Vægtvest

Sort vægtvest

En vægtvest er et genialt træningsredskab, som kan bruges både derhjemme og i fitnesscentret. En vægtvest kan bruges til alt lige fra styrketræning & løb til fodbold og hverdagsaktiviteter.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af vægtveste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vægtvest Test: Top 5 Bedste Vægtveste

Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.

1. Toorx Justerbar Vægtvest

Bedste vægtvest

Pris: 1.499 DKK

Toorx vægtvest på 30 kg er et førsteklasses udstyr til dem, der ønsker at intensivere deres træning. Med dens justerbare vægtposer kan du tilpasse modstanden præcis efter dine behov, hvilket gør den velegnet til både nybegyndere og erfarne atleter. Vesten er lavet af slidstærkt materiale, der sikrer lang holdbarhed, og dens ergonomiske design giver en komfortabel pasform, selv under intens træning. Stropperne er let justerbare for en tæt og sikker pasform, hvilket gør det nemt at bevæge sig frit uden nogen form for begrænsning. Alt i alt er Toorx vægtvest et pålideligt og effektivt redskab til at øge din styrke og kondition.

Annonce

2. Odin Fast Vægtvest 8kg

Bedste billige vægtvest

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vægtvest” er denne 8kg vest fra Odin. Med denne vest får du mulighed for at træne med mange kg til få penge. Køber du 8 kg versionen får du en vest til næsten væsentligt mindre end, hvad en 8 kg vest plejer at koste.

Annonce

3. TUNTURI Pro Vægtvest

Bedste premium vægtvest

Pris: 1.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vægtvest i test” er TUNTURI Pro Vægtvest. Her får du en virkelig lækker vægtvest, som kan justeres i kiloantal (30 kg maks) vha. simple nylon straps med velcro. Kan bruges til f.eks. styrketræning, løb og slyngetræning.

Annonce

4. Abilica Flex Vægtvest

Bedste vægtvest til løb

Pris: 449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vægtvest til løb” er Abilica Flex Vægtvest. Her er en vest, som kan justeres fra 0,5-3 kg, hvilket er alt du har brug for til en løbevest. Vesten har to ekstra lommer til opbevaring af penge, nøgler og lignende, og to kraftige spænder med justeringsmuligheder.

Annonce

5. Titan Life Tactical Vægtvest

Bedste OCR vægtvest

Pris: 1.872 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vægtvest til OCR” er Titan Life Tactical vest. Denne vest er specielt designet til Obstacle Course Racing og funktionel træning, hvor du vil have noget ekstra vægt helt tæt på kroppen, som ikke sidder og gynger når du bevæger dig.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vægtvest

Hvad er en vægtvest?

En vægtvest er en solid vest, hvor der er syet ekstra lommer fast rundt om på vesten. Disse lommer fyldes op med små vægtklodser eller vægtposer, så kropsvægten forøges med adskillige kg. Formålet med at bruge en vægtvest under træning er at gøre træningen hårdere og mere effektiv.

Army vægtvest

Veste bruges primært under styrketræning med kropsvægt, løb, Obstacle Course Racing eller funktionel træning som crossfit. De kan dog også med fordel bruges under træning i sportsgrene som volleyball, fodbold, vandpolo eller svømning.

Hvorfor skal jeg købe en vægtvest?

Der er flere gode grunde til at træne med en vægtvest. Hvis du dyrker styrketræning eller laver crossfit-øvelser med kropsvægt, kan en vest give en markant højere belastning, og dermed bedre resultater i form af øget muskelmasse eller styrke. Hvis du løber med en vest på, kan du øge iltbehovet, og dermed gøre din træning langt hårdere og mere effektiv.

Desuden har man set forbedret knogletæthed efter løb med vest, hvilket især er vigtigt for kvinder og ældre.

Alternativer til veste er ankelvægte, håndledsvægte eller en rygsæk med noget tungt i, men du vil nok opleve at en vest er klart den nemmeste og mest behagelige løsning, hvis du gerne vil have noget ekstra belastning på. Dette skyldes at vægten, i en vest er placeret tæt på kropskernen, mens ankelvægte f.eks. sidder helt ude i periferien af kroppen.

Hvilken vægtvest skal jeg vælge?

Når du skal beslutte dig for hvilken vægtvest du skal købe, er det selvfølgelig vigtigt at du holder dig for øje hvad den primært skal bruges til. Skal den bruges til løb behøver du ikke købe en af de allertungeste. Her er det mere vigtigt at den sidder godt til kroppen og sidder godt fast, så den ikke sidder og hopper rundt når du løber. Det kan også være rart, hvis der er lommer til f.eks. nøgler eller telefon.

