Fitness trampolin

Fitness trampolin hold
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

En fitness trampolin, nogle gange også kaldet en jumping trampolin, er et træningsredskab, som med fordel kan benyttes til både sjov og effektiv træning i hjemmet. Med en fitness trampolin kan du på en utraditionel og underholdende måde få pulsen op i det røde felt, samtidig med at dine lår og baller får en forrygende omgang prygl.

Magasinet Håndvægten har i samarbejde med fitness- og træningsekspert Brian Henneberg lavet en test af fitness trampoliner. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Fitness Trampolin Test: Top 5 Bedste Jumping Trampoliner

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste fitness trampolin

Pris: 1.495 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fitness trampolin i test” er Abilica BounceUp Fitness trampolin. Her får du en fitness trampolin, som har alt det du har brug for. Det justerbare håndtag kan tages helt af hvis det ønskes, og de 6 vinklede ben giver en rigtig god stabilitet til trampolinen. Trampolinen har 36 kraftige, separate elastikker, hvilket giver et rigtig godt hop samt en lang levetid. Abilica BounceUp er 112,5 cm i bredden og max brugervægten er 130 kg.

Annonce

Bedste billige fitness trampolin

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige fitness trampolin” er Abilica Jumpit 1m. Har du ikke brug for et håndtag på din trampolin er denne trampolin perfekt. Højden er 20 cm, og den velpolstrede kantpude er ca 15 cm bred. Trampolinen har desuden en slidstærk dug, 6 ben med gummifødder samt 36 fjedre. Trampolinen har en diameter på 100 cm, og en max personvægt på 100 kg.

Annonce

Bedste premium fitness trampolin

Pris: 2.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium fitness trampolin” er Jump fitness spider studie trampolin. Denne eksklusive trampolin er ottekantet, og i stedet for hårde stålfjedre bruges der specielle gummitov, hvor påvirkningen på samlinger er blødere sammenlignet med traditionelle trampoliner. Trampolinen er meget lydløs. Max belastning er 120 kg, og diameteren er 120 cm.

Annonce

Bedste fitness trampolin med ekstra features

Pris: 2.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fitness trampolin med ekstra features” er HAMMER jumpstep fitness trampolin. Det specielle ved denne trampolin er, at der medfølger en ekstra ‘step-up-trampolin’, som giver nye hårde træningsmuligheder. Trampolinen har også et lækkert justerbart håndtag, og en ekstra stabil ramme. Max brugervægt er 100 kg.

Annonce

Bedste fitness trampolin til børn

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fitness trampolin til børn” er HAMMER Cross jump fitness trampolin. Kunne du godt tænke dig en fitness trampolin, som du ikke kun selv kan bruge, men som dine børn også kan lege på, så skal du overveje denne trampolin. Den har en blød skumkant, og elastikker fremfor fjedre, så børnene ikke slår sig, og så har den en sjov springdug med tal på. Diameteren er 120 cm, og max belastningen er 130 kg.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til jumping trampolin

Hvad er en fitness trampolin?

En fitness trampolin er en lille mini trampolin, som man kan bruge både indendørs og udendørs til at træne på. Modsat almindelige store havetrampoliner, som oftest anskaffes udelukkende for morskabens skyld, så købes små fitness trampoliner primært med det formål at lave noget effektiv, og ikke mindst sjov træning. Fitness trampoliner kan være udstyret med et håndtag man kan holde ved under træningen, men er det ikke nødvendigvis.

En fitness trampolin består af en ca. 1 m bred ramme, hvori der med fjedre eller kraftige elastikker, er fastspændt en spring dug. Trampolinen er placeret på en række små ben, og så sidder der evt. et håndtag, som man kan holde ved, når det går vildt for sig.

Dame på fitness trampolin

Jumping fitness, som er den mest kendte træningsform, hvor fitness trampoliner med håndtag bliver brugt, så første gang dagens lys omkring 2013-14, og tog for alvor fart omkring 2015-16. Især i Danmark blev jumping fitness ret populært. Lang tid før det, faktisk helt tilbage i slut 70’erne, blev der dog blevet opfundet andre trampolin baserede træningskoncepter, som gennem tiden er blevet markedsført under navne som Rebound exercise eller bare Rebounding.

Rebounding foregår også på små trampoliner ligesom jumping fitness, men på trampoliner uden håndtag. Rebounding kan kombineres med elastikøvelser, eller traditionelle øvelser som armbøjninger, hvor rammen på trampolinen bliver udnyttet til at holde ved.

Hvilke muskelgrupper kan rammes med en fitness trampolin?

