Vægtstang

For den almindelige fitnessudøver kan det være svært at finde ud af, hvilken stang man skal vælge. Det kan jeg sagtens forstå. Det er netop derfor, at jeg har skrevet denne guide, som vil hjælpe dig med at finde den helt rigtige vægtstang. Sagen er den, at der for det første er nogle forskellige typer af vægtstænger. Derudover er der også forskellige kvaliteter og størrelser, som du bør have styr på, inden du bestemmer sig for, hvilken stang du køber.

Klik for at se udvalget af vægtstænger

TESTVINDER: den bedste vægtstang

Olympisk vægtstang, 50 mm
Olympisk vægtstang, 50 mm
Med denne olympiske vægtstang får du de bedste muligheder for at træne samtlige basisøvelser (bænkpres, dødløft, squat, rows, military press) og mange flere. Denne stang er af ekstremt god kvalitet og kan bruges igennem hele din træningskarriere. Huldiameteren er 50 mm, længden er 220 cm, og stangen vejer 20 kg. Du finder ikke en billigere eller bedre stang!
899 DKK

Komplet guide til valg af vægtstang

Kort fortalt kommer man ikke ret langt med sin træning uden en vægtstang. Vægtstangen bliver brugt til næsten alle træningsøvelser. Bænkpres, skulderpres og fransk pres er blot nogle få øvelser, som kan nævnes her. Men bare rolig. Her på siden vil du få svar på alt det, der vedrører vægtstænger. Du vil blandt andet finde ud af hvilken stang, du skal vælge, hvilke mål den skal have, hvor mange penge du bør bruge på den, og hvilket udstyr der findes til vægtstænger.

Kvalitet frem for kvantitet

Desværre forholder det sig i langt de fleste tilfælde sig sådan, at prisen altså har stor betydning for kvaliteten. Jeg hører ofte om personer, der er blevet lokket af prisen og har valgt at købe nogle billige discount produkter.

I stedet for at smide 599 kroner efter nogle billige vægtstænger anbefaler jeg, at man sætter +800 kroner af til købet. Hvis du gør det, kan du købe en stang, som du ikke behøver at skifte ud i løbet af din træningskarriere. I længden kan det altså betale sig. Men en anden ulempe ved billige stænger er også, at de har lettere ved at ruste og går hurtigere i stykker.

Vægtstang størrelse

Det fungerer således, at vægtstangen har nogle diameter mål, som passer til vægtskiver i samme diameter mål. Så hvis du f.eks. køber en stang til 50MM skiver, så passer stangen kun til 50MM skiver.

Længden på stangen varierer også og kan også have stor betydning for din træning. Hvis du skal lave øvelser som bænkpres, så anbefaler jeg en lang stang (altså en olympisk stang), hvorimod kortere stænger kan bruges til biceps og triceps øvelser. Korte vægtstænger er nemmere at have med at gøre og mere fleksible end lange. Hvis du kun har penge til at købe en stang, så køb en olympisk stang. Den kan du mest med.

back to menu ↑

Forskellige typer vægtstænger

Der findes nogle forskellige typer af vægtstænger, som passer bedst til nogle bestemte træningsøvelser. Jeg vil herunder fortælle om de forskellige vægtstænger, der findes, og derudover vil jeg hjælpe dig med at finde ud af, hvilken stang du har brug for i din situation.

Olympisk vægtstangolympisk vægtstang

Den olympiske stang kaldes også for en ol vægtstang. Der er nogle klare mål, som stangen skal opfyldes før man kan kalde den for en olympisk stang. Stangen skal være 220 cm lang og veje 20 kg. Stængerne kan både fås med 30mm og 50mm huldiameter, men 50mm er den mest normale, og den vil jeg også anbefale.

Denne type af vægtstang bruges primært til basisøvelser, da længden er med til at stabilisere øvelsen. Jeg bruger denne stang så meget som muligt fordi den bare gør at jeg kan udføre mine træningsøvelser optimalt.

