Spinningcykel

Hvis du gerne vil spinne og cykle derhjemme, så skal du have fat i en spinningcykel. Fordelen ved at kunne træne derhjemme er, at du sparer penge på et medlemsskab i et fitnesscenter. Men du har også mulighed for at træne, når du vil, til din egen musik og dine egne træningsprogrammer. Det bedste er faktisk, at du kan få fat i en cykel for en lav pris. Se vores testvinder herunder og læs videre, hvis du vil lære mere om spinningcykler.

BEDST I TEST: god og billig Titan spinningcykel

Titan Spinbike SB5600
Titan Spinbike SB5600
En lækker cykel med et 13 kg svinghjul. Derudover kan både sædet og styret justeres. Faktisk kan benene også justeres, så cyklen kan stå stabilt og sikkert på underlaget. Cyklen er også udstyret med en lille cykelcomputer, som angiver scan, tid, hastighed og distance. Kvaliteten er høj, og prisen er i bund. Derfor vinder denne cykel vores test.
2349 DKK

Råd og vejledning til valg af spinningcykel

Hvad er en spinningcykel?

En spinningcykel er en cykel, der er specielt udviklet til spinning. Cyklen adskiller sig markant fra den velkendte motionscykel, og det er derfor vigtigt at vide, hvilken slags indendørs cykel du skal købe. Spinning er en træningsform, som er opfundet af en virksomhed ved navn Mad Dogg Athletics tilbage i 90’erne.

Hvis du nogensinde har været i et træningscenter, har du sandsynligvis set en gruppe af personer, som har været igang med spinning. Du er måske en af dem. Selvom det kan være sjovt, spændende og inspirerende at træne sammen med andre personer, har det en lang række fordele at cykle i dit eget hjem. Først og fremmest kan du ikke undgå at se cyklen og blive mindet om, at den skal bruges.

Hvis du har din egen cykel, behøver du ikke bruge tid på at køre hen til fitnesscentret i håbet om, at der er en cykel ledig. Du kan bare gå igang, når du vil. Det er også mere behageligt og komfortabelt at træne hjemme. Du har mulighed for at købe en rigtig god cykel, som ikke er gammel og slidt. Du kommer til at kende din cykel godt, og du skal ikke bruge tid på at justere cyklen, hver gang du skal træne.

Hvis du køber din spinningcykel online, vil den endda blive leveret gratis hjem til dig. For et par år siden valgte jeg at købe en spinningcykel, og det er jeg idag meget glad for at have gjort.

Hvordan træner jeg effektivt uden en instruktør?

Mange holder sig fra at træne derhjemme, fordi de ikke kan forholde sig til at træne uden en instruktør. Men det skal altså ikke holde dig fra at træne i hjemmet! Der findes mange måder at erstatte en instruktør.

Jeg anbefaler og bruger selv fitness DVD’er, Youtube kanaler, apps og internettet. Jeg har lavet en konkret liste af de værktøjer og ressourcer, jeg buger, når jeg spinner. Den indebærer blandt andet gratis træningsprogrammer fra nogle af verdens bedste instruktører. Du kan finde listen nederst på denne side.

back to menu ↑

Testresultat: vi anbefaler disse cykler

Der findes ekstremt mange spinningcykler. Hvert mærke laver deres egne modeller, som har bestemte funktioner, kvalitet og priser. Det er en fordel for dig, fordi du har mange produkter at vælge imellem. Men det er også en ulempe, fordi det kan være svært at sortere i, hvad der er godt og skidt. Vi har udarbejdet en grundig test af markedets cykler, og jeg vil vise dig de cykler, vi synes er bedst.

Priskategori: 2000-4000 kroner

For et sted mellem 2000-4000 kroner kan du få en rigtig fin og solid cykel. Du får ikke en førsteklasses cykel, men du kan uden tvivl få en cykel, som du bliver glad for. Lad os se lidt nærmere på vores 2 anbefalinger:

Testvinder: Titan Spinbike SB5600
Testvinder: Titan Spinbike SB5600
Vi kommer ikke uden om denne cykel fra Titan, som i øvrigt er vores testvinder. Cyklen har alt hvad du har brug for. Den kan både anbefales til nybegyndere, motionisten men også erfarne ryttere. Selve cyklen kan justeres på alle leder og fronter. Cyklen har kædetræk og et 13 kg svinghjul. Den har derudover en maks belastning på 125 kg.
2349 DKK