De muskler som primært bliver aktiverede når du bruger en fitness trampolin er dine ballemuskler, dine lårmuskler, dine lægge og dine coremuskler. Den store ballemuskel gluteus maximus er både aktiv i den opadgående fase, hvor den hjælper med til at accelerere dig opad, og i den nedadgående fase, hvor ballemusklerne er med til at bremse bevægelsen igen.

Samme funktioner har dine lårmuskler og lægmuskler. Lægmusklerne arbejder desuden, sammen med dine coremuskler, hårdt på at holde dig oprejst, og sørger for at du hele tiden holder balancen og ikke falder. Endelig bliver dine stabiliserende muskler omkring hofterne også sat på hårdt arbejde. Det gælder f.eks. dine ‘ekstra’ ballemuskler som gluteus min og gluteus med.

Hvorfor skal jeg købe en fitness trampolin?

Træning på trampolin er effektiv konditionstræning, og god træning for både lår, baller og core. En fitness trampolin er perfekt til dig, som måske synes traditionel fitness er en smule kedsommeligt. Træning på en trampolin er både sjovt og action packed. Du er hele tiden i gang, og sætter du noget tempofyldt musik på mens du er i gang, er det let at komme i det man kalder flow.

Flow er et begreb, som blev defineret af den ungarske psykologiprofessor Mihaly Csikszentmihalyi, og han definerede tilstanden sådan her: “Flow er en tilstand af selvforglemmende opslugthed af en aktivitet, der fuldstændig lægger beslag på individets opmærksomhed. Oplevelsen er ofte forbundet med at glemme tid og sted, og med en intens følelse af mening, tilfredshed og styrke.”

Modsat f.eks. løb, som kan være hårdt for dine knæ, hofter, ankler og lænd, så er træning på en fitness trampolin også forholdsvis skånsomt for leddene, fordi underlaget er så eftergivende, og du ingen hårde stød får op gennem kroppen. 

Mange fitness trampoliner kan forøvrigt foldes sammen, så de ikke fylder så meget, og kan f.eks. gemmes væk under sengen. Dette er meget praktisk, hvis du ikke har så meget plads, og ikke vil have din trampolin stående fremme hele tiden.

Hvilken fitness trampolin skal jeg vælge?

Der er forskellige ting du kan kigge på når du skal vælge en fitness trampolin. For det første skal du beslutte dig for, om du har brug for et håndtag. De fleste moderne fitness trampoliner har et håndtag, men du kan også bare vælge en trampolin uden håndtag, og så stille trampolinen foran en væg, en god stabil højrygget stol eller en ribbe, hvis du har sådan en. 

Du skal også overveje om du vil have en trampolin, hvor benene kan foldes sammen, så trampolinen ikke fylder så meget når den ikke anvendes.

Hvis du har planer om at kombinere din trampolin træning med træningselastikker, så sørg for at vælge en trampolin, som ikke har polstring oven på elastikkerne/fjedrene, da det er lettere at sætte elastikker fast i rammen når der ikke er skumpolstring på.

Overvej også om fjedre er ok, eller om du hellere vil have gummibånd eller elastikker. Fjedre kan have tendens til at knirke lidt mere end de andre materialer, så hvis du har lydfølsomme underboere er det måske værd at tage hensyn til. Elastiske stropper giver ofte også et bedre hop end fjedre.

Endelig skal du også se på max belastningen på trampolinen. Hvad har du brug for her? De fleste kan klare op til 100 kg, mens enkelte kan klare helt op til 130 kg. 

Kombinér en fitness trampolin med træningselastikker

En af de få ulemper der er med fitness trampoliner er, at det primært er underkroppens muskler, som bliver aktiveret. Dette kan du råde bod på ved at kombinere trampolintræning med en træningselastik.

Elastikken kan nemt sættes fast i rammen på trampolinen, eller rundt om benene, og så kan du kombinere dine traditionelle trampolinøvelser med f.eks. rows, skulderpres, side laterals, biceps curls eller upright rows. Der er mange muligheder for at gøre træningen endnu mere udfordrende ved at kombinere din trampolin træning med træningselastikker.

Pleje og rengøring af fitness trampolin

Det vigtigste ift. vedligehold af en fitness trampolin er jævnligt at tjekke om spring dugen samt elastikkerne/fjedrene er intakte. Går noget af dette i stykker under brug risikerer du at komme til skade, så sørg altid for at udskifte dele, som er ved at være slidte. Der opstår jo stort stress på både springdug, elastikker, og i samlingerne mellem disse to dele under brug, og da der er tale om sliddele, vil de skulle udskiftes over tid. 

