fbpx

Vægtstang

En vægtstang giver mulighed for at udføre flere styrketræningsøvelser, og udstyret kan derfor være et fint supplement til de flestes styrketræningsprogram. Der findes et væld af vægtstænger, og nedenfor afslører vi de 10 bedste vægtstænger i test.

Vægtstang test 2020: Top 10 bedste vægtstænger

Bedst i test

170 cm vægtstang
170 cm vægtstang
Den bedste vægtstang i test og velegnet til hjemmetræning. Den har en bundsolid konstruktion og fungerer perfekt til alle slags løft. Maks belastning er 200kg, hvilket burde være nok for de fleste. Den har en egenvægt på 10 kilo og en 30 mm huldiameter.
499 DKK

Bedste billige vægtstang

150 cm vægtstang
150 cm vægtstang
Her er et billigt alternativ til hjemmetræningsfolket. Med en længde på 150 cm, en egenvægt på 8 kg og maksimal belastning på 200 kg, kan stangen tilfredsstille de fleste. Køb den billige, robuste vægtstang og kom i gang allerede i dag.
279 DKK

Bedste premium vægtstang

220 cm olympisk/OL vægtstang
220 cm olympisk/OL vægtstang
Hvis du vil have fat i toppen af poppen inden for vægtstænger, så er denne kvalitetsbevidste OL vægtstang fra Abilica helt klart noget for dig. Stangen har med sin 220 cm længde masser af plads til vægtskiver. Den kan klare alverdens hårde drop, har en huldiameter på 50 mm, en egenvægt på 20 kg og en maksimal belastning på 220 kg.
1495 DKK

Bedste curlstang/EZ-bar

120 cm curlstang/EZ-bar
120 cm curlstang/EZ-bar
Curlstangen er designet til træning af biceps og triceps. Så hvis du vil have store arme, så kan du med fordel vælge en curlstang (også kaldet EZ-bar). Denne her koster kun et par hundrede kroner, men er stadig ekstrem holdbar. Stangen byder på det perfekte sweet-spot mellem pris og kvalitet.
269 DKK

Bedste triceps vægtstang

90 cm triceps vægtstang
90 cm triceps vægtstang
Triceps udgør 2/3 af overarmen, og derfor kan du med fordel fokusere ekstra på din triceps træning, hvis du ønsker større arme. Med denne triceps vægtstang har du mulighed for at træne et helt bibliotek af triceps øvelser og på den måde variere din træning. Desuden kan man også træne andre muskelgrupper med denne vægtstang.
299 DKK

Bedste hex bar

140 cm hex bar
140 cm hex bar
Hvis du træner dødløft, så kan du med fordel anvende en hex bar. Hex baren er med til at stabilisere din bevægelse under udførelsen af dødløft, så du udfører den korrekt. Den giver optimal balance og kan klare en maks belastning på 340 kg.
1198 DKK

Bedste aerobic vægtstang

130 cm aerobic vægtstang
130 cm aerobic vægtstang
En professionel og kraftig aerobic vægtstang på 2 kg, som er ideel til aerobic og bodypump. Eftersom man i aerobic og bodypump ikke træner med høj vægt, har denne vægtstang derfor også kun en maks belastning på 60 kg. Et super valg til langt de fleste aerobic- og bodypump entusiaster.
179 DKK

Bedste bodybar

2-10 kg bodybar
2-10 kg bodybar
En fremragende fast vægtstang til discipliner som aerobic og bodypump, der er med til at lægge lidt ekstra pres på træningen. Stangen er udstyret med gummiender, som er skånsom over for gulv, og desuden kan den fås fra 2-10 kg.
139 DKK

Bedste multigreb vægtstang/swiss bar

Olympisk multigreb vægtstang
Olympisk multigreb vægtstang
Det er en alt-i-en vægtstang af højeste kvalitet, som tåler en maks vægtbelastning på hele 500 kg. Der er 4 forskellige grebsmuligheder, og derfor har du mulighed for at variere din træning gevaldigt med denne stang. Velegnet til både hjemmetræning og fitness centeret.
1399 DKK

Bedste vægtstangssæt

100 kg vægtstangssæt til begynder, øvet og ekspert
100 kg vægtstangssæt til begynder, øvet og ekspert
Et komplet vægtstangssæt som inkluderer 1 lang vægtstang, 1 curlstang/ez-bar, 2 håndvægtstænger og 14 vægtskiver. Du kan justere vægten ned til mindste detalje - både til begynderen og eksperten. Vægtstængerne er af en fin kvalitet og vægtskiverne er lavet af kunststof, som er ideel til hjemmetræning.
1799 DKK

Guide til valg af vægtstang

Hvad er en vægtstang?