Nordic 235 Spinner
Nordic 235 Spinner
Denne cykel fra Nordic er også i en klasse for sig. Med et svinghjul på hele 19 kg. kan du virkelig få et godt tråd. Cyklen vejer 50 kg. Det er en fordel, at cyklen er tung, da det giver en stabilitet, når du træner. Cyklen svinger altså ikke frem og tilbage. Udover at kvaliteten er fantastisk, så synes jeg også, at cyklens design er virkelig lækkert. Overordnet set er denne cykel lige så god som testvinderen.
3499 DKK

Priskategori: 4000-5000 kroner

Når vi rammer denne priskategori, begynder du at kunne købe cykler med remdrift i stedet for kædedrift. Og hvorfor er det så godt? Hvis en cykel har kædedrift, fungerer det som en normal cykel med kæde. Hvis en cykel har remdrift har den ikke nogen kæde, og den larmer derfor ikke. En cykel med kædedrift kan larme rigtig meget. Her er de cykler, vi anbefaler:

Kettler Racer 1
Kettler Racer 1
Denne cykel skiller sig ud ved dens opbygning og design. Cyklen står ekstremt stabilt på underlaget, hvilket giver optimale træningsforhold. Cyklen har samtidig en svingmasse på 18 kg, og så er den udstyret med en filtbremse. Cyklen har også en lille computer, der viser tid, distance, hastighed, pedalomdrejninger og energiforbrug.
4593 DKK

Abilicia IndiSpin
Abilicia IndiSpin
Abilicia laver generelt nogle virkelig gode spinningcykler. Og denne model er også den bedste inden for dette prisleje. Cyklen har et svinghjul med 22 kg, hvilket virkelig kan mærkes, når du træner. Cyklen har kombipedaler, og det betyder, at du både kan bruge almindelige sko og cykelsko. Som en ekstra detalje har cyklen to små transporthjul forrest, således du nemt kan flytte den rundt i hjemmet.
4497 DKK

Priskategori: +5000 kroner

Hvis du har mulighed for at bruge mere end 5000 kroner, kan du få en fantastisk cykel, som du kan få glæde af resten af livet. Mærker som Abilicia og Sole laver markedets bedste professionelle spinningcykler. Hvis du er en cykelentusiast, seriøs omkring din træning eller ude efter det bedste, så kan vi anbefale disse to cykler:

Sole SB700
Sole SB700
Denne cykel fra Sole står stabilt, sikkert og er skabt til at skulle yde 100% hver gang. Cyklen har et Kevlar bremsesystem og en svingmasse på 22 kg. Derudover vejer cyklen 64 kg, og den maksimale belastning er 136 kg. Alle led kan justeres, og den trådløse computer viser informationer som tid, kcal, distance, hastighed og kadence. Desuden har cyklen kombipedaler, og der medfølger et sæt SPD klamper. Hvis du vil havet fart over feltet og god stil, så skal du købe denne cykel!
6995 DKK

Abilicia Premium Pro
Abilicia Premium Pro
Når man kombinerer topkvalitet, eksperimenterende design og teknik, så får man en af verdens bedste spinningcykler. Denne cykel har en svingmasse på 22 kg hvilket gør, at du virkelig kan øge belastningen og yde ekstreme watt-tal. Cyklen er udstyret med magnetisk modstand, som gør cyklen 100% lydløs. Derudover er der selvfølgelig en cykelcomputer med og mulighed for at justere alle komponenter. Hvis penge ikke er noget problem, så bør du købe denne cykel, som i mine øjne er markedets bedste spinningcykel.
13.500 DKK

back to menu ↑

Spinningcykel eller motionscykel

Selvom det ikke umiddelbart ser ud til, at der er forskel på en spinningcykel og motionscykel, så er der i den grad forskel. Begge cykler har det til fælles, at de ligner hinanden, og at man cykler på begge. Forskellen ligger i cyklens opbygning og hvilken type rytter, de henvender sig til.

motionscykelMotionscyklen har en dejlig blød og stor sadel, som du kan justere på mange leder og kanter. Når du cykler, sidder du i en komfortabel oprejst position, hvilket er med til at gøre cyklingen afslappende. Modstandssystemet er magnetbelastning, og det er enten computerstyret eller med håndtag. Helt konkret bevæger magneterne sig tætter på svinghjulet, når modstanden øges og længere væk fra svinghjulet, når modstanden aftages. Alle motionscykler har en cykelcomputer, som giver informationer om watt, kalorieforbrug, pulsmåling, hastighed, distance og meget andet. Computerstyret motionscykler er udstyret med træningsprogrammer af forskellige længder og sværhedsgrader.

