fbpx

Vægtvest

Er du på udkig efter en vægtvæst? Eller interesseret i at vide mere om træningsudstyret? Så er du havnet det rigtige sted. Vi har lavet en omfattende test og guide til valg af vægtvest. Se de 7 bedste vægtveste herunder og bliv klogere på dit valg ved at læse vores guide.

Vægtvest test 2020: Top 7 bedste vægtveste

Bedste vægtvest

Abilica vægtvest
Abilica vægtvest
Abilica er kongemærket inden for vægtveste. Kvaliteten er outstanding, og det er de færreste, der kan konkurrere med dem. Denne vægtvest kan justere mellem 1 og 20 kilo og har 38 vægtposer: 22 bagpå og 16 foran. Vesten kan justeres og strammes i størrelsen, således den passer til stort set alle personer. Uanset højde, tykkelse og uanset, om du er mand eller kvinde. Vi vurderer, at denne vest er den bedste på markedet lige nu.
1299 DKK

Bedste billige vægtvest

Aserve vægtvest 1-10 kg
Aserve vægtvest 1-10 kg
Hvis du udelukkende kigger på prisen, så skal du have fat i denne vest fra mærket Aserve. Det er et relativt ukendt mærke, men deres veste er virkelig robuste og af høj kvalitet. Derudover er prisen lav, men til trods for det, kan du justere fra 1-10 kg. Der burde altså være nok for alle og enhver.
448 DKK

Bedste militær vægtvest

Titan 30 kg vægtvest
Titan 30 kg vægtvest
Denne vægtvest fra Titan er for de hårde drenge. Den er til dig, der vil yde maksimalt og som vil have mulighed for at presse dig selv til det yderste. Vesten er justerbar og giver mulighed for at opnå 30 kilo på kroppen. Vesten er bund-solid og af virkelig høj kvalitet.
1299 DKK

Bedste justerbar vægtvest

cPro9 justerbar vægtvest
cPro9 justerbar vægtvest
Hvis du vil have fingrene i en justerbar vægtvest, så bør du købe denne. Denne vægtvest fra cPro9 gør det muligt at justere 30 kg vægtklodser, præcis som du har lyst til. Vesten passer til alle slags træningsformer og er af meget høj kvalitet.
2000 DKK

Bedste vægtvest til kvinder

Abilica Flexi vægtvest
Abilica Flexi vægtvest
Hvis du er kvinde, vil nogle af de andre vægtveste ofte sidde mere ubehaligt på dig. Denne vægtvest er dog specialdesignet til kvinder, og den er derfor ideel til kvinder. Vesten kan justeres fra 1-10 kilo, og det burde være rigeligt for de fleste. Kvaliteten er i top, og den er super behagelig at have på.
778 DKK

Bedste vægtvest til løb

X-Style vægtvest til løb og gåture
X-Style vægtvest til løb og gåture
Denne vægtvest fra X-Style er den bedste til løbe- og gåture. Den er virkelig behagelig at have på. Derudover kan den købes i 5, 8 og 10 kilo. Vestens styrke er, at du opnår maksimal bevægelsesfrihed. Du føler nærmest ikke, at du har en vest på.
299 DKK

Bedste vægtvest til træning og crossfit

Nordic Fighter trænings vægtvest
Nordic Fighter trænings vægtvest
Hvis du skal styrketræne og/eller bruge den til crossfit, så overvej denne vest. Vesten er ekstremt komfortabel, og du kan bevæge dig naturligt, imens du udfører dine træningsøvelser. Det er komforten, der gør, at denne vest vinder denne kategori. Den er bare super behagelig at have på, og det er meget vigtigt under styrketræning.
1349 DKK

Guide til valg af vægtvest

Hvad er en vægtvest?

