fbpx

Fitness trampolin

Er du på udkig efter en fitness trampolin til jumping fitness? I denne artikel afslører vi de 6 bedste jumping fitness trampoliner i test (se dem herunder) og deler ud af vores viden og erfaring i vores guide – god læselyst!

Fitness trampolin test 2020: Top 6 bedste fitness trampoliner

Bedste fitness trampolin

ODIN fitness trampolin
ODIN fitness trampolin
Fitness trampolinen fra ODIN er også et godt bud på den bedste allround trampolin til jumping. Prisen er i hvert fald acceptabel, idet du får en forholdsvis stor trampolin (diameter på 127 cm) med indbygget T-håndtag. I øvrigt har den en maksimal brugervægt på - hold nu fast - hele 140 kg.
2000 DKK

Bedste billige fitness trampolin

Abilica fitness trampolin
Abilica fitness trampolin
Den bedste billige løsning er jumping fitness trampolinen fra Abilica. Den fås til en lav pris, og du får meget trampolin for pengene. Diameteren er 100 cm, maks brugervægt er 100 kg og der er god polstring rundt om kanten. Trampolinen er fra danske Abilica, som udvikler og producerer træningsudstyr af høj kvalitet.
599 DKK

Bedste premium fitness trampolin

Abilica luksus fitness trampolin
Abilica luksus fitness trampolin
Trampolinen fra danske Abilica er lavet af holdbare og robuste materialer. Trampolinen fra Abilica anvendes af mange jumping instruktører landet over og er ofte go-to trampolinen i fitness centre og til holdtræninger. Den har en diameter på 112,5 cm, maks brugervægt på 130 kg og et indbygget T-håndtag, som kan justeres i længden.
1495 DKK

Resten af de bedste fitness trampoliner

HAMMER fitness trampolin
HAMMER fitness trampolin
Fitness trampolinen fra HAMMER er også en super god trampolin. Med en diameter på 120 cm, egenvægt på 12 kg, maks personvægt på 130 kg og et indbygget T-formet håndtag falder trampolinen i god jord hos de fleste jumping entusiaster. Det er også værd at bemærke, at kanterne er belagt med blødt skum, og der er tegnet cirkler på trampolinen som støtte til træning.
1299 DKK

MY HOOD fitness trampolin
MY HOOD fitness trampolin
Hvis du er på jagt efter en super billig trampolin til jumping, så er den fra MY HOOD måske noget for dig. Det er tysk kvalitet, og du kan bruge den til balance-, konditions- og motions træning, når det passer dig. Maks belastning på 100 kg, egenvægt på 7,5 kg og diameter på 96 cm.
499 DKK
Noname fitness trampolin
Noname fitness trampolin
Her får du en billig fitness trampolin med håndtag, som fungerer ganske fint. Det justerbare t-håndtag hjælper til at skabe en mere stabiliseret træning. Den maksimale brugervægt lyder på 100 kg. Trampolinen har 6 gummifødder, men ingen skumbelægning ved kanterne - alt i alt en helt fin trampolin til jumping.
649 DKK

Guide til valg af fitness trampolin

Hvad er en fitness trampolin?

fitness trampolin

fitness trampolin

Vi alle ved, hvad en trampolin er. De fleste af os har sikkert ejet eller prøvet udstyret på et eller andet tidspunkt. Trampolinen er placeret i mange familiers baghaver, men her taler vi om havetrampoliner. Inden for fitness er et nyere fænomen opstået – nemlig fitness trampolinen. Denne type er designet til jumping fitness, dvs. en træningsform, hvor man hopper kalorier af sig.

En fitness trampolin er anderledes konstrueret end førnævnte eksempel. Fitness trampolinen har en kortere diameter end den traditionelle trampolin. Derfor kan kun en person hoppe på en fitness trampolin af gangen. Du kan både lave regulære hop op og ned, danse, eller lave øvelser med håndvægte og træningselastikker. Så mens det kan virke som at en trampolin kun ville træne dine ben, så kan det faktisk træne hele kroppen.