Skal vesten bruges til decideret styrketræning, i specifikke øvelser som f.eks. pullups, dips, armbøjninger, BW squat eller andre øvelser, er det vigtigt at få en vest der er tung nok til at give den ønskede modstand. Overvej også om en justerbar vest eller en vest med fast vægt passer bedst til dit behov. Tænk også over hvor længe du skal have vesten på, og hvilket materiale den er lavet af. Her kan det være vigtigt med god skuldervattering eller et materiale der er åndbart. 

Skal du bruge vesten til funktionel crossfit træning så er det vigtigt med en vest der sidder godt fast på kroppen og som du kan bevæge dig i. F.eks. en vest med bløde vægtklodser. 

Skal vesten bruges til Obstacle Course Racing er det vigtigt med en vest, hvor vægtene kan pilles ud, og hvor den kan vaskes. 

Skal vesten bruges til svømning eller vandpolo bør du vælge en vest i nylon, og gerne mesh, som ikke suger ret meget vand til sig, og hvor vægtene inden i kan holde til en tur under vandet.

Hyppige fejl ved vægtveste

En hyppig fejl ved brug af vægtvest er at begynde at løbe med for tung belastning for hurtigt. Ligesom du heller ikke bare går ind i et fitnesscenter og begynder at løfte de tungeste vægte, så skal du heller ikke bare begynde at løbe med en meget tung vægtvest, da dine knæ, fødder og hofter slet ikke er konditioneret til dette.

Hvis du vil løbe med en vest på, så vælg en vest som kan justeres i kg, således at du kan starte let ud, og bygge op til tungere vægte over tid.

Pleje og rengøring af vægtveste

Nogle vægtveste er lettere at rengøre end andre. Veste af glat nylon materiale kan let tørres af eller skrubbes med en klud, hvis de er blevet nussede, mens veste af stof er sværere at holde pæne. Nogle af vestene kan godt vaskes i hånden, klare en skånevask i maskinen, eller holde til at ligge i blød i Rodalon, hvis vesten begynder at lugte af sved. Men undersøg lige hos producenten om det er tilfældet med den vest du køber, inden du evt. får ødelagt din vest.  

Uanset hvad, så husk altid at pille vægtene ud inden vesten. Plade vægte og silikone indstøbte vægte kan måske holde til en tur i vand, men du skal aldrig komme vægt poser med jernsand i vand. 

Hvor lang tid kan jeg bruge en vægtvest?

En vægtvest er et godt stykke træningsudstyr der kan bruges til flere forskellige træningsformer, dog anbefales man ikke, at man har den på i for lang tid af gangen. Baggrunden for denne anbefaling er først og fremmest, at du ved brug i længere tid, kan opleve smerter i både øvre og nedre ryg, samt spændinger i nakke og skulder. Dette kan opstå, da disse muskelgrupper typisk ikke er vant til den eksterne vægtbelastning som en vest giver.

Derudover kan denne vægtbelastning påvirke dine led og discus i ryggen ved brug i længere tid. Denne negative påvirkning på dine discus i ryggen sker ved, at hvis din vest har en skæv vægtfordeling med mere vægt på ryggen, hvorved at man bliver trukket bagud i sin kropsholdning. For at kunne kompensere for dette, vil man naturligt komme til at læne sin forover, hvorved dine discus i ryggen kan blive presset.

Derudover skal man være opmærksom på, at man ved brug af en vest ikke kommer til at læne sig forover. Gør man dette kommer der en unødvendig belastning på dine skuldre og din nakke, hvilket også gør, at du ikke kan have vesten på i lang tid af gangen.

Ligeledes kan en vest uden polstring på skuldrene gnave ned i dine skuldre, hvilket kan have en negativ indflydelse på din blodcirkulation ud til dine arme og hænder samt kan give blå mærker og potentielt kan klemme en af nerverne der kører fra din nakke ud og i din arm.  Har du en meget let vægtvest, vil du kunne have denne på i længere tid af gangen.

Risici ved vægtveste

Langvarig træning med en tung, varm vægtvest, især løb i høj sol, uden adgang til væske, kan give en forhøjet kropstemperatur og øget dehydrering, som kan blive problematisk.