En fordel ved denne stang er også, at den har meget svært ved at tippe over eller sidelæns, hvis du kommer til at putte for meget vægt på den ene side. Det gør også stangen mere sikker.

cPro9 olympisk vægtstang, 50 mm
cPro9 olympisk vægtstang, 50 mm
Denne stang ol stang er også vores testvinder, fordi du ikke får noget bedre til den pris. Du kan træne alle muskelgrupper ved brug af denne stang, og den er derfor også et must-have til dit home gym.
999 DKK

barbell-vægtstangBarbell

Denne vægtstang kaldes for en almindelig barbell. Det er en lige stang uden nogen form for bøjninger. Den almindelige barbell bruges til et hav af øvelser:

• Squat
• Bænkpres
• Skulderpres
• Fransk pres

Ovenstående øvelser er blot nogle få ud af mange hundrede. Denne vægtstang er et must-have til hjemmetræningen, og af den grund burde du prioritere en almindelig barbell frem for nogle af de næste vægtstænger.

Den største forskel på barbell og olympisk stang er størrelsen. Den olympiske er længere og tungere end den almindelige barbell. Den olympiske stang egner sig bedst til basisøvelser og er mere professionel at bruge. Den almindelige barbell kan også bruges til basisøvelser, men egner sig bedre til biceps curls og lignende. Hvis jeg skulle vælge en af dem, så ville jeg vælge den olympiske stang.

Abilicia 150 cm barbell, 30 mm
Abilicia 150 cm barbell, 30 mm
Her har vi en klassisk barbell, som er af rigtig høj kvalitet. Længden er 150 cm og derfor kortere end den olympiske stang, som har en længde på 220 cm. Derudover er huldiameteren 30 mm på denne stang hvilket betyder, at der skal bruges 30 mm vægtskiver. Stangen vejer 8,7 kg og har en maks belastning på 160 kg. Du finder ikke en bedre barbell til denne pris!
394 DKK

Curl-stangEZ bar / Curl vægtstang

Curlstangen, som også kades for en EZ bar, er også en fantastisk vægtstang. Forskellen på den almindelige barbell og curlstangen er, at curlstangen formet anderledes og har ofte en anden huldiameter. Curlstangen har disse ”buer” hvilket gør, at du først og fremmest får et bedre greb omkring stangen. Dernæst belastes håndleddet ikke på samme måde. Disse stænger har for det meste en huldiameter på 50 mm, hvilket betyder at du skal bruge 50 mm vægtskiver.

For nogle kan curlstangen føles mere naturlig, da stangen nærmest er skræddersyet til hænderne. Denne vægtstang bruges også til et hav af øvelser, og specielt til biceps- og triceps træning er den meget brugt.

Curlstangen er ikke et decideret must-have til hjemmet, da du sagtens kan bruge en barbell eller olympisk stang til samme øvelser. Hvis du til gengæld gerne vil lette træningen, så skal du uden tvivl have fat i denne stang.

cPro9 curl vægstang og ez bar, 50 mm
cPro9 curl vægstang og ez bar, 50 mm
Jeg bruger selv denne i min træning og har efterhånden brugt den i mange år. Selvom prisen er lav, så holder den utrolig godt, og jeg har aldrig problemer med den. Den er udviklet i kraftigt stål og har en maks belastning på 300 kg. Den er 120 cm lang og passer til 50 mm vægtskiver. Jeg kan kun anbefale dette produkt.
799 DKK

triceps-barTriceps stang

Som navnet også giver udtryk for bruges denne vægtstang til at træne triceps. Vægtstangen ser meget speciel ud og holdes på en anderledes måde.

Vægtstangen er ikke et must-have til hjemmet. Men hvis du gerne vil have en god og effektiv triceps træning, så er en triceps bar en meget god investering.