Ift. rengøring er der ikke det store at gøre på daglig basis, især ikke hvis du udelukkende bruger din trampolin indendørs. En aftørring med en fugtig klud i ny og næ er faktisk det eneste du behøver. Er spring dugen meget beskidt, kan den spules med en vandslange, eller skrubbes med en skuresvamp.

Du kan måske også komme ud for at du skal efterspænde skruer i håndtaget eller i samlinger, men det afhænger af den model du har købt. Endelig kan du også blive nødt til at smøre din trampolin, hvis den begynder at knirke. Dette sker især på de trampoliner som har fjedre fremfor elastikker.

Risici ved jumping fitness

Mens det sker hyppigt at folk kommer til skade på store havetrampoliner, så ses det langt sjældnere at folk kommer til skade på fitness trampoliner eller jumping trampoliner. Hvis man pådrager sig en skade under træning på en fitness trampolin vil det som regel være f.eks. en omvridning/forstuvning af foden, fordi man lander forkert på trampolinen i kampens hede, eller fordi man lander uden for spring dugen på elastikkerne eller metalkanten.

Man kan også få en fibersprængning eller blå mærker, men det kan man jo også ved at spille fodbold eller gå i fitness. Endelig kan man også få sig en omgang skinnebens betændelse, hvis man starter for vildt ud med for meget trampolin træning på én gang, ligesom man også kan, hvis man begynder at løbe meget fra den ene dag til den anden.

Valg af jumping trampolin

Typer af fitness trampoliner

Der findes flere forskellige typer fitness trampoliner, som hver især har deres fordele. 

Fitness trampolin uden håndtag

Fitness trampoliner uden håndtag er som regel de billigste på markedet, og der er masser af trampolinøvelser, der kan laves uden et håndtag. Håndtagene er egentlig noget, der først er kommet til på moderne udgaver af trampoliner. Fordelen ved en trampolin uden håndtag er, at du selv bliver nødt til hele tiden at holde balancen, og dermed får du en mere effektiv balancetræning end på en trampolin med håndtag.

Jumping trampolin med håndtag

Det er for det meste denne type trampoliner, som bliver brugt ude i fitnesscentrene. Mens der ofte er forskel på fitnessudstyr til hjemmebrug og centerbrug, både ift. pris og kvalitet, så er det faktisk sådan med lige præcis jumping trampoliner, at der kan du sagtens købe de samme trampoliner, som de bruger i fitnesscentret. Dette skyldes at prisen, selv på de allerbedste trampoliner, er til at have med at gøre, også på et home-gym budget.

Det karakteristiske ved jumping trampoliner er, at de næsten altid har et håndtag. Derudover er der som oftest anvendt elastikker fremfor fjedre, og designet er nogle gange lidt mere sprælsk og farverigt end ved andre trampoliner.

Jumping trampolin til børn

Normalt når man tænker på børn og trampoliner, vil mange nok tænke i retning af store havetrampoliner, men har du ikke ret meget plads i haven, eller vil du gerne have en lille indendørs trampolin, som børnene kan lege på, så er en fitness trampolin en overvejelse værd.

Leg på trampolin er med til at stimulere både taktilsansen, ligevægtssansen, muskel/led sansen samt øjen motorikken. Hvis du stiller en trampolin op i stuen eller på et værelse, er der en god sandsynlighed for, at dit barn helt spontant vil prøve kræfter med den regelmæssigt, og dermed får trænet sin motorik i hverdagen.

Step-up trampolin

En step-up trampolin er egentlig blot en almindelig fitness trampolin med et ekstra ‘trin’, som også er en lille mikro trampolin. Formålet med dette ekstra trin er at give mulighed for at kunne lave endnu flere og hårdere øvelser. Trinnet fungerer som en elastisk step-bænk, som gør at du kan få endnu mere belastning på, og lave øvelser, der minder om step-ups, lunges og split squats.  

Materialer

Spring dugene på fitness trampoliner kan enten være lavet af et elastisk eller et uelastisk materiale. På de trampoliner, hvor spring dugen er lavet at et uelastisk materiale, kommer den elastiske effekt udelukkende fra fjedrene eller elastikkerne, som dugen er fastspændt på rammen med, mens de elastiske spring duge i sagens natur også selv tilføjer et elastisk element.

Det betyder at trampoliner med elastisk springdug som regel giver mulighed for højere hop, end trampoliner med fast dug.

Ellers er de fleste trampoliner bygget op omkring en stålramme, og spring dugen kan enten være sat fast på rammen med stålfjedre, elastiske stropper eller gummistropper.