Tilføj ekstra vægt til dine øvelser ved brug af en vægtvest

Tilføj ekstra vægt til dine øvelser ved brug af en vægtvest

Vægtveste er på det seneste blevet populære som et ekstra redskab til at gøre din træning hårdere og mere effektiv. Vægtveste er kort fortalt en vest med vægt. Nogle veste kommer i faste vægte, mens andre er justerbare. De justerbare kan justeres ved at tage vægtlodder af og på. På den måde kan du skræddersy vægtbehovet til din træning.

En vægtvest er en af de mere alsidige former for træningsudstyr som man kan anvende i sin træning. Mange folk er fan af at lave kropsøvelser såsom armbøjninger og chin-ups, men hvorfor? Det er noget mere simpelt og lettere at bruge sin egen kropsvægt, frem for at transportere sig hen til et fitness center. Kropsøvelser kan dog komme til kort, når det bliver for let at træne med sin egen kropsvægt. Af samme grund er en vægtvest særligt smart. Den tillader en at tilføje vægt til ens træning. På den måde kan man opnå progression og øget modstand, når man træner med kroppen.

Forbrænd flere kalorier

Der er rigeligt klinisk evidens for, at træning med vægtveste har et kæmpe potentiale. Dette studie viser eksempelvis, at der var markant øgede krav for hjertet og lungerne, når en vægtvest blev anvendt. Det medførte en større kalorieforbrænding end hvis man trænede uden vest. Det vil altså sige, at hvis du går en hvis distance med en vægtvest, så vil du forbrænde flere kalorier end hvis du gik uden. Hvis man dermed ikke føler, at man har alverdens tid i hverdagen til at forbrænde kalorier i, eller ganske enkelt ønsker at opgradere dine gåture og løbeture så du forbrænder flere kalorier, så vil en vægtvest være et oplagt valg.

Gør dine knogler og led stærkere

I et andet studie hvor man prøvede at give kvinder i overgangsalderen vægtveste til at træne med, viste det sig faktisk at deres knogledensitet blev bevaret langt bedre end hos kvinder, som ikke trænede med den. Vi ved, at fra styrketræning, så vil dine knogler også blive stærkere af at du stresser knoglerne med tunge vægte. Det samme princip gør sig gældende med vægtveste. Hvis du går meget med din vægtvest, så vil du eksempelvis opleve at din hofteskål er langt stærkere og mere stabil, fordi der nu stilles højere krav til stabilitet. Særligt ældre mennesker og kvinder i overgangsalderen, som tit oplever at være langt mere disponeret for knogle- og ledproblemer, vil dermed også opnå en stor gevinst ved brugen af vægtveste.

back to menu ↑

Vægtvest til løb og militær

Det behøver ikke kun være kropsøvelser, som vægtveste kan anvendes til. Mange anvender også træningsudstyret til løb og militær. At øge vægten føre til en tungere og hårdere træning. I militæret bruger man ofte vægtvest i træningen, så soldaterne er klar til at bære deres udstyr, når realiteten rammer dem. Hvis du tager dine vante fem kilometers løberute med en vægtvest på, så er du garanteret en hårdere træning end hvis du var den foruden.

Dette kan komme til din fordel ned ad vejen hvis du træner konsistent med din vægtvest, for når først kroppen er vant til at løbe med ekstra kilo på, så vil den gradvist adaptere sig til at generere ligeså meget kraft som den gjorde, når du ikke havde den på. Når du tager vægtvesten af efter træning (f.eks. løb), så vil du have mere overskud og føle dig let.

Hvis du troede at en vægtforøgning var det eneste du fik ud af at bruge en vægtvest til løb, så vil det glæde dig at det faktisk også kan være med til at forbedre din kropsholdning mens du løber. Den øgede vægt vil stille større krav til dine core-muskler, hvilket i det korte løb vil blive en udfordring, men i det lange, medføre en stærkere og mere rang holdning. Du vil også opleve at din balance bliver bedre, da der stilles større balancekrav til din kropspositur når du løber med ekstra vægt på din krop.

