Ankelvægte

Grå ankelvægte

Ankelvægte er et alsidigt, letanvendeligt og billigt træningsredskab, som med fordel kan anvendes til både konditionstræning, balancetræning, konditionstræning, kalorieforbrænding, genoptræning, samt styrketræning.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af ankelvægte. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ankelvægte Test: Top 5 Bedste Ankelvægte

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. Aserve Ankelvægte 2x2kg

Bedste ankelvægte

Pris: 279 DKK

Aserve ankelvægte på 2 kg kombinerer komfort med funktionalitet og giver et solidt grundlag for intensivering af kardio-træning, styrketræning eller genoptræning. Det neoprenbaserede materiale sikrer en behagelig brug, mens den justerbare velcro-lukning tillader en personlig og sikker pasform, der egner sig til alle brugerstørrelser. Med en vægtfordeling, der er designet til at optimere brugerkomforten, fremstår disse ankelvægte som testvindere med god grund. Produktet er enkelt at tage på og tilbyder en god modstandsgrad for gradvis forøgelse af træningsintensiteten.

Annonce

2. Odin Ankelvægte 2x2,5kg

Bedste billige ankelvægte

Pris: 189 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ankelvægte” er fra Odin. Her får du et par rigtigt gode vægte til billige penge. På trods af prisen er vægtene lavet af et kraftigt materiale, og med solide syninger. Velegnet til både ankler og håndled.

Annonce

3. Odin Justerbare Ankelvægte

Bedste premium ankelvægte

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ankelvægte” er fra Odin. Her får du virkelig et par lækre og alsidige vægte. Vægtene er justerbare, så du kan fjerne eller tilføje vægt, alt efter hvor tunge vægte du har brug for.

Annonce

4. ASG Ankelvægt Sæt 2x1kg

Bedste 1 kg ankelvægte

Pris: 199 DKK

ASG Ankelvægt Sæt på 1 kg er en top-performer for dem, der ønsker at forbedre deres træningsresultater. Med en behagelig pasform sikrer de patenterede velcrolukninger, at vægtene bliver siddende, hvor de skal, selv under intense træningspas. De styrker effektivt muskulaturen i ben og baller, og giver samtidig en jævn vægtfordeling omkring anklen. Materialet er slidstærkt og kan let tørres af efter brug, hvilket sikrer god hygiejne. Vægtene har en behersket størrelse og kan nemt tages med på farten, så træningssessionerne aldrig skal begrænses af lokation.

Annonce

5. Wohlstand Ankelvægte 2x4kg

Bedste 4 kg ankelvægte

Pris: 249 DKK

Wohlstand’s 8 kg ankelvægte (2x4kg) skiller sig ud i kategorien for vægtet udstyr med deres komfortable og justerbare pasform. Disse ankelvægte vejer hver 4 kg, hvilket gør dem ideelle til at intensivere hjemmetræningen eller løbeture. Produktets justerbare remme og sikre velcrolukninger sørger for en sikker og stabil montering omkring anklerne, og kvaliteten af konstruktionen lover god holdbarhed. Med en blød, behagelig ydre overflade minimeres risikoen for hudirritation. Disse ankelvægte yder en effektiv modstand til at styrke muskler og forbedre udholdenhed, hvilket har fortjent dem titlen som bedste 4 kg ankelvægte.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til ankelvægte

Hvad er ankelvægte?

Ankelvægte er vægtmanchetter, som kan sættes rundt om arme eller ben, for at tilføje vægt til en given bevægelse eller øvelse. Det mest brugte er at sætte dem rundt om anklerne eller håndleddene, men de kan også bruges mere kreativt, og kan vikles rundt om f.eks. vægtstænger, eller de kan anvendes som løsvægt, og f.eks. placeres på maven under bækkenløft/hip thrust.

Sorte ankelvægte

Hvorfor skal jeg købe ankelvægte?

Benvægte er ekstremt alsidige og kan bruges på mange forskellige måder, både i forbindelse med konditionstræning, styrketræning, balancetræning, genoptræning og under hverdagsaktiviteter. Desuden fylder de ikke ret meget, og kan let tages med i tasken eller gemmes væk i en skuffe.

Hvilke ankelvægte skal jeg vælge?

Når du skal beslutte dig for hvilke benvægte du skal købe, er det selvfølgelig vigtigt, at du holder dig for øje, hvad de skal bruges til. Skal de bruges til løb, skal du ikke vælge vægte, som er for tunge og løse. Skal du bruge dem til én bestemt øvelse, så overvej hvor meget vægt, du har brug for i den øvelse. Overvej også om det bedst kan betale sig at købe flere forskellige størrelser; om du kan nøjes med én størrelse, eller om du måske skal over i et par justerbare vægte. Tænk også over hvor længe du skal have dem på, og hvilket materiale de er lavet af.