Personligt kan jeg ikke undvære en triceps bar under min styrketræning. Jeg har rigtig mange øvelser i mit program, hvor en triceps bar er involveret. Derudover synes jeg også bare, det er den fedeste stang, der findes. Jeg kan rigtig godt lide at træne triceps, og jeg synes man får isoleret musklen rigtig godt ved brug af en triceps stang.

cPro9 triceps vægtstang, 50 mm
cPro9 triceps vægtstang, 50 mm
Når vi snakker armtræning, så kan du ikke komme uden om denne triceps vægtstang. Denne stang giver både mulighed for at træne triceps og biceps. Stangen er lavet af krom og er udstyret med nålelejre, som er med til at give et godt flow i din træning. Den er 86 cm lang og passer til 50 mm vægtskiver. Jeg har kun godt at sige om denne stang.
795 DKK

håndvægtstangHåndvægtstang

Hvis du vælger at købe justerbare håndvægte, så har du brug for en håndvægtstang. Stangen er selvfølgelig meget mindre end en almindelig vægtstang, da der er tale om en helt normalt håndvægt.

Stængerne fås i forskellige diameter mål og længder. De fleste stænger har en diameter på 30 mm, da langt de fleste vægtskiver til håndvægte produceres i den størrelse. Længden er meget forskellig. Du kan få håndvægtstænger, der måler helt op til 50 cm i længden. Men du har kun brug for så stor en længde, hvis du vil have mange vægtskiver på stangen.

Jeg bruger selv håndvægtstænger fra Abilicia. Den ene passer til 25 mm vægtskiver, og den anden passer til 30 mm vægtskiver. Jeg kan lige fortælle dig lidt om de 2 forskellige håndvægtstænger, jeg har:

30 mm håndvægtstang
30 mm håndvægtstang
Jeg bruger næsten kun denne stang, fordi den passer til de 30 mm stænger, som jeg har i forvejen. Produktet har to fine lukkemekanismer og så vejer stangen 2,4 kg. Længden er 35 cm. Blandt de to stænger jeg har, vil jeg anbefale denne, fordi du kan bruge de vægtskiver, du i forvejen har derhjemme. Jeg kan varmt anbefale denne stang.
249 DKK

25 mm håndvægtstang
25 mm håndvægtstang
Hvis du allerede har 25 mm vægtskiver, er det selvfølgelig bedst at vælge en 25 mm håndvægtstang. Rent teknisk er der ikke nogen forskel på disse to stænger. Den ene er ikke bedre end den anden. Den eneste forskel, er hvilken størrelse vægtskiver, du skal bruge.
144 DKK

back to menu ↑

Hvilken stang er mest effektiv?

Dette spørgsmål er jeg ofte blevet stillet. Ud fra mine erfaringer har jeg fundet frem til, at der ikke er en type stang, som er den mest effektive. Det er forskelligt fra person til person, hvilken type stang der er mest effektiv. Det afhænger også af, hvilke øvelser du vil træne med stangen. Jeg anbefaler derfor, at du prøver de forskellige stænger i fitnesscentret og mærker efter, hvad der føles bedst.

back to menu ↑

Mærker jeg kan anbefale

Der er nogle fitnessmærker, som er virkelig gode. Men der er i den grad også nogle der er forfærdelige. Igennem tiden har jeg gjort mig en del erfaringer og har oplevet lidt af hvert. Jeg har nogle mærker, som jeg altid foretrækker. Og det er:

• Viking
• Abilicia
• PowerBlock

back to menu ↑

Tilbehør til vægtstang

Der findes en række tilbehør, som i mange tilfælde er nødvendige. Jeg vil kort fortælle om det vigtigste tilbehør.

Fjederlåse til vægtstang

klemmerTil din vægtstang er fjederlåse/klemmer et must-have. Disse klemmer er nemme at have med at gøre, og de sørger for en sikker træning. Uden fjederlåse er der meget stor risiko for, at dine vægtskiver ryger af under træningen. Gør dig selv den tjeneste at bruge fjederlåse til din vægtstang. Det er for dit eget bedste.

Jeg anbefaler denne fjederlås

Nakkepude til vægtstang

nakkepudeSpecielt til squat kan det være ubehageligt uden nogen form for støtte til nakken. Derfor har man udviklet nogle nakkepuder, som let kan monteres af og på stangen. Jeg gør altid brug af en nakkepude. Jeg kan ikke lave squats uden. Det gør simpelthen for ondt i nakken. Men det er en smagssag. Nogle kan ikke lide det – andre kan godt.

Jeg anbefaler denne nakkepude

Du kan læse mere om vægtstænger her.