af regelsættet og andre studier, har man altså konkluderet, at amatørboksning er en af de mest sikre kontakt sportsgrene i verden. 

Et andet studie har kigget på de fysiske og de psykologiske egenskaber ved amatørboksning. Under forskellige undersøgelser så man, at både mænd og kvinder der dyrkede amatørboksning på højt niveau, alle have en relativ lav fedt procent.

Særligt deres niveauer at visceral fedt var lavt, hvilket er meget positivt, da det viscerale fedt ofte i daglig tale kaldes for “det farlige fedt”, da det er dette der sidder på maven og mellem organerne. Derudover havde både mændene og kvinderne et højt kondital, samtidig med at de havde en stor muskelmasse. Særligt mændene havde en utrolig veludviklet muskelmasse.

Ud fra dette studie kan man altså se, at boksning har gode fysiske egenskaber for ens krop, og derfor vurderes, som at være en meget effektiv træningsform både for muskelstyrke, øget kondition og tab i fedt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke boksehandsker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste boksehandsker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Boksehandskerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger boksehandsker?

Valget af boksehandsker afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Performance of Prototype Pneumatic Boxing Gloves ….” 30 Jul. 2018, https://www.researchgate.net/publication/326653322_Performance_of_Prototype_Pneumatic_Boxing_Gloves_under_Two_Different_Conditions_of_Target_Padding. Åbnet 19 Nov. 2020.
  • “Safety measures in amateur boxing | British Journal of Sports ….” https://bjsm.bmj.com/content/36/6/394. Åbnet 19 Nov. 2020.
  • “Amateur boxing: physical and physiological attributes – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25358529/. Åbnet 19 Nov. 2020.
Forfatter
Naja Fogtmann
Naja Fogtmann

Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.