fbpx

Romaskine

Ro, ro, ro din romaskine, tag dit greb fat… Er du klar til at komme i form, tabe fedt og/eller opbygge muskelmasse med en romaskine? Hvis ja, så tag og spids ører, for nu præsenterer vi dig for de 5 bedste romaskiner. Under testen kan du læse en omfattende guide til valg af romaskine.

Romaskine test 2020: Top 5 bedste romaskiner

Bedste romaskine

Titan Life R65 romaskine
Titan Life R65 romaskine
Dette er altså testvinderen for 2020, og det er der god grund til. Romaskinen fra Titan er lavet af højkvalitets-materialer, og så har den også et lækkert design og en god modstand samt robevægelse, som giver en virkeligheds-oplevelse. Der medfølger et avanceret display, som viser data og indeholder træningsprogrammer. De to skinner, som sædet glider op og ned af, er lavet af det fineste aluminium, og derfor roer man super godt på romaskinen - kæmpe thumbs up herfra.
6299 DKK

Bedste billige romaskine

Abilica WinRower 2.0 romaskine
Abilica WinRower 2.0 romaskine
Nøj, hvor får du bare MEGET for pengene ved køb af romaskinen fra det danske mærke, Abilica. Romaskinen er uden tvivl den bedste billige romaskine. Den er ideel til hjemmetræning, eftersom den koster, vejer og fylder meget lidt. I øvrigt er den også transportabel, da den kan klappes sammen og har et transporthjul. Den har også en træningscomputer, en fin robevægelse og et ergonomisk sæde.
3995 DKK

Bedste premium romaskine

Concept2 Model D romaskine
Concept2 Model D romaskine
Det er en romaskine af førsteklasses byggekvalitet. Det er den romaskine man henviser til, når hjemme-motionister og fitness centre skal købe romaskiner. Eliteroere anvender også romaskinen , og faktisk bruges den også til de store sports arrangementer som VM i ergometerroning. Så der er tale om en romaskine af høj kvalitet, en lang levetid, unik robevægelse samt modstand og en super træningscomputer.
8295 DKK

Resten af de bedste romaskiner

ODIN R5 romaskine
ODIN R5 romaskine
Hold da op hvor får du meget romaskine for pengene! ODIN R5 er en praktisk lille romaskine, velegnet til hjemmetræning eller dig der ikke vil prikke hul i budgettet. Maskinen er naturligvis ikke lige så avanceret, som de andre mid-end- og high-end maskiner, men den kan og har det mest nødvendige. Med 4 modstandsniveauer, et komfortabel sæde, en helt fair træningscomputer og foldbar funktion har du faktisk en helt okay romaskine til en ultra lav pris.
2500 DKK
Concept2 Model E romaskine
Concept2 Model E romaskine
Hvis du er på jagt efter den ultimative romaskine, så er Concept2 Model E lige sagen. Den har alt det du kan drømme om, og mere til. Med et komfortabelt og ergonomisk sæde og en ekstrem holdbar konstruktion, kan du nyde roning i mange, mange år med denne maskine. Displayet/træningscomputeren er selvgenerende, og derfor behøver du ikke, at koble maskinen til en stikkontakt. Romaskinen er designet til fitness centre, og til dig som ønsker det bedste af det bedste.
10495 DKK

Guide til valg af romaskine

Hvad er en romaskine?

Vælg romaskine som træningsmaskine, hvis du leder efter en maskine, som udfordrer på både styrketræning og kondition

Vælg romaskine som træningsmaskine, hvis du leder efter en maskine, som udfordrer på både styrketræning og kondition

En romaskine er en maskine som bruges til at simulere roning, som hvis du gjorde det i en robåd. Fordelen ved maskinen er, at den kan anvendes uden at du skal sætte dig ud i en båd. Derfor er den også blevet et populært stykke træningsudstyr i langt de fleste fitnesscentre rundt om i landet.

