Engang var vægtløftersko kun noget de professionelle sportsudøvere havde, men med tiden har skoene fundet vej til den almindelige motionists træningstaske. Læs artikel for mere viden om de specielle træningssko.
Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Naja Fogtmann lavet en test af vægtløftersko. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalget i artiklen er baseret på analyse og research men inkluderer kun produkter fra kommercielle partnere. Derfor er dette en annonce. Klik her for at forstå indflydelsen af sponsorerede partnerskaber på vores valg. Vi bruger primært eksterne tests og anmeldelser.
Bedste vægtløftersko
Pris: 489 DKK
Vinderen i kategorien “bedste vægtløftersko i test” er Gorilla Wear modellen. Denne model er velkendt for dens store komfort, gode pasform og alsidige opbygning. Skoene er lavet med en åndbar overflade, der gør skoene meget behagelige og fleksible.
Annonce
Bedste billige vægtløftersko
Pris: 359 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige vægtløftersko” er denne model fra Star Nutrition. Skoene er lavet med en skridsikker bund for høj stabilitet og stor sikkerhed. Hælen er hele høj og kan derfor give en markant bedre ankelmobilitet under træning.
Annonce
Bedste premium vægtløftersko
Pris: 1.719 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium vægtløftersko” er Nike Romaleo 4. Dette er en af de nyeste modeller på markedet og fås i mange forskellige designs. Skoene har to straps der giver optimal tilpasning af skoen over hele din fod.
Annonce
Bedste vægtløftersko til dødløft
Pris: 559 DKK
Vinderen i kategorien “bedste vægtløftersko til dødløft” er Gforce Deadlift. Skoen er designet specielt til dødløft, og det ses på dens tynde sål med specialdesignet mønster, som giver optimal fodfæste. Et oplagt valg hvis dødløft er på dit træningsprogram.
Annonce
Bedste vægtløftersko til damer
Pris: 1.199 DKK
Vinderen i kategorien “bedste vægtløftersko til damer” er Nike Savaleos. Dette er en meget alsidig sko der kan bruges til alle styrketræningsdiscipliner. Indersålen er stødabsorberende og er særligt åndbar. Den øget hæl sikrer stabilitet og gør den også velegnet til træning uden vægte.
Annonce
Vægtløftersko, også kaldet for VL-sko, er en speciel type af træningssko. Skoen bliver primært brugt af vægtløftere, styrkeløftere, crossfittere, men har også fundet vej til flere almene motionister der er vild med at dyrke styrketræning, særligt med fokus på løftet squat. Vægtløfterskoene har op igennem tiden fundet deres plads i verden og er ligeledes steget utroligt meget i popularitet.
Man mener at populariteten af VL-sko er steget i takt med den stigende popularitet af sportsgrenen vægtløftning. I et forsøg på at sætte et årstal på oprindelsen af VL-sko, menes det, at den sko vi i dag kender som en VL-sko, blev opfundet omkring 1960’erne.
Denne sko fik sin plads i trænings verden grundet, at man så et begyndende behov for at kunne løfte i et par sko, med en eleveret hæl samt at man fik viden omkring, hvilke biomekaniske fordele der kan være, ved brugen af et par sko med en eleveret hæl.
Kigger man på videnskaben bag VL-sko kan denne umiddelbart virke lidt kompliceret. En VL-sko er kort sagt en træningssko med en eleveret og meget hård hæl. At have et par træningssko med en hævet hæl kan have store biomekaniske og anatomiske fordele i forbindelse med træning.
VL-skoen har særligt sine fordele når man befinder sig i bunden af en squat. Den hævede hæl betyder kort sagt, at der sættes et mindre krav til din ankelmobilitet, hvorved din ankel skal kunne lave en mindre dorsal fleksion – fod til skinneben. Dette betyder også, at der sættes mindre krav til fleksibiliteten af achillessenen, hvorved denne udsættes for mindre stress og belastning.
Dette gør altså, at man typisk vil kunne komme nemmere i dybde ved brug af VL-sko. Derudover gør den eleverede hæl, at ens overkrop bliver holdt mere oprejst under et squat, hvilket kun er positivt når man træner med en belastning i form af en vægtstang på ryggen. Ligeledes gør det mere opretholdte overkrop, at belastningen på nedre ryg reduceres markant,
Alt efter din anatomi og opbygning, kan et par vægtløftersko have forskellige effekter på dig. Områder hvor et par VL-sko kan forbedre din præstation under træning er overordnet funktion af foden, ankelmobilitet, hoftemobilitet samt opbygningen af din ryg og hvordan din rygsøjle og hofte samarbejder.