En vægtstang fås i mange forskellige typer

En vægtstang fås i mange forskellige typer

En vægtstang kan være et godt alternativ til håndvægte, men også et fint supplement til din træning. Den giver dig i hvert fald mulighed for at variere din træning. En vægtstang – inklusiv vægtskiver – anvendes som ofte til basis øvelserne såsom bænkpres, dødløft og squat. Med det sagt, så kan du bruge udstyret til langt flere øvelser end du kan tælle på fingrene.

Vægtstangen fås i forskellige former, og man skelner man mellem følgende typer vægtstænger:

 • Traditionel vægtstang
 • Olympisk/OL vægtstang
 • Curlstang/EZ-bar
 • Triceps vægtstang
 • Hex bar
 • Aerobic vægtstang
 • Bodybar
 • Multigreb vægtstang/swiss bar
 • Vægtstangssæt
 • Håndvægtstang

Derudover kan vægtstænger også have forskellige huldiametre, og herunder ses de mest gængse:

 • 25 mm (billig og velegnet til begynderen)
 • 30 mm (alsidig, billig, velegnet til alle og ideel til hjemmetræning)
 • 50 mm (dyr og velegnet til professionel styrkeløft og fitness center)

De fleste nøjes med en traditionel vægtstang eller olympisk/OL vægtstang, da de er de mest allround og billigste typer. Men de andre vægtstænger har altså også sine kvaliteter. Nedenfor kan du læse vores omfattende guide til valg af vægtstang. Forhåbentlig kan den guide dig frem til at vælge den rette stang.

back to menu ↑

Sådan vælger du den rigtige vægtstang

Længde

Længden afspejler hvor nemt det er at træne og balancere med vægtstangen. Jo længere stangen er, desto mere balanceret bliver din træning. Noget andet som er værd at bemærke er, at en længere stang passer til flere personer. Så hvis du har brede skuldre, så valg en lang vægtstang. Er du lille og har smalle skuldre, jamen så kan du vælge en kort stang uden at tøve. Men en lang stang vil altid være værd at foretrække, hvis du altså har et budget, som kan klare det. Ellers er en kort stang noget billigere og ses derfor ofte i diverse homegyms.

Vær opmærksom på at vægtstangen også skal passe til din squat rack eller det stativ, du nu engang vælger at stille stangen på. Husk derfor at vælge en vægtstang som har nok længde til, at den kan stå på dit rack/stativ.

Huldiameter

Huldiameter er vigtigt at kende til og have en forståelse for, da dine vægtskiver skal have samme huldiameter som vægtstangens. Kort fortalt er huldiameter en betegnelse for omkredsen af stangens runde ende, hvor man kan sætte vægtskiver på. Der findes mange diametre, men de mest anvendte er 25 mm, 30 mm og 50 mm.

25 mm er det billige alternativ og kan ofte ikke klare en særlig høj maksimal vægtbelastning. Men i de fleste tilfælde vil belastningen være nok til de fleste. 30 mm er et lidt dyrere alternativ, men kan stadig fås til en overkommelig pris. Denne diameter åbner op for et kæmpe udvalg af vægtstænger, og du kan samtidig vælge mellem et bredt udvalg af vægtskiver. Typisk ser man 30 mm vægtstænger i hjemmet, men også i fitness centre – diameteren er den bedste allround. 50 mm er det dyre alternativ, som er beregnet til de seriøse homegyms og fitness centre i det hele taget. Diameteren kan klare en meget høj maksimal vægtbelastning, sammenlignet med de andre diametre.

Maks vægtbelastning

Et andet parameter der er værd at have øje for er stangens maksimale vægtbelastning. Det afhænger først og fremmest af vægtstangens type. For eksempel har en triceps vægtstang en noget lavere maksimal vægtbelastning (måske på 50 kg), end en olympisk vægtstang (måske 220 kg). Det skyldes, at man ved triceps øvelser ikke kan løfte det samme antal kg som ved brystøvelser. Det er altså grunden til, at der er en vis forskel.

En anden parameter som har en afgørende betydning for den maksimale vægtbelastning er huldiameteren. Jo større diameter, desto højere vægtbelastning. For når en diameter er større, så er stangen naturligvis også mere kraftigt bygget.