Materialerne på håndtagene er mestendels gummi eller skridsikkert kunststof.  

Funktioner

På nogle fitness trampoliner kan benene tippes op når du ikke bruger den, så trampolinen f.eks. kan gemmes under sengen, eller stilles op ad en mur.

De fleste af de trampoliner, som har håndtag, har også den funktion, at håndtaget kan justeres i højden. Nogle kan kun justeres lidt, mens andre kan justeres ret meget.

Der findes også nogle trampoliner, som har ekstra funktioner som f.eks. et ekstra trin, som er en lille firkantet ekstra-trampolin, som sidder lidt højere end resten af trampolinen, så du kan lave ekstra hård træning.

Størrelse

Fitness trampoliner findes i flere forskellige størrelser. De mindste er omkring 96 cm i diameter, mens de største er omkring 134 cm i diameter. Højden på benene veksler ikke ret meget, men kan dog variere fra 20 cm for de laveste op til ca. 55 cm for de højeste.

Generelt set er der lidt mere ‘bounce’ i de større trampoliner end de mindre, men det afhænger også meget af hvilken type spring dug og fjedermekanisme, der er brugt. Selvom en større trampolin måske lyder tillokkende, så overvej også, hvor meget plads du har, og hvor trampolinen skal stå, både når du bruger den og når du ikke bruger den.

Design

Nogle af de dyrere trampoliner kommer i flere forskellige farver, som lyserød, blå, sort, gul, orange, lilla og grå, mens de billigste som regel kun kommer i én farve. Ofte sort eller blå. Nogle trampoliner har også smarte mønstre på spring dugen. Om det er vigtigt for dig med en bestemt farve eller et smart design, og om du vil betale ekstra for dette, vurderer du selv.

De fleste trampoliner har 6 ben, men der findes også udgaver med 8 ben. Uanset antallet af ben fungerer de dog på samme måde, men 8 ben har måske en tendens til at være en smule mere stabilt. 

Nogle trampoliner bruger fjedre, mens andre bruger nylon elastikker og andre igen bruger gummistropper. De fleste trampoliner har fødder i skridsikkert materiale, så trampolinen ikke skrider på gulvet under brug.

Pris

Fitness trampoliner veksler en del i pris. De billigste, uden håndtag, koster i omegnen af 600 kr. mens de dyreste, med håndtag, koster op imod 2-3000 kr. Pris og kvalitet hænger selvfølgelig sammen, også når det kommer til fitness trampoliner. Forskellene beror blandt andet på kvaliteten af de anvendte elastikker, spring dugen, selve trampolinrammen, samt samlinger og justeringsskruer på håndtagene.

4 tips til fitness trampoliner

Tip 1: Start langsomt

Et godt tip til enhver ny træningsform du giver dig i kast med, også trampolinfitness, er at starte blidt ud. Selvom du bliver bidt af træningen og gerne vil give den max gas fra starten, så tøv en kende, og byg langsomt op.

Dit muskuloskeletale system skal have mulighed for at tilpasse sig til de nye belastninger det bliver udsat for, og i værste fald risikerer du at måtte holde en pause næsten inden du er kommet i gang, hvis du starter for hårdt ud, og får ondt i f.eks. nakken, knæene eller lænden. 

Tip 2: Træn din balance på din fitness trampolin

Selvom du måske primært træner på trampolin for at få pulsen op og få gang i lår og baller, så er en trampolin faktisk også et fremragende redskab til balancetræning.

En trampolin med håndtag er rigtig fin, men håndtaget kan også misbruges, hvis du hele tiden har ved det. Lige så snart du slipper håndtaget, og bevæger dig på trampolinen får du automatisk trænet din balance. Vil du gerne lave mere målrettet, specifik balancetræning, så prøv følgende øvelsesvarianter:

Stå stille på trampolinen med fødderne samlet. Luk øjnene. Bevæg hovedet fra højre mod venstre eller op og ned. Gør du alle disse ting på én gang, er du allerede godt oppe i sværhedsniveau. Mestrer du dette og vil gerne udfordres endnu mere, så prøv at sætte den ene fod foran den anden, som om du gik på line. Her kan du også lukke øjnene og evt. bevæge hovedet fra side til side eller op og ned.

Det er de færreste der kan dette uden at falde. Endelig kan du også stå på ét ben på trampolinen, hvis du vil op på højeste sværhedsniveau. Hvis du kan stå på ét ben på trampolinen med lukkede øjne og bevæge hovedet fra højre mod venstre, så er det lige før du kan optræde i cirkus. 