En VL-sko har en opbygning der adskiller sig en del fra traditionelle træningssko. Først og fremmest har en VL-sko en meget stiv og ufleksibel sål, der giver dig god støtte og en solid flade at stå på, der er meget stabil. Denne stive sål gør også, at det er nemmere for dig at genere kræft op igennem dine ben – hvilket kan gøre, at du kan løfte tungere vægte under din træning.
Ligeledes er sålen typisk lidt bredere end almindelige sko, hvilket øget stabiliteten markant. Oversiden på skoen vil ligeledes være i et stærkt materiale, der giver en god komfort omkring hele foden, dertil vil dine fødder også være bedre beskyttet mod eventuelle tab af vægte.
Den øgede stabilitet som et par VL-sko giver, kan for nogle personer væres skadesforebyggende – ligeledes gør et par VL-sko at ens overkrop bliver holdt mere oprejst, hvorved at belastningen på nedre ryg mindskes, hvilket er smerte-forebyggende.
Et par vægtløftningssko gør kravet til din ankelmobilitet og din hoftemobilitet mindre, hvilket gør, at belastningen på dine ankler og din hofte reduceres markant.
Den vigtigste faktorer når du skal vælge et par vægtløftningssko er, at du finder et par der føles komfortable og rare at have på. Det er vigtig at skoen sidder godt til om din fod, hvorved at VL-sko ofte er lidt små i størrelsen. Det er altså vigtigt at dine fødder ikke kan glide rundt nede i skoene, da dette giver et rigtig dårligt udgangspunkt for dig at træne i.
Derudover er det vigtigt at skoene kan strammes til dine fødder ved et godt og komfortabelt lukkesystem. Det næste er, at hælhøjden passer til dig og den træning du ønsker at udføre. Hvilken hælhøjde du skal gå efter, kan du læse mere om i afsnittet “hælhøjde”.
Det er vigtigt at du kan finde ud af at squatte både korrekt og komfortabelt, inden du giver dig i kast med at squatte med et par VL-sko. En hyppig fejl der ses er, at folk køber et par VL-sko for at kunne forhindre at manglende evne til at squatte skyldes manglede fleksibilitet eller mobilitet.
Derfor bør man som atlet som minimum kunne udføre et korrekt squat uden besvær og uden vægt, inden man gør brug af et par VL-sko. Ligeledes bør man tage sin manglede fleksibilitet og, eller, manglede mobilitet seriøst og arbejde på dette inden man giver sig i kast med et par vægtløftersko.
En anden typisk fejl der ses ved brugen af VL-sko er, at man begynder at bruge dem under hele ens træning. VL-sko er gode til løft såsom back squat, front squat, clean, jerks og snatches. Skoene er eksempelvis ikke at foretrække til et løft som dødløft, da bevægebanen bliver forlænget og tyngdepunktet kan blive presset forover.
Ligeledes er skoene ikke fordelagtige til træninger der involverer løb og hop, eksempelvis crossfit.
Ofte sammenligner man fordele og ulemper ved VL-sko med løbesko. Dette gør man, da løbesko er den mest brugte træningssko, samt at løbesko ofte har samme opbygning som et par traditionelle træningssko.
Groft sagt kan man sige, at løbesko og VL-sko er hinandens modsætninger. Et par løbesko har typisk en meget blød og eftergivelig sål, modsat et par VL-sko der har en meget hård, stiv og solid sål. Et par løbesko bør ligeledes sidde lidt løst på ens fod, samtidigt med at et par vægtløftersko bør sidde tæt om ens fod.
Disse forskelle betyder blandt andet, at løbesko er rigtige gode til dynamiske træninger, samt er ofte også at foretrække til længere konditionstræninger, da der som oftest vil være plads i skoen, til at ens fødder vil kunne hæve op. Det samme gør sig gældende for VL-sko, bare med stabiliserende arbejde.