En tredje ting som spiller ind på den maksimale vægtbelastning er materiale. Hvis stangen er lavet af stål, så har stangen formentlig også en høj vægtbelastning. Og hvis en stang er lavet af almindelig jern, så kan den ikke klare det samme antal kg som stål.

Type

Der findes nogle forskellige typer af vægtstænger, som passer bedst til nogle bestemte træningsøvelser. Jeg vil herunder fortælle om de forskellige vægtstænger, der findes, og derudover vil jeg hjælpe dig med at finde ud af, hvilken stang du har brug for i din situation.

Traditionel vægtstang

Den traditionelle vægtstang er en ganske almindelig vægtstang uden diverse dikkedarer. Den har en simpel bygning, altså en lige form uden nogen bøjninger. Stangen kan anvendes til ligeså mange styrketræningsøvelser som den olympiske vægtstang, f.eks. squat, bænkpres, dødløft, skulderpres og fransk pres. Hvis man vil træne isolationsøvelser, kan den også det, f.eks. curls til bicepstræning og smalt bænkpres til triceps træning. Med andre ord; der er et uendeligt antal muligheder for at træne din krop med en traditionel vægtstang.

Typisk ser man denne type stang i hjemmetræningscentre/homegyms, fordi den er billig og praktisk. Normalt kommer denne type stang i forholdsvis korte længder, men den kan også fås i længere længder. Derudover vejer den traditionelle type også mindre end den olympiske, ikke fordi at det betyder noget som helst. Du kan jo vælge bare at købe ekstra vægtskiver.

Olympisk/OL vægtstang

Den olympiske stang kaldes også for en ol vægtstang. Der er nogle klare mål, som stangen skal opfyldes før man kan kalde den for en olympisk stang. Stangen skal være 220 cm lang og veje 20 kg. Stængerne kan både fås med 30mm og 50mm huldiameter, men 50mm er den mest normale, og den anbefaler vi også. 50 mm er lig med en kraftig konstruktion, og derfor er du sikret mulighed for progression, netop fordi stangen byder på en højere maksimal vægtbelastning.

Olympisk/OL vægtstang bruges for det meste til de klassiske basisøvelser som squat og bænkpres, da længden på 220 cm giver den optimale balance i udførelsen af en øvelse. Når det så er sagt, så kan man naturligvis også bruge stangen til andre øvelser, heriblandt isolationsøvelser. Det med den optimale balance skyldes bl.a. længde og egenvægt, men også formen. Formen er også med til at sikre, at stangen ikke tipper over eller sidelæns, hvis man kommer til at putte for meget vægt på den ene side.

Denne stang er altså det rette valg, hvis man ønsker en velbalanceret, luksuriøs, holdbar og kraftig vægtstang.

Curlstang/EZ-bar

Curlstangen, som også kaldes EZ-bar, er en fremragende vægtstang til at træne arme. Den har en lidt atypisk form, som skåner dine håndled mere end den traditionelle form. Formen er buet, hvilket gør, at du først og fremmest får et bedre greb omkring stangen. Dernæst belastes håndleddet ikke på samme måde. Disse stænger har for det meste en huldiameter på 25 mm, 30 mm og 50 mm. For nogle kan curlstangen føles mere naturlig, da stangen nærmest er skræddersyet til hænderne. Stangen kan bruges til et hav af øvelser, og specielt til biceps- og triceps træning er den meget brugt. Stangen er på ingen måde et must til din træning, men kan fint suppleres til arm-træning.

Triceps vægtstang

Som navnet også giver udtryk for bruges denne vægtstang til at træne triceps. Vægtstangen minder lidt om hex bar grebet, men der er dog forskel på anvendeligheden.Vægtstangen er ikke et must-have til hjemmet. Men hvis du gerne vil have en god og effektiv triceps træning, så kan en triceps stang være til stor gavn. Du kan anvende den til mange triceps øvelser, heriblandt triceps extensions. Når det er nævnt, så kan du faktisk også anvende den til biceps øvelser som f.eks. hammer curls.

Hex bar

En hex bar er anvendelig til dødløft. Stangen fås typisk i 50 mm huldiameter, fordi den anvendes for det meste i fitness centre, hvor man prioriterer holdbart udstyr med en lang levetid. Stangen er en solid støtte og hjælp til dødløft-træning, og derfor kan du gøre dig klog i at anskaffe dig den, hvis du bruger meget tid på dødløft. Der er ofte plads til mange vægtskiver på enderne, og derfor er de som regel lange.