Hvis du hopper med en tung vest på, uden at være vant til det, kan du også risikere at gøre skade på ryg, lænd eller knæ. Sørg derfor altid at starte let ud og bygge langsomt op, som med al anden træning.

Derudover skal du være opmærksom på om vesten presser for hårdt ned på dine skuldre og din nakke i for lang tid. Begynder dine fingre at blive følelsesløse, så er det fordi vesten presser på nervebaner omkring nakke og skuldre, og så er det tid til at tage den af.

Valg af vægtvest

Typer af vægtveste

Justerbare vægtveste

Vægtveste som kan justeres i kg er klart de mest populære. Fremfor at købe både en 5 kgs og en 10 kgs vest, kan man nøjes med én vest, som måske endda kan justeres fra 1-30 kg. Det giver et enormt alsidigt stykke træningsudstyr, som kan bruges til mange forskellige øvelser og træningsformer, og som du både kan bruge som begynder og senere, når du bliver mere øvet.

Vægtveste med fast vægt

De fleste vægtveste kan justeres ved at pille vægtklodser/poser ud af dem, men der findes også veste med fast vægt som ikke kan justeres. Disse veste vejer som regel omkring 3-10 kg. Mange vil opleve at de med en vest som kan justeres i kg, vil justere en del på vægten i starten, men efter nogle måneder ender man egentlig med at bruge en fast vægt alligevel, fordi man ikke gider pille vægte ud og sætte dem i hele tiden.

Her kan det give lige så god mening bare at købe en vest med et fast vægt fra starten af. Bemærk dog at en vest med fast vægt sjældent vil kunne vaskes, da vægtene ikke kan pilles ud. 

Vægtveste til OCR og funktionel træning

Vægtveste til OCR og funktionel træning skal sidde meget stabilt på kroppen, samtidig med at de skal give en stor bevægefrihed. Samtidig skal de dog også være lette at vaske, da man ofte har dem på i lang tid, sveder meget når man bruger dem, og måske bliver man også ret beskidt. Alle disse krav gør ofte OCR/tactical veste lidt dyrere end andre, men til gengæld får man en rigtig god og brugbar vest, som holder i lang tid. Disse veste kan også være gode at bruge i kombination med en slyngetræner eller lignende.

Vægtveste til løb

Vægtveste til løb bør for det første ikke være alt for tunge, for at undgå overdreven belastning på især knæene. Derudover er det også vigtigt at løbeveste sidder godt til på kroppen. Der er ikke noget mere irriterende end at løbe med vægte, som sidder og danser op og ned, eller fra side til side, eller løbe med en vest hvor spænderne langsomt går op, så vesten bliver løs.

Løbe vægtveste skal sidde godt fast, helst med velcrostropper, og vesten må meget gerne være åndbar med god polstring i skuldrene. Derudover er det også en god idé at vælge en vest, som er justerbar og som kan vaskes.

Nice to have features ved løbe veste er også lommer til nøgler og telefon, samt reflekser, så du ikke behøver have en refleksvest uden over din løbevest.

Vægtveste til vandsport

Nogle veste egner til sig godt til sportsgrene som f.eks. svømning og vandpolo, hvor der skal arbejdes ekstra hårdt for at holde dig oven vande. Disse veste er lavet af nylon og netstof/mesh, og har vægte, som kan tåle at blive våde. Nogle af dem kan justeres med vægte helt ned til 250 g stykket.

Materialer

Vægtveste fås i mange forskellige materialer. mest udbredt er nok kraftig nylon samt lærreds-agtigt stof. Der findes også mange veste i neopren eller net/mesh stof. Endelig findes der også veste som er lavet af det såkaldte Cordura, som er et ekstremt holdbart materiale af nylon iblandet naturfibre. Det er samme stof, der bruges på ekstra udsatte områder på arbejdstøj så som knælommer, tommestok lommer eller hængelommer. 

Selve vægtene kan være lavet af udskårne metalplader, små poser med jernsand, metal ‘barer’ eller metal indstøbt i silikone. Nogle vægte er helt stive, mens nogle er fleksible. Bemærk at jernsand i poser har det med at ruste over tid, hvilket kan give nogle vægtposer, som smitter af på fingrene når du skal pille vægtene ud eller putte dem i vesten.

På mange veste er der anvendt velcrostropper, som er med til at give en god pasform, og som gør at vesten sidder godt fast på kroppen. Andre veste er lavet med plastik- eller metalspænder.