Kombinér ankelvægte med andet udstyr

Ankelvægte kan medbringes i centret, og bruges som mikroloading på maskiner eller vægtstænger. F.eks. på benpresmaskinen, som ofte kun kan justeres i 10 kgs intervaller, er det ofte muligt at lægge en ankelvægt ovenpå vægtstakken og dermed øge med f.eks. 2 kg. Benvægte kan også med fordel bruges under TRX-øvelser eller under pullups, chinups eller maveøvelser, både i centret og derhjemme.

Pleje af ankelvægte

Nogle benvægte er lettere at rengøre end andre. Vægte af glat polyester materiale kan let tørres af eller skrubbes med en klud, hvis de er blevet nussede, mens vægte af blødt stof er sværere at holde pæne. Nogle af dem kan godt vaskes, men undersøg lige om indholdet er indkapslet i silikone eller om de er fyldt med sand eller pulveriseret metal.

Sand bør naturligvis ikke vaskes, og sidstnævnte har en tendens til at ruste over tid, og bør heller ikke vaskes. Vægte af mesh-materiale er heller ikke de nemmeste at rengøre. Dog kan mange af dem vaskes, eller endnu bedre: vægtene kan pilles ud og stoffet kan vaskes separat.

Valg af ankelvægte

Typer af ankelvægte

Standard

Almindelige allround benvægte, som kan bruges til både konditions og styrketræning. Vægtene er desuden anvendelige i genoptræning, hvor de f.eks. kan bruges som håndledsvægte under øvelser til de stabiliserende muskler omkring skulderen (rotatorcuffen). Standardvægten på disse vægte er som regel mellem 0.5-3.0 kg.

Løbevægte

Nogle ankel- eller håndledsvægte er udformet på en måde, som gør dem ideelle til løb. De har f.eks. en tommelring, som sættes rundt om tommelfingeren for at holde dem fast under løb. Der findes også slimfit-vægte, som sidder fast rundt om underarmene, og som tilmed kan være justerbare via små velcrovægte.

Justerbare

Justerbare benvægte er de mest alsidige, og ofte kan du også spare nogle penge ved at købe ét sæt justerbare vægte, fremfor at skulle investere i 3-4 forskellige størrelser. Nogle åbnes og lukkes via velcrostropper, men der findes også løsninger med lynlåse eller velcrovægte, hvor velcroen sidder direkte på vægtlodderne.

Materialer

Benvægte findes i mange forskellige materialer. Mest almindelige er nok vægte i stift glat polyester eller blødt velour-agtigt polyester. Der findes dog også benvægte i forskellige andre kunststoffer som neopren eller mesh. Der findes endog vægte i læder. Nogle materialer er lettere at rengøre end andre, f.eks. stift polyester og læder, mens nogle føles mere behagelige mod huden, som f.eks. blødt polyester. Andre igen er mere åndbare som f.eks. mesh.

Også materialerne inde i vægtlodderne veksler. Nogle producenter anvender metalstøv indstøbt i silikone, nogle anvender sand, mens andre igen anvender metalgranulat. 

Funktioner

De fleste benvægte bruger i dag velcrolukninger med D-ringe i metal eller plastik. Nogle ældre modeller bruger kun velcrostropper, som desværre bliver slidt over tid, hvorved vægtene mister evnen til at sidde ordentligt fast omkring ankler eller håndled. Er der ikke D-ringe eller lignende på de benvægte du overvejer at købe, bør du overveje nogle andre.

Størrelse

Benvægte fås som regel mellem 0.5-5 kg. Køber du de tungeste vægte, skal du være sikker på at syninger og spænder er meget solide, da vægtene ellers hurtigt går i stykker. Dette er ikke så vigtigt på de lettere vægte. 

Under løb bør du holde dig under 1.0-1.5 kg pr. vægt, for ikke at skabe unødig risiko for skader på f.eks. knæled eller overbelastninger i fodens strukturer. Har du meget tunge vægte om håndleddene, og svinger du kraftigt med armene under en lang løbetur, kan du også påføre dig selv skader på ledbånd i skulderen. Det er derfor altid en god idé at starte ud med lettere vægte, hvis du vil anvende dem under løb. 

Har du meget små hænder, kan du komme ud for at håndledsvægte glider ned over dine hænder og vil falde af. Dette kan løses ved at købe vægte med tommelring.

Design

Hvis du skal bruge dine benvægte ude blandt andre, og derfor gerne vil have nogle, der ser lidt smarte ud, så er der mange muligheder. Der findes endda håndledsvægte, som er lavet specielt til at blive gemt bag løse ærmer på træningstrøjen. Hvis du bare skal anvende vægtene derhjemme er det nok mindre vigtigt hvordan de ser ud, og der kan hurtigt spares nogle penge, hvis du er ligeglad med hvordan dine vægte ser ud.