Motionscyklen er det perfekte valg til motionister og dig, som godt kan lide at køre efter programmer. Hvis du har rygproblemer, er motionscyklen ideel, da du sidder oprejst hele tiden

spinningcykelHvis du vil have en følelse af at køre på landevejen, skal du købe en spinningcykel. Sadlen er hård, smal og mindre komfortabel. Du har de samme indstillingsmuligheder som på motionscyklen. Modstandssystemet kendetegnes ved, at svinghjulet er synligt, tungere og direkte mekanisk forbundet til pedalerne. Her bruges altså en rem eller kæde. Du justerer modstanden ved at dreje manuelt på et håndtag. Det er derfor ikke noget computerstyret. Modstandssystemet betyder også, at du kan stå op og cykle, hvilket ikke anbefales på en motionscykel.

Motionscyklen har desuden frihjul: hjulene kan køre rundt, mens pedalerne står stille. En spinningcykel har fastnav: hjul og pedaler fortsætter med at køre rundt. Cyklen har heller ikke træningsprogrammer og er kun sjældent udstyret med en cykelcomputer.

Spinningcyklen er det perfekte valg til dig, der er vant til at sidde på en racercykel. Du kan lide at træde tungt og stå op. Det er også et oplagt valg, hvis du træner for at forbrænde kalorier og evt. i samspil med styrketræning
back to menu ↑

Tilpasning af spinningcykel

Det er ikke nok at have en god cykel. Den skal også være indstillet korrekt. Det kan du enten få sælgeren til, men det er bedst, hvis du selv har lidt viden om det.

Først og fremmest er det ofte muligt at justere styr og sadel i vertikale og horisontale retninger.

Modstand

Modstandsfunktionen er selvfølgelig afgørende for din træning. Du kan ændre på modstanden for at variere din træning. Høj intensitet opnås ved høj modstand og lav intensitet opnås ved lav modstand. Normalt ændrer man meget på modstanden under træning, og derfor er det vigtigt, at det er nemt at ændre på din cykels modstand.

Svinghjul

Svinghjulets masse (vægt i kilo) har betydning for hvordan cyklen føles at køre på. Jo tungere svingmasse, des mere vil det føles som at køre på en rigtig cykel. Massen går nemlig ind og påvirker fremdriften. Et tungt hjul holder cyklen stabil, og vægten fordeles mere flydende.

Styret

De fleste spinningcykler er udstyret med et racer styr. Uanset hvad er det vigtigt, at du har gode muligheder for at indstille styret, så det passer til dig.

Pedaler

Pedalerne er måske det vigtigste på cyklen. Du skal have mulighed for at justere pedalen. Men du skal også sikre dig, at pedalerne kan bruges til spinningsko, hvis du har sådan nogle. Om ikke andet skal du gøre dig overvejelser om du vil bruge fritidssko eller spinningsko på din cykel. De fleste cykler har kombipedaler.

Sadel

At have mulighed for at justere sadlen er også utrolig vigtigt. Det er forskelligt fra person til person, hvor stor afstanden skal være fra sadlen og pedalerne. Heldigvis har næsten alle cykler den funktion i dag. Men det er ikke alle cykler, der kan justeres horisontalt. Uanset dit niveau vil jeg lede efter en cykel, som kan justeres horisontalt. Det er også vigtigt, at sadlen har den rette form. Spinningcykler har som udgangspunkt en sadel, der minder meget om racercyklernes. Og det er også sådan et du bør gå efter, da du kommer til at stå meget op. Det nytter altså ikke noget at have et stort “mormor sadel”, som man finder på motionscykler.

I forhold til sadelhøjde plejer tommefingerreglen at være: når du sidder på sadlen og træder pedalerne i bund med forfoden, skal dit knæ være en smule bøjet.

Vandholder

En vandholder er ligesom på landevejscykler vigtige for at holde sig fuldt hydreret. Nogle cykler har flere holdere, så hold øje med det, når du køber din cykel. Personligt synes jeg at en vandholder er nok.