Maskinen kan både anvendes med henblik på træning af roningsevne. Mange roklubber og professionelle roere anvender romaskinen henover vinteren. Træningsmaskinen anvendes nok i højere grad af folk til almen cardio og/eller intervaltræning. Det er også mere intenst. Det, der adskiller romaskinen mest fra øvrigt cardioudstyr, er at den mest af alt stimulerer overkroppen fremfor benmusklerne. Men du kan i princippet ramme begge dele ligeligt afhængig af maskinens design, og måden du bruger den på. Alt i alt er romaskinen et godt eksempel på en træningsmaskine, hvor man bliver udfordret på styrketræning såvel som kondition.

back to menu ↑

Hvordan bruger man en romaskine?

Hvis det er første gang du prøver en romaskine, kan det være rart at have en idé, om hvordan man bruger den.

Start med at sætte dig på sædet, hvorefter du placerer dine fødder på de to platforme foran dig. På nogle maskiner er du i stand til at indstille, hvor højt dine fødder skal ligge på platformen. Det vil afhænge af, hvor lange dine ben er og hvilken vinkel du gerne vil have. Tag dernæst fat i ro-håndtaget, og bøj dine knæ ind således at du ender på hug.

Nu skal du bruge dine ben til at ‘skubbe’ dig selv bagud, så sædet glider langs skinnen på romaskinen. Når du har ekstenderet dine ben fuldt ud, så trækker du ro-håndtaget op til den øvre del af din maveregion. Samtidig med det, trækker du albuerne tilbage og ind til siderne af din torso.

Når du har gjort dette, har du nået slutpositionen for robevægelsen. Nu skal du så tilbage igen. Det næste step er så, at gøre præcis det samme, bare i omvendt rækkefølge. Kør dine arme frem i udstrakt poition igen. Lad sædet langsomt glide ind i udgangspunktet igen, mens du bøjer dine knæ og ender tilbage i startpositionen. Sådan roer du!

back to menu ↑

Hvilke muskler træner en romaskine?

Samtlige muskler er i samspil i forskellige dele af roningen. For at give et bedre indblik i det, er det værd at redegøre for de forskellige faser af roning.

Når du sidder i startpositionen for din roning, er når du essentielt set sidder på “hug” og i spænd, tættest op mod maskinens display. Her er det lænden, der står for at stabilisere ryggen, og baglårene samt en anelse af dine lægmuskler som er med til at bevæge dig ud af startpositionen.

Herefter starter roningen. Når du begynder at støde fra platformen med dine fødder og er på vej bagud med sædet, så vil de midterste rygmuskler og quadriceps (som udgør forlår) også blive aktiveret.

Når du så kommer til endefasen af roningsbevægelsen, dine ben er fuldt udstrakte, og endeligt, hvor du trækker selve roningshåndtaget til dig, så er både skuldre, biceps, samtlige rygmuskler og alle tidligere nævnte muskler i spil. Der er hele tiden en konstant, ændrende dynamik i, hvilken rolle dine muskler spiller mens du udfører øvelsen. Da roning har flere komponenter i sig, kommer flere muskler på spil. Musklerne bevæger sig også på forskellige måder. En styrketræningsøvelse som dødløft aktiverer langt færre muskler på færre måder. Under roning for musklerne både mulighed for at stabilisere og eksekvere i samme bevægelse.

back to menu ↑

Hvorfor er det en god idé at bruge en romaskine?

Ligesom med en crosstrainer eller en spinningcykel, så har romaskinen den fordel at den ikke udsætter dine led for særligt meget stress. Løb er kendt for at være det der bidrager allermest til diverse skader, og det er med afsæt i de krav der bliver stillet til din krops evne til at affjedre når du rammer jorden med dine fødder efter hvert skridt du tager. Under roning stilles der faktisk ikke større krav til din struktur, det er mest af alt din lænd som er nødt til at stabilisere modstanden, men det er i så lav en grad at det næsten er ubetydeligt.

Dermed ikke sagt at det ikke er sundt at stresse leddene, men afhængigt af hvad dine mål er, så kan det være en fordel at minimere det. Hvis du har svagere led, eller blot er i færd med at genoptræne, så kan roning være en god måde at styrke overkroppen og underkroppen på.

back to menu ↑

Hvilken romaskine skal jeg vælge?