Aerobic vægtstang

Hvis du har en forkærlighed for at blande styrketræning og udholdenhedstræning sammen, så er en aerobic vægtstang måske noget for dig. Stangen anvendes i både hjem og fitness centre til aerobic og bodypump (pump fitness) i stor stil. Kendetegnet ved denne stang er, at den er kort, kan droppes uden at tage skade og klare en lav maksimal vægtbelastning. Denne type stang koster heller ikke specielt meget, hvis den sammenlignes med de andre vægtstænger.

Bodybar

Bodybars er faste vægtstænger med en forholdsvis lav vægt. De anvendes – ligesom aerobic vægtstangen – til intensiv træning som aerobic, pump fitness og cirkeltræning. Hvis du vil opnå mere muskelvækst i din udholdenhedstræning eller udfordre dig selv noget mere, så er bodybaren en god løsning. Bodybaren kommer oftest i kg antal fra 3-10 kg., men det afhænger af mærket. De er typisk belagt med gummi, så de ikke ødelægger gulv eller ridser det for den sags skyld.

Multigreb vægtstang/swiss bar

Hvis du vil have fat i en vægtstang, som åbner op for mange styrketræningsøvelser, så kan du med fordel vælge multigreb vægtstangen (også kaldet swiss bar). Træn alle muskelgrupper med stangen, alt lige fra brystmuskulaturen til armmuskulaturen. Stangen har 4 forskellige grebsmuligheder, og derfor er der tale om en alt-i-en vægtstang. Der er bl.a. et curl greb, triceps greb og almindeligt greb som man ser på de traditionelle vægtstænger og olympiske/OL vægtstænger.

Vægtstangssæt

Et vægtstangssæt er en komplet pakke, som består af en række vægtstænger og vægtskiver. Typisk indeholder sættet en traditionel vægtstang/eller olympisk vægtstang, en curlstang/EZ-bar, 2 håndvægtstænger og et par vægtskiver. Du kan spare overraskende mange penge ved køb af sådan et sæt. Så hvis du har at gøre med at lille budget, så er det måske en idé at overveje at sæt.

Håndvægtstang

Håndvægtstænger kan være smarte at købe, hvis du foretrækker selv at justere vægten ned til mindste detalje. Det tager naturligvis lidt tid at justere vægten, men det er en super billig løsning. Når du træner med håndvægte, kan du også opnå et dybere stræk, så du rammer hele muskulaturen.

Forskellen på håndvægtstænger og de andre vægtstænger er, at de er en hel del kortere. Din balance kommer derfor i spil, og du skal bruge ekstra krudt på at fokusere på at udføre øvelser kontrolleret. Men det er kun godt, hvis du også har en intention om at forbedre din balance udover din styrke.

back to menu ↑

Tilbehør til vægtstang

Der findes naturligvis også en række tilbehør til vægtstænger. Herunder kan du læse om det mest anvendte:

Fjederlåse/klemmer til vægtstang

Til din vægtstang er fjederlåse/klemmer et must-have. Disse klemmer er nemme at have med at gøre, og de sørger for en sikker træning. Uden fjederlåse er der meget stor risiko for, at dine vægtskiver glider af under træningen. Gør dig selv den tjeneste at bruge fjederlåse til din vægtstang. Det er for dit eget bedste.

Nakkepude til vægtstang

Specielt til squat kan det være ubehageligt uden nogen form for støtte til nakken. Derfor har man udviklet nogle nakkepuder, som let kan monteres af og på stangen. Jeg gør altid brug af en nakkepude. Jeg kan ikke lave squats uden. Det gør simpelthen for ondt i nakken. Men det er en smagssag. Nogle kan ikke lide det – andre kan godt.

back to menu ↑

Hvad siger videnskaben om vægtstænger?

Dette studie fra Norge viser, at dødløft med hex bar og almindelig vægtstang aktiverer muskler på hver sin måde. Hex baren er bedre til at aktivere gluteus maximus/den store ballemuskel end den almindelige vægtstang. Til gengæld er den almindelige vægtstang bedre til at aktivere biceps femoris/baglåret end hex baren. Det de har til fælles er aktiveringen af ryggen, hvilket hovedfokus-musklen for styrketræningsøvelsen.