Et par vægtløftersko er meget fordelagtige til træninger der foregår mere stabilt, ligesom når man træner tunge løft. Til sammenligning vil man lande let og ustabilt i et par løbesko, hvilket er at foretrække under løb, da man derved hurtigt vil kunne løbe videre. Her vil man kunne lande meget tungt og stabilt med et par VL-sko, hvilket er at foretrække, hvis man ønsker at stå stille efter ens landing.
Kigger man på de biomekaniske effekterne skoene kan have på en, vil et par løbesko gøre, at man skal kunne lave en større ankel fleksion for eksempelvis at kunne komme i dybde i en squat.
Noget mange ser som en fordel ved et par vægtløftersko er, at der generelt er et lavt behov for pleje og rengøring. Grunden til dette er, at man primært kun benytter sine VL-sko til indendørs træning, hvorved de eksempelvis ikke bruges udenfor og dermed bliver de ikke særligt beskidte.
Det typiske behov for rengøring af vægtløftningssko opstår, når skoene begynder at lugte, typisk grundet sved. Sveden kan også gøre, at der opstår pletter eller misfarvninger på indersiden af skoene. Nogle VL-sko kommer med udtagelige indersåler, der dermed kan tages ud og derefter kan vaskes i hænderne.
Gør man dette ofte, eksempelvis en gang om måneden, kan man holde sine VL-sko i god og fin stand rigtig længe. Finder man et behov for en mere grundig rengøring af ens VL-sko, vil de som oftest kunne vaskes i hænderne.
Dette foretrækker mange fremfor vaskemaskinen, da man ved vask i hænderne er mere skånsom for skoene. Har du vasket dine vægtløftersko i hænderne, er det vigtigt at de bliver tørret ordentligt bagefter. Det bedste er at lade skoene lufttørre og ikke i direkte sollys – dette er fordi at bakterier gror bedst i mørke og fugtige miljøer.
Derfor skal dine VL-sko være helt tørre inden du smider dem tilbage i træningstasken. Er det ofte et problem med svedlugt nede i skoene, kan man med fordel købe en antiperspirant deo spray til sko, der kan sprayes i skoene efter endt træning, hvilket vil kunne fjerne den dårlige lugt.
Grunden til at mange mennesker vælger at investere i et par VL-sko til deres tunge træninger er, at sådan et par sko giver et utroligt stabilt og sikkert grundlag for de tunge løft. Dette er særligt hvis man sammenligner VL-sko med andre almindelige træningssko, der alle har en blød og eftergivelig sål.
Når du skal udføre en træning der involverer tunge løft, er det vigtigt at du har et godt grundlag at stå på. Et par sko med en eftergivelig sål har flere forskellige ulemper. Første ulempe er, at det overordnet gør at du kan løfte mindre, at det bliver sværere for dig, at kunne generere nok kraft under dine løft.
En anden ulempe er, at den bløde og eftergivelige sål fra andre sko øger din risiko for skader markant. Dine løft vil kunne blive udført i ubalance, hvilket betyder at dine muskler, led og sener ikke bliver belastet ligeligt, hvilket i sidste ende kan føre til overbelastningsskader.
Overordnet er alle vægtløftersko opbygget ens og er derfor alle af samme type. Dog er der nogle små elementer og faktorer der kan gøre, at skoene adskiller sig fra hinanden. Disse elementer har betydning i forhold til hvilken træning skoene gør sig bedst til, samt individuelle fordele og ulemper. Herunder er typerne af vægtløftningssko opdelt efter, hvilket løft eller træningsform de passer bedst til.
Et par VL-sko der er gode til squats er fordelagtige for mange atleter uanset sportsgren, da squat er en bevægelser der går igen i alle de tre overordnede træningsformer: vægtløftning, styrkeløft og crossfit.
Til squats er det særligt vigtigt at skoen er meget stabil og står godt på jorden, da dette vil kunne hjælpe løftere med at generere mest mulig kraft, samt det kan forhindre eller forebygge, at knæene begynder at arbejde sig indad under løftet. Dertil er der mange mennesker der foretrækker en lidt tungere VL-sko til squats, da man derved vil kunne føle, at man står mere stabilt under udførelsen.
For at vide hvilke VL-sko der gør sig bedst til styrkeløft, er det essentielt først at have noget viden om sportsgrenen. Styrkeløft er en sportsgren hvor man konkurrerer i at løfte så tungt som muligt i de tre store løft: squat, bænkpres og dødløft. Når man skal vælge et par sko til styrkeløft, anbefales man at vælge et relativt tungt par sko, da man derved vil kunne stå utroligt stabilt under træningen.