Noget af det vigtigste faktorer ift. benvægte er at de sidder stabilt. Nogle vægte har en tendens til at klumpe sammen eller glide, fordi velcrostropperne er dårligt designede, og manchetterne er lavet af et for glat materiale. Generelt set skal du gå efter vægte, hvor vægten er placeret i kamre, adskilt af syninger og stropper. dette er med til at holde dem godt fast under brug. Undgå vægte der består af et enkelt kammer og er lavet af glat nylon.

Overvej også hvor længe du skal have dem på. Kan du leve med, at de gnaver lidt i huden under brug og gør huden svedig, eller skal du hellere vælge nogle med en blød eller åndbar polstring på indersiden. 

Pris

Uanset hvilke benvægte du vælger, så er det ikke en investering, som sprænger banken. Vægte til anklen er relativt billige, og spænder i pris fra ca. 30 kr/kg for de billigste til 150 kr/kg for de dyreste specialmodeller.

3 tips til ankelvægte

Tip 1: Brug benvægte til balancetræning

Stil dig på ét ben og find balancen. Fra denne position fører du en vægt rundt om kroppen, fra den ene hånd til den anden. Dette forårsager en vægtforskydning, som udfordrer din balance. Gør øvelsen sværere ved at lukke øjnene og bevæg evt. hovedet fra højre mod venstre samtidig.  

Tip 2: Brug ankelvægte som ekstra vægt

Hvis du har en øvelse derhjemme eller i centret, hvor du ikke føler du kan få nok vægt på, så er det ofte muligt at bruge benvægte kreativt og f.eks. hægte dem på vægtstænger, lægge dem på ryggen under armbøjninger, tage dem under nakken i mavebøjninger, lægge dem på lænden under planken, eller sætte to benvægte sammen som et bælte om maven og dermed tilføje ekstra vægt under f.eks. TRX-øvelser. 

Andre populære øvelser er leg raises til maven, hvor vægtene spændes om anklerne og du fører fødderne op mod maven enten i rygliggende eller hængende, samt kickbacks, hvor bagdelen trænes ved at spænde vægtene om anklerne og sparke skråt bagud. 

Tip 3: Forbrænd flere kalorier i hverdagen

HIIPA eller High Intensity Incidental Physical Activity er et nyere træningsbegreb, som kan oversættes til ‘Tilfældig høj-intens fysisk aktivitet, som laves med det formål at forbrænde kalorier og bedre sundheden’. HIIPA kan f.eks. være at gå på trapper, slæbe indkøbsposer, vaske bil eller andre hverdagsaktiviteter, som der ikke afsættes særskilt træningstid til, men som du bare skal lave alligevel. 

Ved at tage ankelvægte på derhjemme, mens du laver disse hverdagsaktiviteter, kan du omdanne tilfældige hverdagshandlinger til mikro-træningssessioner, som over tid vil forbrænde flere kalorier end uden vægtene.

Hvad siger undersøgelser om ankelvægte?

Studier har vist at iltforbruget stiger med 0.8 % når man tager benvægte på under gang. Et højere iltforbrug betyder at flere kalorier bliver forbrændt. I et specifikt studie satte man en række deltagere til at gå med benvægte, mens man målte energiforbruget. Her fandt man at gang ved 6.5 km/t, med benvægte, svarede til at deltagerne gik med 8 km/t uden benvægte. Alt i alt betød det at der blev forbrændt ca. 17 kcal mere pr. kilometer. 

I andre studier har man set at det at gå med benvægte, som vejer mellem 450-1350 g, kan øge pulsen med 10 slag/min. Kroppen reagerer altså med det samme på den øgede vægt, ved at sætte hjertet til at arbejde hårdere, hvilket betyder et øget kalorieforbrug. 

Enkelte studier viser dog også at du skal holde dig selv i ørerne under løb med håndledsvægte eller vægte, da man har observeret at mange løbere har en tendens til at løbe en lille smule langsomme end vanligt, når de får håndleds- eller benvægte på, netop fordi kroppen skal arbejde nogle % hårdere end uden vægtene.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ankelvægte er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste ankelvægte. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ankelvægtene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ankelvægte?

Valget af ankelvægte afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Intensity and energy cost of weighted walking vs. running for ….” https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1987.62.4.1497. Åbnet 6 nov.. 2020.
  • “Benefits of Holding Weights During Aerobics | ACE Blog.” 8 dec.. 2010, https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/1123/do-the-benefits-outweigh-the-risks-if-individuals-hold-dumbbells-in-their-hands-while-doing-step-aerobics-or-other-cardio-activities/. Åbnet 6 nov.. 2020.
  • “Physiologic and perceptual responses during treadmill running with ankle weights..” https://europepmc.org/article/med/2317142 Åbnet 6 nov.. 2020.
Forfatter
Picture of Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.