Funktioner

Justerbarhed er en feature som mange veste har. Dvs. at du for det første kan justere hvor tung vesten er ved at pille vægte ud eller sætte flere i. Dette vil oftest ske via små lommer med velcro lukninger, men der findes også modeller med lynlåslommer. Begge dele fungerer ganske fint.

For det andet kan de fleste vægte også justeres i størrelsen, via remme eller trinløse velcrostropper, så de kan bruges både til meget spinkle personer og mere kraftige og muskuløse personer. 

Nogle veste har ekstra features som f.eks.metal løkker på siden eller bag på vesten, som kan bruges til at spænde f.eks. en slæde fast i, så du kan lave sled pulls.

Nogle veste har også reflekser eller lommer til diverse ting.

Størrelse

Vægtveste kan veje mellem 1-30 kg. Køber du en af de tungeste veste skal du være sikker på at syningerne er meget solide, da der vil komme stor belastning på dem under træning. Dette er ikke helt så vigtigt med de lettere veste. Under løb og hop bør du holde dig til max 10 kg, for ikke at stresse dine knæ for meget. Dog kan du arbejde dig op til at kunne klare over 10 kg, men det tager altså tid.

Overvej også størrelsen på vesten ift. bryst og livvidde. Er du meget stor omkring bryst eller mave skal du være ekstra opmærksom på ikke at få købt en vest, der er for lille.

Design

Vægtveste kan se ud på mange forskellige måder. Nogle ligner militær veste og er måske endda i camouflage mønster, mens andre er lyserøde eller skriggule. Andre igen er sorte og mere neutrale. Uanset hvad du er til, skal der nok findes en vest der falder i din smag også. 

Ud over selve udseendet har designet på lukkemekanismen også noget at sige. Har du mulighed for at vælge en vest med velcrostropper, som kan fæstnes godt ind til kroppen er dette klart det bedste valg. Plastikspænder fungerer også, men de billige af dem har det med at knække over tid. 

Designet af selve vestens pasform er også vigtig. Nogle veste sidder meget løst og dette kan fungere til mere stille styrkeøvelser, men fungerer ikke hvis du skal bevæge dig meget omkring med vesten, og f.eks. løbe, hoppe eller lave burpees. Nogle veste er designet så de nærmest ligner rygsække med det meste af vægten på ryggen, mens andre har fordelt vægten både ud på mave og ryg.

Det sidste vil som regel være det bedste, men du kan også opleve at for meget vægt på maven generer dig under visse øvelser. Overvej derfor hvad du specifikt skal bruge vesten til og vælg et design der passer til det.

Pris

Prisen på vægtveste ligger mellem 300 kr. for de billigste og op til 2000 kr. for de dyreste. Som med alt andet hænger pris og kvalitet selvfølgelig sammen, og det du får, når du køber de dyrere veste, er som regel et mere kraftigt og holdbart materiale, god skuldervattering samt solide syninger. Derudover koster kg selvfølgelig også noget, så de dyreste veste er som regel også de tungeste.

8 tips til vægtveste

Tip 1: Forbrænd flere kalorier i hverdagen

HIIPA eller High Intensity Incidental Physical Activity er et nyere træningsbegreb, som kan oversættes til ‘Tilfældig høj-intens fysisk aktivitet, som laves med det formål at forbrænde kalorier og bedre sundheden’. HIIPA kan f.eks. være at gå på trapper, slæbe indkøbsposer, vaske bil eller andre hverdagsaktiviteter, som der ikke afsættes særskilt træningstid til, men som du bare skal lave alligevel.

Ved at tage en vest på derhjemme, mens du laver sådanne hverdagsaktiviteter, kan du omdanne tilfældige hverdagshandlinger til mikro-træningssessioner, som over tid vil forbrænde flere kalorier end uden vægtene. Det kan også bare være noget så simpelt som at tage vesten på hvis du skal ud af gå en tur med dine børn f.eks.

Tip 2: Gode øvelser du kan lave med en vægtvest

Der er mange gode øvelser du kan lave med en vægtvest. Vi har samlet en perlerække af dem her:

2 min sprint på løbebånd, pullups, dips, armbøjninger, front planks, side planks, squat med kropsvægt (+ vesten), lunges og reverse lunges, split squat og front foot elevated bulgarian split squats, burpees, get-ups (lig på gulvet på ryggen og rejs dig helt op), hill-sprints (løb op af en bakke), sled pulls, box jumps, frog jumps, walking lunges, bækkenløft,  single leg bridge (bækkenløft med 1 ben), plyo lunge, one leg calf raises, mountain climber, ab wheel-rollout og plank march.