En af fordelene ved fitness trampolinen er at den har en lav grad af modstand, og er dermed mindre tilbøjelig til at slide dine led. Er du dermed ældre eller af anden årsag gerne vil nedsætte graden af modstand, så bliver trampolinen et oplagt valg. I løb har man en høj grad af modstand, da man, skridt efter skridt, rammer et hård grundlag med sin kropsvægt. Det er også derfor, at løb er en af de motionsformer som er allerlettest at få skader i. Du kan med fordel lave foam roller øvelser efter en jumping fitness workout. Så er der en mindre risiko for, at skader opstår.

back to menu ↑

Fitness trampolin med håndtag

Mange fitness trampoliner er udstyret med håndtag, som sikrer en stabiliseret træning. Du kan altså holde fast i håndtaget, når du hopper op og ned. Dette kan være en fordel, hvis man i højere grad vil fokusere på det kardiovaskulære aspekt af øvelsen. Derudover kan det også være en fordel, hvis du er ny og/eller ikke vil falde. Håndtaget udgør altså også en væsentlig sikkerhedsfunktion. At hoppe uden et håndtag på trampolinen er ikke risikofrit. Når først træthed sætter ind efter længere tids motion på en trampolin, så øges chancen for at det kan gå galt. Det vil desuden være en fordel for ældre eller folk med balancebesvær.

back to menu ↑

Hvad er idéen med en fitness trampolin?

Jumping fitness er den nye dille og har overtaget Danmark med storm

Jumping fitness er den nye dille og har overtaget Danmark med storm

Det spørgsmål er der mange, som stiller sig selv. Fitness trampoliner kan udgøre et spændende alternativ til motion for mange folk, da de fleste oplever at det er ganske sjovt og stimulerende at hoppe på en trampolin. Et andet argument er også, at det faktisk udgør en ganske effektiv måde at træne på. Man bruger primært sine baller, baglår og forlår til at springe med, men man skal ikke undervurdere hvor meget core stabilitet det kræves at udføre hop gentagne gange, hvorfor dine mavemuskler også bliver stimuleret i en betragtelig grad. Derudover vil du, i tilfælde af at fitness trampolinen også har håndtag, også bruge dine arme, skuldre og ryg til at stabilisere din krop med.

På baggrund af ovenstående kan det konkluderes, at jumping fitness udgør en “full body” workout. Især hvis du vælger at lave nogle af de forskellige variationer for spring og øvrig træning, som du kan på denne slags trampoliner. Fitness trampoliner anvendes også til at styrke koordinering, motorik og balance i kroppen.

Kort fortalt er jumping fitness en yderst effektiv motionsform, og den har også vist sig at have en betydelig effekt på ens blodsukker. I sin tid valgte diabetesforeningen at teste effekten af jumping fitness på en person med type-1 diabetes. Testpersonens blodsukker gik fra at være 9,2 før træningen til 5,2 efter træningen.

back to menu ↑

Sådan vælger du en fitness trampolin

Ligesom med så meget andet træningsudstyr, så kommer en fitness trampolin også i mange forskellige variatoner. Den har tilmed forskellige navne, såsom træningstrampolin og trampolin til jumping fitness. Man skulle ellers tro at det var meget ligefrem; der skal være en springdug, den skal kun passe til én person, og så kan den være med eller uden håndtag. Nej, der er en del facetter man bør tage hensyn til i sådan en investering, hvilket vi vil forsøge at afdække her.