Da løftene ikke er dynamiske løft ligesom under vægtløftning, er der ingen ulempe ved at vælge et tungere bar sko. Derudover anbefaler man VL-sko med to straps, gerne en strap placeret relativt højt på anklen, for at øge stabiliteten samt støtte anklens mobilitet.
Ligesom ovenstående, er det essentielt først at have noget information omkring sporten vægtløftning, inden man kigger på hvilke sko der er fordelagtige at vælge. Vægtløftning er en sport hvor man konkurrerer i at løfte så tungt som muligt i de to olympiske løft: snatch og clean & jerk.
De to løft er meget dynamiske, hvorved det her anbefales at man får et par lettere VL-sko, da fødderne skal bevæge sig under løftene. Grunden dynamikken i de to løft er det meget vigtigt at man får et par VL-sko der sidder godt til foden og hvor sikkerheden er høj i forhold lukningen på skoene.
Da crossfit er en sportsgren der består af en kombination af mange forskellige sportsgrene, er det vigtigt at man får et par alsidige VL-sko. Hertil anbefales til par VL-sko med en lav til mellem højde hæl, da denne vurderes til at være meget alsidig og dermed brugbar til alle de forskellige løft.
Grundet det meget dynamiske aspekt af træningsformen er det vigtig at der er høj sikkerhed i skoene og et par sko med to straps er derfor at foretrække.
Størstedelen af VL-sko er lavet med læder, gummi og plastik. Særligt mange VL-sko laves med en plastik-agtig overflade, der gør overfladen mere stiv og dermed støtter denne hele foden samt anklen mere.
Selve hælen på et par VL-sko kan også laves i forskellige materialer. De mest brugte er plastik, læder og træ. Det mest brugte materiale til hælen er plastik og derfor denne type af hæl der findes på størstedelen af VL-sko. Plastik-hæle giver en hård overflade samt er typisk mere holdbare end træ og læder.
Før i tiden var hælen altid lavet i træ, og er derfor i dag en mere “old-school” model af hæl. Mange løftere foretrækker en hæl lavet i træ, da denne kan give en bedre føling mellem fod og gulv.
Det samme er gældende for hæle lavet i læder, da dette ofte ses som det billigere alternativ til træ-hæle. Ulempen ved at vælge træ eller læder er, at disse ikke er lige så holdbare som hæle lavet i plastik. Derudover kan træ og læder heller ikke tåle at bliver vasket i vaskemaskinen.
Som tidligere beskrevet, er nok den vigtigste faktorer ved et par VL-sko den høje hæl. Hælhøjden på et par VL-sko kan dog variere meget fra producent og model. Hermed sagt, er der altså ikke en standard hælhøjde som alle VL-sko har, men denne varierer fra sko til sko.
Derfor er det vigtigt at have lidt viden og at have gjort sig nogle overvejelser som, hvilken hælhøjde der passer til den – ligeledes er det vigtigt at være opmærksom på hælhøjden på et par VL-sko, inden man køber dem. Målet er at finde en hælhøjde du både finder komfortabel og som tillader dig at træne og komme i de korrekte positioner på bedst mulige vis.
Den gennemsnitlige hælhøjde for et par vægtløftningssko er 1,9 cm – hertil findes der selvfølgelige modeller der både er lavere eller højere. Hælhøjden er utrolig vigtig og spiller en stor rolle i følelsen af vægtløfterskoen, hvor godt den passer til din anatomi og til hvad du ønsker at bruge dine sko til.
En tommelfingerregel hertil er høj hæl til lange femur og kort hæl til korte femur. Du kan læse mere om de forskellige hælhøjder i nedenstående:
Under 1,9 cm: Et par VL-sko med en lavere hælhøjde, vil typisk være gode til personer med korte ben og en lang overkrop. Derudover vil de være gode til personer med en overordnet stor fleksibilitet og en god ankel mobilitet. En lav hælhøjde er typisk god til squats ved bred stand og, eller, low-bar squats.
Standard 1,9 cm: En standard hælhøjde på 1,9 cm, er gode til folk med en længere overkrop end deres ben. Altså forholdet imellem disse to. Derudover er denne hælhøjde en god “all-around” højde, der kan bruges til stort set alle løft og træningsformer.