Du kan naturligvis også bruge din vægtvest til andet end løb- enhver anden form for konditionstræning, hvor din kropsvægt spiller en rolle, vil en vægtvest have værdi. Stairmasters, hvor du går op af en trappe, er også særligt populær når man anvender en vægtvest. Den kan også bruges til cykling, men det kræver dog at du ikke sidder på den stationære motionscykel!

back to menu ↑

Vandreturer med en vægtvest

Nogle folk elsker at få deres motion ind gennem lange vandreturer i naturen. En vandretur kan være mere udfordrende end en almindelig gåtur på jævnt terræn, men derfor kan man stadig ønske at det kan blive hårdere endnu, eller have behov for at få mere ud af sine vandreturer. Hvad der ellers ville have været en let vandretur kan hurtigt blive til en hårdere træning ved anvendelsen af en vægtvest.

Der vil blive stillet større krav til din core-stabilitet mens du bevæger dig igennem det ujævne og bakkede naturterræn, hvilket oversættes til at dine muskler og kardiovaskulære kapacitet forbedres. Du bestemmer selv hvor meget vægt du vil bruge til en vandretur, men når der er tale om almindelig gang kan du bruge en tungere vægt end hvis du for eksempel brugte vægtvesten til at lave armbøjninger.

back to menu ↑

Vægtvest til cykling

Om du er landevejsrytter, mountain bike cyklist eller blot tager cyklen til og fra arbejde, så har vægtvesten også anvendelighed. Vægtvesten kommer især til sin ret når man cykler mountain bike. Evnen til at generere kraft og at kunne køre sin kropsvægt op af stejlt terræn er meget vigtig. Princippet er det samme ligesom løb. Hvis træningen foregår med vægtvest, så vænner kroppen sig til den øgede belastning. Når du tager vægtvesten af igen, vil du se tydelige forbedringer. Du vil føle dig mere let og langt stærkere på cyklen, når det gælder allermest. Du kommer til at forbrænde flere kalorier og får større muskler.

back to menu ↑

Til daglig brug

Der er ingen der siger, at man behøver at have et specifikt træningsmål med sin vægtvest. Du kan gå med vesten derhjemme, når du f.eks. laver mad, vasker tøj eller støvsuger. Der er uendeligt mange muligheder, og det handler bare om at gribe dem og handle. I længden kommer du til at forbrænde en hel del kalorier. Din muskelstruktur samt knogle- og ledstruktur vil blive udfordret i højere grad, og styrkes samtidigt.

Som du nok kan høre er der egentlig kun fordele ved at anvende en vægtvest til daglige ærinder. Du kan også tage vesten på ned til den lokale købmand.

back to menu ↑

Kropsøvelser med ekstra vægt

Enhver kropsøvelse, hvor det er din krop der udgør vægten og modstanden i øvelsen, kan med fordel udføres med en vægtvest på. Armbøjninger, pull-ups ved brug af en pull up bar, box-jumps, air squats, split squats, walking lunges og mange flere. Nogle vil eksempelvis foretrække at bruge en vægtvest til box-jumps, fordi det er det mest optimale. Alternativer er håndvægte og sandposer, men det står i vejen for at udføre øvelser korrekt. Vægtvesten sidder om livet på dig, og udgør dermed ikke en forhindring på samme måde.

Eksempel på træning med en vægt vest

I dag er det populært med fitnesshold hvor det går ud på at lave cirkeltræning, eller måske udfører man det blot selv derhjemme eller i sit træningscenter. Cirkeltræninger består ofte af diverse øvelser som er tilgængelige og lette at rotere igennem, hvilket vil sige at kropsvægtsøvelser er særligt bevendelige, da du kan udføre dem alle sammen på ét sted. Her er et klassisk eksempel på en cirkeltræning:

  • Løb på et løbebånd i 2 minutter
  • Lav 20 armbøjninger
  • Lav 20 squats
  • Lav 20 get-ups (du ligger dig på jorden og rejser dig helt op på dine fødder igen)
  • Lav 20 lunges
  • Gentag ovenstående af 5-6 omgange uden pause.