Den maksimale vægt man kan løfte (1-RM) i bænkpres er forskellig blandt 3 vægtstænger (jævnfør denne undersøgelse). Ifølge undersøgelsen kan man opnå den højeste 1-RM ved brug af en almindelig vægtstang, fulgt af smith stativ og til sidst håndvægte. Et andet resultat fra undersøgelsen er, at jo større krav til balance under udførelsen, desto mere aktiveres musklerne. Et sidste resultat fra undersøgelsen er, at der er ingen forskel på tiden for løftefasen.

En række andre studier viser, at der er forskel på effekten af midthigh træk, dødløft og countermovement hop. Det konstaterer og bekræfter bl.a. dette studie fra 2017, hvor man kom frem til følgende resultat:

 • Dødløft er den optimale styrketræningsøvelse for atleter i sportsgrene, hvor springkraft er en afgørende force. Det kan f.eks. være sportsgrene som håndbold og basketball. Om du bruger en olympisk vægtstang eller en hex bar er fuldkommen irrelevant i denne sammenhæng.

back to menu ↑

FAQ/ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke vægtstænger er bedst i test?

Den 180 cm lange vægtstang med en egenvægt på 10 kg er den bedste i test. Den bedste billige vægtstang er den 120 cm lange vægtstang med en egenvægt på 8 kg. Den bedste premium vægtstang er den olympiske vægtstang fra Abilica på 220 cm og med en egenvægt på 20 kg.

🔍 Hvordan er vægtstængerne blevet testet?

Vægtstængerne er blevet vurderet ud fra deres byggekvalitet, komfort og design.

💰 Hvad koster en vægtstang?

Vægtstænger kommer i forskellige former, længder og vægtklasser, og alt dette spiller ind på prisen af en vægtstang. Vægtstænger kan fås helt ned til et par hundrede kroner, men også koste helt op til flere tusinde kroner.

Hvad betyder vægtstang?

Vi kan se, at folk stiller dette spørgsmål tit; hvad betyder vægtstang/hvad er det? En vægtstang er egentlig bare en stang med et greb til hænderne, som er designet til at holde et bestemt antal vægtskiver med en bestemt huldiameter.

Hvilken vægtstang skal jeg vælge?

Det kommer an på en helt masse faktorer. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken type der passer bedst til dig. De fleste vælger en traditionel lang stang eller en olympisk stang. Hernæst skal du beslutte dig for huldiameter; 25 mm, 30 mm eller 50 mm. Jo flere millimeter, desto mere kan stangen holde til (maksimal vægtbelastning) og jo højere bliver prisen. Egenvægten har også en indflydelse på valget af stang. Hvis du er nybegynder, så vælg en lav egenvægt, og er du øvet, så er der frit valg på alle hylder.

Hvilke typer vægtstænger findes der?

De mest populære vægtstænger er:

 • Traditionel vægtstang
 • Olympisk/OL vægtstang
 • Curlstang/EZ-bar
 • Triceps vægtstang
 • Hex bar
 • Aerobic vægtstang
 • Bodybar
 • Multigreb vægtstang/swiss bar
 • Vægtstangssæt
 • Håndvægtstang

Hvad vejer en vægtstang?

En vægtstang kan veje alt lige fra 1 kg til 20 kg, og derfor er der ikke et entydigt svar på dette spørgsmål.

Hvilken vægtstang er mest effektiv?

I afsnittet om “hvad siger videnskaben om vægtstænger?” indeholder der resultater, som siger forskellige ting om, hvilke der er mest effektive i forskellige øvelser. Igen er det umuligt at svare på, hvilken vægtstang som er mest effektiv. Vi kan derimod konstatere, at nogle vægtstænger er mere effektive end andre til forskellige styrketræningsøvelser.

back to menu ↑

Referencer

 • “Electromyographic Comparison of Barbell Deadlift, Hex Bar ….” https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2018/03000/Electromyographic_Comparison_of_Barbell_Deadlift,.1.aspx. Besøgt 16 mar. 2020.
 • “(PDF) A comparison of muscle activity and 1-RM strength of ….” https://www.researchgate.net/publication/49746305_A_comparison_of_muscle_activity_and_1-RM_strength_of_three_chest-press_exercises_with_different_stability_requirements. Besøgt 16 mar. 2020.
 • “Comparison of Olympic and Hexagonal Barbells With … – NCBI.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27191698. Besøgt 16 mar. 2020.