Over 1,9 cm: Den højeste hælhøjde på over 1,9 cm vil være god til personer med ben længere end deres overkrop. Ligeledes er denne hælhøjde god til de personer der har en overordnet lav smidighed og dårlig ankelmobilitet. Den høje hælhøjde er fordelagtig for smalle squats samt high-bar squats.
I forbindelse med at der findes flere forskellige typer og modeller af vægtløftningssko, findes der dertil også flere forskellige typer af snøresystemer. Overordnet findes der to forskellige typer af snøresystemer – BOA system og almindeligt snørrebånd med straps.
BOA system: Nogle enkelte modeller af vægtløftersko laves med det der kaldes for et BOA system. Et BOA snøresystem består af en lukning lavet i wire, der strammes ved at dreje på en knap. Wieren sidder fordelt rundt på skoens overside, og giver derfor en ligeligt fordelt stramning over hele foden. En fordel ved BOA systemet er, at denne lukning har en meget lav vægt, samt at der ikke opstår ubehagelige kontaktsteder.
Snørebånd: Størstedelen af vægtløftersko laves med et helt normalt snørebånd. Den store fordel ved et par vægtløftersko med snørebånd er, at disse typisk laves med straps hen over skoen, der kan stramme skoen ind til din fod. Disse straps kan du læse mere om i nedenstående afsnit “Straps og sikkerhed”.
Som nævnt tidligere, så mener man, at sikkerheden øges ved brug af vægtløftersko under særligt tunge løft. Et par vægtløftersko giver dig nemlig en god støtte under løft, men særligt er, at et par vægtløftersko giver en rigtig solid base at stå på. At stå solidt under tunge løft er en kæmpe fordel, hvilket er skadesforebyggende.
Hertil er det vigtigt at man får et par vægtløftersko, der sidder god til på foden. Sidder dine vægtløftersko for løst på din fod, vil stabiliteten ikke være særlig høj. Derfor anbefaler man et par vægtløftersko med straps, og meget gerne med to straps.
Et par straps vil være stropper der sidder hen over skoen og lukkes typisk med en velcrolukning. Hertil er det at foretrække at have en strap der sidder foran på anklen og en strap der sidder hen over midtfoden, således er det muligt at få strammet skoen, så den sidder perfekt om din fod.
Som nævnt tidligere er det vigtigt at du får et par vægtløfter der passer perfekt om din fod. Skoen skal helst kunne mærkes hele vejen rundt på din fod, hvilket gør at mange kommer til at vælge et par vægtløftersko i en for stor størrelse, da det i starten kan føles som om, at skoen er for lille.
Dertil sagt, er det også vigtigt, at du føler at skoene er komfortable at have på, og at du kan træne med dem på i længere tid. En tommelfingerregel siger, at der bør ikke være mere end 0,03 cm, altså 3 millimeter, i afstand mellem din fod og ud til skoen. Det er ligeledes vigtigt, at hælen sidder til og at der ikke er hælløft under brugen af skoen.
Derudover skal skoene heller ikke sidde så tæt, at du oplever restriktion af blod og at dine fødder falder i søvn. Noget der er specielt ved vægtløftersko er, at de fleste modeller laves i unisex, hvorved det er sjældent at man kan finde deciderede herre- og damemodeller af vægtløftersko.
Dette er derfor også noget man bør have med i ens overvejelser, da man som kvinde eksempelvis ofte skal vælge et par vægtløftersko i et nummer mindre end ens almindelige størrelse, for at skoen kommer til at sidde tæt om foden.
Designet bag et par vægtløftersko er meget karakteristisk og genkendeligt med den høje hæl. Hælen er meget stiv og ofte designet i et andet materiale og, eller, en anden farve end selve skoen, hvorved at hælen bliver det ikoniske ved et par vægtløftersko.
Ofte går skoene også højere op af anklen end hvad traditionelle træningssko og løbesko gør, hvilket ligeledes har en betydning for det overordnede design. Som nævnt tidligere laves størstedelen af vægtløftersko med snørebånd. Laves et par vægtløftersko med snørebånd, vil disse sko ligeledes have straps der går henover snørebåndene.
Disse straps skiller sig også ud fra traditionelle træningssko. Elementer såsom hælhøjde og materialevalg har også en stor betydning på designet af skoene. Et par vægtløftningssko med en hæl lavet i træ, kan eksempelvis have et helt andet designmæssigt udtryk, end et par vægtløftersko med en hæl lavet i plastik.