Tip 3: Træn din eksplosivitet og hurtighed med en vægtvest

Hvis du gerne vil træne din eksplosivitet og din hurtighed, f.eks. hvis du spiller fodbold, volleyball, amerikansk fodbold eller andre sportsgrene, hvor det er en fordel at kunne lave eksplosive hop, eller lave eksplosive løb, så kan en vest også være til god gavn.

Ved at lave plyometrisk træning, med øvelser som box jumps (hvor du hopper op på og ned fra en jump box), lateral skater jumps, banded broad jumps eller jump squats, med en vest på, kan du, så at sige, træne over niveau. Dvs. at du træner med mere end din egen kropsvægt, og dermed får du dine muskuloskeletale og neurale systemer til at tilpasse sig træning med den ekstra vægt. 

Det betyder, at når du så tager vesten af, og laver nogle af de samme plyometriske øvelser, vil du opleve, at det pludselig føles ekstremt let f.eks. at hoppe og sætte en sprint i gang, sammenlignet med da du havde vesten på. Gentagen træning med ekstra vægt fungerer inden for plyometrisk, eksplosiv og hurtighedstræning, præcis ligesom det gør inden for styrketræning, hvor der sker en tilpasning og en forbedring af kroppens evne til at præstere. 

Du kan faktisk opleve denne effekt ganske hurtigt. Hvis du f.eks. tager en tung vest på og laver 3 x 10 BW squats, og så derefter tager 1 BW squats uden vesten, vil du allerede der kunne mærke hvordan det pludselig er langt lettere at lave dine squats.

Tip 4: Træn koordination og motorisk læring med en vægtvest

Ved at tilføje blot en lille smule ekstra vægt til en øvelse som f.eks. planken, får de sensoriske systemer i din krop et ekstra input ift. hvilke muskler, der skal aktiveres i øvelsen. Det kan hjælpe dig med at fange og aktivere de rigtige muskler i en øvelse, så du kan lave øvelsen med bedre teknik. 

En lettere vest kan også bruges under mobilitetsøvelser. Det kan f.eks. være at du træner fodbold, og skal lave nogle løb omkring kegler, med hurtige retningsskift, hvor du skal aktivere de rigtige muskler på de rigtige tidspunkter, så hurtigt som muligt, samtidig med at du skal holde balancen. Her tvinger en vægtvest dig til at være ekstra opmærksom og vågen, og lægge endnu mere mærke til, hvordan vægten skifter mellem højre og venstre ben, og hvilke muskler der aktiveres hvornår. 

Tip 5: Vær opmærksom på fittet af vesten

Ved køb af en vest, er det vigtigt at du får denne i den rigtige størrelse. Mange vægtveste i dag er justerbare, men der kan stadig være variation i størrelserne i forhold til arm- og halsåbningen. Det er vigtigt at du får en vest der sidder tæt til din krop. Hvis din vest er for stor til dig, vil din ikke blive siddende samme sted under din træning og vil derfor kunne komme til at hoppe under aktivitet.

Disse hoppende bevægelser fra vesten kan være meget ubehagelige, da du vil kunne opleve at få slået vægten af vesten ind i din mave og brystkasse. Disse bevægelsen vil også kunne give nogle slag ind på din rygsøjle, hvilket potentielt kan skade din ryg. Du skal især være opmærksom på fittet af din vest, hvis du planlægger at bruge den til træning der involverer eksempelvis løb og hop, og generelt bevægelser hvor du er meget aktiv. 

Tip 6: Få en vægtvest med den rigtige vægt

Som nævnt tidligere, kan man få vægtveste i flere forskellige vægtklasser. Hvis du er helt ny til træning med vægtveste, anbefales du at starte let ud og så stille og roligt øge vægten. Træning med en vest kan føles meget anderledes, grundet at ens vægtbæring ændres med den øgede vægt på overkroppen.

Derfor bør man starte stille og roligt ud, for at give kroppen tid til at vende sig til den nye vægtbæring. Ligeledes er risikoen for potentielle skader større, hvis du bruger en for tung vest. Du kan tænke på en vest lidt ligesom træning med en vægtstang – her vil du også øge vægten i takt med at du bliver stærkere. 

Tip 7: Test dig selv inden start 

Inden du begynder at træne med en vest, kan du udføre dette der kaldes for en “Hulslanders test” Denne test består af, at du først starter med at cykle 5 minutter med så høj en intensitet som muligt. Herefter skal du måle din puls uden at bevæge dig i 2 minutter.