Først kan du stille dig selv spørgsmålet, hvor meget du kommer til at bruge trampolinen. Er det en daglig ting? Er det bare her og der, når du lige får lyst? Princippet om, at når noget er dyrere, så må det nødvendigvis være bedre er gældende for fitness trampoliner. Materialet og måden det er sat sammen på variere en del, men kommer du op i en højere prisklasse kan du også være mere sikker på at konstruktionen er tilpas solid til at den kan holde længere for dig. Mange producenter tilbyder desuden garanti, hvilket også er vigtigt at holde øje med. De forskellige aspekter af en trampolin du kan holde øje med er kantpolstringen, antallet af fjedre (flere fjedre er lig bedre affjedring). Trampolinen kan også være udstyret med 3, 4 eller 6 fødder. Igen, jo flere, des bedre.

Fitness trampoliner kommer også i forskellige størrelser på springdugen. Du kan få ned i en størrelse på 96 cm og op til 150 cm. Det variere fra producent hvor store springene er, men der findes også i størrelsen af 120 cm og 100 cm. Din fysiske størrelse vil i høj grad diktere hvor stor trampolinens dug behøver at være. En anden faktor er så din vægt, og mens du gennemsøger markedet for forskellige trampoliner, så vil du også bemærke at de har forskellige vægttolerancer. Dette skal du naturligvis også tage højde for, når du laver dit endelige køb. De fleste trampoliner har en tolerance på mindst 120 kg, mens andre går op til 150 kg. De findes dog også i 10 kilos intervaller, så en vægttolerance på 130 kg, 140 kg og så videre er altså også til at finde.

Derudover er der en anden væsentlig forskel – det er, om trampolinen er udstyret med et håndtag eller ej. Som nævnt tidligere i artiklen, kan trampolinen give dig en rigtig god balance- og motoriktræning, men det forudsætter også at man ikke er begrænset af fysiske skavanker eller øvrige hæmninger. Her er det altså nødvendigt, at du køber en trampolin uden håndtag, ellers får du ikke den samme stimuli. Er du blot interesseret i at træne din krop på en sjov måde, og ikke yderligere interesseret i balanceaspektet, så anbefales det at du køber en med håndtag. Nogle vælger også bare at købe en trampolin med håndtag uanset, og så kan man selv bestemme om man overhovedet vil anvende det. Afhængig af konstruktionen for trampolinen, kan det dog godt udgøre en gene, så vær varsom herom.

back to menu ↑

Fitness trampolin øvelser

Når først man har erhvervet sin fitness trampolin, så vil det også være i ens interesse at få lavet nogle øvelser på den! Og så kan det være du tænker; “hvor svært kan det være at hoppe op og ned?”. Det samme kan siges om at dødløfte en stang, man skal jo bare række ned efter stangen og løfte den op. Selvom eksekveringen af sådanne øvelser kan synes simple så er de det sjældent, ihverfald ikke hvis du vil være sikker på at udføre dem korrekt. I denne sektion vil der følge nogle øvelsesforklaringer på øvelser, du kan udføre på din fitness trampolin.

Alment hop

Start med at stå på din trampolin med fødderne i en skulder- eller hofteafstand fra hinanden. Bøj dine arme, og sørg for at holde dine albuer ind til siden. Med et let bøj i dine knæ, begynder du at hoppe og ned. Lad være med at hoppe alt hvad du kan, det kan ødelægge din balance og sende dig på den forkerte kurs! Din krop bør gerne lette en 10-20 centimeter fra dugen, når du hopper. Nu kan du gentage øvelsen i det temperament og varighed som du ønsker – det gode ved trampolinen er, at dugens momentum altid vil fordre at du hopper igen og igen! Mens du hopper, så er det vigtigt at du holder dine mavemuskler og lænd spændt, og dine hofter i en neutral (udstrukket) position.

Avanceret knæhop

Nu til en lidt mere avanceret øvelse, som også fordrer lidt koordinering. Stå som i et alment hop med dine fødder, men denne gang skal du have dine hænder foran dig. Din øvelse bliver nu at lave et hop, men hver gang du flyver op fra dugen, så skal du løfte det ene eller andet knæ skiftevis så højt op du kan. Her kan du eventuelt bruge dine hænder til at sætte et “mål” for hvor højt dine knæer skal nå op. Lad være med at overdrive her – start småt ud. Det er både stimulerende og sjovt at hoppe på denne vis.