Udover disse praktiske design elementer ved vægtløftersko, så kan der være stor variation blandt vægtløftersko. Skoene kan fås i mange forskellige farver, mønstre og designs, og nogle steder er det endda muligt selv at vælge farver og farvekombination på skoene – hvilket gør, at du helt sikkert kan finde et par sko der passer perfekt lige til dig.
Alt efter hvilken type og model af vægtløftersko man vælger, vil der selvfølgelige kunne opstå variation i prisen. Typisk koster et par vægtløftersko mellem 700 DKK og 2000 DKK, hvorved det altså er muligt for de fleste menneske at kunne erhverve sig et par.
De dyreste vægtløftersko er ofte prissat efter hvilket firma der står bag, og vil derfor ofte være et udtryk for design, fremfor et udtryk for kvalitet som det som oftest er.
At vælge et par vægtløftersko er ofte en lidt mere indviklet og kompliceret process, end at skulle vælge et par træningssko. Dette er det fordi, at et par vægtløftersko består af mange forskellige elementer, der alle har en stor betydning for hvordan skoen føles og hvilken sport som skoen gør sig bedst til.
Ligeledes kan vægtløftersko fås i flere forskellige opbygninger og med forskellige funktioner og fokuspunkter. Det er derfor vigtigt, at du har viden og en forståelse omkring hælhøjde og har gjort dig overvejelser omkring, hvilken hælhøjde du mener der passer bedst til din egen anatomi, men også hvilken hælhøjde der passer til den sport du ønsker at dyrke.
Derudover bør du ligeledes gør dig overvejelser omkring hvilket lukkesystem du ønsker at have på dine vægtløftersko, samt om du finder behov for straps – hvis ja, hvor mange straps du ønsker at have.
I forlængelse med tip 1, er det særligt vigtigt at du får valgt dig et par vægtløftersko, der har den højde på hælen, der passer bedst til dig. Dette kan være lidt af en opgave, da hælhøjden både skal passe til din kropslige anatomi – særligt med fokus på forholdet mellem din underkrop og din overkrop. Men derudover skal hælhøjden også passe med din fleksibilitet og din ankel mobilitet.
Og til sidst skal det også være en hælhøjde der passer til den sportsgren og, eller, de løft du ønsker at træne med skoene på. Selv 0,5 cm forskel i hælhøjde kan have en stor betydning på hvordan denne hælhøjde fungerer og føles for dig.
Hertil kan det anbefales at prøve lidt forskellige hælhøjder, hvorved du vil kunne finde den du føler er mest komfortabel for dig, og hvilken der gør det nemmest for dig at bevæge dig ned i en bundposition på bedst mulige måde.
At finde et par vægtløftersko i den rigtige størrelse for dine fødder er alfa omega i at du finder skoen komfortabel af træne i. Mange mennesker bliver snydt af størrelsen på skoene og ender derfor med et par vægtløftersko der er for store dem til. Et par vægtløftersko skal sidde tæt om din fod, ofte mere tæt end hvad man vil foretrække til almindelige sko og til træningssko.
Grunden til at skoene skal sidde relativt tæt om din fod er, at din fod skal holdes så stabil som muligt, og derfor bør din fod ikke kunne bevæge sig nede i skoene. Det er dog stadig vigtigt at du finder skoene komfortable at have på, men du skal bare være opmærksom på, at de ikke nødvendigvis vil sidde lige så komfortabelt som et par almindelige træningssko.
Hertil bør du huske på, at grundet den stive og høje hæl, samt den hårde sål, så er det ikke de mest komfortable sko på markedet. Men dette er betingelser for at kunne træne bedst muligt, samt at kunne generere så meget kraft som muligt.
Et par vægtløftningssko vil typisk blive brugt til udførsel af tunge løft – dette vil typisk være løft såsom squat, snatch samt clean & jerk. Da dette alle sammen er løft hvor man som oftest vil have en moderat til meget tung belastning, kan det være hårdt for fødderne, pludseligt at skulle træne med andre sko på – særligt hvis du går direkte fra traditionelle træningssko med en blød sål, til et par vægtløftersko.