Optimalt bør man se et fald på ca. 40 slag i minuttet efter første minut. Under andet minut bør du se endnu et fald på ca. 25 til 30 slag i minuttet. Hvis ikke du oplever disse fald i din puls, bør du vente med at påbegynde træning med en vest. Hvis du oplever de forventede fald i puls, kan du nu starte med at implementere en vest i dine træninger. 

Tip 8: Start stille og roligt ud 

For at starte ud på bedste vis, bør du starte stille og roligt ud med en vægtvest. Her anbefales du bare at begynde med gåture med vægtvest. Dette giver din krop, særligt din øvre ryg og nakke, gode muligheder for at vænne sig til belastningen fra en vest, således at du undgår overbelastningsskader i dine muskler og led. Herefter kan du begynde at øge vægten i din vest.

Her anbefaler man at man starter ud med en vægt på ca. 5% af din samlede kropsvægt, og hertil øger med ca. 5% af gangen. Når du starter med træning med en vest, skal du være opmærksom på, at dine pauser bør være længere end den tid du har din vest på, således at din krop kan vænne sig til belastningen fra vesten.

Hvad siger undersøgelser om vægtveste?

I et interessant studie satte man 7 unge kvinder og 3 unge mænd til at gå med forskellige hastigheder (3, 4, 4.8, 5.6 og 6.5 km/t), mens de bar vægtveste af varierende tyngde (0, 10, 15 og 20 % af deltagernes egen kropsvægt). Man undersøgte så hvordan de forskellige hastigheder og vægtveste påvirkede deltagernes iltforbrug, samt hvordan de påvirkede muskler og knogler i benene.

Det man fandt frem til var at gang med en vest var med til at øge iltforbruget og generelt set være hårdere for kroppens forbrændingssystem. 

Mere specifikt så man at det at tilføje 10 % af deltagernes kropsvægt, f.eks. 8 kg ekstra til en person på 80 kg, gjorde gangen så meget hårdere, at den gik fra at være en let aktivitet, til faktisk at være en aktivitet, som rent anstrengelsesmæssigt, kunne tælle med som decideret træning. 

Ligeledes så man at når deltagerne gik 4.8 km/t, og der så blev tilføjet en vest svarende til 10 % af deltagernes kropsvægt, så svarede det faktisk til at deltagerne gik 5.6 km/t uden ekstra vægt.

Man så også at en ændring i kg på vesten fra 10 % til 15 % af deltagernes kropsvægt, ikke havde lige så stor betydning på iltforbruget under gang som en øgning fra 15 % til 20 % af deltagernes kropsvægt. Dette har betydning når du vælger hvor tung en vest du vil have på under konditionstræning eller gang.

Hvis du går langsomt har du sandsynligvis brug for at tilføje mere vægt for at få en ekstra effekt ud af en vest, mens du kan nøjes med mindre, hvis du går hurtigt eller løber.

Også ift. træning af knoglevæv så det interessant ud. Man ved at en af de bedste måder at styrke sin knoglemasse på, er ved at udsætte knoglerne for kompression eller vægtbelastning. I studiet fandt man netop at gang med vest gav en større belastning ned i benene end gang uden ekstra vægt.

Faktisk så man at gang med en vest, der vejer hvad der svarer til 20 % af ens kropsvægt, gav samme belastning på knoglevævet i benene som det at løbe. Under løb er der en ret stor belastning ned igennem benet, fordi man under løb har en svævefase (hvor der ikke er jordkontakt) og en landingsfase (hvor foden rammer underlaget igen), hvilket giver en markant større belastning end gang, hvor der ikke er en svæve- og en landefase.

I et andet studie fulgte man en række kvinder, som var i overgangsalderen, og derfor i risiko for at få knogleskørhed. Nogle af kvinderne gjorde bare som de plejede, mens andre lavede nogle hoppeøvelser, med vægtvest på, tre dage om ugen, 32 uger om året, i 5 år.

Da man scannede kvinderne for at se på deres knoglemasse, kunne man se, at de kvinder, som havde hoppet med vægtvest på, havde langt stærkere knogler, end de kvinder, som bare havde været normalt aktive.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vægtveste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vægtveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vægtveste vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vægtvest?

Valget af vægtvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The effect of weighted vest walking on metabolic … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16679992/. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Long-term exercise using weighted vests prevents hip bone ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10995045/. Åbnet 18 Nov. 2020.
Forfatter
Picture of Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.