Maks kapacitet

Maks kapacitet angiver den vægt cyklen højest kan udsættes for. De fleste cykler har en maks kapacitet på 150 kilo. Uanset hvad er den en god ide at tjekke kapaciteten inden køb.

back to menu ↑

Spinning sat i perspektiv

Spinning er en træningsform og alle træningsformer har fordele/styrker og ulemper/svagheder. Ulemperne ved spinning er minimale, men kan stadig være fint at have inden i hovedet når du træner.

FORDELE:
 • Spinning er det man kalder for HIIT: Høj intensitet træning. Når du spinner, varierer du hele tiden mellem høj og lav intensitet. Akkurat som du kender det fra intervaltræning. Det har den fordel, at intensitetsniveauet er optimalt. HIIT er meget sundt, og derfor er spinning også sundt.
 • Du smider kalorierne af dig lige så hurtigt, som du tager dem på. Eller næsten i hvert fald! Spinning er virkelig krævende og kan hurtigt gøre dig forpustet. Du forbrænder RIGTIG mange kalorier ved at spinne. Helt op til 600 på en træning. Så hvis du gerne vil tabe dig eller i god form, så er det et oplagt valg.
 • Når du cykler, arbejder lår, læg og baller på højtryk. Det styrker din nedre krop, hvilket i sig selv er meget gavnligt. Specielt hvis du styrketræner. Men det forbrænder også mange kalorier. Du skifter også hele tiden mellem at sidde og stå op på cyklen. Disse bevægelser mindsker de ulemper, det ellers kan have at cykle i lang tid ad gangen.
 • Det er en fremragende måde at genoptræne på, da træningsformen ikke belaster dine led ret meget (i modsætning til eksempelvis løb). Derudover viser undersøgelser, at spinning forbedrer lunge, hjerte, nyre, kredsløb, fordøjelse, immunforsvar, hormon system, følelsesmæssigt og organiske helbred.

ULEMPER:
 • Du kan nemt komme til at lægge for hårdt ud. Til hver træning giver du dig selv 100%, og som nybegynder er det vigtigt, du ikke overbelaster din krop. Selvom spinning ikke belaster leddene ret meget, kan du stadig få skader.
 • Smerter i lænden er noget, de fleste cykelryttere kan nikke genkendende til. Det kan også opstå under spinning, hvis du ikke sidder korrekt på cyklen. Når du cykler, læner du dig fremad. Dette belaster selvfølgelig dine nedre rygmuskler. Muskeltræthed skal du være opmærksom på, fordi det kan få dig til at sidde forkert på cyklen, hvilket kan resultere i skader eller overbelastning.
 • Du aktivere ikke overkroppens muskelgrupper ret meget.
 • Der er meget stor forskel på instruktørernes ekspertise. Hvis du vælger at træne i et fitnesscenter, som er en del af en stor kæde (f.eks. fitnessworld eller fitness dk), vil du næsten altid få en kvalificeret instruktør. Det er i hvert fald min erfaring. Ved mindre, selvstændige centre kan kvaliteten variere.
 • Musikken. Ja, vi holder ikke allesammen af den musik, der bliver afspillet til spinning. Musikken er ofte høj, pulserende og meget pop-agtig. Men jeg synes bestemt, du skal give det en chance, selvom du ikke har den musiksmag.

Du kan få yderligere hjælp til valg af spinningcykel ved at se denne video:

back to menu ↑

Spinning udstyr

Når en sportsgren bliver populær, bliver der hurtigt produceret helt nye produkter, som kan optimere din træning. På samme måde findes der også rigtig meget spinning udstyr. Noget af det er en god ide at købe, og noget forbedrer ikke din performance eller træning. Helt grundlæggende mener jeg kun, at du har brug for 2 produkter for at kunne spinne optimalt. Og det er en spinningcykel og et par spinningsko.

Det er ikke nødvendigt med spinningtøj og andre særlige gadgets. Det er nice to have, men ikke et must have. Du kan sagtens træne i noget almindeligt sportstøj og opgradere til cykeltøj senere.

back to menu ↑

Liste af spinning programmer

Herunder ses en liste af spinning programmer, som du kan bruge derhjemme. Vi har kun valgt at dele de bedste ressourcer.

Youtube

DVD’er

De originale DVD’er fra Spinning

Apps

 • TrainerRoad
 • Zwift
 • BKool
 • The Sufferfest
 • Kinetic
 • Wahoo

Online spinning kurser