Den meget hårde og stive sål, og selvfølgelig den høj hæl på vægtløfterskoene belaster foden på en helt anden måde end et par almindelige træningssko vil gøre. Derfor kan man godt opleve at have ømme fødder efter en træning med et nyt par vægtløftersko, da vi som mennesker ikke er vant til at benytte sko med en hård sål.
Dertil anbefaler man, at man starter træningen med et nyt par vægtløftersko stille og roligt op, således at fødderne får tid til at vænne sig til de nye sko og særligt den nye sål.
Skifter du til et par vægtløftersko direkte fra et par traditionelle træningssko, kan det for mange mennesker være en fordel, at starte ud med lette vægte, for at kunne lære teknikken forfra igen.
Er man allerede erfaren med at træne de bestemte løft, så har man selvfølgelig en stor grundforståelse for det tekniske bag løftene, men et par vægtløftersko går nemlig ind og ændrer på det biomekaniske arbejde i bevægelserne – eksempelvis vil ens overkrop blive mere oprejst ved udførelsen af et squat, hvilket grundlæggende ændrer på muskelarbejdet.
Denne ændring i det biomekaniske muskelarbejde kræver lidt tilvænning, hvorved det anbefales, at man får øvet teknikken med de nye vægtløftersko.
Overordnet set er der ikke lavet mange forskellige undersøgelser om vægtløftersko – der er dog lavet mange studier, der har undersøgt hvilken betydning et par vægtløftersko har på biomekanikken bag et squat.
Det første studie der er værd at nævne er fra 2016. Studiet bestod af 32 deltagere af begge køn, i alderen 20-30 år. Deltagerne skulle under studiet udføre squats både med vægtløftersko og med almindelig træningssko, ved forskellige belastninger.
Under undersøgelsen så man tydeligt, at et par vægtløftersko både reducerede ankel fleksionen og øgede knæ fleksionen, samt gav deltagerne et mere oprejst position i overkroppen.
Disse biomekaniske forskelle så man ved alle belastninger. Ligeledes så man, at de deltagere der havde erfaring med at squatte med vægtløftersko, havde en større knæ- og hofte fleksion ved brugen af vægtløftersko, end de uøvede deltagere.
Dertil konkluderede studiet, at vægtløftersko skaber en større knæfleksion samt giver en mere oprejst position i overkroppen under udførelsen af et squat. Dette konkluderes at være fordelagtigt, da det reducerer belastningen på den nedre ryg.
Et andet studie der er værd at nævne, ønskede ligeledes at undersøge de biomekaniske fordele der er ved brugen af vægtløftersko, her med fokus på overkroppens position i sammenligning med løbesko. Deltagerne i dette studie var omkring 20-25 år gamle. Under studiet skulle deltagerne udføre squats med en belastning svarende til 60% af maksimal belastning.
Ved brugen af vægtløftersko så man, at brugen af vægtløftersko reducerede foroverbøjning i overkroppen med 22 mm, i forhold til løbesko, hvilket man konkluderede kunne mindske stress og belastning på den nedre rygmuskulatur markant.
Hertil sluttede studie af med at anbefale vægtløftersko, til de personer der har tendens til at læne sig fremad i en squat samt til de personer der oplevede ryggener ved at squatte med belastning.
Et sidste studie understøtter konklusionen om, at vægtløftersko er fordelagtigt i og med at de skaber en mere oprejst position i overkroppen. Under dette studie optog man deltagerne fra siden af, imens de udførte et squat, med flere forskellige fodtøj. Deltagerne var alle unge, raske og aktive mænd.
Squattet deltagerne skulle udføre havde en belastning på 60% af maksimal belastning, uanset fodtøj. Under studiet så man, at vægtløfterskoene gav deltagerne en mere oprejst position i overkroppen, samtidig med at dette skabte en mere balanceret bevægelse i hoften.
Hertil konkluderede man, at brugen vægtløftersko lavede ændringer i den biomekaniske bevægelse, hvilket gjorde udførelsen af squattet mere sikkert samt mere effektivt.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vægtløftersko. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Vægtløfterskoene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af vægtløftersko afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Naja er på det danske junior landshold i styrkeløft og en fast skribent på Håndvægten. Desuden læser hun til fysioterapeut, og forstår sig derfor på alt lige fra rehabilitering, genoptræning og til menneskets anatomi. Hun kender fitness branchen ud og ind og nyder at læse videnskabelige artikler om sundhed & styrketræning.