Twists

Denne gang skal du, når du hopper, rotere dine ben (hele dit understel) den ene vej, mens du roterer hele din overkrop den anden vej. For hvert hop du laver, alternere du mellem hvilken vej du drejer dine ben og overkrop. Øvelsen udgør endnu en sjov variation af kropkoordinering.

Etbens-hop

Så simpelt som det lyder. Husk de generelle regler for at hoppe, men denne gang skal du blot bruge et ben til at hoppe med. Her bliver din balance i høj grad udfordret, så vær sikker på hvad du laver! Det er også vigtigt at du holder øje med om dit knæs retning flugter med den vej som dine fødder peger. Går dit knæ udover dine fødders retning, ud mod kroppen, eller flugter med fødderne, så gør du det korrekt. Bøjer dine knæ derimod indad, så højner du risikoen for knæskader og du bør dermed reevaluere din teknik med det samme.

Straddle-hop

Nu til en mere avanceret øvelse, som vil kræve lidt træning på forhånd at kunne lave. Øvelsen er god til at styrke eksplosivitet i dine muskler, samt at forbedre din mobilitet. Her skal du hoppe ekstra højt, og i toppen af hoppen skal du så bevæge dine ben, i udstrakt tilstand, så langt op du kan, samtidigt med at du prøver at røre ved dine tæer. Det er meget vigtigt at du ved hvad du laver her, da du potentielt kan ende med at komme galt afsted!

Footwork

Denne øvelse er mere lige til, og betyder ikke at du nødvendigvis hopper. Her skal du bevæge dine fødder op og ned, som hvis du ville lave en masse små museskridt, så hurtigt du kan. Sørg for at holde mavemuskler og lænden spændt, din core vil blive udfordret her. Øvelsen er god til at udvikle styrke og stabilitet i dine fødder, ankler og knæ. Desuden er den rigtig god til at forbrænde mange kalorier på kort tid.

Øvelses-video

Hvis du er på udkig efter en skræddersyet jumping fitness workout, så giv videoen her et forsøg:

back to menu ↑

Hvor meget jumping fitness må jeg træne?

Ligesom med meget andet træning, så vil din grundform, trænings-iver og mål diktere, hvor meget der er behov for. Nogle folk bruger det blot som et redskab til at styrke balance med. I det tilfælde vil en session på blot 10-15 minutter give pote. Andre bruger det som en hurtig træning i stil med high intensity training. Her er målet at tabe fedt og styrke musklerne (footwork-øvelsen vil være god i den forbindelse). Hvis du blot udfører almene hop på trampolinen, så kan du slippe afsted med at hoppe rigtigt længe. I det scenarie er det faktisk kun din kondition, dine musklers træthed og dit eget tidsskema som dikterer længden.

Husk at man også kan få for meget motion, så selvom du synes din nye trampolin er rigtig sjov, så start hellere småt ud og arbejd dig opad i hvor længe du hopper af gangen. Der findes desuden fitnesscentre og lignende, som tilbyder hold for jumping fitness trampolin eller mini trampolin fitness.

Ifølge dette studie er jumping fitness en effektiv måde at forbrænde fedt og komme ned i en lav fedtprocent. Men forsøg – så vidt muligt – at variere din træning. Gør brug af andre motions-former. Det kan f.eks. være roning, spinning, crosstrainer og/eller styrketræning for den sags skyld. Jumping fitness er trods alt også effektiv styrketræning (især for ben og mave).

back to menu ↑

Referencer

  • “Jumping Fitness” https://diabetes.dk/diabetes-2/fysisk-aktivitet/vi-tester/jumping-fitness.aspx. Besøgt den 26. feb. 2020.
  • “Effect of a Trampoline Exercise on the ….” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966200/. Besøgt den 26. feb. 2020.