Afhængig af niveau og ambition, så vil ovenstående udgøre en god konditions- og styrketræning for mange. Men hvad sker, når man har udført denne træning flere måneder i træk? Kroppen vil gradvist adaptere sig og blive stærkere, og have lettere ved at udføre programmet. Måske begynder du at kede dig, eller at føle du spilder din tid. Det er her hvor vægtvesten kommer ind i billedet, for nu kan du langsomt tilføre din træning progression ved at tilføje vægtlodder, i de intervaller man ønsker.

Hvis du laver ovenstående træning med fem kilo mere på kroppen, så vil den uundgåeligt blive hårdere. Det vil også betyde at der kræves mere af kroppen, hvorfor den også vil gøre alt hvad den kan for at tilpasse sig og dermed blive stærkere og mere effektiv.

back to menu ↑

At vælge den rigtige vægtvest

Som hovedregel er det smartest ikke at købe en vægtvest, som er tungere end 10% af din egen kropsvægt. Vejer du så 70 kilo, så bør du ikke købe en vægtvest tungere end syv kilo, medmindre du føler at det vil være relevant for din træning. Det er som udgangspunkt bedre at starte for småt end for stort. Dernæst kan du gøre op med dig selv om, hvad du tænker vægtvesten skal bruges til i træningsøjemed.

Måske vil du gerne have en træningsvest, som kan bruges både til kropsøvelser, men også til løb. I så fald vil det være bedst at købe en vægtvest, som tillader dig at tilføje eller fjerne vægt fra den efter behov. Hvis du skal bruge en vægtvest til at blive hurtigere eller mere eksplosiv, så kan du starte med en vægtvest der udgør 5% af din kropsvægt og bygge op til 10% over tid med langsom men sikker progression. I sidste ende er det dig som vurderer hvilket formål vægtvesten skal tjene, og siden det er så alsidigt et stykke udstyr, så er mulighederne mange, uanset køn eller alder.

Adidas vægtvest

Adidas er en af de mærker, som producerer deres egne vægtveste. Deres vægtvest er særligt populær og udmærker sig godt på markedet, fordi den tillader brugeren at kunne justere vægten som ønsket, hvilket gør den ideel til både konditionstræning og kropsvægtstræning.

Den har desuden en kapacitet på op til 10 kilo, og hvis vi husker reglen om at 10% vægt af ens kilo kropsvægt for mange vil udgøre en maks belastning, så er dette mere end rigeligt. Vesten er konstrueret af holdbart materiale med åndbar for, der sammen med Velcro og en elastisk spænde gør at vesten sidder komfortabelt, og vil passe de fleste mennesker. Lommerne til vægtlodderne er desuden ergonomisk placeret på vesten således, at de passer til kroppens balance og holdning.

Titan vægtvest

Titan vægtveste er nogle af de mest alsidige på markedet. Uanset om vesten er til løb, styrketræning eller noget helt tredje, så er det et godt valg. Vægtvesten tillader nemlig at du kan justere vægten i et-kilos intervaller med præcise lodder af støbejern, og kan desuden loades med helt op til 27,2 kilo. Om du så er en person med mindre behov for vægt, eller en der kræver mange kilo i den øvelse du laver, så er Titan vægtvesten brugbar.

Pas på med at bruge for meget vægt

I sidste ende er en vægtvest et relativt ukompliceret og ufarlig træningsredskab at bruge, men det betyder ikke, at du ikke kan komme galt afsted. Du skal forvente at ved tungere vægtveste, så vil du kunne opleve et stærkt tryk på dine skuldre og øvre ryg. En tung vægtvest kan føre til overbelastning af led og muskler. Jo mere vægt, desto mere har du brug for at trække vejret. De muskler der er ansvarlige for vejrtrækning, skal generere mere kraft per åndedrat.

back to menu ↑

Referencer

  • “The effect of weighted vest walking on metabolic responses ….” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16679992. Besøgt den 21. jan. 2020.
  • “Long-term exercise using weighted vests prevents hip bone ….” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10995045. Besøgt den 21. jan. 2020.