Før man sætter sig for at købe en romaskine, er det en god idé at gøre det klart for en selv, hvad det intenderede formål er med den. Er det med henblik på at simulere rigtig sejlroning? Skal det blot agere et alternativt stykke træningsudstyr ved siden af kondicyklen, for motionens skyld? Skal det være en hvor komforten vægtes højest, eller en tiltænkt hardcore HIIT sessioner? Alt sammen er vigtige spørgsmål du bør stille dig selv, for det er ofte dem der differentierer mellem de forskellige maskiner.

En anden ting der også er værd at holde øje med, når du vælger en romaskine, er hvilket træk system de anvender. Der findes to typer systemer som påvirker måden du skal bruge dem på, som hvert især har deres eget formål. De er som følgende:

Det “skandinaviske” træk

Denne anbefales ofte for dem, som ønsker at simulere rigtig sejlroning så meget som muligt. Hvorfor? Jo, ser du, trækket er designet til at imitere rigtig roning. Det er også denne variant, som træner det hele af ryggen. Vær opmærksom på at teknikken, der fordres af dette træk sætter højere krav til ens koordineringsevne og kan være svært at mestre medmindre du er bekendt med roning enten via båd eller maskine.

Centralt træk

Hvis du leder efter den komplette træningsoplevelse, så er centralt træk mere værd at kigge på. Det er også den, som langt de fleste romaskiner er udstyret med, da den tilbyder et mere symmetrisk træk og en mere flydende bevægelse end hvad vi oplever med det skandinaviske træk system. Den mere flydende bevægelse i trækket gør, at det er lettere at koordinere ordentligt med din krop og de forskellige muskler der skal i spil ved de forskellige faser af trækket, og er på den vis også langt mere komfortabel for den almene udøver.

Yderligere så er der, udover trækket, også forskellige typer modstand. Her taler man oftest om to forskellige; magnetisk modstand og luftdreven modstand.

Magnetisk modstand

Denne type modstand er langt den letteste at bruge, og er tilmed også den mindst larmende. Måden du justere modstanden på er ved at justere en magnet via et display eller håndtag, derved vil en magnet bevæge sig tættere hen mod hjulet i maskinen, som på den vis øger modstanden og hvor hårdt kablet er at trække i. Det betyder at der ingen friktion er, og på den vis, at der så ingen larm er. Søger du dermed en mere lydløs romaskine, så kig efter en med magnetisk modstand.

Luftdreven modstand

Luftdreven modstand kan ikke siges at være lige så low volume som magnetisk modstand, men fordelen er tilgengæld er at du gradvist kan øge sværhedsgraden mens du roer, og at der næsten ingen grænser er for hvor konfigurerbart er. En anden ting der er væsentlig at holde øje med er konsollen for maskinen, som udgør det display der er foran dig. Hvad er vigtigt for dig at kunne holde øje med? Her er nogle af de typiske løsninger du kan få med i konsollen:

 • Ro hastighed
 • Distance tilbagelagt
 • Træningstid i minutter
 • Kalorier forbrændt
 • Indbyggede træningsprogrammer
 • Pulsmåler

Nu ved du hvilke muligheder der er at få i en konsol, og dernæst er det op til dig at finde ud af hvor vigtige de er for dig. Er hastighed vigtigt for dig? Måske hvis du går op i om du bliver hurtigere og mere ekplosiv. Hvis du derimod er en mere almen motionist og egentligt blot søger at tabe dig, kan det være at kalorier forbrændt er mere interessant for dig. Indbyggede træningsprogrammer betyder, at du kan få præ-programmeret intervaltræning ind, eller blot vælge at du vil ro 2000 eller x antal meter før maskinen giver dig alarm om at du er færdig. Pulsmåler er desuden ikke noget der er indbygget i selve romaskinen, men der findes modeller der tillader dig at koble dit eget pulsbælte til maskinens bluetooth, således at du kan få din puls op på skærmen og sammenregnet med kalorieregnskabet.

back to menu ↑

Romaskine øvelser

Omend der kun er én reel måde at bruge din romaskine på, så betyder det ikke, at du er afgrænset til at træne i en bestemt kadence eller i en specifik tidsperiode på ét modstandsniveau. Her er nogle eksempler på hvordan du kan gøre din træning mere spændende og anderledes.