Tip 3: Lad trampolinen stå fremme

Et godt tip til rent faktisk at få brugt din trampolin er, at lade den stå fremme, f.eks. i et hjørne af stuen, fremfor at pakke den væk hver gang du har brugt den. Jo lettere tilgængelig trampolinen er, des mere tilbøjelig er du til at bruge den.

Her gælder det gamle mundheld: ude af øje ude af sind. Hvis du lader din trampolin stå fremme er der også tæt på en 100 % sandsynlighed for at evt. børn som går forbi den, får lyst til at prøve kræfter med den. Det er gratis motion og motorisk træning til børnene, og du har det godt med at den faktisk bliver brugt.

Tip 4: Træn sammen

Man ved at noget af det mest motiverende ift. at få lavet sin træning er, at aftale at træne sammen med andre. Når der er andre, som forventer af dig, at du stiller op til træning, er du mindre tilbøjelig til at skippe træningen. Desuden ved man at det fællesskab man får med andre gennem træning, er med til at holde os til ilden, fordi vi nyder at komme til træning og være sammen med de andre.

Hvis du har to trampoliner derhjemme, kan du desuden træne sammen med en ven, veninde, et barn, din mand/kone eller andre, høre noget godt musik imens og hygge jer med en sjov omgang træning.

Hvad siger undersøgelser om fitness trampoliner?

I et studie fra 2018 ville man undersøge hvordan trampolinfitness  påvirkede fysikken hos en række yngre forsøgspersoner. Personerne blev sat til at lave trampolinfitness 3 dage om ugen i 8 uger. Det man fandt frem til var, at deltagerne, måske lidt overraskende, blev i stand til øge deres løbehastighed i en test på løbebånd. Lige så overraskende var det nok at deltagerne faktisk ikke så ud til at blive bedre til at hoppe højt.

Det mest interessante tal i denne undersøgelse var dog, at deltagerne, under deres trampolin træning, formåede at træne ved 83 % af deres max plus. Det er altså pænt intensiv konditionstræning. Ligeledes så man et energiforbrug under træningen på 10 kcal/min eller 600 kcal i timen. Det er mere end man har set under en times fodbold, og ca. det samme, som du forbrænder under løb i moderat tempo eller cykling i højt tempo.

I et andet studie satte man unge mellem 11-14 år til at træne på trampolin, 4 dage om ugen i 20 uger. Før og efter træningsinterventionen målte man bl.a. deres fedtprocent, som før de gik i gang med træningen lå på 11.7 % i gennemsnit. Efter de 20 uger var deltagernes gennemsnitlige fedtprocent faldet til 9.6 %.

Man testede også deltagernes evne til at hoppe langt (længdespring), og her fandt man at de deltagere, som havde trænet på trampolin øgede deres bedste spring fra 1.98 m til 2.18 m. Ligeledes gik deres højdespring op fra 0.52 m til 0.71 m.

I et tredje studie satte man en række overvægtige midaldrende kvinder til at træne på trampolin over en periode på 12 uger. Her fandt man bl.a. at deltagernes blodtryk faldt fra 128/80.5 til 123/71 mmHg; deres kondital steg fra 15.4 til 16.9 mL/kg/min og deres arbejdskapacitet gik op fra 104 til 123 watt. Ligeledes så man en markant forbedring i deltagernes niveauer af sukker og fedt i blodet. 

Alt i alt viser studierne at træning på trampolin både er effektiv konditionstræning, sundhedsforbedrende træning, kalorieforbrændende træning samt præstationsforbedrende træning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke fitness trampoliner er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste fitness trampoliner. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Fitness trampoliner vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger fitness trampolin?

Valget af fitness trampolin afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Effect of Several Weeks of Training with Mini-Trampolines ….” https://www.germanjournalsportsmedicine.com/archiv/archiv-2018/heft-2/the-effect-of-several-weeks-of-training-with-mini-trampolines-on-jump-performance-trunk-strength-and-endurance-performance/. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Effect of a Trampoline Exercise on the … – NCBI – NIH.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966200/. Åbnet 18 Nov. 2020.
  • “Effects of a mini-trampoline rebounding exercise … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27441918/. Åbnet 18 Nov. 2020.
Forfatter
Brian Henneberg
Brian Henneberg

Brian arbejder i dagligdagen som fysioterapeut, og har desuden styrketrænet siden 1998. Brian har i de sidste 8-10 år udgivet flere hundredevis af artikler for de allerstørste fitness magasiner. Her på Håndvægten deler han ud af sin årelange erfaring.