Steady state

Steady state roning handler om at holde en jævn kadence, som ikke har et for højt modstandsniveau, gerne moderat. Det vil sige at du skal sætte modstanden på en 60-70% af din max kapacitet, ro i en hastighed som du føler er tilpas, og dernæst sørger for at holde den samme hastighed i en 30-45 minutter. Din puls må gerne ligge mellem 120-150 slag i minuttet. Dette karakteriseres som lav-intensitets, “steady state” cardio. Det vil sige, at du mest af alt fokuserer på at holde samme hastighed i et længere stykke tid. Det er både en glimrende måde at få noget sund motion ind på, og så er det ikke alt for svært. Alle kan være med. Det er også en god måde at forbrænde kalorier på uden at det bliver for uoverskueligt.

HIIT træning

Er du derimod interesseret i en hårdere træning, som også kan give et større afkast, så skal du kigge på en HIIT træning med romaskine. Start med at varme op i en 2-3 minutter med samme modstand og hastighed som du ville gøre i steady state. Derefter, så “sprinter” du, eller roer så hårdt som du overhovedet kan i et helt minut. Sørg for at sætte romaskinen op i en tilsvarende høj modstand. Efter det ene minut, så holder du pause i et minut, hvor du slet ikke roer på maskinen. Her er det blot et spørgsmål om at få vejret, komme til kræfter igen, for dernæst at gentage 1-minuts sprint efter du har holdt din pause på et minut. Det var én runde.

Du kan fortsætte i op til 8-10 runder, men 6 runder kan også være fint. Det anbefales dog sjældent at køre mere end 10 runder, da det er meget energi intensivt for kroppen at lave HIIT træning. Det er heller ikke noget, du kan gøre hver evig eneste dag. Dit centralnervesystem skal have en chance for at kunne restitutere.

Synes du yderligere det er for hårdt at sprinte i et helt minut, så kan du nøjes med helt ned til 20 sekunder. Det kan tilsvarende betyde, at du kun holder 20 sekunders pause, eller måske endda 40. Sprinter du dog kun i 10 sekunder, så bør du nok ikke holde pause i 50 sekunder. Det er ikke, hvad man kalder for HIIT træning. Grundessensen af denne type træning er, at din puls kommer højere op end du er vant til. Det er noget, der virkeligt skubber gang i fedtforbrændingen, og ikke mindst din kondition!

Ro teknik

Nu hvor du ved hvilke træningsmetoder du kan bruge på romaskinen, så er det også værd at gennemgå, hvordan din teknik bør se ud for at få det meste ud af din træning, og minimere chancen for skader. Hermed nogle væsentlige pointers du kan huske på:

Hold hovedet højt

Mange mennesker har en tendens til at synke sammen med hovedet når de roer i takt med at de bevæger sig frem i øvelsen. Det er en dårlig idé. Jo mere du hænger med hovedet, desto mindre opspænd vil du også lave i din core. Husk på at dit opspænd udgør en vigtig del af træningen. Så, sørg for at holde dit hovede højt således at din nakke flugter med resten af ryggen. Din rygrad skal gerne være parallel!

Hold din ryg ret

Som nævnt i forrige tip, så er det ekstra let at lade sig synke sammen når man laver roning. Især når musklerne bliver gradvist mere udtrættede. Du kan også huske på reglen om, at du skal holde dit bryst højt og åbent. På den måde vil du også automatisk holde dine skuldreblade i ryggen længere nede. Det giver dig en større skulderstabilitet og dermed et bedre træk og grundlag for at træne din ryg stærk.

Hold med et overhåndsgreb på håndtaget

Der er ingen der siger, at du absolut SKAL holde med et overhåndsgreb. Men der er altså en god grund til at elite atleterne gør det. Du bruger dine rygmuskler langt mere, hvis du holder med overhånd. Hvis du trækker med underhånd, så bliver det i højere grad dine biceps, der kommer på arbejde. Det kan også være ganske fint, men i det her tilfælde giver det ikke meget mening. Dine biceps vil med meget stor sandsynlighed blive hurtigere træt end din ryg. Derfor er det ikke sikkert, du får den samme motion ud af øvelsen som du forventede. Og det betyder desværre heller ikke, at du får store biceps af den grund. Her vil håndvægtene være en langt bedre løsning.

back to menu ↑

Hvad siger videnskaben om roning?

Her er måske noget der vil overraske dig. Selvom det ikke er en gevinst der er unik for roning, så er den stadig værd at tage med.

I dette studie påviste man, at der var en øgning af kognitive evner. Herunder forstået som koncentrationsevne, hukommelse og mental problemløsningsevne. Man fandt ud af, at folk der udførte aerobiske øvelser, herunder roning, havde en højnet evne til at processere information grundet en positiv indflydelse på det centrale nervesystem, også kaldet dit CNS. Dit CNS bliver svækket, når du laver enhver form for træning. Men i takt med at den bliver svækket, så bliver den også stærkere til næste gang du træner. Man har imidlertid fundet ud af, at nervesystemet også spiller en rolle i henhold til ens kognitive formåen og stamina. Det betyder i praksis, at hver gang du er nede og træne din krop, ja, så træner du faktisk også din hjerne!

I Danmark har vi faktisk også været igang med at undersøge romaskinen hos folk der er vant til at bruge den, og sammenlignet dem med en gruppe af folk der er utrænede. Det viste sig, at de trænede roere havde en bedre mobilitet i armene. Op til 16% mere muskelmasse, og en betragteligt større blodtilførsel i armene. Hvad kan man udlede af det? Jo, at roning faktisk bidrager til opbygning af muskelmasse (og ikke kun styrke), såvel som at forbedre blodtilførslen, hvilket altid er et plus ud fra et helbredsmæssigt perspektiv!

Et tredje studie viser desuden, at sammenlignet med at løbe på et løbebånd, så kræver roning et højere iltoptag. Samtidig har roning den effekt, at træningsformen holder din puls lavere. Hvis du dermed er en motionist med hjertekomplikationer eller af andre årsager forsøger at holde din puls lavere, men stadig gerne vil stresse din krop med henblik på fedttab eller forbedring af dit VO2max, så kan roning være at foretrække over løbebåndet. Grunden til at pulsen bliver holdt lavere end ved løb, hænger med stor sandsynlighed sammen med at roning er en hårdere form for lokal træning end løb kan være det. Under løb skal din krop nemlig bruge ressourcer på at stabilisere hele kroppen, mens din krop allerede er stationeret når du roer.

back to menu ↑

Opsummering

Efter at have læst denne artikel har du nu et godt udgangspunkt for at vurdere, om en romaskine er noget der er værd at kigge nærmere på for dig. De fleste motionscentre har mindst én til at stå, og det kan herfra varmt anbefales at prøve at bruge den bare én gang. Hvem ved, måske bliver det dit nye foretrukne cardioudstyr/træningsmaskine. Måske så meget, at det bliver nyt og fast inventar derhjemme! De vigtigste take-aways for en romaskine er som følgende:

 • Det giver en solid helkrops træning, både med henblik på kondition men også styrke
 • Er effektiv til at forbrænde kalorier og dermed fedtforbrænding
 • Hjælper til at fremme kognition
 • Vedligeholder dine led ved at tilbyde en høj-intensitets træning uden samme modstand som ved for eksempel løb

back to menu ↑

Referencer

 • “The Influence of Exercise on Cognitive Abilities – NCBI.” 13 mar. 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951958/. Besøgt 4 mar. 2020.
 • “Effect of fitness on arm vascular and metabolic responses to ….” https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpheart.01001.2003. Besøgt 4 mar. 2020.
 • “Heart rate is lower during ergometer rowing than during ….” https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-002-0599-z. Besøgt 4 mar. 2020.